Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/8 травня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Україна

-Знайдено: + 18 грудня 1940 року Німеччина затвердила план Барбаросса й 22 червня 1941 року напала на СРСР. Війна між цими державами тривала чотири роки й велася переважно на території України. У конфлікті на боці Німеччини виступили Італія, Угорщина, Румунія, Хорватія, Болгарія, Словаччина і Фінляндія. 19 вересня 1941 року нападники захопили Київ і Правобережжя, 24 жовтня — Харків і Лівобережжя, а червні-липні 1942 року — Крим і Кубань. В лютому 1943 року СРСР зміг спинити натиск противника під Сталінградом, а в серпні того ж року перехопив наступальну ініціативу після перемоги на Курській дузі. 6 листопада 1943 року радянські війська захопили Київ, а в квітні-травні 1944 року встановили радянський контроль над Правобережжям і Кримом. Наприкінці серпня 1944 року СРСР зайняв Західну Україну й почав наступ на окуповані Німеччиною країни Центральної Європи. 2 травня радянські війська здобули німецьку столицю Берлін. 8 травня війна скінчилася капітуляцією Німеччини. В результаті перемоги СРСР зросла його роль на міжнародній арені. У країнах Центральної Європи була створена низка прорадянських режимів.


Зобр:76шт.


Назва:Шевченко Тарас Григорович

Файл:Satellite image of Taras Shevchenko place.JPG

-Знайдено: + 26 квітня (8 травня) 1861 року домовина була викопана, перенесена через увесь Петербург до Московського (Миколаївського) вокзалу і залізницею потрапила до Москви.


Зобр:18шт.


Назва:Сумська область

-Знайдено: + * Антоненко-Давидович Борис Дмитрович (справжнє прізвище: Давидов; 5 серпня 1899, Засулля — 8 травня 1984, Київ) — український письменник, перекладач.


Зобр:2шт.


Назва:Вінниця

-Знайдено: + Вдале проведення Дня Європи 2008 року у Вінниці зумовило організацію святкувань у місті й наступного, 2009 року. Цього разу кількість заходів у рамках святкувань було збільшено, до організації свята підключився місцевий бізнес, відтак воно вийшло масштабнішим[1].


Зобр:33шт.


Назва:Антоненко-Давидович Борис Дмитрович

-Знайдено: + Бори́с Антоне́нко-Давидо́вич (справжнє прізвище: Давидов; 5 серпня 1899, Засулля (тоді Полтавщина, тепер Сумщина) — 8 травня 1984, Київ) — український класичний письменник, перекладач; член літературної організації Ланка-МАРС; дослідник проблем розвитку й культури української мови.


Зобр:4шт.


Назва:Ульяненко Олесь Станіславович

-Знайдено: + Оле́сь Станісла́вович Улья́ненко (справжнє ім'я Олександр Станіславович Ульянов; * 14 серпня (офіційно 8 травня) 1962, Хорол — 17 серпня 2010, Київ[2]) — український письменник, наймолодший лауреат малої Шевченківської премії. Отримав її 1997 р. у 35-річному віці за роман «Сталінка».


Зобр:2шт.


Назва:Григор'єв Матвій Олександрович

-Знайдено: + 7 травня 1919 року в Єлисаветграді (нині Кіровоград) Григор'єв підняв антибільшовицьке повстання. 8 травня він звернувся з універсалом «До українського народу», в якому закликав до боротьби проти російських продзагонів і комісарів ЧК, та створення Рад без більшовиків. Як згадував Юрко Тютюнник, зразу ж після проголошення універсалу в штабі у Григор'єва з'явився політпрацівник 1-ї армії Давид Шафранський, який, після довгої розмови справив на Григор'єва позитивне враження, але остаточно не переконав його та не відмовив від боротьби. Григор'єв на прохання Шафранського звільнив заарештованих червоноармійців і надав потяг, на якому вони без перешкод виїхали.


Зобр:2шт.


Назва:Закарпаття

-Знайдено: + Значною мірою під впливом актів політичного самовизначення в Галичині на цей шлях ступили і закарпатські українці. По містах і містечках Закарпаття творилися народні ради, які виявляли політичне прагнення щодо майбутньої долі Закарпаття. За приєднання до України висловилися народні з'їзди: в Любовні під проводом о. О. Невицького (8.11.1918), в Сваляві (8.12.1918, гол. М. Комарницький), в Сиготі (18.12.1918) і в Хусті, де 21.1.1919 зібрався «Собор всіх Русинів, жиючих на Угорщині» в кількості 400 делеґатів від 400 000 українського населення. Під керівництвом братів М. і Ю. Бращайків з'їзд виявив свою волю приєднатися до УНР; від Закарпаття було вислано двох делеґатів до УНРади в Станіславові та на Трудовий Конгрес до Києва. Ужгородська народна рада висловила лояльність до Угорщини, а пряшівська (вже в окупованому чеськими військами місті) висловилась за приєднання до Чехо-Словаччини. В 1919 р. територія Закарпаття перебувала під різними владами: східне Закарпаття окупували румуни (за винятком Ясіня з кількома гуцульськими селами, де існувала так звана «Гуцульська республіка»), західну частину — чехи, а Березький комітат залишився за угорцями. Останні намагалися заспокоїти Закарпаття культурно-адміністративною автономією: в грудні 1918 р. угорський уряд видав закон про «Руську Країну», іменував угорськоо губернатора в Мукачеві для Закарпаття і «руського міністра» в Будапешті. Після більшовицького перевороту в Угорщині створено в Мукачеві «Русько-українське народне комісарство». Але ці ефемерні інституції не проіснували довго. 8 травня 1919 зійшлися представники ужгородської, хустської і пряшівської рад і, утворивши Центральну Народну Руську Раду, проголосили об'єднання Закарпаття з Чехо-Словаччиною. На це рішення великою мірою вплинула діяльність закарпатської еміграції в США, представники якої вели переговори з чехо-словацькими діячами, головно з Томашем Масариком, з метою включення Закарпаття до майбутньої республіки чехів і словаків на федеративних основах. Проведений плебісцит серед закарпатських громад в США дав 2/3 голосів на користь приєднання. Внаслідок цих актів народного волевиявлення та дипломатичних заходів чехо-словацьких політиків Мирова Конференція в Парижі санкціонувала передачу Закарпаття в Сен-Жерменському договорі (10.9.1919), де рівночасно ґарантувався автономний статус Закарпаття.


Зобр:7шт.


Назва:Мануїльський Дмитро Захарович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 8 травня 1923


Зобр:5шт.


Назва:Міхновський Микола Іванович

-Знайдено: + Про діяльність Українського військового організаційного комітету Микола Міхновський доповідав на Українському Національному конгресі (6 — 8 квітня 1917 року). На той час комітет вів перемовини з командуванням російської армії про формування двох українських бригад. Конгрес обрав його членом Центральної Ради від Українського військового клубу імені гетьмана Павла Полуботка. На І-му Всеукраїнському військовому з'їзді (5 — 8 травня 1917) Микола Міхновський увійшов до складу Українського генерального військового комітету (УГВК) — вищої військової установи в Україні.


Зобр:11шт.


Назва:Скоропис-Йолтуховський Олександр Філаретович

-Знайдено: + 29 грудня 1920 року Олександр Скоропис-Йолтуховський був присутній на зборах ініціативної групи, під час яких приймається рішення про офіційне створення Українського союзу хліборобів-державників (УСХД) — організації, яка визначила метою своєї діяльності відновлення незалежної суверенної української держави у формі трудової монархії на чолі з дідичним гетьманом, визнаним усіма класами. Скоропис-Йолтуховський активно працював над виробленням програмових документів УСХД — Статуту і Регламенту. Тоді ж він увійшов до складу керівного осередку організації — Ради Присяжних та Центральної Управи, а його підпис присутній під усіма першими закликами УСХД та запрошеннями до вступу в організацію. Зокрема, його підпис стоїть під одним з перших документів організації — угоді Гетьмана Павла Скоропадського з УСХД (Берлін, 8 травня 1920 року), в якому обґрунтовується доцільність встановлення монархічної влади в Україні, а також під «Листом Українського Союзу Хліборобів-Державників до старшин і козаків Української Армії», в якому в популярній формі викладалися програмові засади діяльності організації.


Зобр:4шт.


Назва:Шраг Микола Ілліч

-Знайдено: + Микола Ілліч Шраг (* 8 травня 1894, Чернігів — † 2 лютого 1970, Львів) — український економіст і громадсько-політичний діяч. Заступник голови Центральної Ради Української Народної Республіки (19171918). Доктор економічних наук (1967), теоретик розміщення продуктивних сил і промислових комплексів.


Назва:Черкаський обласний краєзнавчий музей

-Знайдено: + Величезним досягненням не лише музею, а й усієї Черкаської області стало відкриття експозиції музею в новому просторому (одному з найбільших музейних у державі) приміщенні 8 травня 1985 року (напередодні 40-ої річниці Дня Перемоги). Новий обласний краєзнавчий музей було збудовано біля Пагорбу Слави за проектом місцевих архітекторів Л. С. Кондрацького, М. Я. Собчука та С. М. Фурсенка (науковий консультант — О. М. Дубовий), і за задумом авторів уся будівля має асоціюватися з козацько-гетьманською скринькою-скарбницею як сховищем матеріальних і духовних цінностей народу[3]. За втілення цього значного проекту вся авторська група 1987 року була удостоєна державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка.


Зобр:9шт.


Назва:Станіслав Трембецький

-Знайдено: + Станісла́в Трембе́цький (пол. Stanisław Trembecki; * 8 травня 1737 — † 12 грудня 1812) — польський поет, представник класицизму і рококо, придворний поет польського короля Станіслава Понятовського.


Зобр:1шт.


Назва:Українська Держава

Підзаголовок:=== Хронологія ===
Знайдено: + |8 травня — 11 травня
Підзаголовок:=== Хронологія ===
Знайдено: + |15 травня — 18 травня
-Знайдено: + : Українська Держава проводила політику зближення з Кубанською республікою, плануючи створити разом з нею федерацію. Серед кубанського козацтва цю політику підтримувала «чорноморська партія», нащадки українських запорожців, на чолі з головою Кубанського крайового уряду Лукою Бичем. Їм опиралася партія кубанських «лінійців», нащадків донських козаків, які виступали за союз з Доном та реставрацію імперської Росії. 28 травня кубанський уряд направив до Києва офіційну делегацію у складі Миколи Рябовола, Кузьми Безкровного та Григорія Омельченка для встановлення міждержавних відносин та допомоги проти більшовиків. Послів прийняв особисто гетьман Скоропадський. Окрім офіційних зустрічей, кубанські козаки провели таємні переговори з представниками українського міністерства закордонних справ про справу входження Кубані до Української Держави. Про суть переговорів дізналися донці, які натиснули на Кубанський крайовий уряд з вимогою припинити їх. У відповідь кубанська влада надіслала київській делегації заборону вести переговори про приєднання, наказавши зосередитися на питаннях озброєнь. В результаті переговорів Українська Держава почала з червня надсилати до Кубанської республіки щомісячні транспорти з рушницями, набоями і артилерійськими снарядами. Незважаючи на заборону, таємні контакти між кубанським козацтвом і українським урядом тривали.


Зобр:13шт.


Назва:Аваков Арсен Борисович

-Знайдено: + Арсе́н Бори́сович Ава́ков (*2 січня 1964 р., Баку) — український політичний і громадський діяч. Голова Харківської обласної державної адміністрації4 лютого 2005 р. по лютий 2010 р.), депутат Харківської обласної ради. Член Ради національної безпеки і оборони України з 25 травня 2007 р. по 21 січня 2008 р.[4][5], Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні фінального турніру чемпіонату Європи 2012 року з футболу з 24 квітня до 8 травня 2007 р.[6][7], Національної ради з питань взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядуванняПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>:


Зобр:3шт.


Назва:Скляренко Володимир Михайлович

-Знайдено: + Володимир Михайлович Скляренко (* 25 травня (6 червня) 1907(19070606), Київ — 8 травня, 1984, Київ) — режисер школи Л. Курбаса.


Назва:Стеблін-Камінський Степан Павлович

-Знайдено: + Степа́н Па́влович Сте́блін-Камі́нський (* 26 квітня (8 травня за новим стилем) 1814, Полтава — † 17 грудня (29 грудня за новим стилем) 1885, Полтава) — український письменник і педагог.


Назва:Севастополь

-Знайдено: + У післявоєнні роки місто було вдруге повністю відновлено. У 1950-ті роки забудовані кільце вулиць і площ навколо головного міського пагорба, в 1960-ті і 1970-ті роки — цілий ряд нових житлових районів, у районі колишнього Куликова поля збудований проспект Генерала Острякова, забудовані квартали на берегах Стрілецької і Камишової бухт, на Північній стороні. У 1954 році відтворено будинок панорами «Оборона Севастополя 1854—1855 рр.», в 1957 році — побудовано нову будівлю міського російського драматичного театру. В 1959 році відкрилася діорама «Штурм Сапун-гори травня 1944 року». На площі Нахімова в 1964—1967 роки споруджено Меморіал героїчної оборони Севастополя 1941—1942 років. У радянські роки місто було одним із найчистіших та найбільш упорядкованих у СРСР. У місті засновується ряд академічних та галузевих НДІ: Інститут біології південних морів (на базі Морської біологічної станції) і Морський гідрофізичний інститут АН УРСР, Севастопольське відділення державного інституту океанології та океанографії, Чорноморський філіал НДІ технології суднобудування і низка інших. З'являються в Севастополі і вузи: Севастопольський приладобудівний інститут, який швидко ввійшов до ряду найбільших політехнічних вузів країни, і два вищих військово-морських училища: Чорноморське імені П. С. Нахімова (ЧВВМУ) в Стрілецькій балці та Севастопольське інженерне в бухті Голландія (СВВМІУ). У 1954 році, до сторіччя першої героїчної оборони, місто було нагороджено орденом Червоного Прапора, 8 травня 1965 року Севастополю присвоїли звання Міста-героя, а в 1983 році його нагородили орденом Жовтневої Революції[8][9]


Зобр:16шт.


Назва:Равицький Микола Петрович

-Знайдено: + Мико́ла Петро́вич Рави́цький (* 29 січня 1921, Сорочанове — 8 травня 1998, Київ) — український театральний режисер.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 8 травня 1998. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Журавський Віталій Станіславович

-Знайдено: + 8 травня 1955 року народився у Володарськ-Волинському Житомирської області.


Зобр:3шт.


Назва:Кривий Ріг

-Знайдено: + | засноване = 8 травня (27 квітня за ст. ст.) 1775
-Знайдено: + Після завершення 1774 року російсько-турецької війни російська влада відкрили новий поштовий тракт, що зв'язав м. Кременчук із Кінбурном і Очаківом, де стояли російські війська. Саме 8 травня (27 квітня за старим стилем) 1775 р в «Розписі заснованих поштових станцій по річці Інгулець від Кременчука до Херсона» з'являється перша офіційна письмова згадка про Кривий Ріг.


Зобр:19шт.


Назва:Костенко Юрій Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 3 липня 1995 р. — 8 травня 1998 р. — міністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України. Був членом ради СБУ, членом Ради національної безпеки при Президентові України, членом Ради національної безпеки і оборони України з серпня 1996 р. по вересень 1998 р., членом Комісії з питань ядерної політики і екологічної безпеки при Президентові України з грудня 1997 р. по липень 2000 р., членом Державної комісії з проведення в Україні адміністративної реформи з липня 1997 р. по липень 2001 р. 4 жовтня 1997 у Відні на сесії Генеральної конференції МАГАТЕ підписав від імені уряду України Конвенцію про безпеку поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим паливом.


Назва:Виноградів

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 1916 рік. Поразка австро-угорської армії на Східному фронті дала привід для посилення гноблення руської меншини в краї. За свідченням угорського вченого І. Сабова, правобережну частину комітату компактно населяли русини. І в більшості поселень лівобережної частини (Теково, Сасово, Гудя, Чорна Хижа, Королево, Чепа, Чорний Ардів, Бобове) русини складали більшу половину населення. В церковних школах заборонялась руська мова, алфавіт, створений на основі кирилиці. Релігійні свята було наказано відзначати за Григоріанським календарем. Ужгородська Центральна Руська Нарродна Рада 8 травня 1919 року одностайно прийняла рішення про приєднання Підкарпатської Русі до ЧСР. На підставі цих рішень Сен-Жерменська мирна конференція, що оформила розпад Австро-Угорщини на ряд самостійних держав, 10 вересня 1919 року визначила умови приєднання Підкарпатської Русі до Чехословаччини. У Севлюш чехословацьке військо увійшло 30 травня 1920 р.


Зобр:5шт.


Назва:14-а гренадерська дивізія Ваффен СС «Галичина»

-Знайдено: + |dates= 28 квітня 19438 травня 1945
Підзаголовок:== Назва ==
Знайдено: + * 1-а українська дивізія Української Національної Армії (25 квітня — 8 травня 1945)
Підзаголовок:== Командири ==
Знайдено: + * 24 квітня8 травня 1945 р. генерал УНА Павло Шандрук
-Знайдено: + 25 квітня частини дивізії були приведені до присяги на вірність Україні. 7 травня, дізнавшись про неминучу капітуляцію Німеччини о 1-й годині ночі 9 травня, генерал Шандрук наказав дивізії відійти з лінії фронту не пізніш як 8 травня і форсованим маршем перейти за р. Мур в зону окупації західних військ. Дивізійні сапери налагодили міст через ріку, яким скористалася не тільки дивізія, а й німецькі та угорські частини на відступі. Радянські війська в районі Юденбурга танковим ударом розсікли дивізію на дві частини. Попри те, основна частина дивізії опинилася в англійській окупаційній зоні в районі Тамсвега, а командування УНА і меншу частину 1-ї УД інтернували американці в Радштадті.


Зобр:8шт.


Назва:Оптимістична печера

-Знайдено: + Придністровське Поділля, багате печерами, давно приваблювало дослідників. В 1965 році львівські спелеологи з новоствореного клубу «Циклоп» проводили топозйомку печери «Вітрова» біля села Королівка Борщівського району Тернопільської області, коли місцеві хлопчики показали на струмок, розташований неподалік, який іде під землю. У той раз розкопати нічого не вдалося, але повернувшись через рік, 8 травня 1966 року, Олексій Соляр і Мирон Петрович Савчин проникнули за глиняний сифон, який перегороджував їм шлях у минулому році і обстежили близько 400 метрів печери. Із самого початку передбачалося, що її довжина не менше 3 кілометрів; подальше її дослідження перетворило її в найдовшу печеру тодішнього Радянського Союзу. Печеру назвали Оптимістичною, оскільки скептично налаштовані колеги прозвали львів'ян «оптимістами».


Зобр:2шт.


Назва:Путін Володимир Володимирович

-Знайдено: + | початок_терміну2 = 8 травня 2008
-Знайдено: + Після відставки першого президента Бориса Єльцина виконував його обов'язки від 31 грудня 1999 до 7 травня 2000 року. Від 16 серпня до 31 грудня 1999 року та від 8 травня 2008 року до 7 травня 2012 року — голова Уряду Російської Федерації.

-Знайдено: + * 28 травня президент Росії взяв участь в саміті Рщсія-НАТО, що проходив на базі ВПС Італії Пратика-ди-Маре під Римом, де була підписана Декларація про новий формат відносин між РФ і альянсом (Римська декларація), на основі якої заснована Рада Росія-НАТО у форматі «двадцятки».
-Знайдено: + * 18 травня президент РФ Володимир Путін підписав Федеральний закон «Про вибори депутатів Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації». Відповідно до документа, вибори в Держдуму РФ проходитимуть тільки за пропорційною системою. До розподілу депутатських мандатів допускаються партії, що подолали 7-процентний бар'єр.
-Знайдено: + На виборах в Державну думу 2007 року Путін очолив виборчий список Всеросійської політичної партії „Єдина Росія“ (не будучи тоді її членом), при цьому федеральний список партії складався з нього одного. На VIII з'їзді партії, давши згоду очолити її виборчий список, заявив, що після закінчення президентських повноважень згоден стати головою уряду РФ. На IX з'їзді „Єдиної Росії“ погодився стати головою партії після закінчення президентського терміну. З 7 травня, після вступу на посаду президента Дмитра Медведєва, став кандидатом на пост Голови Уряду Росії. 8 травня затверджений на цій посаді 392 голосами депутатів Державної Думи.


Зобр:18шт.


Назва:Битва під Жовтими Водами

-Знайдено: + 8 — 9 травня татарська кіннота залишила Жовті Води, пішла в район зосередження на Інгульці (нині північна околиця міста П'ятихатки), де хан збирав усі сили для допомоги Богдану Хмельницькому.


Зобр:10шт.


Назва:Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 8 травня 1993 року на базі Луганського машинобудівного інституту та декількох інших навчальних закладів Луганська і Луганської області було створено Східноукраїнський державний університет. У 1996 році закладу надано IV рівень акредитації.


Зобр:3шт.


Назва:Міжнародний жіночий день

-Знайдено: + У СРСР свято втратило своє політичне забарвлення і перетворилося на одне з небагатьох неполітичних свят[коли?][джерело?]. З 1966 року, відповідно до Указу Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1965 року, Міжнародний жіночий день став неробочим днем.


Зобр:5шт.


Назва:Список Героїв України

-Знайдено: + | 18 травня 2004
-Знайдено: + | 18 травня 2004
-Знайдено: + | 8 травня 1999


Назва:Шахтар (Донецьк)

-Знайдено: + 18 травня 2004 клуб представив нового головного тренера — ним став досвідчений румун Мірча Луческу. Фахівець мав досвід роботи у чемпіонатах Румунії, Італії та Туреччини, тренував, зокрема, «Інтер» (Мілан), «Галатасарай» та «Бешикташ». За час його роботи «гірники» п'ять разів ставали чемпіонами України і щороку (крім сезону 2005/06) виступали у груповому раунді Ліги чемпіонів.


Зобр:6шт.


Назва:Квірінг Еммануїл Йонович

-Знайдено: + | початок_терміну2 = 8 травня 1923


Зобр:4шт.


Назва:Богодухів

-Знайдено: + * У центрі міста розташований Меморіал Слави на згадку про події Великої Вітчизняної Війни. Перед скульптурним комплексом розташовано Вічний Вогонь. Щороку 8 травня, коли відбуваються урочистості з приводу Дня Перемоги, та 7 серпня, коли святкують День Визволення міста від німецьких загарбників, саме тут відбувається офіційна частина церемонії. Меморіал розташований у міському парку.


Зобр:3шт.


Назва:Бугайченко Іван Федотович

-Знайдено: + Іва́н Федо́тович Буга́йченко (2 (15) серпня 1913(19130815), с. Михайлівка, нині Первомайського району Харківської області14 січня 1943) — Герой Радянського Союзу (8 травня 1965, посмертно).


Назва:Перебудова

-Знайдено: + *** «Демократичний союз» (голова В. І. Новодворська) - перша опозиційна партія в СРСР, заснована 8 травня 1988 р.,


Зобр:11шт.


Назва:Жнибороди

-Знайдено: + * 8 травня 1737 — У церкві в Жнибородах з'являється «чаша з звіздою і дискосом, на котрім дискосї виразні суть слова : „Do cerkovi Znibrodzkiy 1737.8va may” а на серединї виритий герб родини Шептицких з емблємами митрополичими».


Зобр:1шт.


Назва:Почаїв

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 8 травня 1978 смт надали статус міста; міській раді підпорядкували села Старий Почаїв і Затишшя; 1992 в селі Старий Почаїв утворили окрему сільраду.


Зобр:2шт.


Назва:Одеська національна музична академія імені Антоніни Нежданової

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 8 травня 2012 указом Президента України академії було надано статус національної[10][11][12].


Зобр:1шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 18 травня 1990
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 8 травня 1925
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 8 травня 1951
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + | 18 травня 1990
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 18 травня 1990
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 18 травня 1990
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 18 травня 1990


Зобр:39шт.


Назва:Сороцьке

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 8 травня 1848 року в Сороцьку було скасовано панщину.


Назва:Національна академія педагогічних наук України

-Знайдено: + * Савченко Олександра Яківна (народилася 8 травня 1942 року), доктор педагогічних наук, професор, обрана 17 листопада 1992 року. Відділення дидактики, методики, інформаційних технологій в освіті.


Назва:Донбас Арена

-Знайдено: + | відкритий = 29 серпня 2009[13]


Зобр:3шт.


Назва:День Перемоги

-Знайдено: + День Перемо́ги (рос. День Победы) — державне свято Радянського Союзу, що відзначалося щорічно 9 травня «на згадку про переможне завершення Великої Вітчизняної війни радянського народу проти німецько-фашистських загарбників»[14]. Дата пов'язана з прийняттям капітуляції Німеччини у війні в радянській зоні окупації в передмісті Берліна Карлсхорсті за московським часом. Встановлене указом президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1945 року (ще до підписання) як день «всенародного торжества»[14]. У 1948 році, враховуючи жахливі наслідки війни, зокрема наявність на той момент величезної кількості інвалідів, свято скасували[15]. Статус державного свята й неробочого дня 9 травня знову отримало 1965 року[16]. З того часу супроводжувався урочистими військовими парадами радянської армії на Червоній площі в Москві. Також святкувався у деяких країнах Варшавського договору. З 1991 року, після розвалу СРСР, продовжує святкуватися в низці пострадянських країнРосії, Білорусі, Україні, Казахстані тощо. В українському законодавстві від 2000 року визначається як день «торжества безсмертного подвигу народу — переможця над фашизмом, всенародної пам'яті про його боротьбу за свободу і незалежність Батьківщини»[17]. У більшості європейських країн День перемоги в Європі відзначають 8 травня, а країнах Британської Співдружності — 7 травня.
-Знайдено: + 8 травня о 22:43 за центральноєвропейським часом (9 травня о 0:43 за московським часом) генерал-фельдмаршал Вільгельм Кейтель, а також представники німецьких ВМС, що мали відповідні повноваження від Деніца, на вимогу Сталіна повторно[15] підписали Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини, що ознаменувало закінчення Великої Вітчизняної війни.
-Знайдено: + Прийнявши капітуляцію, Радянський Союз не підписав мир з Німеччиною, тобто залишився з Німеччиною в стані війни. Війна з Німеччиною була закінчена 21 січня 1955 року прийняттям Президією Верховної Ради СРСР відповідного рішення. Проте, під властиво Великою Вітчизняною війною розуміють лише частину війни з Німеччиною до 8 травня 1945 року включно.
-Знайдено: + Загалом в Берлінській операції, що тривала з 16 квітня до 8 травня, були задіяні понад 2,5 мільйони солдат і офіцерів, 6250 танків і самохідних установок, 7500 літаків.
-Знайдено: + Пізно увечері 8 травня 1945-го року у передмісті Берліна акт про повну і беззастережну капітуляцію Німеччини підписав генерал-фельдмаршал Вільгельм Кейтель, пізніше повішений за вироком міжнародного трибуналу. На той момент Гітлер уже покінчив життя самогубством, деякі нацистські ватажки, зокрема, Гіммлер, тікали на захід, щоб здатися в полон англо-американським військам. З боку Червоної Армії документ про капітуляцію Німеччини був підписаний без згоди ставки Сталіна. Тому Сталін започаткував святкування Дня Перемоги в СРСР на 9-те травня, на день пізніше ніж святкування Дня Перемоги у решти країн антигітлерівської коаліції. 8 травня 1945 року вийшов Указ Президії Верховної ради СРСР, де сказано, що 9 травня — «Свято Перемоги» (рос. Праздник Победы) та неробочий день[18]. Відповідні декрети видали також уряди інших комуністичних країн Східної ЄвропиПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Зобр:3шт.


Назва:Кожедуб Іван Микитович

-Знайдено: + * 8 травня 2010 року пам'ятник Кожедубу відкрито в Парку Слави, у Києві.


Зобр:1шт.


Назва:Виступ полуботківців

-Знайдено: + Дедалі виразніше ці супереченості дали себе знати в дебатах на І Всеукраїнському військовому з'їзді (Київ, 58 травня 1917 року), коли представникам Центральної Ради, українських національних партій довелось буквально гасити радикалізм значної частини делегатів та боротись за пом'якшення формулювань рішень, що ухвалювались.


Зобр:18шт.


Назва:Радянський партизанський рух на території України у часи Другої світової війни

-Знайдено: + Радянські партизани, як і німці, наводили жах на цілі райони, спалювали села і міста, проводили каральні походи. Таким чином, населення знаходилося між молотом і ковадлом. Деякі населені пункти поперемінно «утихомирювали» то німці, то партизани. 8 травня 1943 партизани напали на опорний пункт, організований німцями для своєї самооборони від радянських партизан. Вони вбили 127 цивільних осіб, що були бійцями німецької самооборони, включаючи дітей, спалили будинки й викрали на продаж майже 100 корів і 70 коней. Через два місяці каральна експедиція німців проти партизан перетворила на попіл все те, що ще залишилося. При цьому німці вбили тільки близько 10 чоловік, та погнали на роботу до Німеччини близько 3000.


Зобр:1шт.


Назва:Мечислав Мокшицький

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + На диякона був висвячений у 1986 р. Любачів, а рукоположений у священика 17 вересня 1987 р. 8 травня 1997 р. був призначений почесним капеланом Його Святості, а 28 травня 2003 р. — прелатом Його Святості. З 3 травня 2002 р. — канонік капітулу Львівської катедри. До свого призначення архієпископом-коад'ютором працював особистим секретарем папи.


Зобр:1шт.


Назва:Білозір Ігор Йосипович

-Знайдено: + Ігор Йо́сипович Білозі́р (24 березня 1955, Радехів — 28 травня 2000, Львів) — український композитор і виконавець, народний артист України, лідер ВІА «Ватра».
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Побитий 8 травня 2000 року у кав'ярні «Цісарська кава», що на проспекті Шевченка у Львові. Внаслідок завданих травм 28 травня 2000 року помер у лікарні. Похований у Львові на Личаківському цвинтарі (поле № 2).


Назва:Металіст (Харків)

-Знайдено: + Сезон 1982 клуб завершив на 12 позиції, пропустивши лише 32 голи у 34 матчах (3-я найкраща оборона першості). Надійно в обороні відіграли Ростислав Поточняк, Віктор Камарзаєв, Сергій Кузнецов і Віктор Каплун, який до того виступав у київському «Динамо». Наступного року «металісти» зайняли 11 місце, але головним успіхом був вихід до фіналу Кубка СРСР. В 1/16 фіналу українці здолали аламаатинський «Кайрат» — 0:0 (пенальті — 6:5), потім на виїзді, в Єревані вірменський «Арарат» — 4:2 та кутаїське «Торпедо» — 0:0 (пенальті 4:3). У півфіналі 19 березня «Металіст» грав з ЦСКА на полі суперника у столиці СРСР. Армійська команда у 80-х рр. грала не на найвищому рівні й наступного сезону навіть опустилася до першої ліги. Харків'яни перемогли 1:0 (гол забив оборонець Косолапов). У фіналі 8 травня 1983 року в Москві трофей здобув «Шахтар» (Донецьк). Єдиний м'яч «гірників» забив на 23-й хв. Ященко після прострілу Грачова.


Зобр:4шт.


Назва:Потапенко Олексій Андрійович

-Знайдено: + Олексі́й Андрі́йович Пота́пенко (сценічне ім'я Пота́п; * 8 травня 1981, Київ) — український поп- і реп-співак.


Назва:Борканюк Олекса Олексійович

Підзаголовок:==Нагороди==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1965 року за особливі заслуги, мужність і героїзм, проявлені в боротьбі проти німецько-фашистських загарбників у період Великої Вітчизняної війни секретарю Закарпатського крайкому партії Олексію Олексійовичу Борканюку посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Нагороджений орденом Леніна.


Назва:Крушельницький Тарас Антонович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 1928 р. Тарас Крушельницький узяв участь у святкуванні 10-річчя ЗУНР на Свято-Юрській горі у Львові. Святкування супроводжувалося сутичками з поліцією. За участь в антиурядових виступах Тарас засуджений до трьох років позбавлення волі. Покарання відбував у львівських «Бригідках». 8 травня 1934 р. родина Крушельницьких виїхала на постійне місце проживання до Харкова. Тарас Крушельницький із дружиною Стефою, яка закінчувала студіювати географію в Ягаллонському університеті, прибули до Харкова в липні того ж року. А вже 5 листопада 1934 р. Крушельницьких заарештували. 15 грудня 1934 р. виїзна сесія Військової колегії Верховного Суду СРСР у Києві визнала винними Тараса та його брата Івана в підготовці терористичних актів. Обох розстріляли відразу (17 грудня 1934 р.), решта членів родини Антона Крушельницького загинула в концтаборах, окрім Лариси Крушельницької та дружини Тараса Стефи, яка уникнула арешту, і їхньої доньки Марії. Стефанія Крушельницька повернулася до Львова 1943 р. (Дочка Тараса Крушельницького — Крушельницька Марія Тарасівна — заслужена артистка України, професорка кафедри фортепіано Львівської музичної академії ім. М. Лисенка й екс-ректор цієї академії).


Назва:Одайник Микола Миколайович

-Знайдено: + Мико́ла Микола́йович Ода́йник (нар. 8 травня 1954, село Яланець, Томашпільський район, Вінницька область) — український політик. Колишній народний депутат України.


Назва:Панасовський Олег Григорович

-Знайдено: + Панасовський Олег Григорович (*8 травня 1940)  — Народний депутат України 1-го, 2-го, 3-го, 4-го та 5-го скликань.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Олег Панасовський народився 8 травня 1940 року в російській робітничій родині у донецькому місті Єнакієве. Після окінчення школи він працював на Горлівському машинобудівному заводі, а потім на шахті «Вуглегірська-Західна». З 1959 року Олег Панасовський проходив службу в Радянській Армії, після чого він поступив до Львівського політехнічного інституту. Вже у 1969 році Олег Панасовський працював головним інженером Слов'янської ДРЕС. З 1978 року він обіймав посаду головного інженера, а потім, з 1982 року, й директора Вуглегірської ДРЕС імені XXV з'їзду КПРС.


Назва:Філіпчук Георгій Георгійович

-Знайдено: + * 12 травня — вересень 1996 — в.о. голови, 11 вересня 1996 — 8 травня 1998 — голова Чернівецької обласної державної адміністрації.


Зобр:1шт.


Назва:Свята та пам'ятні дні в Україні

-Знайдено: + | 8 травня
-Знайдено: + | 8 травня народився Анрі Дюнан, ініціатор створення цього всесвітнього руху. У серпні 1864-го року він вперше почав обстоювати право на життя, недоторканність і полегшення страждань людей в умовах збройних конфліктів.


Назва:День матері

-Знайдено: + Вперше встановлене офіційно Конгресом США 8 травня 1914. Після першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині.
Підзаголовок:=== Японія ===
Знайдено: + В Японії перше святкування Дня матері відбулося 6 березня 1931 року з нагоди дня народження Імператриці Коджюн. Ініціатором проведення свято стала Асоціація жінок Великої Японії. 8 травня 1937 року кондитерська компанія Морінаґа провела фестиваль з нагоди Дня матері в Токіо. Проте святкування цього свята не прижилося. Після поразки Японії в Другій світовій війні, починаючи з 1949 року, під впливом американських традицій, японці стали святкувати день матері щороку, кожної другої неділі травня. В цей день прийнято вітати матерів і дарувати їм гвоздики.


Зобр:1шт.


Назва:Березанський Юрій Макарович

-Знайдено: + Ю́рій Мака́рович Береза́нський (*8 травня 1925, Київ) — український математик, один із фундаторів сучасної теорії функціонального аналізу. Доктор фізико-математичних наук, професор, академік Національної академії наук України.


Назва:Куйбіда Василь Степанович

-Знайдено: + Васи́ль Степа́нович Куйбіда́ (нар. 8 травня 1958) — український політик, громадський діяч, науковець. Народний депутат України 5-го та 6-го скликань.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 травня 1958 в місті Інта (Комі АРСР, Росія). Українець. Батько Степан Олексійович (1922–2013), мати Катерина Михайлівна (1927–2004); дружина Ірина Андріївна (1967) — юрист; дочка Христина (1981) — юрист; син Степан (1993) — студент Національного університету «Львівська політехніка» .
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Почесна грамота Кабінету Міністрів України (8 травня 2003)


Назва:Старий Коврай

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + В селі народився Давиденко Григорій Іванович (*17 квітня 1921 — †8 травня 1945) — Герой Радянського Союзу[19]


Назва:Німецько-радянська війна

Підзаголовок:=== 1942 ===
Знайдено: + * 28 травня — Німеччина відбила наступ СРСР в районі Харкова.
Підзаголовок:=== 1945 ===
Знайдено: + * 8 травня — Німеччина підписала капітуляцію.
Підзаголовок:=== 1945 ===
Знайдено: + О 22 годині 43 хвилини за центрально-європейськім часом 8 травня 1945 року війна в Європі завершилася беззастережною капітуляцією збройних сил Німеччини. Бойові дії цієї війни тривали 1418 днів. Проте, прийнявши капітуляцію, Радянський Союз не підписав миру з Німеччиною, тобто формально залишився з нею у стані війни. Війна з Німеччиною була формально закінчена 25 січня 1955 року виданням Президією Верховної Ради СРСР Указу «Про припинення стану війни між Радянським Союзом і Німеччиною».
Підзаголовок:=== 1945 ===
Знайдено: + Перемогу у війні святкують 9 травня 1945, який був днем підпису капітуляції Німеччини за московським часом (в Європі ще був день 8 травня). Проте інколи в радянській історіографії закінчення цієї війни відносять на 2 вересня 1945 — дату капітуляції Японії.
-Знайдено: + Корсунь-Шевченківська операція (24 січня — 17 лютого 1944 р.)
Проскурівсько-Чернівецька операція (4 березня — 17 квітня 1944 р.)
Львівсько-Сандомирська операція (13 липня — 29 серпня 1944 р.)
Східно-Карпатська операція (8 вересня — 28 жовтня 1944 р.), складова —
Карпатсько-Дуклінська операція (8 вересня — 28 жовтня 1944 р.)
Сандомирсько-Сілезька операція (12 січня — 3 лютого 1945 року)
Вісло-Одерська операція (12 січня — 3 лютого 1945 р.)
Нижньосілезька операція (8 лютого −24 лютого 1945 р.)
Верхньосілезька операція (15 березня — 31 березня 1945 р.)
Берлінська операція (16 квітня — 8 травня 1945 р.)
Празька операція (6 травня — 11 травня 1945 р.)
-Знайдено: + * Берлінська операція (16 квітня — 8 травня 1945)


Зобр:25шт.


Назва:Лазар (Швець)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 8 травня 2012 року призначений постійним членом Священного Синоду Української православної церкви[20].


Назва:Тішура Володимир Іванович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * 8 травня 1996 року за особисту мужність і відвагу, виявлені у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС нагороджений відзнакою Президента України — хрестом «За мужність» (посмертно)[21]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=316/96 Указ Президента України № 316/96 від 8 травня 1996 року «Про нагородження відзнакою Президента України - хрестом "За мужність"»]</ref>


Назва:Титенок Микола Іванович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * 8 травня 1996 року за особисту мужність і відвагу, виявлені у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС нагороджений відзнакою Президента України — хрестом «За мужність» (посмертно)[22]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=316/96 Указ Президента України № 316/96 від 8 травня 1996 року «Про нагородження відзнакою Президента України - хрестом "За мужність"»]</ref>


Назва:Ігнатенко Василь Іванович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * 8 травня 1996 року за особисту мужність і відвагу, виявлені у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС нагороджений відзнакою Президента України — хрестом «За мужність» (посмертно)[23]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=316/96 Указ Президента України № 316/96 від 8 травня 1996 року «Про нагородження відзнакою Президента України — хрестом „За мужність“»]</ref>


Назва:Ващук Микола Васильович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * 8 травня 1996 року за особисту мужність і відвагу, виявлені у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС нагороджений відзнакою Президента України — хрестом «За мужність» (посмертно)[24]
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + nreg=316/96 Указ Президента України № 316/96 від 8 травня 1996 року «Про нагородження відзнакою Президента України - хрестом "За мужність"»]</ref>


Назва:Область Війська Донського

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 23 березня 1918 року тут була проголошена Донська Радянська Республіка, що проіснувала до 8 травня 1918 року.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 8 травня 1918 року у область увійшли німецькі війська. За сприяння німецьких союзників на частині території області була встановлена влада Української Держави. Таганрізький округ приєднано до Катеринославської губернії.


Зобр:2шт.


Назва:Агафангел (Саввін)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 1993 по 1998 роки митрополит був ректором Одеської духовної семінарії. З 27 серпня 1995 року по 8 травня 2008 року був головою Навчального комітету при Священному Синоді УПЦ.


Назва:Озаркевич Євген Іванович

-Знайдено: + Озарке́вич Євге́н Іва́нович (*8 травня 1861 — †21 вересня 1916, Відень) — український лікар. Брат феміністки Наталії Кобринської, Володимира та Лонгина Озаркевичів.


Зобр:1шт.


Назва:Грицюта Микола Сидорович

-Знайдено: + Мико́ла Си́дорович Грицю́та (* 8 травня 1925, село Колоденка, нині Рівненського району Рівненської області) — український літературознавець. Доктор філологічних наук (1992).


Назва:Львівський історичний музей

-Знайдено: + |established = 8 травня 1940
-Знайдено: + 8 травня 1940 р. Історичний музей Львова й Національний музей ім. Яна ІІІ було об'єднано в одну установу — Львівський історичний музей.


Зобр:3шт.


Назва:Знаменський монастир

-Знайдено: + 25 лютого 2012 року після важкої хвороби ігуменя Георгія (Ємельянова) відійшла до Господа. Рішенням священного синоду УПЦ від 8 травня 2012 року новою настоятелькою монастиря була затверджена монахиня Варвара (Бобер) із возведенням її у сан ігумені та покладанням наперсного хреста за посадою.


Назва:Харківська обласна рада

-Знайдено: + * 8 травня 2008 р. позачергова сесія Харківської обласної ради пройшла не в сесійному залі Будинку рад, а під відкритим небом — на майдані Свободи[25]


Назва:Фарін Петро Опанасович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Заступник командира розвідувального відділення того ж бойового складу (Четвертий Український фронт) Фарін 8 травня 1945 року при відбитті контратак противника біля населеного пункту Яблунов (Чехословаччина) вогнем із кулемета скосив багато ворожих піхотинців. 15 травня 1946 року Фаріна нагороджено орденом Слави першого ступеня.


Назва:Бучая

-Знайдено: + * Щипківський Геннадій Павлович (8 травня 1944) — український письменник (поет, прозаїк), член Національної спілки письменників України.


Назва:Список міністрів оборони України

-Знайдено: + |3 травня 1918 - 8 травня 1918
-Знайдено: + |8 травня 1918 - 16 травня 1918


Зобр:35шт.


Назва:Чуприна Олексій Сергійович

-Знайдено: + Олексі́й Сергі́йович Чупри́на (*29 лютого 1908 року, с. Гарбузин, тепер Корсунь-Шевченківського району Черкаської обл. — †8 травня 1993 року) — бандурист. Довгі роки грав на Тарасовій горі в Каневі. Член Об'єднання (згодом Всеукраїнської спілки) кобзарів. В його репертуарі були народні пісні, твори композиторів, канти.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Олексій Сергійович Чуприна 8 травня 1993 року і похований, за його заповітом, з кобзарськими почестями в м. Каневі.


Назва:Список міністрів юстиції України

-Знайдено: + |8 травня — 24 серпня 1918


Зобр:8шт.


Назва:Велика Олександрівка (смт)

-Знайдено: + Населений пункт заснований в 1784 році вихідцями з Полтавщини і Чернігівщини. Спочатку його було названо Новоолександрівкою. В 1803 році з Чернігівської і Київської губерній сюди прибули нові партії поселенців, які заснували трохи нижче за течією Інгульця нове поселення, яке дістало назву Мала Олександрівка, а попередня Нова Олександрівка була перейменована у Велику Олександрівку. Про історію району розповідають документи і експозиції районного народного історико-краєзнавчого музею, який відкритий у райцентрі 8 травня 1980 року.


Зобр:1шт.


Назва:Бондаренко Анатолій Дмитрович

-Знайдено: + Анато́лій Дми́трович Бондаре́нко (* 8 травня 1934) — народний депутат України 1-го скликання.


Назва:Харківська обласна державна адміністрація

Підзаголовок:=== Голови ===
Знайдено: + * Дьомін Олег Олексійович, в.о. 8 травня 1996 — 8 серпня 1996, 8 серпня 1996 — 27 жовтня 2000


Зобр:3шт.


Назва:Дем'яненко Олена Вікторівна

-Знайдено: + Народилася 8 травня 1966 р. у Львові. Закінчила Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1990).


Назва:Долинін Олександр Єрмолайович

-Знайдено: + Олекса́ндр Єрмола́йович Доли́нін (* 1895, Полтавщина — † 8 травня 1929, Харків) — український актор театру й кіно. Сценічні псевдоніми — Рубан, Українець.


Назва:Іванишин Василь Петрович

-Знайдено: + Васи́ль Петр́ович Івани́шин (*23 березня 1944 — †8 травня 2007 року) — доцент Дрогобицького державного педагогічного університету. Літератор, політолог, автор таких праць, як «Українська Церква і процес національного відродження» (1990), «Мова і нація» у співавторстві з Я. Радевичем-Винницьким (1990, 1991, 1992, 1994, 2004), «Нація. Державність. Націоналізм» (1992), «Українська ідея і перспективи націоналістичного руху» (2000), «Непрочитаний Шевченко» (2001), «Вибір нації-2002» (2002), «На розпутті велелюднім» (2003), «Жерці імпрези» (2003), цілої низки статей національно-суспільної тематики — відповідей на гостро актуальні ідеологічні, політичні та державотворчі проблеми нашого часу. Націологія завдячує Василеві Іванишину випрацюванням національно-екзистенційної методології гуманітарних досліджень.
-Знайдено: + Помер Василь Іванишин від аневризми аорти 8 травня 2007 року у міській лікарні м. Дрогобича.


Назва:Військово-морські сили Української Народної Республіки та Української Держави -Знайдено: + Спочатку було вирішено справи із торгівельними пароплавами. 8 травня німці організували міжнаціональну навігаційно-технічну комісію (Nateko) на чолі з адміралом Альбертом Гопманом, яка вирішувала всі питання стосовно руху та переміщень кораблів, в тому числі і торгівельних, в Севастополі та по всьому Чорному Морю[26]. В неї увійшли також і представники Української Держави. Представником Української Держави в навігаційно-технічній комісії був капітан першого рангу князь Карл Лівен[27].


Зобр:51шт.


Назва:Білоус Анатолій Григорович

-Знайдено: + Анато́лій Григо́рович Білоу́с (* 8 травня 1951, село Грушка Кам'янець-Подільського району Хмельницької області) — український хімік. Доктор хімічних наук (1991). Професор (1997). Академік Національної академії наук України (2009). Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2008).


Назва:Безкоровайний Володимир Герасимович

-Знайдено: + 8 травня 1996 року віце-адмірал Володимир Безкоровайний після введення інституту заступників Міністра оборони призначається заступником Міністра оборони — командувачем Військово-Морських Сил України і членом колегії Міністерства оборони України.


Зобр:2шт.


Назва:Сіробаба-Климко Віра

-Знайдено: + Віра Сіробаба-Климко — українська художниця. Народилась 8 травня 1948 р., с. Вовнянка Полтавської області. Закінчила Миргородський керамічний технікум ім. М. Гоголя (1969). Педагоги з фаху — С. Мисак, В. Ханко. Працює в галузі декоративно-прикладного мистецтва (кераміка).


Назва:Пелих Ігор Дмитрович

-Знайдено: + І́гор Дми́трович Пе́лих (3 лютого 1974, Тернопіль — 8 травня 2009, Київ) — український телеведучий, тележурналіст, шоумен, продюсер. Засновник і генеральний продюсер продакшн-студії «Роги і Копита Продакшн»[28].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Трагічно загинув 8 травня 2009 року близько 05:00 в ДТП у Києві, на проспекті Перемоги, 82[29]. Водій авто, не дочекавшись приїзду ДАІ, зник з місця аварії. Прощання відбулося в приміщенні телеканалу ICTV[30]. 10 травня 2009 року похований на Байковому кладовищі[31] (ділянка № 33).


Зобр:1шт.


Назва:Фере Едуард Вадимович

-Знайдено: + * Відзнака Президента України — хрест «За мужність» (8 травня 1996) — за особисту мужність і відвагу, виявлені у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС[32]


Зобр:1шт.


Назва:Ребрик Ліліана Іванівна

-Знайдено: + Ре́брик Лілія (Ліліа́на) Іва́нівна (нар. 8 травня 1981, Чернівці) — українська акторка, телеведуча.


Назва:Пам'ятники Чернігова

-Знайдено: + |на честь визволення Чернігова від німецько-фашистських загарбників, пам'ятний знак || 8 травня 1968 || на площі Перемоги || || Пам'ятний знак являє собою танк Т-34, встановлений на високому бетонному постаменті. На фасадній частині постамента розмішено текст з переліком частин і з'єднань, удостоєних найменування «чернігівських».


Зобр:23шт.


Назва:Іоанн (Сіопко)

-Знайдено: + 8 травня 2008 року був призначений головою Синодальної комісії УПЦ з канонізації святих.


Назва:Кармалюк Павло Петрович

-Знайдено: + Кармалюк Павло Петрович (6 січня 1908 (24 грудня 1907), Осівці, нині село Брусилівського р-ну Житомирської області — 8 травня 1986, Львів) — український оперний співак, баритон, народний артист СРСР (1960), професор (1970).


Назва:Орлай Іван Семенович

-Знайдено: + У лютому 1790 року він був удостоєний звання професора нижчих класів у Надьварадській вищих наук гімназії, де і викладав давні мови, географію, історію та арифметику. Але невдовзі він залишив педагогічну діяльність і вже на початку 1791 року відїжджає до Відню, а звідти до Петербурга, 8 травня того ж року поступає до Медико-Хірургічного училища. Там, прослухавши курси медицинських наук, у лютому 1793 року Орлай після відповідного екзамену був удостоєний звання лікаря і залишився при Генеральному Сухопутному шпиталі. У вересні того ж року був призначений помічником вченого секретаря Медицинської колегії, за дорученням якої, між іншим, упорядкував бібліотеку Колегії та анатоміко-фізіологічний кабінет.


Назва:Уманська єпархія УПЦ (МП)

-Знайдено: + У́манська та Звенигородська єпа́рхія — православна єпархія, заснована 8 травня 2008 року на засіданні Священного Синоду УПЦ (Московського патріархату). Єпархію очолює єпископ Уманський та Звенигородський Антоній (Боровик). Згідно з рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 11 листопада 2008 року єпископом Уманським і Звенигородським призначений єпископ Пантелеімон (Бащук) (Журнал № 106). Єпархія охоплює західні райони Черкаської області:


Назва:Черкаська єпархія УПЦ (МП)

-Знайдено: + Черка́ська єпа́рхія — православна єпархія Української православної церкви (Московського патріархату)[33]. Єпархію очолює митрополит Черкаський та Канівський Софроній (Дмитрук). Єпархія була створена у 1992 році й охорлювала територію усією Черкаської області. 8 травня 2008 року зі складу Черкаської була виділена самостійна Уманська єпархія. Після цього у складі Черкаської єпархії залишилися: місто Черкаси, Городищенський, Драбівський, Золотоніський, Кам'янський, Канівський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Смілянський, Черкаський, Чигиринський, Чорнобаївський, Шполянський райони.
Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + 8 травня 2008 року зі складу Черкаської була виділена самостійна Уманська єпархія. Після цього у складі Черкаської єпархії залишилися: місто Черкаси, Городищенський, Драбівський, Золотоніський, Кам'янський, Канівський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Смілянський, Черкаський, Чигиринський, Чорнобаївський, Шполянський райони. У складі Уманської: Жашківський, Звенигородський, Лисянський, Маньківський, Монастирищенський, Тальнівський, Уманський, Христинівський райони.


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятники Лохвиці

-Знайдено: + |партизанському загону «Сокіл» || 2009 || у сосновому парку || || Пам'ятний знак відкрито 8 травня 2009 року (на День Перемоги).


Зобр:15шт.


Назва:Мишкова Нінель Костянтинівна

-Знайдено: + Народ. 8 травня 1926 р. Померла 13 вересня 2003 р. Закінчила Театральне училище ім. Б. Щукіна (1947). В 1968 р. стала працювати у Театрі-студії кіноактора.


Назва:Довганич Омелян Дмитрович

-Знайдено: + Народився 8 травня 1930 р. в с. Нижнє Селище Хустського району.


Назва:Мар'ян Дубецький

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + 8 травня 1863 року прибув до Варшави, де був призначений на секретаря Відділу Русі Національного Уряду. В часі диктатури Ромуальда Трауґута був його правою рукою, відігравав роль посередника між ним і директором закордонних справ Генриком Краєвським. 10 квітня 1864 року заарештований і ув'язнений в Павяку. Підданий тортурам російськими слідчими (зламано нижню щелепу, глибокі рани на плечах) — зберігав мовчання. Переведений до Х Павільйону Варшавської цитаделі. Засуджений до страти, яку 30 липня 1864 року замінили на каторгу з ураженням в усіх громадянських правах. Таким чином Мар'ян Дубецький єдиний з членів Національного Уряду уникнув насильницької смерті.


Назва:Пам'ятники Луганська

Підзаголовок:== Список ==
Знайдено: + |Гастелло М. Ф., бюст || 1981 || у військовому містечку, Гостра могила || || Пам'ятник Героєві Радянського Союзу (посмертно) Гастелло Н. Ф був встановлений 8 травня 1981 року.
Підзаголовок:== Список ==
Знайдено: + |Жертвам ОУН-УПА, пам'ятний знак || 2010 || на площі Героїв ВВВ || || Відкрито в 8 травня 2010 року у переддень 65-ї річниці Дня Перемоги року[34]. На пам'ятнику викарбувані 18 прізвищ (21 особа) луганців (зокрема і Раїси Борзило), які «загинули з 1943 по 1956 роки від рук націоналістів у Західній Україні»[35].


Зобр:30шт.


Назва:Кір'яков Леонтій Несторович

-Знайдено: + Кір'яков Леонтій Несторович (8 травня 1919, Сартана — 2008) — румейський поет, перекладач, член Спілки письменників СРСР та України.


Назва:Чернишенко Володимир Ілліч

-Знайдено: + Володи́мир Іллі́ч Чернише́нко (8 травня 1940, Біла Церква) — Голова правління акціонерного товариства "Комбінат "Тепличний"
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 травня 1937 року у місті Біла Церква Київської області. Трудову діяльність розпочав у 1953 році робітником бондарного цеху Білоцерківського консервного заводу. Одночасно закінчував 10 класів вечірньої школи № 1 Білої Церкви. У 1954-1959 роках навчався у Білоцерківському сільськогосподарському інституті.


Назва:Ванат Ірина Іванівна

-Знайдено: + Ванат Ірина Іванівна (8 травня 1971, м. Монастириська) — українська спортсменка (жіночий футбол). Майстер спорту (1991).


Назва:Технологічний інститут Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 1993 році[36] Рубіжанський філіал Дніпропетровського хіміко-технологічного інституту та Сєвєродонецький факультет обчислювальних комплексів і систем Харківському інституту радіоелектроніки були об'єднані в Сєвєродонецький філіал, який структурно ввійшов в Східноукраїнський державний університет [37].


Зобр:1шт.


Назва:Лисенко Михайло Григорович

-Знайдено: + Ли́сенко Миха́йло Григо́рович (нар. 16 (29) жовтня 1906(19061029), Шпилівка — пом. 8 травня 1972, Київ) — український скульптор, академік, Народний художник СРСР (1963), народний художник УРСР (1960), заслужений діяч мистецтв УРСР (1943).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер у Києві 8 травня 1972 року, після тяжкої поїздки до Туркменії. Похований на Байковому кладовищі.


Зобр:9шт.


Назва:Кожушний Марко Прокопович

-Знайдено: + Марко Прокопович Кожушний (нар.8 травня 1904, с. Денисівка Оржицького повіту — пом.1938, в'язниця НКВД СРСР) — український поет-пісняр, журналіст.


Назва:Антоній (Паканич)

-Знайдено: + | титул = Митрополит Бориспільський, перший вікарій Київської митрополії
до 19 січня 2013 — архієпископ, до 8 травня 2012 — вікарій, до 24 вересня 2008 — єпископ
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Рішенням Священного Синоду від 8 травня 2008 року був звільнений з посади голови Канонічно-богословської комісії і призначений головою Навчального комітету при Синоді[38].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Під час хвороби митрополита Київського Володимира (Сабодана) 21 лютого 2012 року Священний Синод під головуванням митрополита Одеського Агафангела (Саввіна) призначив архієпископа Антонія головою Відділу зовнішніх церковних зв'язків Української православної церкви замість Олександра (Драбинка), секретаря і «правої руки» митрополита Володимира[39]. 8 травня, на першому засіданні Синоду під головуванням предстоятеля після його хвороби, Антонія було звільнено з посади голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків і призначено керівником справами УПЦ та постійним членом Священного Синоду. Одночасно, архієпископу, як керівникові справами Церкви, було надано додаткові повноваження, не передбачені Статутом: нагляду за діяльністю синодальних установ, уповноважене представництво предстоятеля УПЦ в державних, громадських та церковних заходах, відповідальності за міжхристиянські та міжрелігійні відносини[40]. Того ж дня митрополит Володимир призначив Антонія першим вікарієм Київської митрополії[41]. За оцінками експертів, після цих призначень владика став ключовою управлінською фігурою УПЦ і, фактично, «церковним прем'єром»[42][43][44]. 20 липня того ж року Синод звільнив архієпископа з посади голови Навчального комітету[45].


Назва:Орден святого рівноапостольного князя Володимира (УПЦ МП)

-Знайдено: + *Бедриківський Володимир Володимирович (8 травня 2007)
-Знайдено: + *Галелюк Микола Михайлович (8 травня 2007)
-Знайдено: + * Байтала Михайло Романович (8 травня 2007)


Назва:Станіслав Кардашевич

-Знайдено: + Станіслав Кардашевич (*8 травня 1826, Білогородка на Волині - †6 жовтня 1887, Острог) - дослідник історії міста Острога. Шляхтич гербу Аксак.


Назва:Музеї Одеси

-Знайдено: + |Раніше - музей історії Червонопрапорного Одеського військового округу. Музей було відкрито 6 листопада 1967 року. На початку 1980-х років перебував на реконструкції і знову відкрився для відвідувачів 8 травня 1985, напередодні 40-ї річниці Перемоги. Містить зібрання документів та експонатів, що розповідають про історію військового мистецтва з середини XIX століття і до наших днів.


Зобр:4шт.


Назва:Пам'ятники Ромен

-Знайдено: + |Хмельницькому Богданові || 1953, 2009 || на початку Московського бульвару (з боку вулиці Горького)|| ||Пам'ятник українському гетьману Богданові Хмельницькому споруджений 1953 року, а 8 травня 2009 року був відкритий після реставрації. Бронзове погруддя гетьмана встановлене на мармуровому постаменті[46].


Зобр:5шт.


Назва:Митрофан (Юрчук)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 8 травня 2012 року звільнений з посади керівника справами УПЦ і призначений головою її Відділу зовнішніх церковних відносин замість архієпископа Антонія (Паканича)[47], ймовірно, через сприяння групі постійних членів Синоду в складі митрополитів Павла (Лебедя), Іларіона (Шукала) та Агафангела (Саввіна), яку ЗМІ та незалежні оглядачі звинуватили в спробі перебрати владу в УПЦ (МП) в свої руки, користуючись тяжкою хворобою її предстоятеляПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. За інформацією видання «Левый берег» на цьому засіданні також обговорювалася пропозиція зміщення владики Лебедя з посади намісника Лаври і переведення його на Чернігівську кафедру, однак її розгяд було відкладено[48].


Назва:Православ'я на Черкащині

-Знайдено: + 8 травня 2008 року зі складу Черкаської була виділена самостійна Уманська єпархія. Після цього у складі Черкаської єпархії залишилися: місто Черкаси, Городищенський, Драбівський, Золотоніський, Кам'янський, Канівський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Смілянський, Черкаський, Чигиринський, Чорнобаївський, Шполянський райони. У складі Уманської: Жашківський, Звенигородський, Лисянський, Маньківський, Монастирищенський, Тальнівський, Уманський, Христинівський райони. Кафедральний собор Черкаської – на честь Різдва Богородиці у Черкасах. Уманської — Миколаївський в Умані. Уманську єпархію нині очолює єпископ Уманський і Звенигородський Антоній (Боровик).


Зобр:8шт.


Назва:Сергій (Ларін)

-Знайдено: + 11 жовтня 1941 хіротонісаний обновленськими архієреями в єпископа Звенигородського, другого вікарія Московської єпархії. Чин хіротонії в єпископа здійснювали: Першоієрарх-митрополит Олександр (Введенський), митрополит Віталій (Введенський) та інші. З 8 травня 1942 виконував обов'язки голови Московського єпархіального управління, а потім керуючий Московською єпархією. А 12 жовтня, після скасування Всеросійського церковного управління, було створено Московське єпархіальне управління, в яке й увійшов єпископ Сергій. Про подальшу долю єпископа Сергія є відомості у протоієрея Владислава Ципіна:


Назва:Єпископат Українського екзархату

-Знайдено: + Алексій (Готовцев) — 8 травня 19211923 єпископ Звенигородський, вікарій Київської єпархії; † 1936.
Підзаголовок:=== К ===
Знайдено: + Священномученик Костянтин (Дьяков) — 8 вересня 1924 хіротонісаний у єпископа Сумського, вікарія Харківської єпархії; з 12 листопада 1927 архієпископ Харківський і Охтирський, екзарх України; з 18 травня 1932 у сані митрополита; з 26 червня 1934 митрополит Київський, екзарх України; † 10 листопада 1937 у в'язниці.


Назва:Славутський історичний музей

-Знайдено: + |opening_date= 8 травня 1985 року
-Знайдено: + Музей відкрито 8 травня 1985 року (у переддень 40-вої річниці Дня Перемоги).


Назва:Список міністрів охорони навколишнього природного середовища України

-Знайдено: + |липень 1995 — 8 травня 1998


Зобр:10шт.


Назва:Ланка Ілона

Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Степан Пушик. Князь Ростислав і княгиня Ланка // Кримська світлиця, № 19 за 8 травня 2009 ([http://svitlytsia.crimea.ua/index.php?


Назва:Лігнау Олександр Георгійович

-Знайдено: + | початок_терміну = 8 травня 1918
-Знайдено: + В службу вступив 12 червня 1896. Закінчив Олексіївське військове училище (1898). Випущений Підпоручиком (ст. 8 серпня 1898) в л-гв. Волинський полк. Поручик (ст. 8 серпня 1902). Закінчив Миколаївську Академію Генерального штаба (1905; по 1-му розряду). Штабс-Капітан гв. з перейменуванням в Капітани ГШ (28 травня 1905).
-Знайдено: + В 1918 в гетьманській армії; 1-й товариш військового міністра. З 8 травня 1918 по 16 травня 1918 в.о. військового міністра. У травні 1918 призначений гетьманом П. Скоропадським заступником військового міністра О.Рогози, активно працював у галузі формування українських військових частин, зміцнення збройних сил Української Держави. 29 червня 1918 перейменований в чин Генерального Хорунжого (ст. 24 травня 1916). З 18 жовтня 1918 — командир 7-го стрілецького корпусу, який формувався у Харкові. За часів Директорії УНР був замінений П.Болбочаном.


Зобр:4шт.


Назва:Васільєв Денис Олександрович

-Знайдено: + Дени́с Олекса́ндрович Васі́льєв (*8 травня 1987) — український футболіст, захисник криворізького «Кривбаса».


Зобр:1шт.


Назва:Українсько-молдовські відносини

-Знайдено: + 24 липня 1996 р. Київ відвідав глава уряду Молдови А. Сангелі. Він провів переговори з президентом України Л. Кучмою. Було запрошено українських миротворців на територію Придністровської республіки. 8 травня 1997 р. згідно з «Меморандумом про основи нормалізації відносин між Республікою Молдова та Придністров'ям», що підписав і Л. Кучма як один з посередників, Україна виступає країною-гарантом миру в Придністров'ї. Також було ухвалено рішення про включення її до Об'єднаної Контрольної Комісії та залучення до миротворчої діяльності українських військовослужбовців. Україна дотримується принципу невтручання у внутрішні справи сусідньої країни і, відповідно до своїх зобов'язань за Гельсінським актом та норм міжнародного права, відстоює позицію безумовної поваги територіальної цілісності й суверенітету Молдови в кордонах колишньої Молдавської РСР.


Зобр:25шт.


Назва:Земляцтво житомирян

-Знайдено: + Молодіжне відділення «Земляцтва житомирян» спільно з ГО «Вікімедіа Україна» провело інформаційну кампанію про Тематичний тиждень Житомирщини з 8 травня по 25 травня 2011 року[49].


Назва:Пам'ятники Новомиргорода

-Знайдено: + |Ковачевичу Аркадію || 2013 || На приміщенні ЗОШ № 3 || || Меморіальна дошка Герою Радянського Союзу Ковачевичу А. Ф. була урочисто відкрита 8 травня 2013 року.[50]


Зобр:31шт.


Назва:Антонов Олексій Геннадійович

-Знайдено: + Олексі́й Генна́дійович Анто́нов (нар. 8 травня 1986, Павлоград, Дніпропетровська область, Українська РСР) — український футболіст, нападник збірної України та одеського «Чорномореця». Дворазовий бронзовий призер чемпіонату України, фіналіст суперкубку України, срібний призер Першості Футбольної Національної Ліги Росії. Відомий своїми виступами за харківський «Металіст», дніпропетровське «Дніпро» та криворізький «Кривбас».
-Знайдено: + Олексій Геннадійович Антонов народився 8 травня 1986 року у місті Павлоград, Дніпропетровської області. Вихованець дніпропетровського спортінтернату, клубів «Дніпро» та запорізького «Металурга». Професійну кар'єру розпочав у клубі «Дніпро-2», де дебютував 23 квітня 2003 року у матчі проти ФК «Суми». Всього за другий склад дніпропетровців зіграв два сезони, провів 24 матчі та забив 8 м'ячів. Влітку 2004 року як вільний агент перейшов до краснодарської «Кубані»[51], у складі «козаків» потім виступав до 2007 року, провівши за цей час 5 матчів і забивши 1 гол за основний склад в чемпіонаті і 2 матчів в розіграшах Кубка Росії. Крім цього, у 2004 році зіграв 9 матчів і забив 2 м'ячі за дублюючий склад «Кубані» в турнірі дублерів РФПЛ.


Зобр:3шт.


Назва:Голубець Іван Карпович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 25 квітня (8 травня) 1916 року в селі Ліпляве (нині Канівського району Черкаської області) в родині робітника. Невдовзі його родина переїхала до Таганрога. Українець. Член ВЛКСМ. Закінчив 7 класів і школу фабрично-заводського учнівства. Працював електромонтером на Азовському металургійному заводі ім. А. А. Алексєєва. Став Ударником Комуністичного праці, за що був нагороджений пам'ятним знаком.


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятники Житомира

-Знайдено: + |на честь 20-річчя Перемоги над фашизмом, пам'ятний знак|| 1965 || у центрі площі Перемоги || || Пам'ятник на честь 20-річчя Перемоги над фашизмом у вигляді танку часів ІІ Світової війни на постаменті був урочисто відкритий у переддень 20-го Дня Перемоги 8 травня 1965 року. Автор — архітектор А. Ф. Грінченко.


Зобр:24шт.


Назва:Курашик Віталій Володимирович

-Знайдено: + Віталій Володимирович Курашик (біл. Віталь Уладзімеравіч Курашык) (8 травня 1939) — український політичний діяч, білоруський дипломат.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 травня 1939 року в селі Дивин, Дивинського району Брестської області Республіка Білорусь.


Назва:Томенко Володимир Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Наказом командира 254-ї стрілецької дивізії від 8 травня 1944 року за мужність, виявлену в боях з ворогом, червоноармієць Томенко нагороджений орденом Слави 3-го ступеня (№ 193412).


Зобр:1шт.


Назва:Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. Франка

-Знайдено: + | дата_заснування = 8 травня 1940
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Заснована бібліотека 8 травня 1940 року, як «Станіславська державна обласна бібліотека». Вона розташувалася у трьох малих кімнатах. Тут знаходився і дитячий відділ. Першим директором закладу був Василь Михайлович Пашницький (19031941).


Зобр:2шт.


Назва:Панас Вадим Володимирович

-Знайдено: + Навесні 2003 року почав залучатися до складу головної команди луцького клубу, який змагався у вищій лізі української першості і 8 травня 2003 року дебютував у Прем'єр-лізі України в матчі з київським «Динамо», який завершився перемогою лучан з рахунком 1-0, а Панас вийшов зі стартових хвилин і був замінений в перерві на Володимира Гащина[52]


Назва:Спірін Руслан Миколайович

-Знайдено: + Руслан Миколайович Спірін (8 травня 1968) — український дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 травня 1968 року. Закінчив Київський державний лінгвістичний університет (1991), Дипломатичну академію України при Міністерстві закордонних справ України (2003) та Національну академію державного управління при Президентові України (2009). Володіє іспанською, португальською, англійською та російською мовами.


Назва:Воблий Борис Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 8 травня 1938 — заступник голови Шанхайської Української Громади, під час другої світової війни — голова Українського емігрантського комітету у Шанхаю.


Назва:Протипанцерна бригада «Вільна Україна»

-Знайдено: + |dates= 22 лютого 1945 - 8 травня 1945
-Знайдено: + командир бригади видає наказ, аби сотнями, а де не можна, то роями, або одинцем прориватись до американців. Пробиватися до Ваймара. Іти зі зброєю, так довго, як можливо. Вже в ранніх годинах 8 травня 1945 стало відомим, що бригада оточена. На всіх дорогах, що провадили на Прагу, посувалися радянські танки і змоторизована піхота. Командир бригади, що


Зобр:2шт.


Назва:Пам'ятники Переяслава-Хмельницького

-Знайдено: + | Пам'ятний знак на честь автора поеми «Слово о полку Ігоревім» || 18 травня 1993 || на розі вулиць Богдана Хмельницького та Покровської || || скульптор І. С. Зарічний, художні реставратори І. О. Іванов, С. Л. Чумаков
-Знайдено: + | Пам'ятний знак на місці останнього бою моряків Пінської військової флотилії || 8 травня 2010 || ріг вулиць Героїв Дніпра та Івана Богуна || ||


Зобр:25шт.


Назва:Кліщук Андрій Андрійович

-Знайдено: + 8 травня 2010 року дебютував за молодіжний склад «Чорноморця» в матчі останнього туру проти «Зорі» (Луганськ), вийшовши на заміну на останні 9 хвилин гри.


Назва:Герб Долини

-Знайдено: + |дата_затвердження = 8 травня 2009 року
-Знайдено: + Герб Доли́ни — офіційний символ міста Долини Івано-Франківської області, затверджений рішенням №1319 34-ї сесії Долинської міської ради V скликання 8 травня 2009 року.


Назва:Чепурний Дмитро Іванович

Підзаголовок:== Реабілітація ==
Знайдено: + Військовою колегією Верховного Суду СРСР 8 травня 1958 року вирок стосовно Чепурного Д. І. скасовано, а справу припинено за відсутністю злочину.


Назва:Центральна площа (Прилуки)

-Знайдено: + 8 травня 1965 року у Центральному сквері був відкритий пам'ятник-погруддя героя-прилучанина Олега Кошового.


Зобр:3шт.


Назва:Сно Ольга Павлівна

-Знайдено: + Ольга Павлівна Сно (в дівоцтві Тутковська[53]; 8 травня 1881, Київ — 6 липня 1929) — російська письменниця українського походження, фейлетоністка, дочка академіка АН України Павла Тутковського.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилась 8 травня 1881 року в Києві. Після закінчення гімназії друкувалась у Києві й Одесі.


Зобр:1шт.


Назва:Убийвовк Олена Костянтинівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1965 року Убийвовк Олені Костянтинівні за мужність і героїзм, проявлені в боротьбі з німецько-фашистськими окупантами було присвоєне звання Героя Радянського Союзу (посмертно).


Зобр:1шт.


Назва:Щипківський Геннадій Павлович

-Знайдено: + Генна́дій Па́влович Щипкі́вський (нар. 8 травня 1944 р.) — український письменник (поет, прозаїк). Член Національної спілки письменників України. Заслужений діяч мистецтв України (2007). Лауреат Державної премії ім. Олеся Гончара (2012).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Геннадій Павлович Щипківський народився 8 травня 1944 року в селі Бучая, нині Новоушицького району Хмельницької області. Він правнук Ольги Андріївни Руданської — двоюрідної сестри українського поета й лікаря Степана Васильовича Руданського.


Назва:Синагоги Херсона

-Знайдено: + За актом № 19 від 8 травня 1922 в синагоги вилучено 15 фунтів 60 золотників (6 кг 398 г: свічник п'ятисвічковий, 2 прикраси сувою Тори, 2 підсвічники; корона). Залишено у тимчасове користування прикраса Тори та 1 келих.
-Знайдено: + Згідно з актом № 20 від 8 травня 1922 року, з власності синагоги вилучено цінностей: корона (3 фунти 76 золтників); 2 прикраси Тори (2 фунти 46 золотників), 2 прикраси Тори (78 золотників), 4 підсвічника (4 фунти 78 золотників). Були залишені у тимчасове користування: указка (17 золотників) та прикраса Тори (88 золотників). Усього до 23 травня 1922 року у синагоги Військового форштадта було вилучено цінностей на суму 13 фунтів 82 золотника (5 кг 673 г).


Зобр:3шт.


Назва:Хонатан Крістальдо

-Знайдено: + В харківському клубі в офіційних матчах дебютував у лютому 2011 року в Лізі Європи, де «Металіст» в двобої з німецьким «Баєром» зазнав нищівної поразки 0:6 за сумою двох матчів, а Хонатан зіграв в обох матчах. В чемпіонату України Крістальдо довго не міг забити, але 8 травня 2011 року у 28 турі відзначився відразу хет-триком у воротах «Волині», а в останньому турі зробив дубль проти «Оболоні», офіційно оформивши здобуття бронзових медалей чемпіонату.


Зобр:3шт.


Назва:Хом'як Іван Миколайович

Файл:Хом'як Іван Миколайович.jpg

-Знайдено: + Іван Миколайович Хом'як (*8 травня 1951) — український учений-лінгводидакт. Доктор філологічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 2009 р.


Зобр:1шт.


Назва:Українська мова в СРСР

-Знайдено: + * 8 травня 1938 р. — ЦК КП(б)У ухвалив постанову «Про складання нового українського правопису» і розглянув склад Правописної комісії: Ф. Редько (голова), М. Грунський (відповідальний секретар), Шматлай, Бойко, Пелипас, Гаврик, Гринштейн. РНК УРСР затвердила постанову та склад комісії 14 травня. Головним завданням правопису проголошено насамперед «ліквідувати націоналістичні перекручення […] українського правопису». Восени 1938 року «Український правопис» (проект видання четвертого) надруковано на правах рукопису для обговорення, наклад 350 примірників.


Назва:Войтович Валерій Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 травня 1952 року в Серниках на Рівненщині. 1974 закінчив Український інститут інженерів водного господарства (м. Рівне). З 1975 по 1992 рр. працював у Науково-дослідному інституті технології машинобудування (м. Рівне).


Назва:Карасюк Роман Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У сезоні 2009—10 допоміг клубу зайняти друге місце в першій лізі та піднятися в елітний дивізіон. У Прем'єр-лізі дебютував в кінці сезону — 8 травня 2011 року у 28 турі в домашньому матчі проти харківського «Металіста»Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: теги без назви повинні мати якийсь вміст


Зобр:1шт.


Назва:Приндета Віталій Валерійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У сезоні 2009—10 допоміг клубу зайняти друге місце в першій лізі та піднятися в елітний дивізіон. У Прем'єр-лізі дебютував в кінці сезону — 8 травня 2011 року у 28 турі в домашньому матчі проти харківського «Металіста». Вийшовши у стартовому складі, на 43 хвилині Віталій відзначився дебютним голом за клуб, проте у перерві був замінений на Євгена Пічкура, а клуб програв з рахунком 1-4Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: теги без назви повинні мати якийсь вміст


Назва:Влас Мизинець

-Знайдено: + Влас Мизинець (справжнє ім'я — Матчук Василь Володимирович; * 8 травня 1907, Запілля, Любомльський район, Волинська область — † 11 серпня 1943, передмістя Любомля, Волинська область) — український поет і публіцист, активний діяч революційного підпілля на Західній Україні. 11 серпня 1943 року після жахливих тортур розстріляний у передмісті Любомля.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Василь Володимирович Матчук народився 8 травня 1907 року в селі Запілля Любомльського району Волинської області в селянській сім’ї. Дворічне навчання в місцевій церковно-парафіяльній школі виробило у хлопця гарний каліграфічний почерк, розбудило жадобу знань. Можливо, спромоглися б батьки на подальшу науку Василя, але Перша світова війна, дійшовши до Любомля, змусила Матчуків, як і інших волинян, евакуюватися. Прихисток знайшли в Курській губернії. В Орловці Василь вже сам заробляв, працюючи писарчуком у місцевого мирового судді. В його бібліотеці він познайомився з класичними творами російської та української літератури (суддя, очевидно, був передових поглядів): поезіями Пушкіна, Лермонтова, Шевченка, прозою Коцюбинського. У 1917 році Росію охопила революція. Через два роки Матчуки вирушили додому, на Волинь, де теж не було спокою. Василь наймитував, 1926 року став членом КПЗУ. Писав новели, які можна вважати автобіографічними, поезії, в яких воздвигав «з заліза, цементу, граніту, будівлю світлу нового світу!


Назва:Сильвестр (Рудницький)

-Знайдено: + | обрання = 8 травня 1750
-Знайдено: + | періодпочаток = 8 травня 1750
-Знайдено: + Сильве́стр Рудни́цький (*1712 — †7 травня 1777) — єпископ Української Греко-Католицької Церкви; з 8 травня 1750 року — єпископ Луцький.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Сильвестр Рудницький був обраний на єпископа Луцького 8 травня 1750. [54]


Назва:Гнєздилов Василь Георгійович

-Знайдено: + Гнєздилов Василь Георгійович (14 січня 1922 — 8 травня 1999) — український архітектор і скульптор. Заслужений архітектор УРСР (1980).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 8 травня 1999 року у м. Київ.


Зобр:7шт.


Назва:Майкон Перейра ді Олівейра

-Знайдено: + Майкон Перейра ді Олівейра (порт. Maicon Pereira de Oliveira; 8 травня 1988, Ріо-де-Жанейро) — бразильський футболіст, нападник донецького «Шахтаря». На правах оренди виступає за «Іллічівець».


Зобр:1шт.


Назва:Лонгин (Жар)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Рішенням Священного Синоду від 8 травня 2012 року призначений єпископом Банченським, вікарієм Чернівецької єпархії[55]. 22 травня, в день пам'яті святого Миколая, за Службою Божою в соборному храмі київського Пантелеймонівського монастиря в Феофанії митрополитами Київським і всієї України Володимиром, Кишинівським і всієї Молдови Володимиром, Чернівецьким і Буковинським Онуфрієм, Вишгородським і Чорнобильським Павлом, Тернопільським і Кременецьким Сергієм, Овруцьким і Коростенським Віссаріоном, Почаївським Володимиром, архієпископами Хустським і Виноградівським Марком, Білоцерківським і Богуславським Митрофаном, Бориспільським Антонієм, Кам'янець-Подільським і Городоцьким Феодором, Львівським і Галицьким Августином, Харківським і Богодухівським Онуфрієм, Яготинським Серафимом, Переяслав-Хмельницьким і Вишневським Олександром, Городницьким Олександром, єпископами Сєвєродонецьким і Старобільським Агапітом, Хотинським Мелетієм, Ніжинським і Прилуцьким Іринеєм, Макарівським Іларієм, Івано-Франківським і Коломийським Пантелеймоном, Васильківським Пантелеймоном, Броварським Феодосієм та Обухівським Іоною висвячений на єпископа Банченського[56].


Назва:Байда Марія Карпівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 12 липня 1942 року, будучи важко пораненою, Марія Байда потрапила в полон, пройшла концтабори «Славута» і «Равенсбрюк». Звільнена американськими військами 8 травня 1945 року.


Зобр:2шт.


Назва:Пам'ятники Алчевська [[Файл:|120px|thumb |150px|right]] -Знайдено: + || 1975, 8 травня


Зобр:6шт.


Назва:Доленко Володимир Андрійович

-Знайдено: + 6 травня 1948 р. в таборі «переміщених осіб» у Ашаффенбурзі (Західна Німеччина) в американській зоні окупації відбувся з’їзд, який проголосив створення Союзу Земель Соборної України (СЗСУ), до назви якого на II з'їзді у Новому Ульмі (1950) було додано: "Селянська партія" (СЗСУ-СП). За основне завдання новостворена партія мала, як зазначено в її маніфесті від 8 травня 1948 р., «... рішучу й безкомпромісну боротьбу за Українську Самостійну Соборну Державу». СЗСУ-СП на чолі з Доленком разом із Українською Революційно-Демократичною Партією (її очолював також харків’янин, легендарний письменник Іван Багряний) була найвпливовішим політичним представником української діаспори у світі. Часто СЗСУ-СП називали «Союзом Великоукраїнської еміграції». Осередки СЗСУ-СП діяли практично у всіх країнах поселення українців у Європі, Північній та Південній Америці та Океанії.


Назва:Фортинський Федір Якович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 18741876 роках навчався за кордоном. 14 березня 1877 року захистив дисертацію «Приморские вендские города и их влияние на образование Ганзейского союза до 1370 года» у Санкт-Петербурзькому університеті, здобувши ступінь доктора загальної історії. 8 квітня 1877 року затверджений екстраординарним професором кафедри загальної історії. 8 травня 1878 року затверджений ординарним професором кафедри загальної історії. У 18871890 роках працював деканом історико-філологічного факультету. У 1895 році обраний почесним членом Історичного товариства Нестора Літописця. 1897 року отримав звання заслуженого ординарного професора Університету Святого Володимира.


Зобр:1шт.


Назва:Бобров Вікторін Флавіанович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 травня(25 квітня) 1884 року в місті Камишин Саратовська губернія. У 1910 році закінчив Київський політехнічний інститут, механічне відділення, інженер-технолог.


Назва:Щорічні збори Ради Керуючих ЄБРР у Києві

-Знайдено: + Монету було введено в обіг 8 травня 1998 року.


Назва:Кобзаренко Анастасія Степанівна

-Знайдено: + Кобзаренко Анастасія Степанівна (нар. 8 травня 1934, с. Рейзерово, Полтавська область) — генеральний директор державного закладу «Національна бібліотека України для дітей» (м. Київ), Герой України.


Назва:Беркут (хокейний клуб, Київ)

-Знайдено: + |align=center|8 травня 1993


Зобр:1шт.


Назва:Ізюмська єпархія УПЦ (МП)

-Знайдено: + | Заснована = 8 травня 2012
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Рішенням Священного Синоду УПЦ від 8 травня 2012 року створена самостійна єпархія шляхом виділення зі складу Харківської єпархії 13-ти районів[57]. У складі Харківської ж єпархії залишилися сам Харків і 14 районів області[58].
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Рішенням Священного Синоду УПЦ від 20 липня 2012 року до Харківської єпархії віднесені Дергачівський і Золочівський райони Харківської області, що входили з 8 травня по 20 липня в склад Ізюмській єпархії; одночасно до Ізюмської єпархії віднесені Барвінківський і Близнюківський райони Харківської області, що входили раніше до складу Харківської єпархії[59].
Підзаголовок:== Єпископи ==
Знайдено: + * Онуфрій (Легкий) (від 22 квітня 2000 — 8 травня 2012)
Підзаголовок:== Єпископи ==
Знайдено: + * Єлисей (Іванов) (від 8 травня 2012)


Зобр:1шт.


Назва:Онуфрій (Легкий)

-Знайдено: + | періодпочаток = 8 травня 2011
-Знайдено: + | періодкінець_2 = 8 травня 2011
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 8 травня 2012 року рішенням Священного Синоду УПЦ призначений архієпископом Харківським і Богодухівським[60].


Назва:Арсеній (Митрофанов)

-Знайдено: + Зарахований до лику святих Української Православної Церкви 8 травня 2008, вшановується в лику преподобних, пам'ять відбувається 11 (24) серпня.[61]


Назва:Герман (Клиць)

-Знайдено: + Причислений до лику святих Української Православної Церкви 8 травня 2008 року, вшановується в лику преподобних. [62]. Національність - грек.


Назва:Герш Лаутерпахт

-Знайдено: + Сер Герш Ла́утерпахт (нім. Hersch Lauterpacht; народився 16 серпня 1897, Жовква — помер 8 травня 1960, Лондон) — австрійський, а згодом англійський юрист єврейського походження, спеціаліст із міжнародного права. У 1938—1955 роках був професором Кембриджського університету, у 1952—1954 роках — член Комісії міжнародного права ООН, у 1955—1960 роках — суддя Міжнародного суду в Гаазі.


Назва:Непесов Арслан Сакоєвич

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 8 травня 200110 березня 2006 — голова Державного комітету Туркменістану з туризму і спорту. Одночасно, голова Національного Олімпійського комітету Туркменістану.


Зобр:1шт.


Назва:Антоній (Боровик)

-Знайдено: + | періодпочаток_2 = 18 травня 2008
-Знайдено: + | хіротонія = 18 травня 2008
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + На засіданні Священного Синоду Української Церкви Московського патріархату від 8 травня 2008 було прийнято рішення про утворення самостійної Уманської єпархії і її єпископом був обраний отець Антоній. Наречення архімандрита Антонія в єпископа Уманського відбулося в суботу 17 травня в резиденції митрополита Володимира в Києво-Печерській Лаврі.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У неділю 18 травня 2008 в храмі Всіх Святих, що знаходиться на території споруджуваного комплексу кафедрального собору на честь Воскресіння Христового у Києві відбулася його архиєрейська хіротонія. Чин хіротонії здійснили митрополит Київський Володимир, митрополити Одеський Агафангел і Сімферопольський Лазар, архієпископи Тульчинський Іонафан, Овруцький Віссаріон, Білоцерківський Митрофан, а також єпископи Хинковскій Петро, Бориспільський Антоній, Ніжинський Іриней, Шепетівський Володимир, Сумський Іларій, Кременчуцький Євлогій, Івано-Франківський Пантелеймон, Яготинський Серафим, Новокаховський Іоасаф, Переяслав-Хмельницький Олександр.


Назва:Мельник Василь Гаврилович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 травня 1937 року, в селі Куча Новоушицького району Хмельницької області.

Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Гусар Ю. За любов до смішного "Коронований словом": [8 травня - 75 років від дня народження письменника Василя Мельника] / Юхим Гусар // Буковинськевіче.- 2012.- 4 травня (№ 18). - С. 4.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * КАЛИНЕЦЬ Г.-М. Руки -робітника, душа - гумориста: [про В.Мельника в кн. Ю.Гусара "Коронований словом"] / Г.-М. Калинець // Буковинське віче.- 2009. - 8 травня (№ 35).- С. 2.


Назва:Ковалюк Роман Олексійович

-Знайдено: + Ковалюк Роман Олексійович (нар. 8 травня 1972, Львів — пом.19 лютого 1998, Токіо) — вчений-фізик і співак.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився Роман 8 травня 1972 року в українській родині Орисі та Олексія Ковалюків. Навчався у Львівській спеціалізованій школі № 4 з поглибленим вивченням англійської мови і паралельно в музичній школі № 2.


Назва:Гаттенбергер Костянтин Костянтинович

-Знайдено: + Гаттенбергер Костянтин Костянтинович (нар. 1844 — пом. 8 травня 1893) — український вчений-правознавець, професор кафедри поліцейського права Харківського університету (зараз Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна), доктор політичної економії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер Костянтин Костянтинович Гаттенбергер 8 травня 1893 року.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + В травні поляки при підтримці сформованої в Франції 80-тисячної армії генерала Геллера розпочали наступ на ЗУНР. В тяжких кровопролитних боях з переважаючим ворогом УГА відходила до кордону з Чехословаччиною в напрямі Турки. 18 травня в місто прибув командувач армії генерал М.Омелянович-Павленко та його штаб, а з ним генерал В.Генбачів, полковники М.Какурін і А.Кравс, підполковник К.Долежаль. Для збереження контролю над нафтовим басейном розроблено план і здійснено спробу контрнаступу, але значна кількісна перевага противника стала на заваді його успішного виконання. В той же час 4-а дивізія поляків генерала Ю.Бекера намагалась сходу захопити Дрогобич, попередньо форсувавши Дністер в районі Самбора. Зустрівшись на рубежі Гординя — Дубляни — Ступниця з куренями К.Гофмана й О.Станимира, поляки поступово відтісняли їх до північних околиць міста. В цей час війська під командуванням генерала З.Зелінського зайняли Борислав, Стебник, Східницю та Трускавець, з другого боку до Дрогобича підійшла дивізія поляків під керівництвом генерала Александровича і місто, а з ним і значні запаси амуніції, нафти, вагонів, паротягів та іншого цінного майна, УГА довелось залишити.
-Знайдено: + З 15 лютого по 18 травня в місті заарештовно групу з 19 поляків під керівництвом Стефана Михальського, яка займалась нелегальною переправкою втікачів в Угорщину та Румунію, де певний час знаходився Польський Уряд у Вигнанні.
-Знайдено: + 8 травня постановою Ради Народних Комісарів УРСР в місті створено державний обласний історичний музей (тепер Дрогобицький краєзнавчий музей), державну обласну бібліотеку для дорослих та державну обласну дитячу бібліотеку.


Зобр:21шт.


Назва:Гнатенко Костянтин Костянтинович

-Знайдено: + Гнате́нко Костянти́н Костянти́нович (нар. 8 травня 1961} — поет, публіцист, співак, композитор, шоумен.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 травня 1961 року у Браїлові. Його рідне містечко Браїлів відоме на літературній карті України із біографії Володимира Забаштанського, чия творчість для молодого поета віддавна є духовним і моральним взірцем. Закінчив Гайсинське медучилище, збирався стати медиком.


Назва:Автомонов Павло Федорович

-Знайдено: + Павло́ Фе́дорович Автомо́нов (нар. 10 червня 1922 — пом. 8 травня 1988) — український радянський сценарист, письменник, кандидат історичних наук.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 8 травня 1988 року. Похований у Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 52а).


Зобр:1шт.


Назва:Борисенко Микола Михайлович

-Знайдено: + Микола Михайлович Борисенко (25 листопада 1918, Ніжин — 8 травня 1980) — український державний і політичний діяч.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жив у Києві. Помер 8 травня 1980 року. Похований на Байковому кладовищі (ділянка №2, центральна алея).


Зобр:1шт.


Назва:Давиденко Григорій Іванович

-Знайдено: + Григорій Іванович Давиденко (17 квітня 1921, Старий Коврай — 8 травня 1945) — радянський офіцер, льотчик Другої світової війни, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Загинув 8 травня 1945 року при виконанні бойового завдання в районі латвійського міста Лієпаї.


Назва:70-а гвардійська мотострілецька дивізія

-Знайдено: + 1 квітня 1944 року 70-я гвардійська стрілецька дивізія, спільно з 221-ю і 211-ю стрілецькими дивізіями і 4-ю танкової армією звільнили Кам'янець-Подільський. В районі Тлумача запеклі бої тривали до кінця квітня, а 8 травня дивізія зайняла оборону на правому березі Дністра. 30 травня дивізії був вручений орден Леніна.
-Знайдено: + 6 травня зі складу сил 101-го стрілецького корпусу була створена рухома група, до якої увійшла і 70-я гвардійська стрілецька дивізія. Вранці 8 травня рухома група здійснила марш на Прагу. Долаючи опір противника, 9 травня 1945 року дивізія вступила до столиці Чехословаччини — Праги.


Зобр:11шт.


Назва:Дмитро

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 24 лютого, 28 травня, 1 червня, 16 червня, 24 вересня, 4 жовтня, 8 листопада, 10 листопада, 28 листопада
-Знайдено: + * Дмитро Медвєдєв — російський державний і політичний діяч, третій Президент Російської Федерації з 7 травня 2008 по 7 травня 2012 року, з 8 травня 2012 року - 10-й Голова Уряду Російської Федерації[63].


Зобр:2шт.


Назва:Куцевич-Миньківський Іван

-Знайдено: + Іван Куцевич-Миньківський народився, очевидно, на початку XVII ст. Він дістав добру освіту, знав церковнослов'янську, польську й латинську мови, мав гарний, каліграфічний почерк; цікавився історією, церковними справами, мав глибокі юридичні знання. В його особі щасливо поєднувалися воїн, адміністратор, юрист, дипломат і канцелярист. Не випадково протягом тривалого часу він обіймав посаду війта міста Паволоч, тобто, кажучи сучасною мовою міського голови або мера. Миньківський був одружений і мав двох синів. У примірнику видання твору італійського церковного історика Цезаря Баронія (Краків, 1607) два записи, зроблені Миньківським власноручно польською мовою. Згідно з першим записом, Миньківський придбав цю книгу 8 травня 1633 р., а згідно з другим, — 29 червня 1650 р. у священика Юрловича, і куплена вона заради «своїх милих синів».


Назва:Адам Хмелецький

-Знайдено: +  — 8 (18 травня) 1652 р.) — шляхтич, козацький військовий та державний діяч, Паволоцький наказний полковник, наказний гетьман козацького війська.
-Знайдено: + Основних учасників бунту було схоплено і 8 (18 травня) 1652 року за рішенням змішаної польсько-козацької комісії М. Гладкого, Л. Мозирю та А. Хмелецького було страчено. Адаму Хмелецькому відтяли голову.[64] у Паволочі.[65]


Назва:Андріанов Віктор Михайлович

-Знайдено: + Андріа́нов Ві́ктор Миха́йлович (нар. 8 травня 1947 — пом. 28 квітня 2012) — український державний діяч, кандидат філософських наук, професор. Заслужений працівник культури України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 травня 1947 року в місті Москва. З 15 років розпочав трудову діяльність, навчаючись робітничим професіям у Дніпропетровському механічному технікумі, працюючи робітником на одному із заводів Дніпропетровська.


Назва:Іларій (Шишківський)

-Знайдено: + 8 травня 2008 року на черговому засіданні Український Священний синод заслухав пояснення єпископа Іларія та колишнього настоятеля Сумського Спасо-Преображенського кафедрального собору протоієрея Георгія Бавикіна та вирішив: «В ім'я Воскреслого Спасителя закликати обидві сторони до примирення на взаємоприйнятних умовах. У разі продовження конфлікту ухвалити відповідні рішення Священного Синоду на підставі канонічних правил Православної Церкви».


Назва:Поплавський Сергій Владиславович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Закінчив Вінницьке реальне училище, Вищу технічну школу у Граці (1911), навчався у Петроградському політехнічному інституті. У червні 1915 року закінчив Володимирське військове училище. У 19151916 роках був приділений до 7-го драгунського Кінбурнського полку, у складі якого брав участь у Першій світовій війні. Був нагороджений Георгіївською зброєю (8 травня 1917 року). Останнє звання у російській армії — поручик.


Зобр:1шт.


Назва:Коломійченко Олексій Сидорович

-Знайдено: + В червні 1978 року Київському інституту отоларингології присвоєне ім'я Олексія Коломійченка[66]. В інституті працює Музей імені Олексія Коломійченка. Біля входу в інститут 8 травня 1978 року встановлена ​​бронзова меморіальна дошка з барельєфом ученого (скульптор М. К. Вронський, архітектор В. Г. Гнєздилов)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>. Заслужений юрист України. Суддя вищого кваліфікаційного класу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жила в Києві. Померла 8 травня 2008 року. Похована на Байковому кладовищі.


Назва:Данкевич Павло Борисович

-Знайдено: + Данке́вич Павло́ Бори́сович (нар. 3 жовтня 1918 — пом. 8 травня 1988) — радянський військовий діяч, командуючий 43-ю ракетною армією РВСП, генерал-полковник авіації (1967).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 28 травня 1988 року в Москві. Похований на Кунцевському цвинтарі.


Назва:Сильвестр (Ляскоронський)

-Знайдено: + Сильвестр (Ляскоронський) (*д/н — †8 травня 1754) — український церковний діяч, ректор Києво-Могилянської академі, архімандрит Братського монастиря, драматург.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Ляскоронський багато справ робив самочинно, не погоджуючи їх із протектором академії, митрополитом Київським, Галицьким і всієї Малої Росії Г.Щербацьким, за що у 1751 році його звільнено на «спочинок» у Київський Видубицький монастир. Помер Сильвестр Ляскоронський 8 травня 1754 року у Києві.


Назва:Чернівецька обласна державна адміністрація

Підзаголовок:== Голови ==
Знайдено: + * Філіпчук Георгій Георгійович (12 травня - 11 вересня (в.о.), 11 вересня 1996 - 8 травня 1998);


Зобр:1шт.


Назва:Цензура в Україні

-Знайдено: + Новий наступ російської цензури проти українських видань почався 1863 циркуляром міністра внутрішніх справ П. Валуєва, який заборонив українські книжки духовного змісту, шкільні підручники і взагалі твори народного вжитку. Тоді ж церковна влада не допустила до друку український переклад Євангелії П. Морачевського. У 1865 заведено цензуру публікацій, що йшли з-за кордону. У 1875 створено спеціальну Комісію, очолену міністром внутрішніх справ для вироблення засобів боротьби з українофільською діяльністю. У висліді праць Комісії Олександр II 8 травня 1876 видав Емський указ, який забороняв друк книжок українською мовою, також українські переклади, театральні вистави, декламації і тексти до нот та ввезення українських книжок з-за кордону. При забороні української мови на сцені було наказано іноді перекладати українські пісні на російську мову. Заборона українських текстів під нотами була такою абсурдною, що 1881 Миколі Лисенкові вдалося за допомогою київського і харківського генерал-губернаторів домогтися її зняття. Олександр II дозволив тоді також друк українських словників та умовно українські сценічні вистави. Хоч можна було тепер друкувати українські словники, але це не стосувалося граматик. У 1895 заборонено українські книжки для дітей. 1901 заборонено передплату «ЛНВ» зі Львова. Цензура забороняла слово «Україна» і похідні від нього, заміняючи його словом «Малоросія», не радо бачила слова «Січ», «козак» й інші; викидала неологізми, породжені розвитком мови, усунула навіть українізми з російських творів. За 18951904 роки 70% рукописів, висланих до цензури, не побачила світу. За окремі роки (1866, 1877) не вийшла в Російській Імперії жодна українська книжка. Заборона українського слова від 1863 спонукала авторів з підросійської України друкуватися в Галичині. У Росії легше було щось видати українською мовою в Москві, ніж у Києві, де цензура особливо лютувала (1894 вийшло 14 книжок у Москві і 8 у Києві).


Зобр:1шт.


Назва:Казарбін Мартем'ян Васильович

-Знайдено: + Казарбін Мартем'ян Васильович (нар. 8 травня 1938 — пом. 2000) — радянський художник, член Спілки художників УРСР (1970).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 травня 1938 року в селі Верхній Маргинтуй Бичурського району (Бурятія). Закінчив Іркутське художнє училище (1959), портретно-жанровий факультет Харківського художнього інтитуту (1965). З 1965 року жив у м. Чернівці. Працював у галузі станкового малярства, автор тематичних композицій та пейзажів. З 1967 року учасник всеукраїнських виставок. У 1971 році взяв участь у творчому турнірі молодих живописців у Дніпропетровську.
Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * Чернівецька обласна наукова універсальна бібліотека: 8 травня — 75 років від дня народження художника, члена спілки художників України Мартем'яна Васильовича Казарбіна (1938–2000)].


Назва:Олександрівська ГЕС

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Олександрівська ГЕС входить до складу Південноукраїнського енергетичного комплексу. Є правонаступницею Вознесенської гідроелектростанції на Південному Бузі — першої української гідроелектростанції, побудованої за планом ГОЕЛРО та відкритої 8 травня 1927 року.


Назва:Українська миротворча операція у Демократичній Республіці Конго

-Знайдено: + 8 травня 2012 року, була проведена операція сил ООН, повітряну підтримку яким склали вертолітна ланка 18-го окремого вертолітного загону ЗСУ.


Зобр:9шт.


Назва:Стефанюк Олексій Іванович

-Знайдено: + Стефанюк Олексій Іванович (нар. 8 травня 1919 — пом. 2008) — учасник Другої світової війни. Герой Радянського Союзу. (1998). Доктор економічних наук (1993).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 8 травня 1919 року в селі Підлісний Олексинець Городоцького району Хмельницької області. Отримав неповну середню освіту. Працював слюсарем на Вищеольчидаївському цукровому заводі Мурованокуриловецького району Вінницької області. У 1934 р. дирекцією та заводським комітетом цього ж заводу був відправлений на навчання в Одеський Механіко-технологічний технікум цукрової промисловості. Після його закінчення був направлений на посаду теплотехніка в Удичському цукровому заводі Теплицького району Вінницької області.


Назва:Мішков Омар Фауазович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Омар Мішков народився в Одесі, де й почав займатися футболом. Першого успіху на міжнародній арені досяг навіть не дебютувавши у змаганнях професійних команд в України: 8 травня 1994 року в складі збірної України здобув бронзові нагороди чемпіонату Європи серед юнаків. У серпні Омар вперше з'явився в складі резервної команди одеського «Чорноморця», де й провів увесь наступний сезон.


Назва:Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека імені Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 1839 року в будинку Дворянських зборів сталася пожежа і фонд бібліотеки згорів. Тілки через чотири роки, 8 травня 1843 року бібліотека відновила свою роботу[67]


Зобр:1шт.


Назва:Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 8 травня 1940 року у Львові було відкрито обласну бібліотеку для дорослих, що розташувалася на площі Галицькій, 10 у будинку, що є пам'яткою архітектури першої половини XVIII століття. Тут бібліотека знаходилася до 1999 року.


Назва:Темпль (Чернівці)

-Знайдено: + |дата_початку_спорудження = 8 травня 1873
-Знайдено: + 8 травня 1873 року відбулося свято закладин наріжного каменя під майбутню споруду. Перший камінь було покладено головним рабином д-р Лазаром Еліасом Ігелем.


Зобр:1шт.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. У День Європи в обігу будуть «Вінницькі євро» // інф. за 8 травня 2009 року на Офіційний сайт Вінницької обласної державної телерадіокомпанії
  2. Помер український письменник Олесь Ульяненко // Українська правда. Життя, 18.08.2010
  3. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Черкаський обласний краєзнавчий музей. Фотопутівник. 2004 не вказано текст
  4. Указ Президента України від 25 травня 2007 року № 473/2007 «Про внесення змін до Указу Президента України від 11 вересня 2006 року N 749»
  5. Указ Президента України від 21 січня 2008 року № 43/2008 «Про склад Ради національної безпеки і оборони України»
  6. Указ Президента України від 24 квітня 2007 року № 346/2007 «Про заходи щодо забезпечення підготовки та проведення в Україні фінального турніру чемпіонату Європи 2012 року з футболу»
  7. Указ Президента України від 8 травня 2007 року № 389/2007 «Про забезпечення підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу»
  8. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою WH не вказано текст
  9. [http://leto.ukr-biz.net/travel/g_sebast.htm Літо — це відпочинок у Криму!
  10. Янукович предоставил Одесской государственной музыкальной академии имени Неждановой статус национальной. РБК-Украина (російською) . 8 травня 2012. Архів оригіналу за 18 червня 2012. Процитовано 6 травня 2012.
  11. Одесская консерватория получила статус национальной (російською) . 8 травня 2012. Архів оригіналу за 5 червня 2012. Процитовано 6 травня 2012.
  12. Янукович предоставил Одесской музыкальной академии статус национальной. «ForUm» (російською) . 8 травня 2012. Архів оригіналу за 18 червня 2012. Процитовано 6 травня 2012.
  13. Донбас Арену відкриють 29 серпня. УНІАН. 8.5.2009. Процитовано 11.05.2009.
  14. а б Указ Президиума Верховного Совета СССР от 8 мая 1945 г. «Об объявлении 9 мая Праздником Победы»
  15. а б (рос.)Вторая мировая война: преподавание, исследования, манипуляции, Юрий Шаповал, «Зеркало недели. Украина» № 16, 26 апреля 2013
  16. [http://territoryterror.org.ua/uk/resources/calendar/details/?
    -Знайдено: + newsid=333 09.05.1965 – вперше День Перемоги в СРСР став державним святом і вихідним днем] Територія Терору
  17. Закон України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років»
  18. Указ Президії Верховної ради СРСР
  19. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  20. Журнали засідання Священного Синоду УПЦ від 8 травня 2012 року. Офіційний сайт УПЦ
  21. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  22. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  23. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  24. [http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?
  25. [http://atn.kharkov.ua/newsread.php?
  26. Г. Лорей. Операция германо-турецких морских сил в 1914–1918 гг., Полигон, Санкт-Петербург, 2003, с. 296.
  27. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Shramch_Agent не вказано текст
  28. Ігор Пелих: «За спиною „Рогів та копит“ немає багатих „дядь“ із волохатими руками»(укр.)
  29. У Києві в автокатастрофі загинув відомий тележурналіст Ігор Пелих(укр.)
  30. Прощання з Ігорем Пелихом відбудеться 10 травня(укр.)
  31. Ігоря Пелиха провели в останню путь(укр.)
  32. Указ Президента України № 316/96 від 8 травня 1996 року «Про нагородження відзнакою Президента України — хрестом „За мужність“»
  33. У статті на позначення Української православної церкви у єдності з Московським патріархатом застосовується її офіційна назва — Українська православна церква або УПЦ.
  34. Бублик Михайло (Луганська область) «Регіональна» перемога над українством. У Луганську поряд із меморіалом загиблим воїнам ВВВ звели «пам'ятник жертвам ОУН-УПА» // «Україна Молода» № 084 за 12 травня 2010 року
  35. У Луганську відкриють пам'ятник жертвам ОУН-УПА
  36. Наказ Міністра освіти України №207 від 17 червня 1993 року
  37. Постанова Кабінету Міністрів України № 339 від 8 травня 1993 року)
  38. Журнали засідань Священного Синоду Української Православної Церкви від 8 травня 2008 року. Офіційний сайт УПЦ
  39. Журнали засідання Священного Синоду УПЦ від 21 лютого 2012 року. Офіційний сайт УПЦ
  40. Журнали засідання Священного Синоду УПЦ від 8 травня 2012 року. Офіційний сайт УПЦ
  41. КИЇВ. Архієпископ Бориспільський Антоній призначений Першим вікарієм Київської Митрополії УПЦ. Офіційний сайт УПЦ
  42. Архиєпископ Антоній стане «канцлером» при Предстоятелі УПЦ (МП) — експерт. Релігійно-інформаційна служба України (РІСУ)
  43. Архиепископ Антоний (Паканич) получил в УПЦ полномочия церковного «премьера». Релігія в Україні (рос.)
  44. Эксперт: Москвофилы теряют позиции в Украинской церкви. Росбалт (рос.)
  45. Журнали засідання Священного синоду Української православної церкви від 20 липня 2012 року. Офіційний сайт УПЦ
  46. Хмельницький повернувся — Ромни.інфо
  47. Журнали засідання Священного Синоду УПЦ від 8 травня 2012 року. Офіційний сайт УПЦ
  48. Члени Синоду намагалися змістити Владику Павла. LB.ua (Лівий берег)
  49. В українській Вікіпедії оголошений тиждень Житомирщини
  50. Відкрито меморіальну дошку герою // «Новомиргородщина», № 19 (9202) від 11.05.2013. — С. 1.
  51. Очередное приобретение «Кубани». sovsport.ru (рос.). 19-08-2004.
  52. Чемпіонат України. 24-й тур. "Волинь" - "Динамо" 1:0
  53. Масанов И. Ф. Словарь псевдонимов русских писателей, ученых и общественных деятелей: В 4 т. — Т. 4. — М., 1960. — С. 442
  54. Блажейовський Д. Ієрархія Київської церкви (861-1996). – Львів : Каменяр, 1996. – С. 264.
  55. Журнали засідання Священного Синоду УПЦ від 8 травня 2012 року. Офіційний сайт УПЦ
  56. КИЇВ. Намісник Свято-Вознесенського Банченського монастиря архімандрит Лонгин (Жар) висвячений у сан єпископа. Офіційний сайт УПЦ
  57. Журнали засідання Священного Синоду УПЦ від 8 травня 2012 року, Журнал № 45
  58. Журнали засідання Священного Синоду УПЦ від 8 травня 2012 року, Журнал № 45
  59. Журнали засідання Священного Синоду УПЦ від 20 липня 2012 року, Журнал № 55
  60. Журнали засідання Священного Синоду УПЦ від 8 травня 2012 року, Журнал № 45
  61. Журнали засідань Священного Синоду Української Православної Церкви від 8 травня 2008 року, № 38
  62. Журнали засідань Священного Синоду Української Православної Церкви від 8 травня 2008 року, № 38
  63. Держдума затвердила Медведєва прем'єр-міністром
  64. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою ReferenceA не вказано текст
  65. Розповідь про Жванецьку війну, яка була року 1653 // Літопис гадяцького полковника Григорія Грабянки
  66. Проект «Українці у світі»
  67. Екатеринославские губернские ведомости, 1843, № 19.