Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/5 травня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Підзаголовок:=== Україна ===
Знайдено: + 25 листопада 1999 року Леонід Кучма збільшив автономію університету, підпорядкувавши його Президенту України, і прирівняв посаду ректора університету до статусу міністра України[1]. Через дев'ять років, 5 травня 2008 року, Віктор Ющенко віддав вказівку реформувати Київський університет, з метою перетворити його на головний навчально-науковий центр України[2]. Він також надав університету права на затвердження індивідуальних умов прийому абітурієнтів, визначення чисельності студентів, слухачів, аспірантів, докторантів, здобувачів наукових ступенів кандидата та доктора наук[2].


Зобр:33шт.


Назва:Бандера Степан Андрійович

-Знайдено: + * 5 травня— «Почесний громадянин м. Моршина»[3]


Зобр:23шт.


Назва:Рада Європи

Підзаголовок:== Заснування ==
Знайдено: + Рада Європи була заснована після промови Вінстона Черчілля в університеті Цюріху 19 вересня 1946 року незабаром по завершенні Другої Світової Війни, в котрій він закликав до створення «Злучених держав Європи» на зразок Злучених Держав Америки. Рада була офіційно заснована 5 травня 1949 року Лондонською Угодою, підписаною десятьма країнами-засновниками. Цей договір зараз відомий як Статут Ради Європи. Основною статутною умовою для вступу країн до Ради Європи (РЄ) є визнання державою-кандидатом принципу верховенства права, її зобов'язання забезпечити права та основні свободи людини всім особам, які знаходяться під її юрисдикцією, та ефективно співпрацювати з іншими державами з метою досягнення цілей РЄ.


Зобр:3шт.


Назва:Миклухо-Маклай Микола Миколайович

Підзаголовок:=sortby=
Знайдено: + У січні — червні 1883 року знаходився в плаванні, повертаючись до Австралії. На англійському пароплаві «Chyebassa» зробив перехід від Порт-Саїда в напрямку до Брісбена. Але на шляху, в Батавії, зустрів корвет «Скобелев» (нова назва корвета «Витязь», на якому Миклуха-Маклай здійснив першу подорож до Нової Гвінеї). Дізнавшись, що судно планує відвідати деякі острови Меланезії і, можливо, зайти на Берег Маклая, перейшов на корвет, а речі відправив далі пароплавом до Брісбена. З 24 лютого до 13 березня здійснив третю поїздку на Берег Маклая за маршрутом Батавія — Макассар — о. Амбон — зат. Астролябія (поселення Бонгу — о. Білі-Білі — Порт Олексій[de]) — о-ви Адміралтейства — о-ви Херміт — о-ви Палау — Філіппіни (Себу, Маніла). З 5 травня до 10 червня мандрівник повертався в Сідней на пасажирському пароплаві «Venice» через Гонконг, Сінгапур, Дарвін, о. Терсді, Куктаун[4]


Зобр:37шт.


Назва:Євпаторія

Підзаголовок:=== Театри ===
Знайдено: + Першим було відкрито Євпаторійський міський театр 20 квітня 1910 року постановкою опери М. І. Глінки «Іван Сусанін». Партії виконували спеціально запрошені з Петербурга артисти Маріїнського театру. Зал, розрахований на 900 глядачів, був переповнений. Гастролі артистів Маріїнського театру закінчилися тільки 5 травня 1910 року.


Зобр:28шт.


Назва:Бачинський Омелян Васильович

-Знайдено: + Омеля́н Васи́льович Бачи́нський (*1833, Жукотин — †10 липня 1907) — український актор, режисер і антрепренер. Засновник і перший директор театру товариства «Руська бесіда» у Львові (1864). Перший у Галичині поставив у цьому театрі «Назара Стодолю» Шевченка (5 травня 1864) і грав роль Назара.


Зобр:1шт.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 5 травня 2000
-Знайдено: + | 5 травня 2008


Назва:Горбачевський Іван Якович

-Знайдено: + Іва́н (Ян) Я́кович Горбаче́вський (*5 травня 1854, Зарубинці (Збаразький район) — †24 травня 1942, Прага) — український хімік, біохімік, гігієніст та епідеміолог, термінограф, громадсько-політичний, освітній діяч. Академік ВУАН (1925 р.), дійсний член НТШ. Брат Горбачевського Антіна Яковича.
-Знайдено: + Народився 5 травня 1854 року у селі Зарубинці нинішньої Тернопільської области. Закінчив Тернопільську Українську гімназію імени Івана Франка (входив до гуртка «Громада»).


Зобр:3шт.


Назва:Івченко Олександр Георгійович Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 5 травня 1945 року наказом Наркому авіаційної промисловості при заводі № 478 у Запоріжжі створюють дослідно-конструкторське бюро на чолі з О. Івченком. На початку 1946 року створено двигун М-26, у 1947 він пройшов державні випробування. Йому, а також усім наступним двигунам ОКБ постановою уряду стали присвоювати індекс «АІ». В червні 1948-го Івченка, Лотарьова та Анашкіна нагородили Державною премією СРСР за створення двигуна АІ-26В.


Зобр:1шт.


Назва:Конституція України

-Знайдено: + Уже 2 квітня 1996 р. Верховна Рада України винесла питання про проект Конституції України до порядку денного пленарних засідань, а 17 квітня 1996 р. розпочався його розгляд. У парламенті над проектом спочатку працювала міжфракційна ініціативна група, а з 5 травня 1996 р. — створена на її основі Тимчасова спеціальна комісія з доопрацювання проекту Конституції України на чолі з народним депутатом України М.Д. Сиротою.


Зобр:2шт.


Назва:Міхновський Микола Іванович

-Знайдено: + Про діяльність Українського військового організаційного комітету Микола Міхновський доповідав на Українському Національному конгресі (6 — 8 квітня 1917 року). На той час комітет вів перемовини з командуванням російської армії про формування двох українських бригад. Конгрес обрав його членом Центральної Ради від Українського військового клубу імені гетьмана Павла Полуботка. На І-му Всеукраїнському військовому з'їзді (5 — 8 травня 1917) Микола Міхновський увійшов до складу Українського генерального військового комітету (УГВК) — вищої військової установи в Україні.


Зобр:11шт.


Назва:Тихий Олексій Іванович

-Знайдено: + Оле́кса (Олексі́й) Іва́нович Ти́хий (нар. 27 січня 1927, хутір Їжівка, біля м. Дружківки, Донецької області — пом. 5 травня 1984, тюремна лікарня м. Пермі) — український дисидент, патріот і правозахисник, педагог, мовознавець, член-засновник Української гельсінської групи. Виступав на захист української мови. Помер в ув'язненні.


Зобр:1шт.


Назва:Трильовський Кирило Йосифович

-Знайдено: + Кири́ло Йо́сифович Трильо́вський (* 5 травня 1864 — † 16 жовтня 1941) — Громадсько-політичний діяч, основоположник і один із засновників Української радикальної партії, засновник «Січей», голова Бойової управи УСС, член Національної Ради ЗУНР.


Зобр:1шт.


Назва:Біла Церква

-Знайдено: + | 5 травня 2001 р.
-Знайдено: + |5 травня 2001 р.


Зобр:38шт.


Назва:Великдень

-Знайдено: + | 31 березня || 5 травня
-Знайдено: + | 31 березня || 5 травня


Зобр:7шт.


Назва:Святослав

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Святослав (Шевчук) (*5 травня 1970, Стрий) — єпископ Української греко-католицької церкви; з 27 березня 2011 року — Верховний архієпископ Києво-Галицький, митрополит Київський — предстоятель Української греко-католицької церкви.


Зобр:1шт.


Назва:Шаргород

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 5 травня 1383 року литовський князь Вітовт видав грамоту на володіння землею з прилеглими лісами, де нині розташований Шаргород, Василеві Карачевському. У дарчій грамоті зазначалося, Карачевський повинен «вирубати ліс і на сирому корені заснувати Княжу Луку». Але ця місцевість довгий час залишалась малозаселеною. Пізніше, з 1497 року, Княжу Луку стали називати Карачевою Пустиню, за ім'ям першого її власника. 1585 року князь Ян Замойський (1545–1605), який на той час володів цими землями, одержав від короля грамоту на спорудження замку. І все володіння і фортеця дістали назву Шаргород. 26 січня 1588 року Шаргород дістав магдебурзьке право, а також герб із таким зображенням:


Зобр:5шт.


Назва:Шлапак Дмитро Якович

-Знайдено: + Дмитро́ Я́кович Шлапа́к (*5 травня 1923, с. Ясинувате — †24 листопада 1995 р. в Києві) — український критик і літературознавець родом з Харківщини. Заслужений працівник культури України (1992). Кандидат філологічних наук (1953). Професор (1985). Лауреат премії ім. О. Корнійчука (1987).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 травня 1923 р. в с. Ясинуватому на Харківщині в родині селянина. Учасник Великої Вітчизняної війни. Навчався в Українському комуністичному інституті журналістики, у Вищій партійній школі при ЦК КПРС та в аспірантурі Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка.


Назва:Трегубова Валентина Михайлівна

-Знайдено: + Валенти́на Миха́йлівна Трегу́бова (* 5 травня 1926, Бровари, нині Київської області) — український скульптор малих форм.


Назва:Тютюнник Юрій Йосипович

-Знайдено: + З 6 грудня 1919 року — по 5 травня 1920 року Тютюнник брав участь у Першому зимовому поході як помічник генерала Михайла Омеляновича-Павленка на чолі Київської (Стрілецької) дивізії, з якою воював проти більшовиків до осені 1920 року.


Зобр:1шт.


Назва:Січ (товариство)

-Знайдено: + Перша «Січ» заснована Кирилом Трильовським («січовим батьком») в с. Завалля Снятинського повіту 5 травня 1900 року. Далі «Січі» створилися в Коломийському і Городенківському повітах, поширилися в Галичині і Буковині.


Назва:Стась Анатолій Олексійович

-Знайдено: + Анато́лій Олексі́йович Стась (* 5 травня 1927) — український письменник.


Назва:Нетішин

-Знайдено: + * 5 травня 1981 — указом Президії Верховної Ради УРСР село Нетішин віднесено до категорії селищ міського типу


Зобр:11шт.


Назва:Римша Андрій

Підзаголовок:== Творчість ==
Знайдено: + Автор «Хронології» — віршованого пояснення назв місяців церковнослов'янською, гебрейською й старобілоруською мовами, виданої Іваном Федоровичем 5 травня 1581 року в Острозі («которогося месеца што за старых веков дЂело короткое описаніе»); перше друковане видання віршованого твору, епіграм й од на герби Л.Сапіги (у «Статуті», 1588), Ф.Скумина (в «Апостолі», Вільна 1591) й інших; розповіді про воєнні дії князя К.Радзівіла (1585).


Назва:Сабін-Гус Юрій Давидович

-Знайдено: + Юрій Давидович Сабін-Гус (Сабінін) (5 травня 1882, Тбілісі — 8 березня 1958, Донецьк) — оперний співак-бас. Народний артист України з 1949 року.


Назва:Середина-Буда

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 5 травня 1918 року відповідно до «Телеграми про замирення на німецько-українському фронті» місто Середина-Буда опинилася в «нейтральній зоні». Тут формувалися повстанські загони Боженка та Щорса, тут бували Станіслав Косіор, Артьом (Сергєєв), Андрій Бубнов, Володимир Затонський, Юрко Коцюбинський, Віталій Примаков.


Зобр:1шт.


Назва:Левін Борис Наумович

-Знайдено: + Бори́с Нау́мович Ле́він (нар.5 травня 1919, м. Чернігів, Російська імперія — пом.28 червня 2002, м. Полтава, Україна) — український та російський письменник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 травня 1919 року в місті Чернігові.


Назва:Дімаров Анатолій Андрійович

-Знайдено: + Анато́лій Андрі́йович Діма́ров (*5 травня 1922, Миргород, тепер Полтавської обл.) — український прозаїк. Лауреат Державної премії України імені Т. Г. Шевченка (1982).
-Знайдено: + Письменник Анатолій Дімаров народився 5 травня 1922  на хуторі Гараськи (офіційно Миргород) на Полтавщині в сім'ї учителя Андроніка Гарасюти. Коли родину розкуркулили, батьки заради безпеки дітей розлучилися: мати вказала що чоловік помер, змінила документи і дала дітям своє дівоче прізвище. Анатолій виріс під прізвищем Дімаров.[5]


Назва:Путін Володимир Володимирович

-Знайдено: + * 25 травня 1998 року призначений першим заступником керівника Адміністрації президента Російської Федерації, відповідальним за роботу з регіонами. До моменту призначення вважався однією з найвпливовіших фігур в Кремлі[6]
-Знайдено: + * 25 травня в Москві відбулася значна техногенна катастрофа. В результаті аварії на підстанції Чагино відбувся збій в енергосистемах, без електрики залишилися близько 2 млн чоловік. Аварія також торкнулася Московської, Тульської і Калузької областей.
-Знайдено: + 5 травня Голова ЦВК Росії оголосив про те, що вибори президента Росії відбулися, переможцем на них втретє став В. В. Путін. За даними ЦВК після обробки 99,3% бюлетенів Путін отримав 63,75% голосів. Там чином, вибори відбулись в один тур. Найбільшу підтримку Путін отримав в республіках Північного Кавказу: в Дагестані та Інгушетії він отримав трохи більше 90%, а в Чеченській Республіці — майже 100. Великий відсоток голосів було віддано за Путіна на Поволжі: в Татарстані він отримав 83%, в Башкирії — 81%, а в Мордовії — 89%.


Зобр:18шт.


Назва:Конотоп

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + * Костель Григорій Григорович народився 5 травня 1947 року в селі Заболотово, Кролевецького району, Сумської обл. Вся його трудові і творча діяльність пов'язана з містом Конотоп. Початок трудової діяльності з 1967 року, директором Конотопського районного будинку культури. На думку фахівців, найуспішніший режисер народного театру. Заслужений працівник культури України. Живе в місті Конотоп, в селищі «Загребелля».


Зобр:1шт.


Назва:Воробкевич Сидір Іванович

-Знайдено: + Си́дір Воробке́вич (* 5 травня 1836, Чернівці — †19 вересня 1903, там же) — український буковинський письменник, композитор, музично-культурний діяч, православний священик, педагог, редактор часописів Буковини, художник. Мав псевдоніми: Данило Млака, Демко Маковійчук, Морозенко, Семен Хрін, Ісидор Воробкевич, С.Волох та інші.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився Сидір Іванович Воробкевич 5 травня 1836 р. в Чернівцях у родині вчителя філософії і богослов'я. Залишившись у дитинстві круглим сиротою, він разом із сестрою і молодшим братом Григорієм, що теж став відомим на Буковині громадсько — культурним діячем і письменником, виховувався дідом і бабою в містечку Кіцмань. Тут здобув початкову освіту (навчався у 4 — класовій німецькій школі).


Назва:Ткаченко Георгій Кирилович

-Знайдено: + Георгій Кирилович Ткаченко (23.IV с.с.5 травня 1898, с. Глушково, Курська область — 11.XII.1993, Київ) — український бандурист.


Зобр:3шт.


Назва:Королюк Параска Василівна

-Знайдено: + Пара́ска Васи́лівна Королю́к, (також відома як баба Параска; 5 травня 193926 листопада 2010, с. Кошилівці) — активна учасниця Помаранчевої революції та подальших політичних подій в Україні.


Зобр:1шт.


Назва:Орден Богдана Хмельницького (Україна)

-Знайдено: + |ПершеНагородження = III ст. — 7 травня 1995

II ст. — 27 березня 1997

I ст. — 5 травня 1999



Назва:ГУАМ

-Знайдено: + Організація за демократію та економічний розвиток ГУАМ — регіональне об'єднання чотирьох держав: Грузії, України, Азербайджанської Республіки та Республіки Молдова. В основі утворення цієї форми співробітництва лежить єдність позицій країн із подібними політичними й економічними зовнішніми орієнтаціями. Організація була створена 1997 року для протистояння впливу Росії в регіоні й отримала підтримку Сполучених Штатів. У 1999 організація була перейменована у ГУУАМ завдяки вступу Республіки Узбекистан до неї, яка, однак, вийшла з організації 5 травня 2005, викликавши повернення початкової назви. Штаб-квартира розташована у Києві на Майдані Незалежності.
-Знайдено: + 5 травня 2005 року президент Республіки Узбекистан оголосив про вихід з ГУУАМ, що спричинило повернення старої назви.


Зобр:3шт.


Назва:Балога Віктор Іванович

-Знайдено: + | початок_терміну6 = 5 травня 1999
-Знайдено: + | кінець_терміну7 = 5 травня 1999
-Знайдено: + 5 травня 1999 призначений головою Закарпатської обласної державної адміністрації[7].


Зобр:7шт.


Назва:Петропавлівська Борщагівка

-Знайдено: + 5 травня 2002 року відбулося перше богослужіння в новозбудованому храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці.


Зобр:1шт.


Назва:Ніжинські огірки

-Знайдено: + Вважається, що першими селекціонерами, засолювачами і розповсюджувачами ніжинських огірків були місцеві греки, що оселилися тут у середині XVII століття після перемоги українців у Національно-Визвольній війні 164857 років — тоді спеціальним універсалом від 5 травня 1657 року гетьман Хмельницький надав грекам право на самоврядування, звільнив від сплати будь-яких податків і дозволив не виконувати державні повинності. Греки-прибульці швидко освоїлися і розгорнули широкомасштабну торгівлю в Україні, встановили ділові зв'язки з Австрією, Німеччиною, Італією, Польщею, Росією, Туреччиною, вони розбудовували Ніжин (звели церкву, школу, магістрат) і займались сільським господарством у околицях. Саме з Греції, за переказами, переселенці привезли з собою насіння мініатюрних огірків, незнаних досі в Україні. У заплаві річки Остер вони почали вирощувати ці огірки, відтак солити їх за своїм особливим рецептом. Приготовлені в такий спосіб хрусткі огірочки виявилися чудовою закускою і користувалися популярністю в окрузі, і незабаром вирощування і приготування ніжинських огірків поширилося на ближні села, зокрема Бобрик та Липовий Ріг.


Зобр:4шт.


Назва:Дністрянський Станіслав Северинович

-Знайдено: + Станісла́в Севери́нович Дністря́нський (*13 листопада 1870, Тернопіль — †5 травня 1935, Ужгород) — академік, вчений-правник, політичний діяч.
-Знайдено: + Помер С. Дністрянський 5 травня 1935 року в Ужгороді.


Назва:Конституційний процес в Україні

-Знайдено: + У Харкові, 15 травня 1929 р., відбувся XI Всеукраїнський з'їзд рад робітничих, селянських і червоноармійських депутатів під головуванням Г. Петровського, який ухвалив затвердити нову Конституцію (основний закон) Української Соціалістичної Радянської Республіки[8]. Конституція 1929 р. склалася на основі тих змін у державному будівництві, в політичному та економічному житті УСРР, які відбулися в період з 1919 по 1929 рік, на базі першої Конституції СРСР.
-Знайдено: + Уже 2 квітня 1996 р. Верховна Рада України винесла питання про проект Конституції України до порядку денного пленарних засідань, а 17 квітня 1996 р. розпочався його розгляд. У парламенті над проектом спочатку працювала міжфракційна ініціативна група, а з 5 травня 1996 р. — створена на її основі Тимчасова спеціальна комісія з доопрацювання проекту Конституції України на чолі з народним депутатом України М. Д. Сиротою.
-Знайдено: + Більшість положень Закону про внесення змін до Конституції України набули чинності з 1 січня 2006 р., а вже з 25 травня 2006 p., коли після складення присяги народними депутатами України набула своєї каденції Верховна Рада України V скликання, обрана за оновленою пропорційною системою, всі без винятку положення Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 р. стали чинними.


Назва:Ірина Вільде

-Знайдено: + Іри́на Ві́льде (справжнє ім'я Дарина Дмитрівна Макогон; 5 травня 1907, Чернівці — 30 жовтня 1982, Львів) — українська письменниця. Донька письменника й педагога Дмитра Макогона, мати Яреми Полотнюка.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Гусар Ю. Цвітуть яблуні між троянд і терня: [5 травня - 105 років від дня народження письменниці Ірини Вільде] / Юхим Гусар // Буковинське віче. 2012.- 4 травня (№ 18).- С. 4.
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Урода Борис, Спігер Віктор. Місто зустрічає митців: Тиждень літератури і мистецтва на Поділлі // Прапор Жовтня (Кам'янець-Подільський). — 1971. — 25 травня. — С. 1.


Зобр:2шт.


Назва:Іщенко Юрій Якович

Файл:Іщенко.jpg

-Знайдено: + Іщенко Юрій Якович (* 5 травня 1938, Херсон) — український композитор.


Зобр:2шт.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + |5 травня 1932
Підзаголовок:=== Г ===
Знайдено: + | 15 травня 1854


Зобр:39шт.


Назва:Ганна Барвінок

-Знайдено: + Га́нна Барві́нок (насправді — Олекса́ндра Михай́лівна Білозе́рська-Кулі́ш; *23 квітня (5 травня) 1828, хутір Мотронівка, нині у складі с. Оленівка Борзнянського району Чернігівської області — †23 червня (6 липня) 1911, там же) — українська письменниця. Ще один псевдонім — А. Нечуй-Вітер.


Зобр:2шт.


Назва:Василь (Липківський)

-Знайдено: + 5 травня 1920 року ВПЦР звернулася з листом до української православної громадськості, в якому проголосила автокефальною православну церкву в Україні. Ситуація, щоправда, ускладнювалася відсутністю власного єпископату. Гарячкові пошуки ВПЦР єпископів — прихильників автокефалії — за відсутності матеріальних засобів, без державної підтримки, при невизначеності самої ради, були нелегкими. Усе разом взяте вкрай загострило стосунки у церковному житті України.
-Знайдено: + Зусиллями Липківського і його однодумців 14 жовтня 1921 року на Свято Покрови у Софії Київській нарешті було скликано перший Всеукраїнський Церковний Собор, який підтвердив постанову ВПЦР від 5 травня 1920 року про автокефалію Української православної церкви.


Зобр:12шт.


Назва:Кравців Богдан Миколайович

-Знайдено: + Народ. 5 травня 1904 р. у с. Лоп'янка Долинського повіту (Галичина) в


Зобр:4шт.


Назва:Донбас Арена

Підзаголовок:== Місткість ==
Знайдено: + Рекорд відвідуваності Донбас Арени встановлено 5 травня 2010 року, під час матчу «Шахтар» Донецьк — «Динамо» Київ, який відвідали 52 518 уболівальників[9]
Підзаголовок:== Місткість ==
Знайдено: + id=13089|title=Новый рекорд «Донбасс Арены»|publisher=[1]|date=05.05.2010 |accessdate=}} (рос.) </ref>. Через два роки, 7 квітня 2012, у матчі тих же суперників було встановлено новий рекорд — 53 207 чоловік.[10]


Зобр:3шт.


Назва:День Європи

-Знайдено: + Рада Європи святкувала однойменне свято у день свого заснування 5 травня 1949 р. до 1964 р.


Зобр:1шт.


Назва:Ляпіна Ксенія Михайлівна

-Знайдено: + | кінець1 = 25 травня 2006
-Знайдено: + | початок2 = 25 травня 2006
-Знайдено: + Ля́піна Ксе́нія Миха́йлівна (нар.5 травня 1964, Київ) — український політик, народний депутат України. Заступник голови партії «[[За Україну!


Назва:Білецький Леонід Тимофійович

-Знайдено: + Леоні́д Тимофі́йович Біле́цький (5 травня 1882, с. Листвинівка Київської губернії, нині Народицького району Житомирської області — 5 лютого 1955, Вінніпеґ) — український літературознавець. Доктор філології (1936). Президент Української вільної академії наук (1948—1952). Дійсний член НТШ.


Назва:Виступ полуботківців

-Знайдено: + Дедалі виразніше ці супереченості дали себе знати в дебатах на І Всеукраїнському військовому з'їзді (Київ, 58 травня 1917 року), коли представникам Центральної Ради, українських національних партій довелось буквально гасити радикалізм значної частини делегатів та боротись за пом'якшення формулювань рішень, що ухвалювались.


Зобр:18шт.


Назва:Кондратюк Микола Кіндратович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 травня 1931 року в місті Старокостянтинові Хмельницької області в родині військового. Дитинство провів у Полтаві; по закінченні семирічної школи навчався у фабрично-заводському училищі при Полтавському вагоноремонтному заводі, працював монтажником на будівництві Кременчуцького машинобудівного заводу; водночас, 1950 році, отримав музичну освіту в Полтавському музичному училищі. Під час служби в Радянській армії був стройовим заспівувачем, солістом Ансамблю пісні й танцю Київського військового округу (1953).


Зобр:1шт.


Назва:Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес»

-Знайдено: + 5 травня 1945 наказом № 193 Народного комісара авіаційної промисловості СРСР А. І. Шахуріна на заводі № 478 було створено дослідно-конструкторське бюро з розробки нових та модернізації раніше створених авіаційних двигунів середньої і малої потужності для цивільної авіації.


Назва:Реальність фантастики

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 2008 році журнал змінив власника та видавця. Наприкінці квітня було офіційно оголошено про злиття Видавничого дому «Мій комп'ютер» (і його видань) з холдингом «Софт-Прес». 5 травня 2008 редакція переїхала в нове приміщення («Софт-Преса») і були змінені номери редакційного телефону і поштової адреси. Це спричинило за собою вихід чергового (і здвоєного) номера «Реальності фантастики» тільки через кілька місяців — у серпні 2008.


Назва:Державний музей-заповідник «Битва за Київ у 1943 році»

Підзаголовок:==Експозиція==
Знайдено: + * Діорама «Битва за Київ. Лютізький плацдарм 1943 рік.». Відкрита 5 травня 1980 року. Розміри полотна 29 Х 7. Автор М. С. Присєкін[11].


Зобр:5шт.


Назва:Всеукраїнська партія миру та єдності

-Знайдено: + Всеукраї́нська па́ртія Ми́ру і Є́дності (ВПМЄ) — сучасна українська політична партія. Зареєстрована 5 травня 2000 року.


Назва:Новомиргород

-Знайдено: + Перебуваючи з 1795 року у складі Вознесенської губернії, Новомиргород славився як значний торговий центр степової України. Станом на 1914 рік, щороку тут відбувалося чотири ярмарки: Похвальний (11 березня — 13 березня), Вознесенський (3 травня — 5 травня), Різдва Богородиці (8 вересня — 12 вересня) та Дмитрівський (20 жовтня — 26 жовтня). Базари збирались один раз на два тижні, по неділям.[12] Крім того, щоранку тут збирались торги. В 1863 році в Новомиргороді існувало два магазини, 30 лавок, 8 харчових закладів, готель та 8 постоялих дворів.[13]


Зобр:39шт.


Назва:Содомора Андрій Олександрович

-Знайдено: + 31 грудня 2008 Андрію Содоморі присуджено звання професора, а 5 травня 2012 року — звання почесного громадянина міста Львова.


Зобр:1шт.


Назва:Аккерманська фортеця

-Знайдено: + Біля лиману, навпроти башти Овідія, височіє «башта Пушкіна». Вона по праву носить ім'я поета: Пушкін був у місті, фортеці. Оду «Вольность», як і інші волелюбні вірші, що пробуджували революційний протест, царський уряд не пробачив молодому поету. Покарання прослідувало негайно. Згідно з указом його величності государя Олександра Павловича, 5 травня 1820 року Пушкін відправлений «за потребами» служби до головного опікуна колоністів Південного краю Росії, до генерал-лейтенанта Інзова. Майже 3 роки прожив поет у вигнанні в Кишиневі. Південне заслання закінчилося Одесою (там Пушкін перебував 13 місяців). Саме в Кишинівський період Пушкін відвідав Аккерман. Подробиці перебування Пушкіна в Аккермані зберегло для нас свідчення супутника поета — підполковника Івана Петровича Ліпранді. 14 грудня 1821 року Ліпранді прямує до Аккерману для розслідування подій у Камчатському піхотному полку. З ним відправляється з Кишинева і Пушкін. Всього три дні: 14-16 грудня 1821 року провів поет у Аккермані 15 грудня комендант фортеці підполковник Кюрто, колишній вчитель фехтування юного ліцеїста Пушкіна, запросив поета до себе у фортецю на обід. Пушкін з фортеці повернувся за північ. Він був дуже схвильований. Адже ці місця нагадали йому про такого ж вигнанця, великого Овідія. Саме тут у фортеці у поета визрів задум створення знаменитих послань «К Овидию» і народилися рядки послань:


Зобр:10шт.


Назва:Філіндаш Євген Васильович

-Знайдено: + | кінець1 = 25 травня 2006
-Знайдено: + | початок2 = 25 травня 2006
-Знайдено: + Євге́н Васи́льович Філінда́ш (нар. 5 травня 1977, місто Київ) — український політик. Народний депутат України 4-го та 5-го скликань.


Назва:Євдокимов Валерій Олександрович

-Знайдено: + З 15 травня 2002 по 17 травня 2005 у фракції Соціал-демократичної, з 15 червня 2005 по 5 травня 2006 — у фракції Народної партії. Секретар Комітету Верховної Ради України з питань правової політики (червень 2002 — травень 2006)


Назва:Гайдош Іштван Ференцович

-Знайдено: + Іштван Ференцович Гайдош (*5 травня 1971, Берегове) — угорський політик в Україні, народний депутат України 7 скликання від Партії регіонів.


Назва:25-а повітряно-десантна бригада (Україна)

-Знайдено: + Відповідно до наказу МО України від 5 травня 1993 року в місті Болград Одеської області на базі 98-ої гвардійської повітряно-десантної дивізії почато формування 1-ої аеромобільної дивізії Збройних Сил України. На базі 217-го гвардійського парашутно-десантного полку зі складу 98-ої пдд — формується 25-а повітряно-десантна бригада.


Зобр:23шт.


Назва:Браунер Олександр Олександрович

-Знайдено: + Олекса́ндр Олекса́ндрович Бра́унер (*25 січня 1857, Сімферополь — †5 травня 1941, Одеса) — український зоолог.


Назва:Коротюк Вадим Іванович

-Знайдено: + Коротю́к Вади́м Іва́нович (нар. 5 травня 1963, смт Карнаухівка, Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область) — український політик. Народний депутат України. Член партії ВО «Батьківщина».


Назва:Держпром

-Знайдено: + Дійсний проект Будинку Державної промисловості було обрано за результатами конкурсу, оголошеного 5 травня 1925 року. Авторами конкурсної програми були інженер-будівельник Я. І. Кенський і професор Харківського технологічного інституту Олександр Молокін. На конкурс було представлено 19 проектів. Першу премію отримала робота «Непроханий гість» ленінградських архітекторів Сергія Серафимова, Самуїла Кравця і Марка Фельгера.


Зобр:15шт.


Назва:Гавриленков Микола Протасович

-Знайдено: + Гавриленков Микола Протасович (5 травня 1933) — голова правління «Хорольського молококонсервного комбінату дитячих продуктів». Понад 35 років працює в галузі виробництва сухих молочних продуктів для дітей першого року життя.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 травня 1933 року в селі Чурилово Руднянського району Смоленської області (Росія). Протягом 19521953 років навчався в Сичовській школі механізації Смоленської області. З 1958 по 1964 рік навчався в Гур'євському технікумі молочної промисловості (Росія).


Назва:Скопенко Віктор Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 19852008 рр. — ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 11 квітня 2008 року Указом Президента України Віктора Ющенка скасовано наказ про призначення Скопенка ректором КНУ. 5 травня Президент змінив формулювання — ректора було звільнено з посади у зв'язку з виходом на пенсію.


Зобр:1шт.


Назва:1-а аеромобільна дивізія (Україна)

-Знайдено: + Відповідно до наказу МО України від 5 травня 1993 року в місті Болград Одеської області на базі 98-ої гвардійської повітряно-десантної дивізії почато формування 1-ої аеромобільної дивізії Збройних Сил України.


Зобр:6шт.


Назва:Халимоненко Григорій Іванович

-Знайдено: + Григо́рій Іва́нович Халимо́ненко (*5 травня 1941 р. в с. Товкачівка Прилуцького району Чернігівської області) — український сходознавецьтюрколог і картвелолог, перекладач, критик, професор, доктор філологічних наук.
-Знайдено: + Григорій Іванович Халимоненко народився 5 травня 1941 року в селі Товкачівка Прилуцького району Чернігівської області. Рано — у 5 років лишився повним сиротою.


Назва:Львівська архідієцезія

-Знайдено: + Колишня резиденція львівських митрополитів, передана остаточно церкві владою 5 травня 2004 р., частково відремонтована, зараз готується до завершального ремонту.


Зобр:2шт.


Назва:Харківський тролейбус

-Знайдено: + Перші тролейбуси (10 ЯТБ-4) прийшли в Харків у березні 1939 р. 1 травня 1939 р. в урочистій обстановці була відкрита перша лінія харківського тролейбуса. Довжина першої лінії склала 6,6 км. Вона пройшла за таким маршрутом:Будинок Червоної Армії (Університетська гірка) — вул. Університетська — Спартаківський провулок — площа Тевельова (площа Конституції) — вул. Карла Лібкнехта (вул. Сумська) — ЦПКіВ ім. Горького (назад так само). 5 травня 1939 р. харківський тролейбус почав працювати в звичайному режимі. До жовтня 1939 були побудовані односторонні тролейбусні лінії по спуску Халтуріна і за площами Тевельова (Конституції), Рози Люксембург і Пролетарської від Спартаківської провулка до спуску Халтуріна, а також двостороння лінія по Купецькому мосту, площі Карла Маркса, вулиці Карла Маркса та вулиці Червоноармійської до Привокзальній площі, у зв'язку з чим 7 листопада 1939 р. був відкритий тролейбусний маршрут № 2 Горпарк — Південний вокзал. У жовтні 1941 р. тролейбусний рух у Харкові припинено у зв'язку з окупацією міста німецькими військами.


Зобр:6шт.


Назва:Львівський трамвай

-Знайдено: + Перший в Україні кінний трамвай було відкрито у Львові 3 травня 1880 року. З 5 травня введена оплата проїзду. Газета «Діло» з цього приводу писала:
-Знайдено: +

Львівський трамвай розпочав 5 травня правильний рух по квитках з площі Митної до казарм Фердинанда. Кожні 9 хвилин від'їжджає вагон від переду казарм. П'ять вагонів будуть їздити 19 разів щодня, отже 95 разів можуть сідати пасажири на станціях, де зупиняється вагон. Спочатку всі вагони трамвая були у всякій порі дня битком набиті. Зрештою, більшість сідала з цікавості


-Знайдено: + У 1893 році львівський магістрат оголосив тендер на будівництво ліній електричного трамвая та електростанції потужністю 400 кінських сил (300 кВт), бо кінний трамвай вже не справлявся зі зростаючими потребами у перевезенні. Його виграла віденська фірма «Сіменс&Гальське», яка зобов'язувалася після двох років експлуатації на вимогу міської ради, якщо така буде, продати місту трамвай. 23 березня 1893 року був затверджений бюджет проекту.[14] Він склав 880 тис. крон. Будівництво лінії електричного трамвая почалося у вересні 1893 року. Вже 15 травня 1894 року львівська газета «Діло» писала:


Зобр:20шт.


Назва:Оринин

-Знайдено: + * Молдован Ельвіра Степанівна (5 травня 1984) — аспірант Хмельницького університету управління і права, автор поетичних збірок «Полювання на муку»(2002), «Тінь в шухляді» (2003).


Назва:Патринці

-Знайдено: + * Безручко Іван Григорович (5 травня 1922) — український фольклорист.


Назва:Боделан Руслан Борисович

-Знайдено: + Після зміни влади в Україні, 26 квітня 2005 року — проти Боделана порушена кримінальна справа за фактом зловживання службовим становищем на користь третіх осіб, 5 травня 2005 року — оголошений в міжнародний розшук. У 2010 р. кримінальні справи проти Боделана було закрито.


Назва:Гончаренко Агапій Онуфрійович

-Знайдено: + Гончаренко Агапій Онуфрійович (англ. Agapius Honcharenko, справжнє ім'я: Андрій Гумницький; *31 серпня 1832 с. Кривин Радомишльського повіту Київської губернії — †5 травня 1916 Каліфорнія США) — відомий український священик, правозахисник та громадський діяч, один із перших українських політичних емігрантів.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер він 5 (за іншими даними — 3 або 6) травня 1916 р. Похований разом із дружиною на фермі, яку занесено до офіційного списку історичних місць Каліфорнії під номером 1025. 15 травня 1999 року колишній хутір Агапія Гончаренка було оголошено державним заповідником «Україна».


Зобр:1шт.


Назва:Пеунов Вадим Костянтинович

-Знайдено: + ** Орден «За мужність» II ст. (5 травня 2008) — за особисту мужність і самопожертву, виявлені в боротьбі з фашистськими загарбниками за свободу і незалежність Вітчизни, вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху, патріотичне виховання молоді[15]


Назва:Любович Юрій Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 5 травня 1993 року «за значний особистий вклад у розвиток і популяризацію українського мистецтва, високу професійну майстерність» надано звання «Заслужений діяч мистецтв України».


Назва:Металіст (стадіон)

-Знайдено: + 14 жовтня 2008 р. на засіданні комісії з питань спільної власності територіальних громад Харківської обласної ради начальник управління комунальної власності облради Анатолій Поливаний повідомив, що волейбольне та баскетбольне поля спорткомплексу «Металіст» планується списати з балансу підприємства. Вони були введені в експлуатацію в 1970 р. Знос полів передбачений робочим проектом реконструкції стадіону.[16]. З листопада 2008 р. східна труба закрита для вболівальників у зв'язку з будівництвом над нею покрівлі. Розпочато установку ферм, які будуть підтримувати дах — 13 листопада було встановлено перша кроквяна ферма[17]. Маса однієї ферми — 14,8 т, загальна вага покрівлі складе 3,4 тис. т[18]. До кінця 2009 р. на стадіоні встановлено 42 тис. сидінь австрійського виробництва, два електронних табло й електронну рекламну конструкцію довжиною 268 м виробництва компанії «Philips», бігові доріжки італійської фірми «Mondo»[19]. Установка конструкцій даху над Північною трибуною завершена 5 травня 2009 року[20]. Станом на початок травня на даху Східної та Західної трибун змонтована система освітлення, біля Західної трибуни зведені три поверхи комплексу VIP-зони, покладено тротуарну плитку біля Північної та Східної трибун, на Північній трибуні ведуться оздоблювальні роботи. 24 червня 2009 року під час своєї робочої поїздки до Харкова стадіон відвідав Президент України В. А. Ющенко[21]. У серпні 2009 року на стадіоні встановлено літаючу над футбольним полем камеру-„павука“ «Spidercam» (Австрія)[22][23]. Заплановане завершення робіт із реконструкції — 5 грудня 2009 рокуПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref> (там були присутні і великі українські делегації з моряків і Української Чорноморської Громади) почалася поступова українізація екіпажів кораблів. Тоді ж вперше було висунуто вимогу українців, щоб чорноморський флот став частиною збройних сил автономної України[24]. На тому ж з'їзді було вирішено українізувати кілька кораблів Балтійського флоту[25].
-Знайдено: + Після чого полк прибув до Рівного, отримав зброю та технічні засоби й вирушив на фронт під Київ. 25 травня 1919 року полк прибув на ст. Богданівка, звідки перейшов маршем на Чернилівку. Відтак 2 червня було організовано переправу через Збруч за 200 м південніше Оріхівця. 3 червня полкова розвідка вела бої в районі Волочиська. Того ж дня полк оволодів містечком Волочиськ та ст. Волочиськ. Було захоплено кулемет, набої для гармат і рушниці. Полк втрат не зазнав, було убито 7 большевиків[26]. Командиром полку спочатку був полковник морської піхоти Гаврило Никогда, а згодом лейтенант Кость Мандрика[27].


Зобр:51шт.


Назва:Іщенко Федір Васильович

-Знайдено: + Народився 5 травня 1912 р. у с. Вязивок Чернігівської обл. Помер 6 вересня 2001 р. в Києві. Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (1940). Учасник Німецько-радянської війни. Працював у Київському обласному театрі, Київському театрі оперети.


Назва:Удовиченко Володимир Петрович

-Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (5 травня 2000) — за вагомий особистий внесок у соціально економічний розвиток міста Славутича[28]


Назва:Юліан (Вороновський)

-Знайдено: + Юліа́н Вороно́вський (у світі Ю́рій Вороно́вський; *5 травня 1936, Гумниська — 28 лютого 2013, Львів) — єпископ Української греко-католицької церкви; з 17 квітня 1994 року — єпископ Самбірсько-Дрогобицький.
-Знайдено: + Юліан Вороновський народився 5 травня 1936 року у селі Гумниська Буського району Львівської області. Після закінчення середньої школи поступив в Український Поліграфічний Інститут у Львові, котрий закінчив у 1961 зі спеціальністю інженер-технолог поліграфічного виробництва. Впродовж п'ятнадцяти років працював на різних посадах від інженера до начальника відділу у Проектно-Конструкторському Інституті у м. Львові. У 1976, коли праця на займаних посадах стала для нього недоступною через його віровизнання, змушений був звільнитися і перейти на просту роботу в котельню, де працював до часу виходу УГКЦ із підпілля.


Назва:Максимов Микола Лаврентійович

-Знайдено: + 5 травня 1918 року — призначений товаришем (заступником) міністра Морських справ Української держави. Як згодом характеризував Миколу Максимова у своїх мемуарах Павло Скоропадський: "Гетьман характеризував так: «.. я не жалкую, що його призначив. Ця людина була щиро відданою своїй справі і вибивалася з сил, щоб як-небудь зібрати залишки того колосального майна, яке ще так недавно представляв наш Чорноморський флот». Свою роботу капітану 1 рангу Максимову та його соратникам прийшлося починати майже «з нуля». Адже, за час існування Центральної Ради, вона не зробила майже нічого для створення регулярної боєздатної української армії та флоту.


Назва:Роберт Домс

-Знайдено: + Ро́берт Домс (нім. Robert Doms; * 1816, Прусія — † 5 травня 1893, Львів) — львівський підприємець, громадський діяч і філантроп, засновник і власник нафтових і озокеритних копалень у Бориславі.


Назва:Чорноморська козача флотилія

-Знайдено: + Князь Потьомкін спочатку намагався силою стримати еміграцію козацтва за Дунай та на Забужжя, але з того нічого не вийшло. Тоді Катерина II 5 травня 1779 року і 27 квітня 1780 року маніфестами звернулася до козаків вже з проханням повернутися у рідний край, обіцяючи дати кожному з них землю і службу за російськими чинами. Ефект був той самий.
-Знайдено: + 25 травня частина кораблів турецької ескадри заблокували вихід з лиману до моря. Таким чином основною військовою силою, що протистояла турецькому флоту була козацька флотилія.


Зобр:1шт.


Назва:Смирнов Володимир Вікторович

-Знайдено: + Смирнов Володимир Вікторович (* 5 травня 1954, Рубіжне — 28 липня 1982, Рим) — відомий радянський рапірист, чемпіон і призер Олімпийських ігор і чемпіонатів, заслужений майстер спорту СРСР.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 травня 1954 року в місті Рубіжне Луганській області. Був одним з кращих фехтувальників світу кінця 1970-х — початку 1980-х років. Його спеціальністю була рапіра, але він брав участь і в змаганнях шпажистів. Заслужений майстер спорту СРСР.


Зобр:1шт.


Назва:Волосожар Тетяна Андріївна

-Знайдено: + Тетя́на Андрі́ївна Волосожа́р (*5 травня 1986, Дніпропетровськ, Україна) — українська фігуристка, що виступає у парному спортивному фігурному катанні. З 2004 року виступає в парі з Станіславом Морозовим, разом з яким є чотиризовою чемпіонкою з фігурного катання України (2005, 2007, 2008 і 2010 роки), неодноразова учасниця Чемпіонатів світу і Європи з фігурного катання, інших міжнародних змагань найвищого рівня (найкращі досягнення — срібло Зимових Універсіад 2005 і 2007 рр., призові місця етапів серії Гран-Прі сезону 2008/2009, на ЧС з фігурного катання — 4-е місце 2007 року, на ЧЄ з фігурного катання — 4-і місця три роки поспіль від 2008 року).


Зобр:1шт.


Назва:Юрженко Тимофій Іванович

-Знайдено: + Тимофій Іванович Юрженко (*22 січня 1905, с. Братівка, Херсонщина (зараз Снігурівський район Миколаївської області) — †5 травня 1973) — радянський хімік, доктор технічних наук (1953), професор (1954). Творець нового типу перекисних монометрів на і на їх основі — перексидатних синтетичних каучуків.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 5 травня 1973 року, похований на Личаківському цвинтарі.


Назва:Мосійчук Ігор Володимирович

-Знайдено: + І́гор Володи́мирович Мосійчу́к (* 5 травня 1972, Лубни, Полтавська область) — український журналіст, громадський діяч організованого соціал-націоналістичного руху, головний редактор газети «Вечірній Васильків», політв'язень у справі «васильківських терористів».


Назва:Пам'ятники Вінниці

-Знайдено: + |Загиблим льотчикам, меморіал / «Не повернулися з польоту» || на території Музею ВПС ЗС України |||| Відкрито 5 травня 2009 року


Зобр:41шт.


Назва:Бухало Гурій Васильович

-Знайдено: + Гурій Васильович Бу́хало (31 березня 1932, с. Дермань, Здолбунівського району Рівненської області — 5 травня 2008, Рівне) — історик, краєзнавець. Батько письменниці Лідії Рибенко. Почесний громадянин Рівного.


Назва:Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД

-Знайдено: + Заснована в листопаді 2000 року представниками 15 регіонів, зареєстрована як Всеукраїнська благодійна організація 5 травня 2001 року.


Назва:Калитвинцев Юрій Миколайович

-Знайдено: + Юрій Миколайович Калитвинцев (нар. 5 травня 1968, Волгоград) — російський і український футболіст (півзахисник) і тренер. Майстер спорту міжнародного класу (1988).


Зобр:1шт.


Назва:Загальна Українська Рада

-Знайдено: + Загальна Українська Рада — загально-українська політична організація, що постала 5 травня 1915 у Відні як розширення галицької Головної Української Ради на всі українські землі. Загальна Українська Рада мала бути репрезентацією всього українського народу під час війни, а тим самим також найвищим і єдиним українським представництвом в межах Австро-Угорщини.


Назва:Кудієвський Костянтин Гнатович

-Знайдено: + Костянтин Гнатович Кудієвський (23 березня 1923, Цюрупинськ — 5 травня 1992, Київ) — український письменник-марініст, журналіст, кінодраматург.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 5 травня 1992 року в Києві. Похований на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Красотов Олександр Олександрович

-Знайдено: + Народився 5 травня 1936 р. в Одесі. Закінчив Одеську консерваторію по класу композиції (1959) і по спеціальності «музикознавець». Викладає у консерваторії. Професор (1991).


Назва:Воїни-інтернаціоналісти на Тернопільщині

-Знайдено: + * Білецький Петро (15 серпня 1961, с. Завалів Бережанського району — 5 травня 1980);


Назва:Климов Анатолій Іванович

-Знайдено: + Народ. 20 листопада 1924 р. в с. Буди Харківської обл. в родині службовця. Помер 5 травня 1994 р. в Києві. З 1946 р. — оператор Київської студії науково-популярних фільмів.


Назва:Ніколаєва Ганна Тимофіївна

-Знайдено: + Ніколаєва Ганна Тимофіївна  (5 травня 1922, Острогозьк (Росія) — 12 квітня 2003, Київ) — радянська і українська актриса театру та кіно. Народна артистка УРСР (1972).


Назва:Гій Юрій Володимирович

-Знайдено: + Юрій Володимирович Гій (* 5 травня 1962, Львів) — радянський футболіст, український футбольний тренер. Захисник, більшість кар'єри провів у «Буковині» (Чернівці), також виступав за «Карпати» (Львів) і «Ністру» (Атаки). Брат футболіста Олександра Гія.


Назва:Стависский Ізяслав Михайлович

-Знайдено: + Народ. 23 травня 1927 р. у Кіровограді. Помер 5 травня 1994 р. в Києві. Закінчив Київський педагогічний інститут (1953) та Вищі режисерські курси у Москві (1961). З 1959 р. — режисер студії «Київнаукфільм».


Назва:Інститут релігійних наук святого Томи Аквінського в місті Києві

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 5 травня 2000 згідно з декретом Конгрегації «Про католицьку освіту» (лат. «De Educatione Catholica») отримав назву «Інститут релігійних наук» з правом надавати університетський ступінь магістра релігійних наук. (Однак, диплому державного зразка поки що не надає.)


Назва:Орден преподобного Нестора Літописця

-Знайдено: + * Бондарук Іван Григорович (5 травня 2004)


Назва:Гонца Ася

-Знайдено: + Го́нца (Чуприна) Ася Юріївна (5 травня 1984 року) — українська художниця, скульптор, дизайнер, педагог. Працює в унікальні авторській техніці паперової скульптури та паперового рельєфу. [29]


Зобр:3шт.


Назва:Тягло Володимир Миколайович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У березні 1990 р. стає депутатом Харківської обласної ради, балотуючись по виборчому округу № 174. 5 травня 1990 р. обирається заступником голови облради. 21 квітня 1992 року шляхом таємного голосування безальтернативно обирається головою ради.


Назва:Горбенко Анатолій Григорович

-Знайдено: + Анато́лій Григо́рович Горбе́нко (* 5 травня 1921, Красноград, Харківської області — † 7 травня 1995, Харків) — український театрознавець, театральний критик, педагог. Заслужений діяч мистецтв України (1990). Професор. Кандидат мистецтвознавства.


Назва:Заклинський Олексій Онуфрійович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + У 1870 і 1873 роках Олексій Заклинський обирається послом до державного сейму від Станіславівського виборчого округу, повітів Станіславів, Надвірна, Товмач, Богородчани. Своїм виступом 5 травня 1879р. в парламенті добився встановлення українського єпископства в Станіславові.


Назва:Осиповичева Антоніна

-Знайдено: + Осиповичева Антоніна (з дому — Скршіван, псевд. — Танська; *5 травня 1855, м. Прага, Чехія — †22 листопада 1926, м. Львів) — українська драматична артистка, співачка (сопрано).


Назва:Фроляк Богдана Олексіївна

-Знайдено: + Фроляк Богдана Олексіївна (*5 травня 1968, с. Видинів, Івано-Франківська область) — українська композиторка.


Назва:Баран Микола Андрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Від 5 травня 1944 до 9 липня 1955 року — перший заступник міністра охорони здоров'я України, головний державний санітарний лікар, Голова ЦК Червоного Хреста України.


Назва:Дедечко Денис Михайлович

Підзаголовок:== Біографія ==

Знайдено: +

Денис Дедечко у складі «Амкара». 5 травня 2010 року


Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 2004 року був запрошений до київського «Динамо-2». За три роки Денис провів у першій лізі понад 50 матчів, а 25 травня 2005 року дебютував за основну команду в матчі проти луцької «Волині». Однак, закріпитися в основному складі «Динамо» Київ не вдалося і наступні півроку на правах оренди футболіст провів у охтирській команді «Нафтовик-Укрнафта», а згодом ще рік у російському клубі «Промінь-Енергія».


Зобр:2шт.


Назва:Есмінці «ушаковської» серії

-Знайдено: + 5 травня 1917 року перші кораблі данного типу «Фідонісі» та «Керч» стали до ладу ВМФ Тимчасового уряду Росії (пізніше ВМФ Російської республіки). До кінця 1917 року було збудовано 4 есмінці, така ж кількість готувалася до введення до складу флоту.


Зобр:11шт.


Назва:Церква святого Олександра (Київ)

-Знайдено: + Це́рква свято́го Олекса́ндра (лат. Ecclesia Catholica St. Alexandri)  — католицький собор в Києві, Україна. Належить Києво-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви. Розташований на вулиці Костьольній Шевченкіського району столиці. Збудований 1842 року. Один із двох київських римо-католицьких храмів XIX століття. Виконаний в стилі класицизму, хрестовидний (квадратна) в плані, з високою головною банею та двома баштами, портиком при вході. Найстаріша з католицьких святинь Києва, що зберіглися. 2001 року відвіданий папою Іваном Павлом ІІ. Храмове свято — 5 травня. Офіційна назва — Прокафедральний собор святого Олександра. Також називається на польський манер Олександрівським костелом.


Зобр:4шт.


Назва:Сергій (Ларін)

-Знайдено: + З 5 травня 1943 року - єпископ Ташкентський і Самаркандський. На Ташкентської кафедрі єпископ Сергій не залишив своєї думки про возз'єднання з Російською православною церквою. Наприкінці 1943 року Олександр Введенський отримав шокуюче повідомлення, що Середньоазіатська єпархія визнала патріарха Сергія (Страгородського), «у зв'язку з чим поминання Вашого імені за богослужінням нами припинено»[30].
-Знайдено: + З 20 травня 1964 архієпископ Ярославський і Ростовський. З 25 травня до 15 червня 1965 йому доручено тимчасове управління Вологодською єпархією.


Назва:Єпископат Українського екзархату

-Знайдено: + Антоній (Мельников) — 31 травня 1964 — 25 травня 1965 єпископ Білгород-Дністровський, вікарій Одеської єпархії; † 29 травня 1986.
Підзаголовок:=== Б ===
Знайдено: + Боголеп (Анцух) — 9 листопада 1963 хіротонісаний у єпископа Мукачівського і Ужгородського; з 5 лютого 1965 єпископ Переяслав-Хмельницький, вікарій Київської єпархії; 25 травня 1965 єпископ Кіровоградський і Миколаївський; з 9 вересня 1974 у сані архієпископа; з 6 жовтня 1977 на спочинку; † 13 травня 1978.
Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + Валеріан (Рудич) — 25 травня 1921 — 16 вересня 1923 єпископ Проскурівський, вікарій Подільської єпархії; з січня 1934 на засланні; подальших достовірних відомостей немає.
Підзаголовок:=== М ===
Знайдено: + Макарій (Оксіюк) — 22 квітня 1945 хіротонісаний у єпископа Львівського і Тернопільського; з 3 червня 1948 у сані архієпископа; з 15 травня 1951 в юрисдикції Польської православної церкви; † 2 березня 1961.
Підзаголовок:=== С ===
Знайдено: + Сергій (Гришин) — з 5 травня 1928 єпископ Полтавський; з 9 квітня 1930 у сані архієпископа; з 21 березня 1932 архієпископ Київський; з 26 червня 1934 архієпископ Харківський; 23 жовтня 1934 — 5 лютого 1935 архієпископ Вишгородський; † 4 жовтня 1943.
Підзаголовок:=== С ===
Знайдено: + Сергій (Петров) — 13 березня 1960 — 16 березня 1961 єпископ Білгород-Дністровський, вікарій Одеської єпархії; з 25 травня 1965 архієпископ Херсонський і Одеський; з 17 червня 1971 у сані митрополита; † 4 лютого 1990.


Назва:Єлисаветградська чоловіча гімназія

-Знайдено: + Після повторного клопотання у 1878 році про започаткування чоловічої прогімназії 20 лютого 1879 року його було задоволене, і 5 травня того ж року було прийнято розпорядження міністра народної освіти за № 5019 про відкриття прогімназії в Єлисаветграді.


Зобр:2шт.


Назва:Список міністрів Кабінету Міністрів України

-Знайдено: + |1 вересня 1937 — 5 травня 1938


Зобр:11шт.


Назва:Харківська угода Януковича — Медведєва

Підзаголовок:== Наслідки ==
Знайдено: + 27 квітня, висловлюючи невдоволення діями правлячої коаліції, члени делегації України у Парламентській Асамблеї Ради Європи від опозиції під час промови Віктора Януковича у ПАРЄ, залишили сесійну залу на знак протесту[31]. 5 травня під час візиту міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка до Нью-Йорку українська діаспора бойкотувала заплановану зустріч з міністром, натомість, провела акцію протесту перед будинком Постійного представництва України при ООН[32].


Зобр:10шт.


Назва:Дунаєвецький вісник

-Знайдено: + 5 травня 1978 року Президія правління Спілки журналістів України нагородила газету Почесним дипломом і найвищою відзнакою Спілки — «Золотим пером» — за творчі успіхи. Тоді ж за високу професійну і організаторську діяльність такої ж честі удостоєний Т. А. Михайловський.


Зобр:1шт.


Назва:Кримська операція (1944)

-Знайдено: + Розвивалася шляхом прориву оборони противника одночасно на Перекопському і Сиваському напрямках, з головним ударом в напрямку Сімферополя. Окрема Приморська армія вела наступ з району Керчі на Севастополь. 14 квітня війська 4-го Українського фронту оволоділи Бахчисараєм та Алуштою, а 18 квітня війська Окремої Приморської армії визволили Балаклаву. 5 травня радянські війська почали наступ на Севастополь з півночі, а 7 травня — з району Балаклави. 9 травня за підтримки кораблів Чорноморського флоту і авіації вони штурмом оволоділи Севастополем і 12 травня завершили визволення Криму.


Назва:Артеменко Степан Єлизарович

-Знайдено: + Арте́менко Степа́н Єлиза́рович ( нар. 22 (9) січня 1913 — пом. 5 травня 1977) — командир 3-го стрілецького батальйону 447-го стрілецького полку 387-ї стрілецької дивізії, майор. Двічі Герой Радянського Союзу (27 лютого 1945 року, 31 травня 1945 року).
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер 5 травня 1977 року. Похований в Одесі.


Назва:Музей «Подвиг»

-Знайдено: + Музей «Подвиг» — філія Бердянського краєзнавчого музею. Відкритий 5 травня 1985 року до 40-річчя Перемоги у Німецько-рядянській війні. Розташований за адресою — місто Бердянськ, вул. Свердлова, 10.


Назва:Музеї Алушти

-Знайдено: + | Алуштинський літературно-меморіальний музей С. М. Сергєєва-Ценського||Алушта, вул. Сергєєва-Ценського, 5 ||Музей відкритий 5 травня 1962 роки згідно з Постановою Кримського облвиконкому, в будинку російського письменника, академіка, Лауреата Державної премії СРСР Сергєєва-Ценського Сергія Миколайовича автора епопей «Севастопольські жнива» та «Преображення Росії», багатьох історичних романів, повістей, оповідань, п'єс, літературно-критичних статей, віршів. Будинок побудований письменником у 1906 році на відрозі урочища Хурд-Тарле поблизу Професорського куточка[33]


Назва:Абдурахманов Іса

-Знайдено: + Абдурахманов Іса (Іса Абдураман) (* 5 травня 1937, Євпаторія) — кримськотатарський поет, прозаїк. Заслужений журналіст Республіки Узбекистан. Пише кримськотатарською, узбецькою мовами.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Іса Абдураман народився 5 травня 1937 р. у Кєзльові (м. Євпаторія). 7-річною дитиною він був висланий з сім'єю в Узбекистан. Дитинство Іси пройшло на бавовняних полях. Писав зі шкільної лави, а з 1961 р. його вірші з'являються на сторінках газети «Ленін байрагъы».
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + ] // Голос Криму.-- 2000.—5 травня.


Назва:Автобусні експрес-маршрути Києва

-Знайдено: + * Розпочав роботу: 5 травня 2008 року


Зобр:1шт.


Назва:Кубок Ліги (Україна)

Підзаголовок:== Півфінал ==
Знайдено: + |дата=5 травня 2010
Підзаголовок:== Півфінал ==
Знайдено: + |дата=5 травня 2010


Зобр:25шт.


Назва:Федерація мотоспорту України

-Знайдено: + Федерація мотоциклетного спорту України (ФМСУ) - громадська організація в Україні. Зареєстрована Міністерством у справах сім'ї, молоді та спорту України 5 травня 1992 р. (Св.№ 61) з наступною перереєстрацією в Міністерстві юстиції України 16 лютого 2000 р. (Св. № 1334).


Назва:Поступаленко Антон Андрійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + В складі збірної України U-19 дебютував 3 і 5 травня в Словенії де команда провела дві товариських гри з однолітками збірної цієї країни[34]


Зобр:1шт.


Назва:Комплекс монастиря та костелу бернардинів (Луцьк)

-Знайдено: + Священик костелу Якуба Мацей Поплавський, зібравши людей з Німецького фільварку, 5 травня скоїв наїзд на свої колишні землі біля костелу, які вже належали бернардинам, але не були ще оплачені євреями. В результаті наїзду сталася сутичка, в якій постраждали двоє ченців, а бернардина Капанара було вбито.


Зобр:16шт.


Назва:Кудрявцев Павло Омелянович

-Знайдено: + З березня 1918 р. — губернський комісар на Полтавщині. Відмовився визнати владу гетьмана П. Скоропадського і 5 травня 1918 р. був усунутий з посади та заарештований. Звільнили його за особистим клопотанням колишнього командира — генерала Врангеля. Ось як останній згадував про це:

Довелося мені допомогти й іншому моєму офіцеру, осавулу Кудрявцеву, колишньому доблесному командиру 3-їй сотні Нерчинського полку. Один з кращих офіцерів полку, благородний, чесний і хоробрий, він після перевороту був членом офіцерського союзу в ставці. З приходом більшовиків він повинен був втікати і переховуватися в Україні, де у нього був невеликий маєток. З українськими військами він бився проти більшовиків і на чолі офіцерських дружин вступив до Києва. Призначений губернським старостою Полтавської губернії, він робив усе можливе для підтримки в ній порядку. Там застав його гетьманський переворот. Чужий до всякої політики, Кудрявцев, який бився в лавах петлюрівських військ, визнав зрадою своєму обов'язку визнання нової влади, був усунений з посади і відданий суду. Мені вдалося добитися припинення справи
.



Зобр:1шт.


Назва:Поділ (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|5 травня 1989
-Знайдено: + | archivedate = 5 травня 2007


Зобр:2шт.


Назва:Пам'ятники Запоріжжя

-Знайдено: + У травні 2010 року Запоріжжя стало відомим на всю країну і світ завдяки відкриттю першого, починаючи від 1953 року на території України і одного з небагатьох у світі пам'ятників одіозному керівникові СРСР Йосипу Сталіну, що збурило українську громадськість не лише Запоріжжя й викликало значний резонанс у ЗМІ[35].
-Знайдено: + |Сталіна Йосипа, погруддя || 5 травня 2010 || Біля обласного осередку КПУ на вулиці Комунарівській || ||Погруддя Йосипу Сталіну було відкрито 5 травня 2010 року. Ініціатором відкриття бюсту став місцевий осередок Компартії, а його вартість самими ініціаторами була оцінена у 90 тисяч гривень. З нагоди відкриття пам’ятника комуністи провели мітинг як «зустріч із народними депутатами», яку очолив нардеп-комуніст Олексій Бабурін, позаяк офіційного дозволу на проведення мітингів на цей день міськрада не дала. Погруддя було підірване невідомими 31 грудня 2010 року.


Зобр:5шт.


Назва:Косар Микола Григорович

-Знайдено: + Косар Микола Григорович (псевд. — Я. Чорнобривий, крипт. — Я. Ч.; 20 грудня 1897, с. Купчинці, нині Козівського району Тернопільської області — 5 травня 1945, там само) — український самоді­яльний поет. Брат Михайла Косара.


Назва:Кішкурно Олена Петрівна

-Знайдено: + Оле́на Петрі́вна Кішкурно́ (5 травня 1976, Харків, УРСР, СРСР) — українська художниця.


Назва:Оборона Севастополя (1941—1942)

-Знайдено: +

(26 грудня 1941 — 15 травня 1942 року).



Зобр:8шт.


Назва:Карабут Володимир Федосійович

-Знайдено: + Володимир Федосійович Карабут (*5 травня 1939, с. Бистрик Сумської області — †10 травня 1999, Київ) — український радянський філософ і поет україноруського козацького селянського походження.


Назва:Герасимчук Лідія Павлівна

-Знайдено: + Лідія (Лілія) Павлівна Герасимчук (5 травня 1922, Київ — 5 грудня 1958, Київ) — українська прима-балерина. Заслужена артистка УРСР (з 1952 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 5 травня 1922 року в Києві. 1937 року закінчила Київський хореографічний технікум, навчаючись у класі Ксенії Юріївни Давидової з шестирічного віку, а з 11 років вже з'являлась на київській сцені. У 19371958 роках працювала в Київському театрі опери та балету. В евакуації під час радянсько-німецької війни працювала в Кіровському театрі опери та балету.


Зобр:1шт.


Назва:Онищук Олег Петрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Указом Президії Верховної Ради СРСР від 5 травня 1988 року старшому лейтенанту посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Нагороджений орденом Леніна, орденом Червоного Прапора, медаллю «За бойові заслуги».


Назва:Ангельський Олег В'ячеславович

-Знайдено: + Оле́г В'ячесла́вович Анге́льський (народився 5 травня 1957 року в селі Селятин Путильського району Чернівецької області) — український інженер-оптик. Доктор фізико-математичних наук (1991). Професор (1991). Академік АН ВШ України. Заслужений діяч науки і техніки України. Перший українець, що був нагороджений премією імені Галілео Галілея.[36]
Підзаголовок:== Література ==
Знайдено: + * Гусар Ю. Стежина з гуцульського Селятина пролягла у світи: [5 травня - 55 років від дня народження академіка Олега В'ячеславовича Ангельського] / Юхим Гусар //Буковинське віче.- 2012. - 4 травня.- С. 4.


Зобр:1шт.


Назва:Виноградський Юрій Степанович

-Знайдено: + Виноградський Юрій Степанович (23 квітня (5 травня) 1873, м. Сосниця, тепер смт Чернігівської області — 4 березня 1965, там же) — український краєзнавець і діалек­толог.


Назва:Керкінітіда (волейбольний клуб)

Підзаголовок:=== Гравці ===
Знайдено: + |align=center| 8 || Україна Україна||Хачатурян Альона || 5 травня 1988||align=center| 180 || зв'язуюча


Назва:Протипанцерна бригада «Вільна Україна»

-Знайдено: + 5 травня 1945 командир бригади був викликаний до штабу корпусу, в якому Отто Скорцені поінформував, що на його особисте прохання, командувач фронту дав дозвіл бригаді відійти на лінію ріки Ельби й далі йти на злучення з Дивізією «Галичина». Бригада в той час була частково моторизована. Майже одночасно на північ від бригади почалась потужна гарматна підготовка. На північ від Дрездена Червона армія проривала фронт в напрямку на Прагу. Після цілонічного маршу й після декількох годин відпочинку бригада рушила далі, аби вийти на захід від лінії ріки Ельби. В полудневих годинах налетіли радянські штурмовики, які бортовою зброєю унеможливили дальший марш. Серед вояків «Вільної України» були вбиті й поранені. Було багато побитих коней.


Зобр:2шт.


Назва:Кузьмінський

-Знайдено: + * Кузьминська Олена Костянтинівна (9 вересня 1954 — 5 травня 1997) — український економіко-географ, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Велика синагога (Луцьк)

-Знайдено: + 5 травня 1626 року король Сигізмунд ІІІ надав привілей луцьким євреям на побудову кам'яної синагоги та нової школи на тому місці, де стояла стара. Однак будівництву чинилися перешкоди. Монахи луцького домініканського ордену, монастир із костелом яких знаходився поруч у сусідньому латинському кварталі Луцька, скаржилися, що синагога може стати вищою за їхній костел, порушивши композиційну структуру південної частини міста. Згідно з костельним правом, синагоги не могли бути вищими за костели. Точно не відомо, чи зупинилося будівництво внаслідок цієї перешкоди. Проте у 1628 році король видав новий привілей, який підтвердив попередній[37]:


Зобр:9шт.


Назва:Інформаційна блокада Голодомору

-Знайдено: + Проте ці скромні успіхи були далеко не достатніми для того, аби протиставитися чи, принаймні, призупинити розгорнуту українцями кампанію. У повідомленні від 5 травня 1987 року КГБ інформувало Щербицького: у квітні відбулося підсумкове засідання конгресу США, яке затвердило доповідь про результати розслідування, що підтверджували штучний характер голоду. "Конгресмени США, що виступили на цьому засіданні — Д. Майк, В. Брумфільд, Б. Гільман та інші — підкреслили «виключну важливість проробленої роботи і цінність доповіді». Зважаючи на це, КГБ рекомендував «враховувати викладену інформацію при підготовці до виїздів за кордон, насамперед представників наукової і творчої інтелігенції, для вчинення аргументованої протидії підривним діям супротивника».


Назва:Валентин Стрикало

-Знайдено: + |5 травня 2010


Назва:Грищенко Тимофій Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 5 травня 1944 року гвардії старшина Грищенко в районі населеного пункту Камишли (8 кілометрів на північний схід від міста Севастополя) після поранення командира очолив взвод, виконав бойове завдання. Наказом командира 33-ї гвардійської стрілецької дивізії від 20 травня 1944 року за мужність, виявлену в боях з ворогом, гвардії старшина Грищенко нагороджений орденом Слави 3-го ступеня (№ 108094).


Зобр:1шт.


Назва:Вірченко Ніна Опанасівна

-Знайдено: + Ні́на Опана́сівна Ві́рченко (*5 травня 1930, с. Завадівка Корсунь-Шевченківського району на Черкащині) — український науковець, математик, доктор фізико-математичних наук, професор, академік АН ВШ України.


Зобр:1шт.


Назва:Бойко Микола Павлович

-Знайдено: + Микола Павлович Бойко (5 травня 1911, Івангород — 29 березня 1995, Донецьк) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу. В роки радянсько-німецької війни командир 8-ї батареї 34-го гвардійського артилерійського полку 6-ї гвардійської Червонопрапорної стрілецької дивізії 13-ї армії Центрального фронту, гвардії старший лейтенант.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 травня 1911 року в селі Івангороді (нині Ічнянського району Чернігівської області України) в сім'ї селянина, нащадка козацького роду Прилуцького полку Гетьманщини. Українець. Освіта неповна середня. Закінчивши курси механізаторів, працював у колгоспі трактористом. 1933 уникнув терору голодом з боку окупаційної радянської влади, завербувавшись у Ніжинську міжрайонну партійну школу. Працював штатним пропагандистом людиноненависницьких сталінських ідей в політвідділі Батуринської МТС.


Зобр:1шт.


Назва:Житльонок Дмитро Михайлович

-Знайдено: + show=&dep_commission=7 Постоянная комиссия По вопросам промышленности, топливно-энергетического комплекса, транспорта и телекоммуникаций — Житлёнок Дмитрий Моисеевич, Генеральный директор государственного предприятия «Дзержинскуголь»]</ref>, * 5 травня 1957, Ленінград) — український гірничий інженер, кандидат технічних наук, генеральний директор ДП «Дзержинськвугілля».


Зобр:1шт.


Назва:Шимон Шимонович

-Знайдено: + Шимон Шимонович гербу Костеша (24 жовтня 1558-5 травня 1629) — українсько-польський латиномовний поет, філолог, культурний діяч, за походженням вірмен. Один із засновників Замойської академії.


Назва:Волкович Анатолій Васильович

-Знайдено: + В Армії УНР з 17 березня 1918 року. Цього дня генералом Натіївим був зарахований до штату при штабі Окремої Запорізької дивізії.[38] 3 6 липня 1918 р. був відряджений для душпастирської праці на фронт в Кінний кошового отамана Костя Гордієнка полк, де служив до його повного розформування.[39] 30 вересня 1918 р. наказом отамана Окремої Запорізької дивізії був призначений на посаду панотця в 4-й Запорізький гетьмана Петра Дорошенка полк і служив в ньому до 12 січня 1919 року. 31 грудня 1918 р. згідно з персональним наказом отамана Лівобережної армії за сімейними обставинами був переведений в 2-гу легку Гарматну бригаду в м. Полтаву.[40] Наказом по 2-й Пішій дивізії від 14 лютого 1919 р. за ч.37 призначений в.о. благочинного дивізії. По розформуванні гарматної бригади, наказом отамана 1-ї пішої Запасової бригади від 22 березня 1919 р. ч.64 призначений на посаду панотця в 2-й піший Запасовий полк, в якому служив до його розформування. 5 травня 1919 року Головною управою військового духовенства, згідно з клопотанням, призначений на вільну посаду панотця до полку ім. Костя Гордієнка.[41] Служив у полку до його інтернування польською владою (7 грудня 1919 р.). 6 червня 1920 року повернувся з польського полону. За два тижні після цієї події, 22 червня 1920 року, був призначений до 4-ої Запасової бригади. Згодом служив панотцем у 5-й Херсонській дивізії, з якою вийшов на еміграцію.[42] Похований у православному секторі цвинтаря «Воля», м. Варшава.


Назва:Симеон (Зінкевич)

-Знайдено: + Єпископ Дніпропетровський і Криворізький Симеон (в миру Зінкевич Олег Анатолійович) народився 5 травня 1979 року в м. Ленінграді.


Назва:Стрільців Василь Степанович

-Знайдено: + Звільнений 5 травня 1987 р. у зв'язку з «перебудовою». Негайно підтвердив своє членство в УГГ. 11 березня 1988 у числі 19 членів УГГ підписав «Звернення УГГ до української та світової громадськості» про відновлення її діяльності.


Назва:Таїрова-Яковлева Тетяна Генадіївна

-Знайдено: + Тетяна Генадіївна Таїрова-Яковлева (* 5 травня 1967, Ленінград) — російський історик (дослідниця України XVI-XVIII ст.), викладач. Директорка центру з вивчення історії України історичного факультету Санкт-Петербурзького державного університету, доктор історичних наук, на катедрі історії народів країн СНД історичного факультету займає посаду професорки. Знана також як спортсменка (майстер спорту з кінного спорту та зі стрільби) та організатор спорту (директорка Кінно-спортивного клубу «Комарово» (Санкт-Петербург)).


Зобр:1шт.


Назва:Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Петропавлівська Борщагівка)

-Знайдено: + |дата_закінчення_спорудження = 5 травня 2002
-Знайдено: + 5 травня 2002 року в стінах храму вперше прозвучало «Христос Воскресе» і храм почав своє повноцінне життя з кліром і прихожанами.


Назва:Ломака Володимир Васильович

-Знайдено: + Володимир Васильович Ломака (*28 липня 1946 с. Верхосулка, Білопільський район, Сумська область — † 5 травня 2005 м. Суми) — український художник, громадський діяч.


Зобр:4шт.


Назва:Кідалов Валерій Віталійович

-Знайдено: + Валерій Віталійович Кідалов (*5 травня 1960) — український учений-фізик. Доктор фізико-математичних наук, професор. Член АН ВШ України з 2008 р.


Зобр:1шт.


Назва:Обоянь

-Знайдено: + У грудні 1917 року була організована тимчасова революційна Рада. Було сформовано 1-й Обоянський добровольчий червоногвардійський полк. 17 квітня 1918 року до міста вступив загін німців. Створювалась загроза Курську. Але вже 19 квітня червоногвардійці вибили німців з Обояні. Після вигнання ворога у місті була обрана Рада робітничих, солдатських й селянських депутатів. 5 травня більшовики Обояні обрали свій перший партійний комітет на чолі з Г.П.Косухіним. 22 червня створено повітову партійну організацію.


Зобр:7шт.


Назва:Крупницький Борис Дмитрович

-Знайдено: + Бори́с Дми́трович Крупни́цький (* 24 липня 1894, Медведівка тепер Чигиринського району Черкаської области — † 5 травня 1956, Гіммельпфортен, Німеччина) — український науковець, історик, освітній діяч. Професор Українського вільного університету та Богословсько-педагогічної академії в Мюнхені, дійсний член міжнародної Вільної академії наук у Парижі, голова історичної секції Української вільної академії наук.


Назва:Трофимук Мирослав Степанович

-Знайдено: + Мирослав Степанович Трофимук (* 5 травня 1960, Львів) — український історик літератури, неолатиніст, перекладач, лексикограф. Кандидат філологічних наук. Член Асоціації українських письменників.


Зобр:6шт.


Назва:Сучасна українська мова

-Знайдено: + * 5 травня 1918 р. — Міністерство освіти затвердило «Найголовніші правила українського правопису», що їх запропонував І. Огієнко та схвалила правописна комісія. Правопис надруковано в журналі «Вільна українська школа» (1919 — ч.10) та видано окремим відбитком у Києві 1919 р.
-Знайдено: + * 15 лютого 2010 р. — президент України В. Ющенко підписав указ № 161/2010, яким затвердив концепцію державної мовної політики. Своїм указом В. Ющенко доручив Кабінету Міністрів до 15 травня 2010 р. розробити і затвердити державну програму розвитку і функціонування української мови та мов національних меншин на 20112015 роки[43]. Крім розробки програми розвитку української мови, доручено також удосконалити законодавство про мови, забезпечити розширення застосування української мови в засобах масової інформації, сфері культури, освіти і науки. Метою Концепції є визначення стратегічних пріоритетів та орієнтирів у подоланні деформацій національного мовно-культурного та мовно-інформаційного простору, забезпеченні мовних прав громадян та єдності України. Згідно з концепцією, пріоритетом державної мовної політики має бути утвердження і розвиток української мови, а також забезпечення її функціонування в усіх сферах суспільного життя. Пріоритетним у реалізації державної мовної політики, зокрема, має бути забезпечення прав громадян на отримання інформації українською мовою, у тому числі через друковані ЗМІ, рекламу, а також на перегляд іноземних фільмів, дубльованих чи озвучених українською мовою. Серед пріоритетів також розвиток українського сегменту інтернету та комп'ютерного забезпечення українською, поліпшення якості українського мовлення на вітчизняному теле-і радіоканалах, створення системи чинного контролю за дотриманням законодавства про мови та механізми його здійснення, розробка механізмів захисту української мови і мов нацменшин від будь-яких проявів публічного приниження чи зневажання[44].


Зобр:33шт.


Назва:Українська мова в СРСР

-Знайдено: + * 5 травня 1945 р. — Народний комісар освіти акад. П. Тичина підписав і, отже, надав чинности схваленій 1943 р. новій (третій) редакціі правопису, що її почали розробляти 1938 р. У правописі 1945 р. не відновлено жодного з вилучених правил 1928 р. Деякі елементи далі наближено до російського правопису, зокрема введено флексію в родовому відмінку однини іменників з -ен: імені замість імени. Перше видання цього правопису вийшло друком 1946 р.


Назва:Щербина Василь Іларіонович

-Знайдено: + Василь Іларіонович Щербина (25 лютого 1913, Коломійці — 5 травня 1994) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни командир батальйону 235-го гвардійського стрілецького полку 81-ї гвардійської стрілецької дивізії 7-ї гвардійської армії Степового фронту, гвардії капітан.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Після закінчення війни продовжив службу в Армії. У 1948 році закінчив Військову академію імені М. В. Фрунзе, у 1957 році — вищі академічні курси при цій академії. Був там викладачем, з 1972 року генерал-майор В. І. Щербина — в запасі. Жив у Києві. Помер 5 травня 1994 року. Похований у Києві на Лісовому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Ваврик Василь Романович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 5 травня 1970 року у Львові. Похований у спільній гробниці галицьких журналістів та письменників москвофільської орієнтації, що на полі № 72 Личаківського цвинтаря.[45]


Назва:Завалій Євдокія Миколаївна

-Знайдено: + Євдокія Миколаївна Завалій (28 травня 1924[46] — 5 травня 2010) — єдина жінка — командир взводу морської піхоти в роки німецько-радянської війни, гвардії полковник.
-Знайдено: + Померла 5 травня 2010 року в Києві.
Підзаголовок:== Цитати ==

Знайдено: +

— Олена Вавілова[47]



Зобр:1шт.


Назва:Іван (Терашкевич)

-Знайдено: + | дата народження = 5 травня 1793
-Знайдено: + Іва́н Терашке́вич (*5 травня 17931 березня 1863) — єпископ Української Греко-Католицької Церкви; з 1851 року адміністратор Холмської єпархії.


Назва:Кузьминська Олена Костянтинівна

-Знайдено: + Кузьминська Олена Костянтинівна (9 вересня 1954 року — 5 травня 1997 року) — український економіко-географ, кандидат географічних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Назва:Вишиванкова хода

Підзаголовок:=== Чернівці ===
Знайдено: + 5 травня 2011 р. на Центральній площі Чернівців зібралися понад 4000 людей у вишитих сорочках.


Зобр:8шт.


Назва:Однораленко Олександр Анатолійович

-Знайдено: + Однораленко Олександр Анатолійович (* 5 травня 1970, Холодна Балка (Макіївка)) — машиніст гірничих виїмкових машин відокремленого підрозділу „Шахта «Холодна Балка»“ державного підприємства «Макіїввугілля» (Донецька область), Герой України.


Назва:Літературна премія імені Ірини Вільде

Підзаголовок:== Нагородження ==
Знайдено: + Нагородження відбувається щорічно 5 травня в день народження Ірини Вільде. Премією відзначаються українські письменники за визначні літературні здобутки, новаторство в українській прозі різних жанрів, сприяння сучасному літературному процесу в Україні.


Назва:Безручко Іван Григорович

-Знайдено: + Іва́н Григо́рович Безру́чко (5 травня 1922, село Патринці, нині Кам'янець-Подільського району Хмельницької області) — український фольклорист.


Назва:Меморіал Борцям Революції (Луганськ)

-Знайдено: + Нова масштабна реставрація монументу відбулася у 2009 році. 22 вересня того ж року було повернуто відреставровані англійські танки Mk V на їхнє історичне місце навпроти меморіалу. Урочисте відкриття пам'ятника після чергової реставрації відбулося 5 травня 2010 року.


Зобр:5шт.


Назва:13-й армійський корпус (Україна)

Підзаголовок:=== Формування ===
Знайдено: + Створення армії передбачалось директивою Генерального штабу від 24 квітня 1941-го року. Формування органів управління армії почалось 5 травня 1941-го року в Могильові у Західному Особливому військовому окрузі під керівництвом заступника командувача військами Західного Особливого військового округу генерал-лейтенанта Болдіна.
Підзаголовок:=== Керівники ===
Знайдено: + * з 5 травня по 8 липня 1941-го року — генерал-лейтенант Філатов Петро Михайлович;


Назва:Бірюков Юрій Іванович

-Знайдено: + Бірюков Юрій Іванович (5 травня 1940, Воронеж - 30 листопада 2011, Житомир) - український художник.


Назва:Лебідь Микола Якович

-Знайдено: + Микола Якович Лебідь (5 травня 1936, хут. Кустин Зноб-Новгородського р-ну (тепер с. Кустине Середино-Будський район) Сумської області) – заслужений художник України (з 1992 р.). Професор.


Назва:Вігак Василь Михайлович

-Знайдено: + Вігак Василь Михайлович (5 травня 1936, с. Угільня, — 25 лютого 2003 — український фізик з проблем механіки деформівного твердого тіла, доктор фізико-математичних наук, професор, співробітник Інституту прикладних проблем механіки і математики імені Я. С. Підстригача НАН України.


Назва:Сєдов Георгій Якович

-Знайдено: + Георгій Якович Сєдов (23 квітня (5 травня)[48] 1877 - 20 лютого (5 березня) 1914) - російський гідрограф, полярний дослідник, старший лейтенант. Організатор невдалої експедиції до Північного полюса. [49], під час якої помер, не досягнувши заявленої мети, пройшовши приблизно 200 кілометрів з необхідних 2000 км.
-Знайдено: + 5 травня 2002 року Новоазовський вузол зв'язку провів у Сєдово ще одне спеціальне гасіння, яке було присвячене 125-річчю з дня народження Сєдова [50].


Зобр:27шт.


Назва:Александров Денис Олегович

-Знайдено: + Денис Олегович Александров (нар. 5 травня 1992, Одеса) — український футболіст, нападник молодіжного складу одеського «Чорноморця».


Назва:Синицький Віктор Павлович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У Радянській Армії з осені 1985 року. Службу проходив в складі обмеженого контингенту радянських військ в Афганістані механіком-водієм бойової машини розмінування (40-а армія Червонопрапорного Туркестанського військового округу). За час бойових дій молодшому сержанту Віктору Синицькому, з метою розмінування місцевості, доводилося неодноразово здійснювати на своїй бойовій машині самопідриви, забезпечуючи безпеку проходження колон авто- і бронетехніки. У казом Президії Верховної Ради СРСР від 5 травня 1988 року за мужність і героїзм, проявлені при наданні інтернаціональної допомоги Демократичній Республіці Афганістан молодшому сержанту Синицькому Віктору Павловичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 11 576).


Назва:Ліквідація Запорозької Січі (1775)

-Знайдено: + Спроба утримати козаків від еміграції за Дунай та на Забужжя не дала результатів. Тоді Катерина II 5 травня 1779 року і 27 квітня 1780 року видала маніфести з проханням до козаків повернутися у рідний край, обіцяючи дати кожному з них землю і службу за російськими чинами. Ці заклики також не дали результатів.


Зобр:1шт.


Назва:Коваленко Лідія Борисівна

-Знайдено: + Лідія Борисівна Коваленко (5 травня 1936, Бочечки — 25 січня 1993, Київ) — журналістка-публіцист, громадський діяч, дослідниця голодомору.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилась 5 травня 1936 року в селі Бочечках (нині село Конотопського району Сумської області) в сім’ї вчителів. З 1943 року навчалась в школі у Хорезмській області Узбецької РСР (туди під час радянсько-німецької війни була евакуйована з матір’ю, батько служив у армії). Від 1944 року проживала в Чернігові. В 19531958 роках — студентка Київського університету. У 19581961 роках — редактор, від грудня 1961 року — кореспондент у Комітеті з радіомовлення і телебачення при РМ УРСР. З 1970 по 23 січня 1993 року працювала в журналі «Ранок», тижневику «Україна», заступником редактора журналу «Людина і світ».


Зобр:1шт.


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1976 (весна)

-Знайдено: + | 5 травня 1976


Назва:Сезон ФК «Карпати» (Львів) 1977

-Знайдено: + | 5 травня 1976


Назва:Марусик Тарас Павлович

-Знайдено: + Тара́с Па́влович Мару́сик (5 травня 1955, село Яблуниця, Надвірнянський район, Івано-Франківська область) — український журналіст, державний службовець, фахівець з мовної політики, громадський діяч, перекладач.


Назва:Нечипоренко Юрій Аркадійович

-Знайдено: + Нечипоренко Юрій Аркадійович (5 травня 1948, Степанівка Лугинського району Житомирської області) — український правник, голова Апеляційного суду Київської області, почесний професор Академії праці і соціальних відносин, заслужений юрист України.
Підзаголовок:==Біографія==
Знайдено: + Юрій Нечипоренко народився 5 травня 1948 року у селі Степанівка на Житомирщині у родині вчителів[51].


Назва:Посольство України в Азербайджані

-Знайдено: + |Відкрите = 5 травня 1996
-Знайдено: + Посольство України в Азербайджанській Республіці функціонує з 5 травня 1996 року, Посольство Азербайджанської Республіки в Україні відкрито 12 березня 1997 року.


Зобр:1шт.


Назва:Ячнік Сергій Федорович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1951 році закінчив Військову академію бронетанкових і механічних військ. З 1961 року полковник С. Ф. Ячник — в запасі. Жив у Києві. Працював директором республіканського навчально-методичного кабінету. Указом Президента України Віктора Ющенка № 417/2008 від 5 травня 2008 року йому присвоєно звання генерал-майора[52].


Зобр:1шт.


Назва:Бандрівська Одарка Карлівна

Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + * 1 квітня — 15 травня 2012 р. — Виставка до 110-річчя від Дня народження Дарії Бандрівської


Назва:Берінчик Денис Юрійович

-Знайдено: + Денис Юрійович Берінчик[53] (*5 травня 1988, м. Краснодон, Луганська область) — український боксер-любитель, Заслужений майстер спорту, срібний олімпійський призер, срібний призер чемпіонату світу — 2011, володар Кубку України — 2009. Тренер — Ткаченко Юрій Іванович.


Назва:Слухаєвський Сергій Григорович

-Знайдено: + Походив з родини священика Полтавської губернії. Закінчив Полтавське духовне училище. 26 липня 1915 року Сергій Слухаєвський вступив однорічником до 24-го піхотного запасного батальйону. 5 травня 1916 року він закінчив Душетську школу прапорщиків, був направлений у розпорядження штабу Війська Донського. Останнє звання у російській армії — підпоручик.


Зобр:1шт.


Назва:Дудар Антін

-Знайдено: + Ду́дар Антін Петрович (*5 травня 1886, Великі Бірки, на Тернопільщині —†жовтень


Назва:Щербина Іван Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Працюючи над нарисом про Щербину, журналіст львівської газети «Слава Родины» Віталій Березовський знайшов у райвійськкоматі в його справі копію про представлення до звання Героя Радянського Союзу. Указом Президента СРСР від 5 травня 1991 року за мужність і героїзм, проявлені в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, гвардії полковнику у відставці Щербині Івану Васильовичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 1 1652).


Назва:Список голів виконавчої влади Закарпатської області

-Знайдено: + |5 травня 1999


Назва:Шепарович Юрій

-Знайдено: + Юрій Шепарович (5 травня 1897 - †26 квітня 1973) - четар УГА, брат Романа, Лева і Юліяна Шепаровича.
-Знайдено: + Народився в 5 травня 1897 році у селі Колодіївка близько Станиславова. Закінчив гімназію в Коломиї та економічний факультет у Празі. У 16 років добровольцем вступив на службу до легіону УСС. Старшинську школу він закінчив в Моравії.


Назва:Собор святого Івана Хрестителя — III (Перемишль)

Підзаголовок:=== Капітула ===
Знайдено: + З давніх-давен при катедральній церкві існував собор крилосу або катедральна капітула. Найдавніша згадка про «capitulum ruthenicum» походить з грамоти наданої королевою Ядвіґою 1387 року. Юридичний статус капітули був визначений грамотою владики Інокентія Винницького, затвердженій королем Яном ІІІ Собеським 5 травня 1688 року. До складу капітули входили шестеро прелатів і шестеро соборних. З причини внутрішнього розладу між єпископами й світським клиром та василіанами капітула почала занепадати. Єпископ Онуфрій Шумлянський грамотою від 6 листопада 1756 року оновив капутулу, що, втім, не вплинуло на її стан[54].


Зобр:18шт.


Назва:Київський медичний університет УАНМ

-Знайдено: + |день університету = 5 травня


Зобр:1шт.


Назва:Дріянський Єгор Едуардович

-Знайдено: + Єгор Едуардович Дріянський (*5 травня 1812, с. Кошари. - †10 січня 1873, Москва) - український російськомовний письменник.


Назва:Список бійців куреня Української повстанської армії «Месники»

Підзаголовок:=== Список ===
Знайдено: + | 77 || «Лісковий» Головатий Семко || с. Нове Село Любачівського повіту || 01928-08-088 серпня 1928 — 01947-05-2222 травня 1947 || Стрілець || Месники-2 || Син Олекси і Марії. В лавах УПА з осені 1945 р. 15 травня 1947 р. в Сяноку засуджений до смертної кари і там же страчений.


Назва:1941. Заборонена правда

-Знайдено: + На одному зі своїх «закритих» виступів 5 травня 1941 року в залі засідань Великого Кремлівського палацу Сталін заявляє перед 2-ма тисячами випускниками Академії Червоної Армії про перехід до нової стратегії — «від оборони до наступу».


Зобр:4шт.


Назва:Іван Перич

-Знайдено: + Іван Перич (серб. Ivan Perić; 5 травня 1982, Приштина, СФРЮ) — сербський футболіст, нападник «Жетису».


Назва:Вейг Берталон Берталонович

-Знайдено: + Свою ігрову кар'єру розпочав у словацькій групі Чемпіонату Чехословаччини з футболу (1930) в юнацькій команді «Ужгородське робітниче спортивне товариство» (УМТЕ), а у 1932 році вже грав у основному складі клубу. В 1933 році "УМТЕ" при його участі стало срібним призером чемпіонату тодішньої Словаччини. Починаючи з 1939 року команда вже приймала участь у північній групі Чемпионату Угорщини з футболу, але 5 травня1942 року була розформована і гравці "УМТЕ" вимушені були перейти до інших ужгородських клубів. Таким чином він потрапив до команди «УАК» (Ужгород), де завершив свою ігрову кар'єру. «УАК» у 1942 році завоював право грати у другій, а у 1944 році — у першій группі угорського чемпіонату.[55]


Назва:Історія Одеси (1914-1920)

-Знайдено: + У березні сімнадцятого в кафе «Саратов» 40 кримінальних «авторитетів» Одеси і округу провели свою конференцію. Котовський тоді віщав: «Ми з тюремного замку послані закликати всіх об'єднатися для підтримки нового ладу. Нам треба піднятися, отримати довіру і звільнитися. Нікому від цього небезпеки немає, ми хочемо кинути своє ремесло і повернутися до мирної праці». Від імені злодіїв він звертався до одеської влади з проханням відправити всіх кримінальників на фронт «захищати революційну батьківщину». 30 квітня Котовський відіслав прокурору нове прохання — амністувати його як політв'язня та відправити на фронт. 5 травня 1917 Котовський нарешті був умовно звільнений, з умовою негайного відправлення на фронт.

-Знайдено: +

приїзд до Одеси Олександра Колчака та Олександра Керенського, 15 травня 1917 року



Зобр:6шт.


Назва:Мигаль Борис Кирилович

-Знайдено: + Борис Кирилович Мигаль (5 травня 1927, Полтава — 2010) — український історик, доктор історичних наук, професор. Відмінник вищої освіти СРСР, заслужений професор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна (з 2000 року).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 5 травня 1927 року в Полтаві у родині учителя історії. У 1929 році сім'я переїхала до Краснограду, згодом — до Ніжина, у 1935 році — до Харкова. У під час німецько-радянської війни і повоєнні роки служив на флоті. 1951 року поступив на історичний факультет Харківського університету, який з відзнакою закінчив у 1956 році і залишився там же працювати. У 1962 році закінчив аспірантуру цього ж вишу і наступного року захистив кандидатську дисертацію на тему: «Партійна організація Полтавщини в боротьбі за відбудову сільського господарства» (1921–1925 роки), у 1975 році — докторську дисертацію на тему: «Здійснення аграрної політики на Україні у відбудовчий період» (1921–1925 роки). З 1968 року — доцент, з 1979 року — професор.


Назва:Вишневський Іван-Фрідріх Станіславович

-Знайдено: + Вишневський Іван-Фрідріх Станіславович (* 5 травня 1829 — † 1875) — український архітектор, київський архітектор.


Назва:Волковиський Лев Ізраїлевич

-Знайдено: + Волковиський Лев Ізраїлевич (* 18 березня 1913, Білосток — † 5 травня 1992) — український та російський математик.


Назва:Список православних храмів Луганська

-Знайдено: + |bgcolor="#EE9572"|27||Церква в ім'я Серафима Саровського (УПЦ МП)||1999, район Українського музично-драматичного театру
48°33′20″ пн. ш. 39°19′06″ сх. д. / 48.555471° пн. ш. 39.318470° сх. д. / 48.555471; 39.318470 (Церква в ім'я Серафима Саровського)|| Храм розташований за Українським драматичним театром (колишнім палацом будівельників). Релігійна громада зареєстрована 5 травня 1999 р. Перша відправа відбулася на 7 квітня 2000 р. у малому храмі на честь священномученика Кипріана та мучениці Юстини.


Зобр:39шт.


Назва:Українці на Кубані

-Знайдено: + Спроба утримати козаків від еміграції за Дунай та на Забужжя не дала результатів. Тоді Катерина II 5 травня 1779 року і 27 квітня 1780 року видала маніфести з проханням до козаків повернутися у рідний край, обіцяючи дати кожному з них землю і службу за російськими чинами. Ці заклики також не дали результатів.


Зобр:5шт.


Назва:Українсько-азербайджанські відносини

-Знайдено: + Азербайджан визнав незалежність України 6 лютого 1992 року[56], того ж дня було встановлено дипломатичні відносини між двома країнами. 5 травня 1996 року у Баку Україна відкрила Посольство України в Азербайджані. Посольство Азербайджану в Україні Азербайджан відкрив 12 березня 1997 року у Києві[57].


Назва:Вороніна Олена Олександрівна

-Знайдено: + Олена Вороніна (5 травня 1990) — українська шаблістка, чемпіонка світу.


Назва:Гудима Володимир Ярославович

-Знайдено: + В основному складі «Карпат» дебютував 5 травня 2010 року в домашньому матчі проти криворізького «Кривбасу» (0:2)Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: теги без назви повинні мати якийсь вміст


Зобр:1шт.


Назва:Пєсков Василь Михайлович

Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги перед Вітчизною» IV ступеня (5 травня 2003) — за великий внесок у розвиток вітчизняної журналістики[58]


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента України «Про Київський національний університет імені Тараса Шевченка» від 25 листопада 1999 року
  2. а б Указ Президента України «Про заходи щодо підвищення статусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка» від 5 травня 2008 року № 412
  3. http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?
  4. [http://trove.nla.gov.au/ndp/del/article/9022287/801815?
  5. Дімаров А. Прожити й розповісти // Березіль.- '98. No 3/ 4.- С.71.
  6. [http://www.kommersant.ru/doc.aspx?
  7. Указ Президента України від 05.05.1999 № 477/99 «Про призначення В. Балоги головою Закарпатської обласної державної адміністрації»
  8. Конституція (основний закон) Української соціялістичної радянської республіки від 1929 р.
  9. {{cite news |url=http://donbass-arena.com/ru/news/?
  10. Шахтар 2:0 Динамо
  11. Київ: Енциклопедичний довідник / за редакцією А. В. Кудрицького. — К. : Головна редакція Української радянської енциклопедії, 1981. — 736 с., іл.
  12. Приложение к отчету Елисаветградской Уездной Земской Управы за 1913 год. / Статистико-экономический обзор по Елисаветградскому уезду Херсонской губернии за 1913 год. Составлен статистическим отделением. — Елисаветград, Типография Елисаветградского уездного земства. — 1914. — С. 41.
  13. Экономическое состояние городских поселений Европейской России в 1861–1862 гг. Часть 2. — СПб., 1863. — С. 36.
  14. З історії електроенергії у Львові (рос.)
  15. Указ Президента України № 418/2008 від 5 травня 2008 року «Про відзначення державними нагородами України ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років з нагоди Дня Перемоги 9 травня»
  16. Волейбольное и баскетбольное поля харьковского КП «Металлист» планируется ликвидировать
  17. Нові фотографії стадіону (рос.)
  18. Східна трибуна харківського стадіону «Металіст» на матчі з «Олімпіакосом» буде закрита (рос.)
  19. Через півтора-два місяці будівництво даху над трибунами харківського стадіону "Металіст" планується завершити - президент ФК "Металіст" (рос.)
  20. У Харкові завершили установку конструкцій даху над Північною трибуною стадіону "Металіст" (рос.)
  21. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою president не вказано текст
  22. На харківському стадіоні «Металіст» установлена камера «Spidercam», що літає над футбольним полем (рос.)
  23. Spidercam на «Металісті»
  24. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Tremb не вказано текст
  25. Постанови першого Українського Військового З'їзду. — МГООС, А-1148 — Л.6. Цит. за: Севастополь: хроника революций и гражданской войны 1917–1920 годов / Валерий Васильевич Крестьянников (сост.,науч.ред.и коммент.). — Севастополь : Крымский Архив, 2007. — 639с. — ISBN 966-572-928-4
  26. Військо України, № 2 — 3, 1993 р. з ст. 72
  27. Трембіцький В. Чорноморська проблема України.//Альманах Українського Національного Союзу на 1998 рік. Річник 88-й. — Парсіппані — Ню Йорк, с. 157.
  28. Указ Президента України № 649/2000 від 5 травня 2000 року «Про нагородження орденом "За заслуги"»
  29. Третій вимір білого аркуша / спеціальний випуск журналу "Ритм України" - "Культура, мистецтво, туризм Черкащини", 2009
  30. Там само.
  31. Члени делегації України у ПАРЄ влаштували Януковичу демарш
  32. Українська діаспора у США показала Грищенку, яка вона зла (фото)
  33. [http://www.mincult.crimea-portal.gov.ua/rus/index.php?
  34. [http://www.kharkov-sport.com/news.phtml?
  35. Запорізькі комуністи відкрили пам’ятник Сталіну і закидали незгодних яйцями // повідомл. за 5 травня 2010 року на Радіо «Свобода»
  36. Українець отримав міжнародну премію Галілео Галілея
  37. Adam Wojnicz. Łuck na Wołyniu, — Łuck, 1922 — s.39-42
  38. Наказ командира Окремої Запорізької дивізії З. Натіїва від 17 березня 1918 ч. 35
  39. Посвідка отамана Окремої Запорізької дивізії від 23 вересня 1918 р. ч.3396
  40. Наказ по 2-й Пішій дивізії від 9 січня 1919 р. ч.7
  41. Повідомленням корпусного благочинного від 5 травня 1919 р. ч.16
  42. З. Стефанів. Душпастирство у війську. Енциклопедія Українознавства, т. 2
  43. Ющенко зобов'язав усіх громадян володіти українською мовою. (укр.)
  44. У Дніпропетровській області 18 людей звільнили через українську мову. (укр.)
  45. Криса Л., Фіголь Р. Личаківський некрополь. — Львів, 2006. — С. 393, 401. — ISBN 966-8955-00-5.
  46. Кращі люди України
  47. Олена Вавілова. 44.narod.ru/zavalii_en.htm Фрау "Чорна смерть" Тижневик 2000 - №18-19 (413) 9 - 15 травня 2008.
  48. [Сам Г.Я.Сєдов у своїй Автобіографії вказує дату 21 квітня (3 травня). Оригінал зберігається в архіві Географічного товариства Росії, фонд № 93, опис 4, од. зб. 1. Постаті. Нариси про видатних людей Донбасу. — Донецьк: Східний видавничий дім, 2011.]
  49. Каневский З. М. Не сотвори себе кумира // Природа. — 1988. — № 8. — С. 71—79.
  50. Рейніш В. П., Педченко О. В. Поштова атрибутика Донецької області в XIX—XXI ст. (каталог-довідник). — Донецьк: Чайка, 2005. — 108 с.
  51. http://www.logos-ukraine.com.ua/dpu/dpu83.html Державно-правова еліта України/ Нечипоренко Юрій Аркадійович
  52. Офіційний сайт Президента України
  53. В деяких джерелах — Беринчик
  54. Шематизм греко-католицького духовенства злучених епархій Перемиської, Самбірської і Сяніцької на рік Божий 1936. — Перемишль, 1936. — С. 13.
  55. Сторінками футбольної історії Закарпаття
  56. Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.1 — 760с.
  57. Україна та Азербайджан. Політичні відносини на сайті Посольства України в Азербайджанській Республіці. — Процитовано 4 серпня 2013
  58. [http://document.kremlin.ru/doc.asp?