Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/28 червня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Україна

-Знайдено: + 24 серпня 1939 року СРСР та Німеччина уклали пакт про ненапад та розподіл сфер впливу у Східній Європі. 1 вересня року німці напали на Польщу з заходу, а 17 вересня Радянський Союз — зі сходу. В результаті цієї операції до УРСР були приєднані Західна Волинь і Галичина, заселені переважно українцями[1]. Після окупації Німеччиною Франції, 28 червня 1940 року СРСР здійснив напад на Румунію. Завдяки цьому до складу УРСР відійшли Північна Буковина і Північна Добруджа, але була відторгнута частина Придністров'я, що стала частиною Молдавської РСР. 14 липня 1940 року радянські війська окупували країни Прибалтики, а 1 червня 1941 року німці захопили Балкани. Німеччина і СРСР отримали спільні кордони, а також привід для наступу на сусіда та «звільнення» завойованих ним територій.
-Знайдено: + Після проголошення Україною своєї незалежності 24 серпня 1991 року і прийняття нею своєї Конституції 28 червня 1996-го вона стала президентсько-парламентською республікою. Проте 8 грудня 2004 року, на прохання «політичної сили прем'єр-міністра Януковича» (яка побоювалася приходу Ющенко до влади), депутати ввели радикальні зміни до Конституції: за них проголосували 402 депутати, в тому числі Партія регіонів, Комуністична партія і Соціалістична партія. Україна стала парламентсько-президентською республікою.
-Знайдено: + У червні 1991 року Верховна Рада прийняла концепцію майбутньої Конституції і створила Конституційну комісію. Перший проект був винесений на обговорення в червні 1992 року. Розгляд проекту Основного закону тривав 3 місяці, він пройшов 3 читання. 28 червня 1996 р. Верховна Рада прийняла нову Конституцію — цей день є офіційним святом — Днем Конституції України. Конституція складається з преамбули та чотирнадцяти розділів (161 стаття).
-Знайдено: + * 28 червня — День Конституції України


Зобр:75шт.


Назва:Чернівці

-Знайдено: + * резиденція буковинських митрополитів — найімпозантніша споруда Чернівців, побудована 1864–1882 чеським архітектором Й. Главкою з використанням форм романської і візантійської архітектури та мотивів українського народного мистецтва; з 1956 тут міститься Чернівецький Національний Університет; 28 червня 2011 року на 35-й сесії комітету Світової спадщини ЮНЕСКО включена до списку Світової спадщини.[2]


Зобр:15шт.


Назва:Український вільний університет

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У Мюнхені Український Вільний Університет, внаслідок плідної науково-дослідної і педагогічної праці, отримав у 1950 році офіційне визнання Баварського уряду і право промоцій та габілітацій (розпорядження Баварського Державного Міністерства Освіти й Віросповідань від 16 вересня 1950, № ХІ 60710). Досягнення УВУ визнано при введенні нового Баварського високошкільного закону, коли окремою Новелею до нього від 28 червня 1978 року підтверджено право промоцій і габілітацій УВУ, тобто право надавати титули магістра, доктора і габілітованого доктора. Згодом Міністерство освіти України визнало правочинність дипломів УВУ договором УВУ і тим же Міністерством від 12 листопада 1992 року.


Назва:Історія України

-Знайдено: + Але цим протистояння не скінчилося, і вже 28 червня 1651 року дві велетенські армії зійшлися знов біля міста Берестечка. На цей раз сили були майже рівні, але через зрадницькі дії татар та сильного тиску з боку поляків військо відступило до річки Пиляшівка. Роль наказного гетьмана взяв на себе Іван Богун, через те що Хмельницького силоміць з собою забрав хан Іслам-Гірей. Під час виходу з оточення сталося непорозуміння між селянською й козацькою частиною війська, що призвело до катастрофи. Було знищено майже 8 тис. чоловік, втрачена частина артилерії, гетьманська булава й печатка.
-Знайдено: + На початок червня 1919 майже вся ЗУНР була окупована Польщею, Румунією і Чехословаччиною. Українська Галицька армія (УГА) контролювала лише правий берег річки Збруч, на східному кордоні між ЗУНР і УНР. 7 червня 1919 УГА почала Чортківську офензиву, в результаті чого війська ЗУНР просунулися до 24 червня впритул до Львова і Станіслава і зайняли Тернопіль. Проте 28 червня почався польський наступ і до 16 липня УГА була витіснена на свої позиції від 7 червня. Почалася поспішна евакуація УГА на лівий берег Збруча, і таким чином 18 липня 1919 УГА повністю втратила контроль над територією ЗУНР. Частина військ УГА опинилася у Чехословаччині, де стала відома під назвою «української бригади», однак основна частина армії, яка налічувала близько 50 000 бійців, перейшла на територію Української Народної Республіки.
-Знайдено: + 28 червня 1996 р. прийнято Конституцію України, яка закріпила здобутки суверенної України, підтвердила право людини на безпеку, здоров'я та самовизначення у власній країні. Також документ мав урегулювати повноваження законодавчої, виконавчої та судової влад. У вересні того ж року Національним Банком, який очолював Віктор Ющенко, введено національну грошову одиницю гривню. Стабілізація фінансової сфери була одною з передумов відродження економіки.


Зобр:27шт.


Назва:Тернопільська область

-Знайдено: + Після Листопадового чину 1918 року на галицькій території Тернопільщини утворено Тернопільську область ЗУНР[3]. Після поразки українських сил у Львові, (внаслідок Битви за Львів), столицю нової держави перенесли до Тернополя[4], а після польської окупації Тернополя — до Станіслава (сучасний Івано-Франківськ). З 7 по 28 червня 1919 року в ході Чортківської офензиви Українській Галицькій Армії вдалося ненадовго відвоювати південь Тернопільщини від поляків, проте до кінця липня 1919 року вся територія краю була остаточно окупована Польщею. У Чортківській офензиві відзначився Жидівський курінь (командир — поручник Соломон Ляйнберг), котрий воював на боці ЗУНР головно на території Скалатського та Збаразького повітів. Сформований з місцевої єврейської міліції він налічував до 1200 вояків[5].


Зобр:45шт.


Назва:Винниченко Володимир Кирилович

-Знайдено: + | початок_терміну2 = 28 червня 1917


Зобр:10шт.


Назва:Політичні партії України

-Знайдено: + | 28 червня 1991


Назва:Конституція України

-Знайдено: + Конститу́ція Украї́ни — Основний Закон держави України. Ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання. Конституція України набула чинності з дня її прийняття. На пам'ять про прийняття Конституції в Україні щорічно святкується державне свято — День Конституції України.
-Знайдено: + Конституція України ухвалена і введена в дію Верховною Радою України 28 червня 1996 року. Складається з преамбули та 15 розділів. У преамбулі підкреслюється, що ВР України ухвалює цю Конституцію — Основний Закон України від імені українського народу — громадян України всіх національностей.
-Знайдено: + Було також вирішено вести роботу в режимі одного засідання до прийняття нової Конституції України. 28 червня 1996 р. о 9 год. 18 хв. після 24 годин безперервної праці Верховна Рада України прийняла і ввела в дію Конституцію України («за» проголосували 315 народних депутатів). Після прийняття Конституції України Президент скасував свій указ про проведення всеукраїнського референдуму[6].
-Знайдено: + Одночасно Закон України «Про прийняття Конституції України та введення її в дію» від 28 червня 1996 р.[7] засвідчив втрату чинності Конституцією (Основним Законом) України від 20 квітня 1978 р. з наступними змінами та доповненнями та Конституційним договором між Верховною Радою України та Президентом України про основні засади організації та функціонування державної влади і місцевого самоврядування в Україні у зв'язку з прийняттям Конституції України.
-Знайдено: + Після приходу до влади Віктора Януковича і Партії Регіонів 1 жовтня 2010 року Конституційний Суд України визнав таким, що не відповідає Конституції України, Закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-IV у зв'язку з порушенням процедури його розгляду та прийняття. Згідно з рішенням КС, відповідний закон № 2222 втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним Судом цього рішення. Конституційний Суд України поновив чинність Конституції 1996 року та звернувся до органів державної влади з вимогою невідкладно привести українське законодавство у відповідність до Основного Закону в редакції від 28 червня 1996 року.


Зобр:2шт.


Назва:Болбочан Петро Федорович

-Знайдено: + Петро́ Фе́дорович Болбоча́н (нар. 5 жовтня 1883, с. Ярівка, Хотинський район, Чернівецька область — пом. 28 червня 1919, с. Балин, Дунаєвецький район, Хмельницька область) — український військовий діяч, полковник Армії УНР.
-Знайдено: + 28 червня 1919 року о 22-й годині Петра Болбочана розстріляли на станції Балин (нині на території Дунаєвецького району Хмельницької області).


Назва:Іван Мазепа

-Знайдено: + Протягом осені, зими, весни 17081709 рр. військові сили суперників маневрували, прагнучи знайти для себе стратегічно вигідні позиції та заручитися підтримкою українського населення. Нарешті 28 червня 1709 р. відбулася Полтавська битва . Переможцем у ній вийшов цар, у результаті чого провалилися плани Швеції підпорядкувати собі Північну Європу; Московія забезпечила собі контроль над узбережжям Балтійського моря, почала перетворюватися на могутню європейську державу; остаточне поглинання Гетьманщини міцніючою Російською імперією було тільки питанням часу.


Зобр:15шт.


Назва:Франко Петро Іванович

-Знайдено: + Петро́ Іва́нович Франко́ (*21 червня 1890, Нагуєвичі — † 28 червня 1941) — український педагог і письменник.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + З початком радянсько-німецької війни у червні 1941 р. вивезений радянською владою зі Львова. Загинув 28 червня 1941 року при спробі втечі на станції Прошова біля Тернополя з поїзда, яким Петра Франка радянські солдати намагалися вивезти на схід. За іншими даними, загинув в катівнях НКВС влітку того ж року.


Зобр:1шт.


Назва:Коновал Пилип

-Знайдено: + Події в Європі у 1914 році швидко змінили світ: після терористичного нападу та вбивства 28 червня 1914 року австійського ерцгерцога Франса Фердинанда та його дружини Софі, ланцюговою реакцією стало поступове втягування у військовий конфлікт більшості держав світу. Оскільки однією з перших була Англія, її Домініон Канада також був залучений опосередковано до конфлікту.


Зобр:5шт.


Назва:Цегельський Теодор

-Знайдено: + Теодо́р Цеге́льський (*22 лютого 1861 — † 28 червня 1939) — церковний і громадський діяч в Галичині, греко-католицький священик, почесний член товариства «Просвіта», довголітній парох м.Струсова, організатор Теребовельщини.
-Знайдено: + Отець Теодор Цегельський помер 28 червня 1939 року у Струсові.


Зобр:1шт.


Назва:Чортків

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 28 червня — 2 липня 1941 в Чортківській тюрмі радянські спецслужби знищили понад 800 осіб (на цвинтарі є могила невідомих), 123 особи розстріляли дорогою в м. Умань (Черкаська область), 767 — в Умані. 6 липня 1941-23 березня 1944 Чортків — під німецько-нацистською окупацією. 27 листопада 1942 на полі між Чорковом та селом Ягільниця гітлерівці розстріляли 52 в'язні Чортківської тюрми (Насипано символічну могилу).


Зобр:9шт.


Назва:Чортківська офензива

-Знайдено: + |date = 728 червня 1919
-Знайдено: + Чорткі́вська офензива (Червнева офензива) — історична назва наступальної військової операції Української Галицької Армії (УГА) здійсненої в період з 7 по 28 червня 1919 р. Вона була однією з найзначніших наступальних операцій, що здійснила Галицька армія під час Українсько-польської війни в Галичині 1918—19 і тільки зовнішні чинники та брак матеріально-технічного забезпечення врятували супротивника від воєнної поразки.
-Знайдено: + У подальшому брак зброї і боєзапасу не дозволив використати ці здобутки для досягення стратегічних результатів. 28 червня польська армія (силою 38 600 багнетів, 2 100 шабель, 797 кулеметів, 207 гармат) проламала український фронт під Янчином і примусила УГА (24 000 багнетів, 400 шабель, 376 кулеметів та 144 гармати) відступити аж до р. Збруч і перейти 16 липня на територію Наддніпрянської України, що стало завершенням усієї Українсько-польської війни в Галичині.
-Знайдено: + Успіхи Галицької армії серйозно стурбували Варшаву, із Польщі терміново перекинули до Галичини кілька свіжих повнокровних полків піхоти. На 28 червня поляки проти 24,8 тисяч українських вояків і 144 гармат мали 40 тисяч солдатів і 207 гармат. На галицько-волинському пограниччі дії Галицької та Наддністрянської армій сковували більшовицькі частини. В запіллі наддніпрянців стояли ще й денікінці.
-Знайдено: + 28 червня під особистим командуванням Юзефа Пілсудського польські війська перейшли в наступ по всьому Галицькому фронту від Бродів до Галича. УГА залишила Броди, одночасно туди вступили передові загони польської армії. Станом на 29 червня польські війська займали позиції по лінії Звижень-Гутисько, Літовищі-Черниця, Суховоля — Гаї-Дітковецькі, Броди та вздовж річки Слонівки і колишнього австро-російського кордону. Виснажені безперервними боями, залишившись без бойних припасів, галицькі бригади під натиском переважальних сил стали поволі відходили до Збруча.


Назва:Шатківський Олекса Якович

-Знайдено: + Оле́кса Я́кович Шаткі́вський (28 травня 1908, Почаїв — † 28 червня 1979, Львів) — маляр і графік родом з м. Почаєва на Волині.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Помер Олекса Шатківський у Львові 28 червня 1979 року. Похований на Личаківському цвинтарі, поле № 32. На могилі надгробок авторства Теодозії Бриж.[8]


Зобр:5шт.


Назва:Штокалко Зіновій Павлович

-Знайдено: + menu=kr&lang=ua&rubr=shtokalko&city=ternopil Зіновій Штокалко]</ref> — 28 червня 1968, м. Нью-Йорк, США) — український поет-модерніст, студентський діяч та лікар-інтерніст, онколог і дерматолог, бандурист. Доктор медицини (1951). Син Павла Штокалка.


Зобр:1шт.


Назва:Юрченко Віталій

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 28 червня 1930 року Юрій Карась-Голинський і двоє його товаришів утекли з табору. Одного зі супутників охорона застрелила відразу, іншого через два тижні блукань болотами вполював агент для боротьби зі втікачами. А Карась-Голинський вижив. За місяць дійшов пішки до Вятки. Далі його підвезли молоді рибалки на плоту Вяткою. Потім були Москва, Київ, рідне Поділля.


Зобр:1шт.


Назва:Рівне

-Знайдено: + * 28 червня 1941 — бомбардування та окупація міста німецькими військами


Зобр:18шт.


Назва:Українська Центральна Рада

Підзаголовок:== Переворот ==
Знайдено: + За весь час існування УЦР її головою був М. Грушевський, а у 1918 р. його заступниками були С. Веселовський, М. Шраг, А. Ніковський, Ф. Крижанівський, секретарями М. Єреміїв, М. Чечель, А. Постоловський, Я. Левченко, Є. Онацький, Л. Чикаленко. За час УЦР діяли кількакратно змінені уряди під проводом В. Винниченка (28 червня 1917 р. — 30 січня 1918 р.) і В. Голубовича (30 січня 1918 р. — 29 квітня 1918 р.).


Зобр:2шт.


Назва:Універсали Української Центральної Ради

-Знайдено: + 10 червня (23 — за новим стилем) 1917 — проголосив автономію України «однині самі будемо творити наше життя». Це була відповідь УЦР Тимчасовому урядові на його негативне ставлення до автономної України. Згідно з І Універсалом, «не одділяючись від всієї Росії… народ український має сам порядкувати своїм життям», а закони повинні бути ухвалені Всенародними Українськими Зборами. Автором І Універсалу був В. Винниченко. Після проголошення автономії 28 червня 1917 створено Генеральний Секретаріат.
Підзаголовок:=== Умови ===
Знайдено: + Рішення I Універсалу в Петрограді були сприйняті із занепокоєнням. Зважаючи на політичну кризу, обумовлену масовими демонстраціями, поразку російської армії на Південно-Західному фронті і, як наслідок, втрату Галичини, Тимчасовий уряд не міг діяти виключно силовими заходами, оскільки на захист Центральної Ради могли стати фронтові українізовані частини і велика частка населення України. Крім того, збройний конфлікт міг призвести до розколу серед політичних сил Росії. У зв'язку з цим Тимчасовий Уряд пішов на переговори з Центральною Радою, для чого 28 червня до Києва відправилися урядова делегація у складі О. Керенського, М. Терещенка та І. Церетелі. У результаті переговорів було досягнуто компромісу. Зокрема, Тимчасовий уряд визнав теоретичну можливість отримання Україною автономії, а Центральна Рада зобов'язувалася самостійно (без рішення Всеросійських Установчих зборів) автономію не вводити; Тимчасовий уряд дозволив створення національних українських військових частин, але при цьому організовуватися вони повинні були з дозволу та під контролем Тимчасового уряду, при цьому українські частини залишалися у складі єдиної російської армії. Ці умови повинні були бути зафіксовані у спеціальній постанові Тимчасового уряду Універсалі Центральної Ради. Досягнутий компроміс викликав у Росії урядову кризу, на знак протесту проти будь-яких поступок українцям троє міністрів-кадетів вийшли з уряду, однак постанова все-таки було прийнято. 3 липня 1917 Тимчасовий Уряд відправив до Києва телеграму з постановою «Про національно-політичне становище України», зміст якого збігалося зі змістом підготовленого до оголошення II Універсалом.


Зобр:1шт.


Назва:Західноукраїнська Народна Республіка

-Знайдено: + 7-28 червня 1919 р. УГА під командуванням О. Греківа провела Чортківський наступ, внаслідок якого значна частина Галичини була визволена від польських військ. Проте нестача зброї і боєприпасів змусила УГА протягом червня-липня 1919 р. відступити на старі позиції.


Зобр:3шт.


Назва:Січ (товариство)

-Знайдено: + Перший з'їзд «Січей» відбувся у Коломиї (1902), далі у Станіславі (1911), в Снятині (1912) і найбільший, так званий Шевченківський Січовий Здвиг (за участю бл. 12 тис. членів «Січей», «Сокола», «Пласту», Українських Січових Стрільців) — 28 червня 1914 р. У січових святах брали участь також представники чеських, хорватських і словенських руханкових товариств.


Назва:Славін Лазар Мойсейович

-Знайдено: + Ла́зар Мойсе́йович Сла́він (*29 травня (11 червня) 1906(19060611), Вітебськ — †30 листопада 1971, Київ) — український радянський археолог, кандидат історичних наук (з 28 червня 1938 року), доцент14 квітня 1956 року) член-кореспондент АН УРСР22 лютого 1939 року)[9].


Зобр:1шт.


Назва:Рахлін Натан Григорович

-Знайдено: + Ната́н Григо́рович Ра́хлін (28 грудня 1905 (10 січня 1906)(19060110), Сновськ28 червня 1979, Казань) — український радянський диригент.
-Знайдено: + Помер 28 червня 1979 року в Казані. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 33).


Зобр:1шт.


Назва:Герб України

-Знайдено: + 28 червня 1996 року була прийнята Конституція України, яка у Статті 20 проголошувала Тризуб головним елементом великого Державного герба України. Тризуб визначався як знак княжої держави Володимира Великого і малий Державний герб України. Згідно з Конституцією великий Державний герб мусив встановлюватися в майбутньому, окремим законом Верховної Ради України, з урахуванням малого герба та герба Війська Запорізького.


Зобр:34шт.


Назва:Левін Борис Наумович

-Знайдено: + Бори́с Нау́мович Ле́він (нар.5 травня 1919, м. Чернігів, Російська імперія — пом.28 червня 2002, м. Полтава, Україна) — український та російський письменник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Від 1953 року і до останніх хвилин життя мешкав і працював у Полтаві. Помер 28 червня 2002 року.


Назва:Прапор України

Підзаголовок:=== Сучасність ===
Знайдено: + Державний Прапор України визначається чинною Конституцією України (прийнята 28 червня 1996 року) як «стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів» (Стаття 20, Розділ І).


Зобр:10шт.


Назва:Битва під Берестечком

-Знайдено: + |date= 28 червня10 липня 1651
-Знайдено: + Битва під Берестечком (28 червня10 липня 1651)  — найбільший бій Хмельниччини, який відбувся біля містечка Берестечко між Військом Запорозьким під командуванням Богдана Хмельницького та союзним йому кримськотатарським військом Ісляма III Ґерая з одного боку та армією Речі Посполитої під командуванням Яна Казимира II з іншого.
-Знайдено: + Протягом 27 — 28 червня татари пограбували і спалили сусіднє село й намагалися втягнути супротивника в бій. Легка татарська кіннота застосовувала традиційну наступально-відступальну тактику, відому ще від часів хана Батия. Конецпольський із Любомирським не витримали і самі атакували татарську кінноту. Чим закінчилася ця атака - невідомо.
-Знайдено: + 28 червня почалися бої гарцівників (невеликі сутички), на нерівному терені, що відділяв табори польських і українських військ.


Зобр:18шт.


Назва:Берестечко

-Знайдено: + Битва під Берестечком (28 червня — 10 липня 1651)  — найбільша битва Хмельниччини, яка відбулася біля містечка Берестечко між Військом Запорозьким під командуванням Богдана Хмельницького та союзним йому кримськотатарським військом Ісляма III Ґерая з одного боку та армією Речі Посполитої під командуванням Яна Казимира II з іншого.
-Знайдено: + 28 червня 1914 року в результаті вбивства сербським націоналістом Гаврилом Принципом спадкоємця Австрійського престолу ерцгерцога Фердинанда розпочалася І світова війна. Українці відразу опинились у складі ворогуючих армій, зокрема Російської і Австрійської, більш того, війна велася на території України, не оминула вона і міста Берестечко. Багато мешканців містечка під виглядом евакуації було вивезено на Схід, частина залишилась. 26-27 липня 1914 р. відбувся кавалерійський бій поблизу міста, який завершився повною поразкою австрійських кіношників і відступом їх в м. Броди. На початку 1915 року бойові дії були перенесені безпосередньо на територію Волині. 2 травня 1915 р. німецько-австрійські війська прорвали фронт і захопили західну Волинь. Різко зросли ціни на продукти, паливо. Населення голодувало, спалахнув тиф. У 1916 році війська Південно-Західного фронту під командуванням Брусилова перейшли в наступ і знову зайняли місто.


Зобр:7шт.


Назва:Густинський монастир

Підзаголовок:=== Відновлення ===
Знайдено: + 28 червня 1845 року на Прилуччині побував Тарас Шевченко, маючи за мету змалювати архітектурні й історичні пам'ятки стародавньої Густині.


Зобр:11шт.


Назва:Конотоп

-Знайдено: + 21 квітня 1659 р. розпочалася облога Конотопа, в якому оборонялись козаки на чолі з полковником Г. Гуляницьким. 27 червня 1659 р. на допомогу місту прийшов з військом І. Виговський, а 28 червня відбулась знаменита Конотопська битва (інша назва — Соснівська битва), в якій українська армія вщент розгромила армію московитів. Болотиста місцевість поставила московитську кінноту і артилерію в складне становище. Два тилові удари, один завдали ординці із засідки в урочищі Пуста Торговиця, другий — І. Виговський з козаками в районі нинішнього села Шаповалівка, вирішили долю битви. За короткий час полягло 20 чи 30 тисяч московитського війська, до рук переможців потрапило безліч трофеїв, в тому числі великий прапор війська. Поразка примусила Трубецького зняти облогу Конотопа і ганебно тікати до Московщини.


Зобр:1шт.


Назва:Ковель

-Знайдено: + Тільки незначна частина єврейського населення Ковеля встигла евакуюватися до 28 червня 1941 року, коли місто було окуповане частинами німецької армії. У перші дні окупації було знищено близько тисячі євреїв. За розпорядженням окупаційної влади був створений юденрат з 12 осіб. 21 травня 1942 року було створено два гетто. Одне для працездатних і членів їх сімей (коло 8 тисяч осіб), а друге для всіх інших євреїв куди було поміщено близько 6 тисяч осіб. З 2 по 4 липня 1942 року всі мешканці з другого гетто були вивезені за межі міста і знищені. 19 серпня 1942 року окупаційна влада почала знищення мешканців з першого гетто.


Зобр:26шт.


Назва:Буковина

-Знайдено: + На початку ХХ-го століття ерцгерцог Франц Фердинанд з групою вчених (на чолі з австро-угорським юристом та політиком, Аурелом Поповічі, румуном за походженням) розпочав роботу над реформою адміністративно-територіального устрою Австро-Угорщини. Планувалось радикально перекроїти карту держави, створивши напівавтономні штати, кожен з яких би представляв одну з 11 націй імперії. Разом вони мали б утворити велику конфедерацію — Сполучені Штати Великої Австрії. Одним з 15 новоутворених штатів мав бути український штат Ost-Galizien (Східна Галичина), до якого увійшли би всі землі імперії з компактним проживанням русинів, зокрема Північна Буковина. Південна Буковина мала увійти до складу румунського штату Siebenbürgen (Трансільванія (Семигород). Таким чином Франц Фердинанд хотів виправити дисбаланс політичного впливу в імперії. Проекту чинили значний спротив в угорській частині імперії, оскільки за результатами планованих реформ Угорське королівство зазнавало суттєвих втрат. Реформу не встигли реалізувати. 28 червня 1914-го року Франц Фердинанд був убитий в Сараєві що стало приводом до розв'язання Першої світової війни, внаслідок якої Австро-Угорщина перестала існувати.
-Знайдено: + 1940-го року СРСР висунув ультиматум Румунії щодо повернення окупованих 1918-го року територій. Після Бесарабсько-буковинського походу румунські війська в паніці залишили Північну Буковину, яка 28 червня 1940-го року була воз'єднана з іншими етнічними українськими землями у складі УРСР.


Зобр:38шт.


Назва:Підгорний Микола Вікторович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 28 червня 1963


Зобр:2шт.


Назва:Конституційний Суд України

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Ухваленням чинної Конституції (28 червня 1996), а також Закону України «Про Конституційний Суд України» (16 жовтня 1996) було чітко визначено систему захисту конституції та початок реальної діяльності Конституційного Суду.


Зобр:4шт.


Назва:Бонч-Бруєвич Володимир Дмитрович

-Знайдено: + Володи́мир Дми́трович Бонч-Брує́вич (*28 червня 1873, Москва — †14 липня 1955)  — російський професійний революціонер і радянський діяч, історик, літератор.


Зобр:1шт.


Назва:Володимир (Сабодан)

-Знайдено: + * Орден Пошани (28 червня 2005) — за заслуги у розвитку духовних і культурних традицій та зміцненні російсько-українських відносин[10]


Назва:Добромиль

-Знайдено: + | магдебурзьке право = 28 червня 1566
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Місто вперше згадується як село 1374 р. Тоді князь Владислав Опольський надав родові Гербуртів маєтки по річках Вирві і Стрвяжу, серед яких був і Добромиль. Коло 1450 р. львівський ловчий Микола Гербурт побудував на Сліпій горі біля Добромиля дерев'яний замок. У 1467 р. селом управляв тіун Степан ще на основі руського права. Коли 1497 р. Добромиль сплюндрували татари, згорів і замок. Цього ж року польський король Ян I Ольбрахт визнав Добромиль містечком і дозволив проводити ярмарки. Під 1515 р. у королівських податкових книгах згадується існування в Добромилі церкви. Містечко швидко розвивалось. Сюди переселялись купці й ремісники. Спроваджені з Моравії ткачі виробляли високоякісне сукно. За ним, а також за місцевою сіллю приїздили купці з Угорщини й Сілезії. Андрій Гербурт для колоністів, що все прибували, у 1531 р. заснував латинську парафію і поставив дерев'яний костел. 28 червня 1566 р. за старанням власника місцевих солеварень Станіслава Гербурта король Сигізмунд II Август надав Добромилю Магдебурзьке право. Запрошені власником Добромиля нові ремісники організовують цехи. Містечко укріплюється мурами й частоколом. Тут у 1584 р. стояли 3 церкви та костел. Дерев'яний замок на горі Гербурт почав перебудовувати з каменю й цегли (див. Добромильський замок). Продовжив цю роботу Ян Щасний Гербурт — видатний політичний і культурний діяч, який навіть писав поезії українською мовою. У 1611 р. він запросив з Кракова друкаря Яна Шелігу й заснував у Добромилі друкарню. Тут Гербурт видавав як свої твори, так і праці Оріховського, Кадлубека, Длуґоша. З 1622 р. Добромиль у руках магнатів Конєцпольских.


Зобр:2шт.


Назва:Болград

-Знайдено: + Радянський уряд 26 червня 1940 року вручив королівській Румунії ноту з вимогою повернути Бессарабію. 28 червня 1940 року вона задовольнила ультиматум. Місто з частиною Бессарабії з українським населенням ввійшло до складу Української РСР. У серпні 1940 року був створений Болградський район, в складі Ізмаїльської області. На території району почали організовуватися колгоспи. У листопаді 1940 року вийшов перший номер районної газети «Ленінський шлях». Поряд з існуючими стали працювати нові підприємства — цегельне, вапняне і гончарне виробництво, майстерні по фарбуванню вовни, сукна; шкіряний завод, слюсарні, столярні майстерні, горілчаний завод.


Зобр:1шт.


Назва:Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка

-Знайдено: + Активну участь взяли просвітяни і в конституційному процесі, який завершився перемогою демократичних сил — ухваленням 28 червня 1996 року Конституції — Основного Закону України та прого­лошенням статтею 10 державності української мови. Великий резонанс в українському суспільстві викликала зорганізована Товариством серія «круглих столів» за участю урядових структур щодо активного впровадження статті 10 Конституції України в усі ділянки суспільного життя.


Зобр:8шт.


Назва:Лавринович Олександр Володимирович

-Знайдено: + Олекса́ндр Володи́мирович Лаврино́вич (* 28 червня 1956, Овруч, Житомирська область) — український політик і державний діяч, Голова Вищої ради юстиції4 липня 2013 року)[11][12].
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + * Орден «За заслуги» II ст. (28 червня 2011) — за значний особистий внесок у розбудову правової держави, багаторічну плідну громадсько-політичну діяльність[13]


Назва:Конотопська битва

Підзаголовок:== Битва ==
Знайдено: + Наступного дня, у суботу 28 червня Трубецькой відіслав 30 000 відбірної московської кінноти на чолі з боярином Семеном Пожарським наздогнати Виговського. Пожарський переправився через річку Соснівку і розбив табір на іншому її боці. Решта 30 000 війська на чолі з Трубецьким залишилися в таборі. Тим часом п'ятитисячний загін Степана Гуляницького зайшов у тил Пожарському, будучи непоміченим захопив міст через Соснівку, зруйнував його і, загативши вночі річку, затопив низину навколо неї.


Зобр:4шт.


Назва:Кучабський Василь

-Знайдено: + Васи́ль Куча́бський (псевд. і крипт.: Бука, Яструб, Бой; * 4 листопада 1895,  с. Волиця, Пустомитівський район, Львівська область — † 28 червня 1971, Бланкенбург, НДР) — історик, публіцист, політик і громадський і військовий діяч; учасник Першої світової війни у складі Українських січових стрільців, автор перших українських підручників з військової справи. Брат Володимира Кучабського — греко-католицького священика, письменника і редактора католицької преси. Дійсний член Наукового товариства ім. Шевченка.
Підзаголовок:=== Еміграція ===
Знайдено: + Помер 28 червня 1971 р. у м. Бланкенбург, Німецька Демократична Республіка.


Назва:Конституційний процес в Україні

-Знайдено: + Було також вирішено вести роботу в режимі одного засідання до прийняття нової Конституції України. 28 червня 1996 р. о 9 год. 18 хв. після 24 годин безперервної праці Верховна Рада України прийняла і ввела в дію Конституцію України («за» проголосували 315 народних депутатів). Після прийняття Конституції України Президент скасував свій указ про проведення всеукраїнського референдуму[14].
-Знайдено: + Одночасно Закон України «Про прийняття Конституції України та введення її в дію» від 28 червня 1996 р.[15] засвідчив втрату чинності Конституцією (Основним Законом) України від 20 квітня 1978 р. з наступними змінами та доповненнями та Конституційним договором між Верховною Радою України та Президентом України про основні засади організації та функціонування державної влади і місцевого самоврядування в Україні у зв'язку з прийняттям Конституції України.
-Знайдено: + Прийняття Конституції України 28 червня 1996 р. стало основним здобутком першого періоду і, одночасно, точкою відліку другого періоду розвитку українського конституціоналізму.


Назва:Перебудова

-Знайдено: + В умовах, коли в усіх країнах Східної Європи відбувся крах комуністичних режимів, втрачає значення співробітництво СРСР з цими країнами. 28 червня 1991 припинила своє існування Рада Економічної Взаємодопомоги (РЕВ). З розпадом РЕВ Радянський Союз втрачає своїх торгових партнерів. Частка країн Східної Європи у зовнішньоторговельному обороті СРСР скорочується з 50 до 16%. Крім того СРСР у рамках РЕВ втратив економічну інтеграцію з цими країнами, що важко відбилося на економіці країни. В умовах поглиблення економічної кризи в СРСР на початку 1990-х років М. С. Горбачов був змушений звернутися до фінансової допомоги країн Західної Європи та США. Активізувалися державні зв'язки Радянського Союзу і країн Європейської економічної спільноти, а СРСР був прийнятий в Міжнародний валютний фонд.


Зобр:11шт.


Назва:Кравець Олеся Йосипівна

-Знайдено: + Оле́ся (Людми́ла) Йо́сипівна Краве́ць (* 28 червня 1924, Кам'янець-Подільський) — українська письменниця. Член Спілки письменників України від 1952 року.


Назва:Василько Микола Миколайович

Файл:Цвинтар Тегель.jpg

-Знайдено: + Однак герцога 28 червня 1914 року було вбито, і розпочалася Перша світова війна.


Зобр:5шт.


Назва:Голубєв Павло Васильович

-Знайдено: + Павло́ Васи́льович Го́лубєв (16 червня (28 червня) 1883, Бахмут, тепер м. Артемівськ Донецької області — 3 березня 1966, Харків) — український співак (баритон), педагог. Заслужений діяч мистецтв УРСР (1953).


Назва:Державний устрій України

-Знайдено: + Невдовзі після проголошення незалежності України, внаслідок референдуму 1991 р., в Україні була створена парламентська комісія з підготовки нової конституції. 28 червня 1996 р., з прийняттям нової демократичної конституції була запроваджена багатопартійна політична система (плюралізм) і законодавчо задекларовані основні права і свободи громадян України, а також права національних меншин країни.


Назва:Шахрай

-Знайдено: + * Шахрай Сергій Семенович (28 червня 1958) — радянський фігурист.


Назва:Берг Микола Васильович

-Знайдено: + Мико́ла Васи́льович Берґ (рос. Николай Васильевич Берг) (* 5 квітня 1823, Москва; † 28 червня 1884, Варшава) — російський письменник, перекладач і журналіст.


Зобр:1шт.


Назва:День Перемоги

-Знайдено: + У 1991 році до статті 73 Кодексу законів про працю Української РСР були внесені зміни і в переліку святкових днів 9 травня було зазначено як «День Перемоги».[16] Пізніше в цю статтю вносилися зміни у 1992[17], 1996[18] та 2000[19] роках, однак ці зміни не стосувалися Дня Перемоги.


Зобр:3шт.


Назва:Князевич Руслан Петрович

-Знайдено: + Русла́н Петро́вич Князе́вич (нар. 28 червня 1974, місто Івано-Франківськ) — український політик та юрист. Народний депутат України. Кандидат юридичних наук2003). Член партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина», входить до Політради.[20]


Зобр:1шт.


Назва:Богатирьова Раїса Василівна

Підзаголовок:== Плагіат ==
Знайдено: + 28 червня 2011 р., під час традиційної конвокації — вручення дипломів у Києво-Могилянській академії, чиновниця виступила з промовою перед випускниками вищого навчального закладу. Виявилося, що цілі фрагменти виступу Богатирьової були плагіатом з промови глави корпорації Apple Стіва Джобса перед випускниками Стенфорду у 2005 році.[21]


Назва:Фіалко Олег Борисович

-Знайдено: + Оле́г Бори́сович Фіа́лко (*28 червня 1946, Дружківка) — український кінорежисер, сценарист. Народний артист України (1996). Член-кореспондент Національної академії мистецтв України.


Назва:Виступ полуботківців

-Знайдено: + Саме у той час до Києва для переговорів прибули міністри Тимчасового уряду — Олександр Керенський, Михайло Терещенко та Іраклій Церетелі. В складних переговорах з Центральною Радою йшов пошук компромісу. Ситуація з полуботківцями на цьому фоні виглядала не лише невчасною, непривабливою, а й просто розпачливою. Можна зрозуміти Михайла Грушевського, який на засіданні Центральної Ради 28 червня 1917 року на запитання про ситуацію з полуботківцями ухильно відповів, що УГВК у цьому питанні ввійшов у необхідні зносини з відповідними інституціями.


Зобр:18шт.


Назва:Янка Купала

-Знайдено: + Я́нка Купа́ла (справжнє ім'я — Іва́н Доміні́кович Луце́вич, біл. Іва́н Даміні́кавіч Луцэ́віч) (25 червня (7 липня) 1882(18820707) року — 28 червня 1942 року) — класик білоруської літератури, поет, драматург, публіцист, видатний діяч білоруського Відродження початку XX століття. Академік Національної академії наук України (1929), Академії наук Білоруської РСР (1928).
-Знайдено: + 1941 року, у зв'язку з окупацією Білорусі військами нацистської Німеччини, Купала був евакуйований у Москву, а звідти у Печище (Татарстан). Він створює ряд віршів — звертається до свого народу, у яких закликає до боротьби з окупантами: «Беларускім партызанам» (Білоруським партизанам), «Зноў будзе шчасьце мець і волю…» (Знову щастя будемо мати і волю), «Паўстаў народ…» (Повстав народ) та інші. 28 червня 1942 року в Москві Купала трагічно загинув, коли впав зі сходів у готелі «Москва».


Зобр:6шт.


Назва:Гнидь Богдан Пилипович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 28 червня 1940 р. в с.Йосипівка Львівської області.


Зобр:1шт.


Назва:Мусіяка Віктор Лаврентійович

-Знайдено: + Ві́ктор Лавре́нтійович Мусія́ка (*28 червня 1946, Безводне, Миколаївський район, Миколаївської область) — український політик, один з авторів тексту Конституції України, колишній лідер партії «[[Народна Самооборона (партія)|Вперед, Україно!


Назва:Вейнберг Петро Ісайович

-Знайдено: + Петро́ Іса́йович Ве́йнберг  — (*28 червня 1831, Миколаїв — †16 липня 1908) — російський поет, перекладач і журналіст.


Зобр:1шт.


Назва:Вогнем і мечем (фільм)

Підзаголовок:== Цікавинки ==
Знайдено: + * Знімальний період тривав від 6 жовтня 1997 до 28 червня 1998.


Назва:П'ятов Андрій Валерійович

-Знайдено: + Андрі́й Вале́рійович П'я́тов (нар. 28 червня 1984, Кіровоград) — український футболіст, воротар донецького «Шахтаря» і національної збірної України. Заслужений майстер спорту України з футболу — 2009 рік.


Зобр:1шт.


Назва:Антанас Венцлова

-Знайдено: + Анта́нас Ве́нцлова (лит. Antanas Venclova; *7 січня 1906, Трямпіняй, нині Калварійського самоврядування Маріямпольської округи Литви — †28 червня 1971, Вільнюс) — литовський письменник, перекладач і громадський діяч.


Зобр:2шт.


Назва:Глибока

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + З листопада 1918 року по 28 червня 1940 року Глибока входить до складу Румунії.


Зобр:1шт.


Назва:Смирнова Тамара Михайлівна

-Знайдено: + | 3093 Берґгольц || 28 червня 1971


Назва:Шпак Василь Пилипович

-Знайдено: + Васи́ль Пили́пович Шпак — (*28 червня 1948, Слобода-Носковецька Жмеринського району Вінницької області) — український живописець. Член Національної спілки художників України з 1994 р. Працює у станковому живописі, переважно у жанрі тематичної картини на теми обрядового життя.


Назва:Волинь (футбольний клуб)

-Знайдено: + * Найбільша перемога: 7:0 (ЦСКА-2, 28 червня 2001 року, Луцьк).


Зобр:3шт.


Назва:Прісовський Костянтин Адамович

-Знайдено: + У 19161917 рр. — полковник, командир 278-го піхотного Кромського полку. З 28 червня 1917 року — генерал-майор, начальник 10-ї Туркестанської стрілецької дивізії.


Зобр:1шт.


Назва:Куровський Іван Іванович

-Знайдено: + Іва́н Іва́нович Куро́вський (нар. 28 червня 1951, село Скаржинці, Хмільницький район, Вінницька область) — український політик, будівельник, благодійник. Генеральний директор фірми «Житлобуд». Власник ПП «Агропрогрес». Народний депутат України. Колишній голова Чернігівської обласної організації партії ВО «Батьківщина»2006 до 2011)


Назва:Мухін Володимир Васильович

-Знайдено: + Володи́мир Васи́льович Му́хін (*28 червня 1949, місто Старий Крим, Кримська область) — Народний депутат України 2-го, 3-го та 4-го скликань. Член Політради СПУ. Головний науковий працівник Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут».


Назва:Делева

Підзаголовок:== Спорт ==
Знайдено: + 28 червня 2012 року у дитячому таборі «Надія» з нагоди державного свята Дня Конституції України проводилися Малі Олімпійські ігри. Ініціаторами проведення виступили відділення Національного олімпійського комітету України в Івано-Франківській області, головне управління у справах сім'ї молоді та спорту ОДА, обласний центр фізичного здоров'я «Спорт для всіх»[22].


Назва:Свята та пам'ятні дні в Україні

-Знайдено: + | 28 червня
Підзаголовок:== Посилання ==
Знайдено: + * 24 серпня та 28 червня є державними святковими днями (вихідними).


Назва:Кармалюкове

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 18 травня 1928 року в садово-городний кооператив «Садовий цвіт» влилися господарства «Праця», «Трактор», «Плуг». Проти колективізації в селі виступили група заможних селян. Вночі 28 червня 1928 ріку був убитий секретар Головчанської сільської ради Євген Король. У 1929 році в селі розкуркуленні 8 сімей. У 1930 році на базі кооперативів колективних господарств був створений єдиний колгосп «Червоний Партизан», головою якого став Іван Зарицкий. У 1954 році до колгоспу влився колгосп «Комунар» села Петрані.


Назва:Генеральний писар

-Знайдено: + # В 1917-18 роках — член Генерального секретаріату УЦР УНР, вища службова особа Української Народної Республіки. Вів справи українського уряду, зберігав державну печатку, стверджував законність та чинність документів. Посада генерального писаря існувала з 15 (28 червня) 1917 року до 9 (22 січня) 1918 року.
   Генеральними писарями були Павло Христюк, Олександр Лотоцький. З листопада 1917 — справи Генерального секретаріату вів заступник генерального писаря Іван Мірний. 22 січня 1918 року у зв'язку з перетвореннями Генерального секретаріату у Раду Народних Міністрів УНР, замість генерального писаря було встановлено посаду державного писаря. Державним писарем УНР став Іван Мірний. В період Української Держави функції генерального писаря виконував державний секретар.


Зобр:1шт.


Назва:Ткаченко Дарія Олександрівна

-Знайдено: + 28 червня 2011 р. у Дніпродзержинську повернула звання чемпіонки світу в матчі з багаторазовою чемпіонкою світу Зоєю Голубєвою.


Зобр:1шт.


Назва:Вартиківці

-Знайдено: + Боротьба трудового селянства проти румуно-боярського гніту, за возз’єднання з Радянською Україною, не припинялася аж до 28 червня 1940 року.


Назва:Владиславчик

Підзаголовок:== Персоналії ==
Знайдено: + В селі народився Мельніков Олексій Лаврентійович (* 28 червня 1925 — † 1997) — повний кавалер ордена Слави[23]


Назва:Німецько-радянська війна

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + * 28 червня 1940 року — СРСР напав на Румунію.
Підзаголовок:=== 1942 ===
Знайдено: + * 28 червня — Німеччина розпочала наступ на Донщину, Кубань і Кавказ.


Зобр:25шт.


Назва:Великий Кучурів

-Знайдено: + 28 червня 1940 року в село вступили радянські війська. З цієї нагоди у Великому Кучурові відбувся багатолюдний мітинг, на якому виступили перший секретар Чернівецького обкому КП(б)У І. С. Грушецький, селяни І. С. Сушинський, П. І. Олійник та інші. Почалося нове життя. Землю поміщиків і церкви передали безземельним і малоземельним селянам. Було створено сільську раду, до якої ввійшли І. С. Сушинський, С. Г. Бергер, П. І. Олійник, К. Г. Беженар, А. Я. Мороз, К. І. Унгурян та інші. Всі діти дістали можливість навчатися рідною мовою. В селі відкрилися клуб, бібліотека, лікарня. Розгорнулася широка робота по ліквідації неписьменності серед дорослого населення. Багато уваги було звернуто на підготовку до колективізації одноосібних господарств: проводилися бесіди й читалися лекції про статут сільськогосподарської артілі та досягнення колгоспів у східних районах України; селяни відвідували Всесоюзну сільськогосподарську виставку та передові колгоспи республіки.
-Знайдено: + 21 березня 1941 року в селі утворено перший у районі колгосп. Організаторами його були селяни-батраки І. С. Сушинський, обраний першим головою, В. А. Руснак, І. В. Семенюк, П. Г. Крушняк та інші. Першими вступили до колгоспу 49 родин. На честь дня визволення колгосп назвали ім. 28 червня. Артіль мала 162 га орної землі, 51 корову, 40 коней. Обробляти землю колгоспникам допомагали Чернівецька МТС та Кузьмінська машинно-прокатна станція. Місцеві партійні та радянські органи подавали всебічну допомогу колгоспові. Йому передано 62 га куркульської землі, 13 голів великої рогатої худоби, 7 коней і 7 свиней та іншу худобу, сільськогосподарський реманент і посівний матеріал. Для забезпечення весняної сівби 1941 року колгосп і бідняки Великого Кучурова одержали за сортообміном 105 центнерів і позичково 47 центнерів насіння ярих культур. Господарствам колгоспників і бідняків було надано кредит в розмірі 15 688 карбованців для придбання корів.
-Знайдено: + 5 квітня 1945 року першим у районі відновив свою діяльність колгосп ім. 28 червня. Організаційні збори прийняли статут артілі, обрали правління і ревізійну комісію, головою колгоспу знову став І. С Сушинський. Радянська влада подавала всебічну допомогу селянам в організації і зміцненні колективного господарства. Колгосп ім. 28 червня для весняної сівби 1945 року одержав 102 цнт посівного матеріалу та кредити в розмірі 22 911 карбованців.
-Знайдено: + Восени 1950 року три сусідні господарства об'єдналися в колгосп ім. 28 червня. Головою укрупненої артілі обрали сільського активіста, учасника боротьби проти румунських окупантів, комуніста С. Г. Бергера, який і донині очолює колгосп.
-Знайдено: + Неподільні фонди з 1958 по 1967 рік зросли у 4,7 раза. Це дало колгоспові можливість вести значне господарське і культурно-побутове будівництво. За останні три роки артіль побудувала 8 типових тваринницьких приміщень, кормоцех на 100 голів великої рогатої худоби, механічну майстерню для ремонту тракторів, склади для збереження кормів і мінеральних добрив. Зведено Будинок культури, восьмирічну школу. Закінчено електрифікацію далеких хуторів. На цю справу колгосп ім. 28 червня витратив майже 150 тис. карбованців.
-Знайдено: + Особливо урочисто відзначається у Великому Кучурові свято возз'єднання Північної Буковини з Радянською Україною і день народження колгоспу — 28 червня. Цього дня з'їжджаютьея працівники полів і ферм та гості з сусідніх колгоспів. Під звуки музики піднімається прапор свята, підводяться підсумки змагання, вшановуються переможці, яким вручаються цінні подарунки. Потім влаштовується концерт художньої самодіяльності, відбуваються масові гуляння.
-Знайдено: + В організаційно-господарському зміцненні колгоспу, культурному будівництві та поліпшенні обслуговування населення велику роль відіграє сільська Рада. З ініціативи виконкому в усіх бригадах і на фермах колгоспу створено депутатські пости, а по місцю проживання колгоспників — вуличні комітети. В селах Тисовці і Годи-лові організовано сільські комітети. Депутати виступили ініціаторами боротьби за вишукування додаткових резервів виробництва, добудови десяти класних кімнат середньої школи, переведення навчальних закладів на однозмінне навчання, озеленення вулиць та садиб. З їх ініціативи в 1967 році розпочато будівництво Будинку культури на 600 місць та бригадного клубу. Колгоспу ім. 28 червня за широке культурно-побутове будівництво в 1967 році присуджено медаль Т. Г. Шевченка.
-Знайдено: + Особливо урочисто відзначалося у Великому Кучурові свято возз'єднання Пів¬нічної Буковини з Радянською Україною і день народження колгоспу – 28 червня. Цього дня з'їжджалися працівники полів і ферм та гості з сусідніх колгоспів. Під звуки музики піднімався прапор свята, підводилися підсумки змагання, вшанову¬валися переможці, яким вручалися цінні подарунки. Потім влаштовувався концерт художньої самодіяльності, відбувалися масові гуляння.


Зобр:2шт.


Назва:Полтавець Віктор Іванович

-Знайдено: + Ві́ктор Іва́нович Полтаве́ць (*28 червня 1937, місто Артемівськ, Донецька область) — міністр вугільної промисловості України (1994-95, 18.12.2007-11.03.2010). Кандидат технічних наук, член-кореспондент Національної гірничої академії.


Назва:Рід військ

-Знайдено: + * хімічні війська (англ. Chemical Corps) (з 28 червня 1918);


Зобр:10шт.


Назва:Онуфрій (Березовський)

-Знайдено: + З 28 червня 1985 року — благочинний Московської Троїце-Сергієвої Лаври.


Назва:Облазниця

-Знайдено: + | Нар. 1931 р. Був членом молодіжної організації ОУН «Месники». 28 червня 1950 року заарештований Стрийським НКВД і засуджений військовим трибуналом на 25 років спецтаборів і 5 років позбавлення прав з конфіскацією майна, відбуваючи покарання у концтаборах Джезказгана (табір п/скр 392/1-2-3, № СЕЕ-769). Після повернення проживав у Гніздичеві.


Зобр:11шт.


Назва:Заводи

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 28 червня 1950 року артілі ім. Будьонного, «Перше травня» і «10 років ЛКСМУ» об’єдналися в один колгосп «Перше травня». 18 лютого 1953 артілі «Перше травня» та «Шлях до соціалізму» об’єдналися в один колгосп «Зоря комунізму». В 1954 році утворено Заводську сільську раду. В 1956 році село радіофіковане, а в 1965 село повністю електрифіковане. З 1991 по 1993 газифіковане. В 1964 на кам’яному кар’єрі почали видобувати щебінь для будівництва доріг.


Назва:Кучер Анатолій Іванович

-Знайдено: + 10 липня 1994 року Анатолій Кучер став у Кам'янці-Подільському першим всенародно обраним головою міськради та міськвиконкому. У другому турі переміг одного з попередніх керівників міста — Володимира Крилова. Згідно з Конституцією України, ухваленою 28 червня 1996 року, посада вищого керівника міської територіальної громади здобула нову назву — міський голова. Та вже через три роки керування містом, 23 вересня 1997 року, депутати міської ради двома третинами голосів позбавили Анатолія Івановича повноважень міського голови.


Назва:Футей Богдан Петрович

-Знайдено: + Богда́н Футе́й (*28 червня 1939, Бучач, Тернопільщина, Україна) — суддя Федерального Суду США (1987), правник, політичний і громадський діяч. Доктор права, професор (1968).


Назва:Дікур Лаврентій

-Знайдено: + Лавре́нтій Діку́р (28 червня 1940, містечко Веґревілл, провінція Альберта, Канада6 листопада 1999, м. Едмонтон, провінція Альберта) — канадський політичний діяч. Син І. Дікура. Орден Канади (1983).


Назва:Лопатин (смт)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 28 червня 1941 року німецькі окупанти зайняли Лопатин. У 1944 році через Лопатин проходили партизанські з'єднання під командуванням П. П. Вершигори. Селище партизани захопили зненацька, так що переляканий німецький гарнізон не встиг вчинити опору. Недобиті фашисти повтікали в Радехів. Партизани руйнували телеграфну лінію, підірвали спиртзавод і пішли далі на захід.


Зобр:1шт.


Назва:Івченко Борис Вікторович

-Знайдено: + Бори́с Ві́кторович І́вченко (*29 січня 1941, Запоріжжя — †28 червня 1990, Київ) — український кінорежисер і актор. Син українського кінорежисера Віктора Івченка.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 28 червня 1990 року. Похований на Байковому кладовищі (ділянка № 6).


Зобр:1шт.


Назва:Волковинський Валерій Миколайович

-Знайдено: + Вале́рій Микола́йович Волкови́нський (*15 червня 1948, м.Тараща, Київської області — †28 червня 2006, м.Київ) — український історик, архівознавець, археограф, доктор історичних наук, лауреат премії імені Михайла Грушевського.


Назва:Підвисоцький Кость Осипович

-Знайдено: + Кость О́сипович Підвисо́цький (* 28 червня 1851, село Коржова, нині Монастириського району Тернопільської області — † 12 червня 1904, село Медуха, нині Галицького району Івано-Франківської області) — український актор, режисер, драматург, чоловік актриси Емілії Підвисоцької.


Назва:Свято

-Знайдено: + * 28 червня — День Конституції України;


Назва:Пам'ятники Львова

-Знайдено: + |Пам'ятник колишньому наміснику Галичини, депутату Австрійського уряду було встановлено 28 червня 1901 року. Скульптор Ципріан Годебський. У 1949 році пам'ятник знято.[24]


Зобр:64шт.


Назва:Вакуленчук Григорій Микитович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 15 червня (за ст. ст.) 1905 року в Одеський порт з панцерника «Князь Потьомкін» був знесений труп Григорія Вакуленчука, з запискою: „Перед вами лежить тіло вбитого матроса Григорія Вакуленчука, убив старший офіцер ескадреного броненосця «Великий князь Потьомкін-Таврійський» за те, що він сказав, що борщ не годиться. Помстимося кровопивцям!


Зобр:3шт.


Назва:Криголам (гурт)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + *28 червня – виступ на байк-фесті (м. Херсон, площа біля Драмтеатру)


Назва:Покровський Андрій Георгійович

-Знайдено: + Однак вже 28 червня 1916 року імператор Микола II змінив командувача Чорноморським флотом. Ним став ще достатньо молодий віце-адмірал А. Колчак. Того ж дня Покровський подав у відставку з посади начальника штабу і незабаром був призначений начальником 2-ї бригади лінійних кораблів. Причиною відставки послужила його незгода з молодим, без достатнього бойового досвіду А. Колчаком, який за підтримки начальника Морського штабу Ставки адмірала А. Русіна з першого дня прибуття до Севастополя взявся перетрушувати командні кадри та загалом відкидав набутий бойовий досвід флоту.


Зобр:4шт.


Назва:Воронезько-Ворошиловградська операція (1942)

-Знайдено: + | date = 28 червня24 липня 1942
-Знайдено: + Оборонна операція радянських військ Брянського, Воронезького7 липня) Південно-Західного (до 12 липня) і Південного фронтів проводилася в період з 28 червня по 24 липня з метою відбиття наступу противника на воронезькому і ворошиловградському напрямках. Наприкінці червня 1942 року радянські війська після травневих і червневих боїв оборонялися на Брянському фронті (3-я, 48-а, 13-а і 40-а армії, 2-а повітряна армія генерал-лейтенанта Голікова П. І.) — у 350-км смузі від Бєльова до верхів'їв р. Сейм, на Південно-Західному фронті (21-а, 28-а, 38-а, 9-а і 57-а армії, 8-а повітряна армія маршала Радянського Союзу Тимошенко С. К.) — у 300 км смузі від верхів'їв Сейму до Красного Лиману (південно-східніше Ізюма), на Південному фронті (37-а, 12-а, 18-а, 56-а і 24-а армії, 4-а повітряна армія генерал-лейтенанта Малиновський Р. Я.) — у 250-км смузі від Красного Лиману до Таганрозької затоки (східніше Таганрога). До початку наступу противника радянські війська не встигли поповнити зазнані в попередніх боях втрати, закріпитися на зайнятих рубежах і створити міцну оборону.
-Знайдено: + * оборонна операція Брянського та Південно-Західного фронтів у воронезькому напрямку (28 червня — 6 липня 1942);
-Знайдено: + === Оборонна операція Брянського та Південно-Західного фронтів в воронезькому напрямку (28 червня — 6 липня 1942) ===
-Знайдено: + 28 червня 1942 року розпочалася Воронезько-Ворошиловградська оборонна операція військ Брянського, Воронезького, Південно-Західного і Південного фронтів з метою відбиття атак нацистських військ (групи армій «Вейхс» та 6-ї армії — 97 дивізій: 900 тис. осіб, 1,2 тис. танків та артилерії, 1640 бойових літаків), які перейшли в генеральний наступ (операція «Блау»). До складу військ, що наступали входили 4-а танкова армія Гота, 2-а угорська армія генерала Густава Яні. Радянські війська, які мали таку ж кількість людей та танків, поступалися противнику в артилерії та авіації, розгорнули запеклі оборонні бої на лівому крилі Брянського фронту, прагнучи не допустити виходу противника до Волги і на Кавказ.
-Знайдено: + Ставка ВГК 28 червня для посилення Воронезького фронту направила 4-й та 24-й танкові корпуси із складу Південно-Західного фронту та 17-й танковий корпус з резерву Ставки. В районі Воронежа на посилення фронту передавалися чотири винищувальних та три штурмових авіаційні полки. Командувач Брянським фронтом вирішив стримати німецький наступ на рубежі річки Кшень і дав вказівки для перекинення на ділянці прориву 16-го танкового корпуса, одночасно він наказав зосередити 17-й танковий корпус Фекленка в районі Касторного, а 4-й Мішуліна та 24-й танкові корпуса Баданова в районі Старого Оскола та силами цих двох корпусів підготувати контрудари в північно-західному та північному напрямках, на посилення 40-ї армії передавалися з резерву фронту 115-а та 116-а стрілецькі бригади.


Зобр:1шт.


Назва:Августин (Маркевич)

-Знайдено: + | тезоіменитство = 28 червня


Зобр:1шт.


Назва:Вуглегірський трамвай

-Знайдено: + | дата закриття = 28 червня 1980
-Знайдено: + Вуглегірський трамвай — ліквідована трамвайна система, що діяла у місті Вуглегірськ (Донецька область). Вуглегірський трамвай був відкритий 10 листопада 1959 року, закритий — 28 червня 1980 року.


Назва:Російсько-турецька війна (1735—1739)

-Знайдено: + План російського командування на 1736 р. передбачав захоплення Азову та Криму. 20 (31 травня) 1736 р. Дніпровська армія фельдмаршала Б. X. Мініха (62 тис. осіб) штурмом захопила Перекопські укріплення, а 17 (28 червня) зайняла Бахчисарай, але нестача продовольства, води та епідемії змусили Мініха відступити на Україну. 19 (30 червня) 1736 р. російська Донська армія генерала П. П. Лассі (28 тис. осіб) за сприяння Донської флотилії віце-адмірала П. П. Бредаля захопила Азов.


Зобр:6шт.


Назва:Стецюн Микола Григорович

-Знайдено: + Стецюн Микола Григорович (* 28 червня 1942) — сучасний український композитор, музично-громадський діяч.


Назва:Трипільське коло

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Перший фестиваль, що мав назву «Трипільське коло. Вода», відбувся 28-29 червня 2008 року. В його основній музичній програмі тоді взяли участь Тінь Сонця, Гуляйгород, АтмАсфера, Даха-Браха, Osimira, Гайдамаки та Руслана.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 2012 з 28 червня по 1 липня на фестивалі свої нові концертні програми представлять Ілларія, Osimira, АтмАсфера та інші.


Зобр:1шт.


Назва:Пам'ятники Кіровограда

-Знайдено: + |Пушкіна Олександра, бюст || 1980 || перед будівлею Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (вул. Шевченка, 1)|| || Пам'ятник — бронзове погруддя на невеликому гранітному постаменті поетові-класику російської літеартури О. С. Пушкіну було відкрито 28 червня 1980 року. Автори пам'ятника — скульптор А. Є. Мацієвський і архітектор А. Л. Губенко[25].


Зобр:32шт.


Назва:Ставничий Андрій Романович

-Знайдено: + Андрі́й Рома́нович Ставни́чий (*23 червня 1919 - 28 червня 2013) — український диригент і педагог.


Назва:День Конституції України

-Знайдено: + День Конститу́ції Украї́ни — державне свято України. Святкується щорічно 28 червня на честь прийняття Конституції України того ж дня в 1996 році..
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У червні 1996-го депутати Верховної Ради ухвалили Конституцію. Це сталося на п'ятий рік після проголошення незалежності. Народні обранці працювали усю ніч з 27 на 28 червня — загалом безперервно 23 години. Під час голосування «ЗА» висловилися 315 парламентарів.


Зобр:1шт.


Назва:Веселовська Зінаїда Миколаївна

-Знайдено: + Весело́вська Зінаїда Миколаївна (21 червня(4 липня). 1900, Харків — 28 червня 1986, там само) — мовознавець. Кандидат філологічних наук (1939).


Назва:Гладкий Петро Дмитрович

-Знайдено: + Гладки́й Петро Дмитрович (*28 червня(10 липня) 1890, Батурин нині смт Бахмацького району Чернігівської області — 2 грудня 1937, Київ) — мовознавець. Брат Миколи Гладкого. Мав незакінчену вищу освіту.


Назва:Цирлін Володимир Вікторович

-Знайдено: + Народився 28 червня 1932 р. в Одесі в родині службовця. Закінчив Київський художній інститут (1958) та аспірантуру Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України (1967).


Назва:Леандро Алмейда

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 28 червня 2009 року підписав контракт з «Динамо» (Київ) на п'ять років[26]. У «Динамо» вибрав собі номер 44[27]. Дебютував за киян 23 серпня 2009 в матчі чемпіонату України проти «Ворскла» (1:1).


Зобр:1шт.


Назва:Епіфаній (Думенко)

-Знайдено: + | періодкінець_3 = 28 червня 2013
-Знайдено: + | періодпочаток_4 = 28 червня 2013
Підзаголовок:== Чернецтво ==
Знайдено: + Рішенням Архієрейського Собору УПЦ КП від 28 червня 2013 року возведений в сан митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського та призначений Патріаршим намісником з правами єпархіального архієрея [28].


Назва:Герасимович Борис Петрович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + За звинуваченням в організації контрреволюційної групи пулковських астрономів («пулковська справа») арештований 28 червня 1937 і розстріляний 30 листопада 1937 року[29].


Назва:Дибенко Павло Юхимович

Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + З 3 березня 1920 по 11 травня 1920 року — начдив 1-ї кавказької кавалерійської дивізії. З 28 червня 1920 по 17 липня 1920 року — начдив 2-ї Ставропольсклй кавалерійська дивізії імені М. Ф. Блінова. Під загальним командуванням М. М. Тухачевського Павло Дибенко, на чолі Зведеної дивізії, був одним з керівників придушення Кронштадтського повстання у 1921 році. Брав участь у придушенні селянського повстання в Тамбовській губернії. За ці та інші «особисті заслуги» у 1922 році був поновлений у партії, командував стрілецьким корпусом в Одесі, де оселився в особняку, самовільно ним «експроприйованому».


Зобр:1шт.


Назва:Костенко Валентин Григорович

-Знайдено: + Народився 28 червня 1895 р. у с. Уразово Бєлгородської обл.


Назва:Молякевич Дмитро Панасович

-Знайдено: + Народився 28 червня 1926 р. в с. Єлизаветпіль Хмельницької обл. Закінчив філологічний факультет Львівського університету (1952). Автор збірок лірики та гумору й сатири, тексту пісень до фільму «Ні пуху, ні пера!


Назва:Роміцин Андрій Артамонович

-Знайдено: + Народ. 28 червня 1909 р. у с. Труфанівська Архангельської обл. в родині селянина. Закінчив аспірантуру Державної академії мистецтвознавства у Ленінграді (1934).


Назва:Антоній (Храповицький)

-Знайдено: + Відвідував лекції Владіміра Соловйова, публічні виступи Фьодора Достоєвського, яким захоплювався як знавцем людської душі. Пізніше в Росії і російській еміграції була поширена думка, що Альоша Карамазов у романі Ф.Достоєвського був написаний з юного А.Храповицького; за твердженням останнього [30], вони не були особисто знайомі.


Зобр:2шт.


Назва:Болгари в Україні

-Знайдено: + Після прибуття, болгари заснували свої власні міста, такі як Болград (1819 р.) та Комрат, та приблизно 64 сіл. У 1856 р., після Паризького миру, регіон Бессарабія розділились на південно-східну частини, у тому числі Болград, Ізмаїл та Кілія, що входили до Молдови1861 р. — Королівство Румунія), а північно-західна, зосереджену навколо Комрату, залишилися в Російській імперії. Болгарська гімназія була заснована у Болграді 28 червня 1858 р., яка мала серйозний вплив га розвиток болгарської освіти та культури та як факт була першою сучасною Болгарською гімназією.


Зобр:4шт.


Назва:Резиденція митрополитів Буковини і Далмації

-Знайдено: + 28 червня 2011 року на 35-й сесії комітету Світової спадщини ЮНЕСКО включена до списку Світової спадщини.[31]


Зобр:11шт.


Назва:Самаєва Леся Василівна

-Знайдено: + Ле́ся Васи́лівна Сама́єва ( нар. 28 червня 1975, Київ, УРСР) — українська актриса, телеведуча. Актриса Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра. Член Національної спілки театральних діячів України і Національної спілки кінематографістів України.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народодилась 28 червня 1975 року в Києві в родині журналістів. В 1996 році закінчила Київський державний інститут театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого (зараз Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого), курс Заслуженого діяча мистецтв України Л.А. Олійника.


Назва:Величко Ярослава Осипівна

-Знайдено: + Ярослава Осипівна Величко (* 28 червня 1951, Стрий, Львівська область) — українська журналістка. Очільник прес-служби Національного університету «Львівська політехніка», головний редактор студентської газети «Аудиторія». Член Національної спілки журналістів України, відмінник освіти України.


Назва:Гурій (Кузьменко)

-Знайдено: + 13 березня 1994 року архімандрит Гурій був призначений настоятелем Успенського храму Донецька. 28 червня 1994 року був відрахований за штат з правом переходу до іншої єпархії і поновився в числі братії Успенської Києво-Печерської Лаври.


Назва:Союз юристів України

-Знайдено: + Заснована 15 травня 1991 р.[32] як Спілка юристів України та зареєстрована Міністерством юстиції України 28 червня того ж року.


Назва:Орден преподобного Іллі Муромця

-Знайдено: + *Коптєв Юрій Вікторович (28 червня 2008)


Назва:Амвросій (Полікопа)

-Знайдено: + | періодпочаток_2 = 28 червня 1998
-Знайдено: + | прийняття чернецтва= 28 червня 1998
-Знайдено: + | хіротонія = 28 червня 1998
-Знайдено: + 28 червня 1998 року після прийняття чернечого постригу і возведення в сан архімандрита був хіротонісаний у єпископа Новгород-Сіверського, вікарія Чернігівської єпархії.


Назва:Православ'я на Черкащині

-Знайдено: + *Димитрій (Ковальницький) (28 червня 189827 березня 1902)


Зобр:8шт.


Назва:Єлисаветградська чоловіча гімназія

-Знайдено: + Останній документ гімназії, який зберігся в її архіві, датується 28 червня 1920 року.


Зобр:2шт.


Назва:Візір Анатолій Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 28 червня[33]


Зобр:5шт.


Назва:Адміністративний поділ Хмельницької області

-Знайдено: + 28 червня 1939 року створено Довжоцький і Проскурівський райони.


Назва:Сачко Василь Вікторович

-Знайдено: + Втім без клубу він не залишився, його запросила до себе команда «Моноліт» (Костянтинівка), яка посіла перше місце в групі та мала право на участь у другому етапі чемпіонату. Що цікаво в разом з Сачком в цю ж команду перейшов і його старий знайомий Олександр Чех. 28 червня 2000 року в матчі проти «ЗАлК» (Запоріжжя) Василь дебютував за нову команду та завдяки забитому їм голу приніс своїй команді нічию[34]. Після цього Василь провів ще 4 матчі, та не забивав голів[35]. Втім ще до закінчення чемпіонату Сачко полишив команду.


Зобр:8шт.


Назва:Гудков Володимир Ігорович

-Знайдено: + Володимир Дантес (справжнє ім'я: Володимир Ігорович Гудков; * 28 червня 1988, Харків) — український музикант, учасник гурту «ДіО.фільми».


Назва:Україна у Першій світовій війні

-Знайдено: + «Січі» вели культурно-освітню роботу. Вони, зокрема, брали участь у шевченківських ювілеях. З їх ініціативи були відкриті пам'ятники Т. Шевченку у Вовчинці, Надієві, Микулинцях, Вовчківцях, Косові та в інших містах і селах Галичини. 100-річний ювілей Кобзаря вони використали і в політичних цілях. 28 червня 1914 року спортивні й військові «Січі» провели багатотисячні мітинги під гаслами визволення від іноземного гніту Галичини та Наддніпрянської України та створення на цій основі єдиної самостійної України. [36]


Зобр:2шт.


Назва:Мустафа Найєм

-Знайдено: + Мустафа́ Найє́м (пушту نعیم‎ مصطفى‎‎‎‎; нар. 28 червня 1981, Кабул) — український журналіст пуштунського походження. Колишній журналіст газети «Коммерсантъ». Один з журналістів та активних дописувачів інформаційного порталу «Українська правда». Також є активістом журналістського руху [[Стоп цензурі!


Зобр:1шт.


Назва:Кравченко Євген Сергійович

-Знайдено: + Євген Сергійович Кравченко (25 грудня 1907 — 28 червня 1975) — український прозаїк та драматург.


Назва:Ріпецький Модест

-Знайдено: + Моде́ст «Горисла́в» Ріпе́цький (* 27 грудня 1921, м. Львів — † 28 червня 2004, м. Чікаго, США) — лікар, видавець, вояк УПА в 1944 Лемківському курені,[37], організатор Українського Червоного Хреста в Тактичному відтинку «Лемко»,[38],співорганізатор куреня «Рена», курінний лікар.[39]
-Знайдено: + Помер 28 червня 2004 у Чікаго.


Зобр:2шт.


Назва:Білоусенко Петро Іванович

-Знайдено: + Білоу́сенко Петро Іванович (28 червня 1948, с Широка Долина Широківського району Дніпропетровської області) — український мовознавець, методист, док­тор філологічних наук з 1994, професор з 2001.


Назва:Сімферополь (корабель управління)

-Знайдено: + | Експлуатація з = 28 червня 1973 року


Назва:Межовий-Мороз Василь Антонович

-Знайдено: + Василь Антонович Межовий-Мороз (*28 червня 1923, с. Курихівка, Селидівський район, Донецької області)  — український поет, учитель, громадський діяч. Учасник антигітлерівського підпілля ОУН (революційної) на Донбасі.
Підзаголовок:=== Дитинство ===
Знайдено: + Межовий Василь Антонович народився у селі Курахівка, Селидівського району, Донецької області, 28 червня 1923 р. в родині заможних селян. У 1930-му році батьків розкуркулили і вигнали із рідного села. Батька посадили, та він тікає із табору. Після чого влаштовується у Донецьку на шахті 16-17 «Євдокимівка», куди, за розповіддю Межового, брали усіх підряд і без документів. У голодні роки 1932-1933 батько забирає родину до себе в Донецьк, бо шахтарів перед спуском у забій добре годували. Батько брав маленького Василя з собою і потаємно віддавав пайку. У 1937-му році через завал у забої батько скалічився і з сім’єю переїхав на постійне місце проживання в місто Красногорівка Мар’їнського району. У тому ж році Василь закінчує Мар’їнський педагогічний технікум, після якого працює учителем молодших класів у Мар’їно-Новоселівській школі Дзержинського району Донецької області.


Зобр:5шт.


Назва:Комплекс загальноосвітніх шкіл № 2 імені Маркіяна Шашкевича в Перемишлі

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Під час совєтської окупації Перемишля в 1939-1941 рр. школу змінили на школу ім. Івана Франка. Після 28 червня 1941 року, коли німецькі війська зайняли правобережний Перемишль, у будинку знаходилася військова лікарня.


Зобр:1шт.


Назва:Коптєв Юрій Вікторович

-Знайдено: + У 2007 році земляку-меценату Юрію Вікторовичу Коптєву було присвоєно звання Почесного громадянина міста Прилук, 28 червня 2008 року він був нагороджений орденом Іллі Муромця ІІ ступеня УПЦ МП, у Києві йому вручено відзнаку Чернігівського земляцтва.


Зобр:1шт.


Назва:Волоха Алла Петрівна

-Знайдено: + А́лла Петрі́вна Воло́ха (*28 червня 1961, Плоске (Броварський район) — доктор медичних наук[40], доцент Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика, лікар-імунолог, лікар-інфекціоніст, лікар вищої категорії, член Європейських товариств дитячих інфекціоністів та імунологів, член Європейського товариства з первинних імунодефіцитів.
-Знайдено: + Народилася 28 червня 1961, с. Плоске (Броварський район), Київська область. Лікарську освіту здобула в КМІ (1977–1983). У практичній педіатрії — більше 20 років.


Назва:Бій під Бродами

-Знайдено: + На обороні стояла німецька група армій «Північна Україна» з штабом у Львові. Вона була значно послаблена, адже німецьке командування перекинуло 6 дивізій на білоруський фронт. У квітні 1944 року пост командувача «Північної України» перейняв від генерал-фельдмаршала Еріха фон Манштейна генерал-фельдмаршал Модель. Успішні військові операції радянських військ в Україні та Білорусі призвели до значних втрат Вермахту. Нестача людської сили на фронтах змусила німецьке командування спрямувати на фронти ваффен-дивізії СС. У травні в Нойгаммері завершилося формування 14-ї гренадерської дивізії Ваффен СС «Галичина». 28 червня 1944 року за наказом командувача групою «Північна Україна» генерал-фельдмаршала Вальтера Моделя дивізія була введена до складу 13-го корпусу 4-ї танкової армії, яка тримала оборону на 160-кілометровій ділянці фронту біля міста Броди. Дивізія «Галичина» зайняла другу (запасну) лінію оборони фронту довжиною 36 км. Бойовий склад Української Дивізії не перевищував 12 500 вояків. Сили німецьких частин, які не встигли покинути фронту, становили до 2 500 вояків, а ті частини, що відступали, вже не відзначалися бойовою міццю. Перед початком битви Дивізія нараховувала лише 50 танків і не мала прикриття з повітря.


Зобр:6шт.


Назва:Церква Успіння Пресвятої Богородиці (Лурд)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Освячення храму відбулося 28 червня 1982 року о. Мирославом Любачівським.


Зобр:3шт.


Назва:Ходанич Петро Михайлович

-Знайдено: + Ходанич Петро Михайлович (*28 червня 1951 р.) — український прозаїк і скульптор-різьбяр по дереву. Голова Закарпатської обласної організації НСПУ, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Чоловік поетеси Повх Лідії Петрівни.
-Знайдено: + Ходанич Петро Михайлович народився 28 червня 1951 року в с. Раково Перечинського району Закарпатської області.


Назва:Ляхов Володимир Афанасійович

-Знайдено: + 28 червня «Союз Т-9» пристикувався до заднього стикувального порту комплексу «Салют-7» — «Космос-1443» і Ляхов з Александровим стали другим основним екіпажем станції.


Назва:Почесні громадяни Кременчука

-Знайдено: + 28 червня 1936-8 червня 2010


Зобр:3шт.


Назва:Афанасьєв Данило Якович

-Знайдено: + Афана́сьєв Дани́ло Я́кович (*30 грудня 1902, Новомиргород — †28 червня 1990, Київ) — український біолог, геоботанік, доктор біологічних наук (1966), лауреат премії імені Миколи Холодного АН УРСР (1973).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 28 червня 1990 року в Києві.


Назва:Сучасна українська мова

-Знайдено: + * 28 червня 1996 р. — Верховна Рада України прийняла Конституцію України. Мовну політику держави визначає стаття 10, згідно з якою українська мова в Україні є державною.


Зобр:33шт.


Назва:Історія Полтавської області

Підзаголовок:== Адмінподіл ==
Знайдено: + Відбуваються у другій половині 50-х років ХХ ст. і деякі зміни в адмінподілі у межах області. Указом Президії Верховної Ради УРСР від 4 січня 1957 р. ліквідовано Петрівсько-Роменський і Покровсько-Багачанський райони, територія яких розподілена між Гадяцьким, Лохвицьким, Лубенським і Хорольським районами. Відповідно до Указу від 28 червня 1959 року ліквідовано міський район м. Кременчука — Крюківський[41].


Зобр:4шт.


Назва:Адміністративно-територіальний устрій Полтавської області

-Знайдено: + * 28 червня 1959 року ліквідовано міський район м. Кременчука — Крюківський[42].


Зобр:3шт.


Назва:Прикордонні битви (1941)

-Знайдено: + 28 червня 1941 року німецькі війська оволоділи Мінськом та замкнули кільце оточення, в якому опинилися основні сили Західного фронту. 30 червня генерал армії Д. Г. Павлов був відсторонений від командування Західним фронтом, а 4 липня за вироком військового трибуналу — розстріляний.


Зобр:1шт.


Назва:Корольов Йосип Дмитрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 28 червня 1944 радянські воїни вийшли до залізниці Брянськ — Бобруйськ недалеко від Бобруйська. На шляху полку була річка Березина. І. Д. Корольов дав завдання розвідникам і саперам вночі знайти можливості для подолання водної перешкоди. Командир розвідників обстежив місцевість і запропонував сміливий план — форсувати Березину біля підірваного моста.


Назва:Скакун Віктор Панасович

-Знайдено: + Віктор Панасович Скакун (* 28 червня 1941 Терешківка (Сумський район), Сумська область)  — український поет, сатирик-гуморист, літературознавець, критик, перекладач, член НСПУ.


Назва:Табурянський Леопольд Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 28 червня 1994 був знайдений убитим молодший син Леопольда Табурянського — Руслан. Перше слідство велося до квітня 1995, але не дало ніяких результатів. З 2000 до сих пір (вересень 2007) ведеться друге слідство.[43]


Назва:Пелешенко Василь Іларіонович

-Знайдено: + Пелешенко Василь Іларіонович (28 червня 1927 року) — український гідрогеолог, гідрохімік, доктор географічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академік Української екологічної академії наук с 1992 року та Академії наук вищої школи від 1997 року.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 28 червня 1927 року в селі Долина Обухівського району Київської області. Учасник Великої Вітчизняної війни. Закінчив 1957 року Київський університет зі спеціальністю «геолог-гідрогеолог». Працював у Київському університеті у 1957—1968 роках інженером, з 1968 року доцентом, старшим викладачем на кафедрі гідрогеології та інженерної геології геологічного факультету. У 1968—1971 роках відповідальний працівник відділу науки ЦК Компартії України. У Київському університеті у 1971—1976 роках працює доцентом кафедри гідрології суші географічного факультету, у 1976 році очолив кафедру гідрології суші, яку за його ініціативи перейменовано на кафедру гідрології і гідрохімії (тепер гідрології та гідроекології). Заснував науково-дослідну лабораторію гідрохімії (тепер лабораторія гідроекології та гідрохімії). У 1993—2002 роках професор кафедри, у 2002—2003 роках провідний науковий співробітник науково-дослідної лабораторії гідроекології та гідрохімії. Кандидатська дисертація «Підземні води межирічя Сіверський Донець-Оскіл» захищена у 1967 році, докторська дисертація «Оцінка взаємозв'язку хімічного складу різних типів природних вод суші (оцінка, баланс і прогноз на прикладі території України)» захищена у 1981 році. Засновник гідрохімічної школи у Київському університеті. У 1981 році за його ініціативи заснований Богуславський гідролого-гідрохімічний стаціонар на річці Рось. Розробив методологію оцінки взаємозв'язку хімічного складу різних типів природних вод та принципи кількісної оцінки впливу антропогенних факторів на формування гідрохімічного режиму річок. Зробив значний внесок у формуванні меліоративної гідрохімії. Був головою спеціалізованої вченої ради захисту дисертацій Київського університету 1993—2003 роках. Брав участь в експедиціях на Забайкаллі, Шацьких озерах, річках Прип'яті, Дунаї, водоймах-охолоджувачах АЕС на території України та Смоленської АЕС в Росії, 30-км зоні ЧАЕС. Учасник міжнародних форумів у Лондоні 1969 року, Токіо 1970 року). Підготував 2 докторів наук, 5 кандидатів наук. Член редколегії наукового збірника "Гідрологія, гідрохімія і гідроекологія".


Назва:Чос Володимир Григорович

-Знайдено: + Володимир Григорович Чос (*28 червня 1971, Черкаси) — український журналіст і письменник, живе у м. Городище Черкаської області, власний кореспондент "Газети по-українськи", черкаських обласних газет "Нова Доба" і "Прес-Центр", заввідділом районної газети "Вісник Городищини", публікується в інших виданнях. Є автором низки краєзнавчих, історичних праць, художніх оповідань, гуморесок. Член Національної спілки журналістів України, Національної спілки краєзнавців України[44]


Назва:5 років Конституції України (монета)

-Знайдено: + 5 років Конституції України — пам'ятна монета номіналом 2 гривні, випущена Національним банком України, присвячена Основному Закону України, прийнятому 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України.


Назва:Бокаріус Микола Миколайович

-Знайдено: + Бокаріус Микола Миколайович (нар. 28 червня 1899, Харків — пом. 2 листопада 1966, Харків) — український вчений-правознавець, кандидат медичних наук, професор, завідувач кафедри криміналістики та судової експертизи (19391941). Син Миколи Сергійовича Бокаріуса[45].
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 28 червня 1899 року у місті Харкові. 1924 року закінчив медичний факультет Харківського університету (зараз Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна). У 19301931 роках – асистент, а з 1931 по 1966 рік – завідувач кафедри судової медицини Харківського медичного інституту (зараз Харківський національний медичний університет). У 19311949 роках очолював Харківський інститут науково-судової експертизи і одночасно (1939–1941) кафедру криміналістики та судової експертизи Харківського юридичного інституту.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + 28 червня 1914 року сербом Гаврилою Принципом в Сараєво був вбитий наслідник австро-угорського престолу ерцгерцог Фердинанд. Вибухнула Перша світова війна. Після перших поразок на фронтах влада розпочала на Галичині репресії проти організацій москвофільського спрямування та їх учасників, більшість з яких було вивезено в концентраційні табори Талергоф (Австрія) та Терезін (Чехія).


Зобр:21шт.


Назва:Банних Віктор Іванович

-Знайдено: + Віктор Іванович Банних (28 червня 1949, Старокостянтинів — 14 серпня 2003) — український державний і військовий діяч. Заступник міністра оборони України. Держсекретар Міністерства оборони України з питань міжнародного співробітництва, генерал-полковник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 28 червня 1949 року в місті Старокостянтинові Хмельницької області в сім'ї військовослужбовця. Військову службу почав у 1966 році з Московського вищого прикордонного командного училища КДБ при РМ СРСР, яке закінчив у 1970 році. В 1979 році закінчив Вищу школу КДБ (заочно). За освітою юрист-правознавець.
Підзаголовок:== Відзнаки ==
Знайдено: + Удостоєний званння «Почесний співробітник Державної безпеки СРСР»[46]. Відзнака Президента України «Іменна вогнепальна зброя» (12 липня 1999). Відзнаки «Почесний прикордонник України» (24 червня 1997), «Хрест Слави» (28 червня 1999)Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Назва:Геращенко Михайло Мойсейович

-Знайдено: + Гера́щенко Миха́йло Мойсе́йович (нар. 25 серпня (6 вересня) 1906(19060906) — пом. 28 червня 1972) — командир взводу 1035-го стрілецького полку 280-ї стрілецької дивізії 60-ї армії Центрального фронту, Герой Радянського Союзу.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 28 червня 1972 року. Похований у Харкові.


Назва:Дрю Карпишин

-Знайдено: + Народився 28 червня 1971 року у канадському місті Едмонтоні. Виріс в місті Сент-Альберт, яке розташоване недалеко на північному-заході від Едмонтону. Зараз живе в місті Шервуд-Парк.


Назва:Адам Хмелецький

-Знайдено: + Під час Берестецької кампанії (28 червня — 10 липня 1651) А. Хмелецький був полковником. Як засвідчують документи, біля села Шнирів 10 червня 1651 року відбувся бій між козацько-татарським загоном під командуванням Хмелецького і польським загоном, який очолював реєстровий сотник Ясько Ясноборський. Козацький загін, що розмістився на ночівлю на околиці с. Перекалки, був зненацька захоплений поляками і, зазнавши великих втрат, був розбитий. На місці бою і зараз височить козацька могила неподалік села.[47]


Назва:Сезон ФК «Динамо» (Київ) 2012—2013

Підзаголовок:=== Червень ===
Знайдено: + 20 червня «Динамо» провело другий матч на зборах, перемігши азербайджанський «Хазар-Ланкаран» з рахунком 2-0[48]. Цього ж дня стало відомо, що бразильців, які перебували на перегляді, було відправлено назад[49]. Футболісти, що брали участь у Євро-2012, отримали відпустку до 28 червня[50].
Підзаголовок:=== Червень ===
Знайдено: + 28 червня «Динамо» відправилось на другий збір в Австрію у такому складі:[51]:


Зобр:37шт.


Назва:Помста за розкол країни

-Знайдено: + | 28 — 29 червня 2012 року
-Знайдено: + | 28 — 29 червня 2012 року


Зобр:17шт.


Назва:Шелестюк Тарас Олександрович

-Знайдено: + |28 червня 2013


Назва:Симоненко Рем Георгійович

-Знайдено: + Симоненко Рем Георгійович (* 28 червня 1928, м. Київ — † 10 серпня 2012, м. Київ ) — український радянський та сучасний історик, дослідник історії міжнародних відносин, доктор історичних наук, професор, лауреат Державної премії УРСР в галузі науки і техніки (1984), заслужений діяч науки України (1988).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 28 червня 1928 р. у м. Києві.


Назва:Гарам Михайло Олександрович

-Знайдено: + Миха́йло Олекса́ндрович Гара́м (нар. 11 лютого 1918 — пом. 28 червня 1944) — Герой Радянського Союзу, в часи Другої Світової війни — льотчик 32-го винищувального авіаційного полку 210-ї винищувальної авіаційної дивізії 1-го винищувального авіакорпусу 3-ї повітряної армії.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 28 червня 1944 року під час зльоту з аеродрому Ізубри Смоленської області літак командира 3-ї авіаційної ескадрильї 32-го гвардійського авіаполку Героя Радянського Союзу майора Михайла Гарама впав і розбився[52]. Очевидець трагедії Георгій Іванович Зайченко згадував:


Зобр:1шт.


Назва:Осиневич Володимир Васильович

-Знайдено: + Володимир Васильович Осиневич (28 червня 1874, Київ — жовтень 1959, Київ) — український механік-винахідник.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 28 червня 1874 року у Києві. У 1891 році закінчив Київське технічне залізничне училищеще. У 18921894 і 19061907 перебував на еміграції в США. У 1914 році працював механіком П. М. Нестерова, після 1917 року — інструктор профтехшкіл Києва, учасник багатьох виставок; отримав понад 10 авторських свідоцтв і дипломів.


Зобр:1шт.


Назва:Собор святого Івана Хрестителя — III (Перемишль)

-Знайдено: + Будівництво нового мурованого собору відбувалося під зверхністю єпископа Антонія Радиловського. Близько 1540 храм був завершений. 1691 року владика Інокентій Винницький прийняв Берестейську унію. З 1693 року святиня набула статусу головного храму перемиського єпископа Унійної Київської митрополії[53]. Єпископ Атанасій Шептицький призначив на побудову нового собору квоту, назбирану серед єпархіального духовенства за часів владики Онуфрія Шумлянського на будівництво семінарії. Зібрані духовенством кошти становили 70 тисяч злотих. Реалізацію почали з будівництва нової мурованої вежі-дзвіниці при майбутній катедрі, яку звели під наглядом отця Василя Ганчаківського протягом 17761777 років коштом 62 тисяч 128 злотих. 1779 року на підставі рішення самбірського окружного уряду через аварійний стан стару катедру замкнули. 1780 року будівлю розібрали. Після смерті єпископа Атанасія Шептицького духовенство намагалося заручитися фінансовою підтримкою в побудові нової катедри від імператриці Марії Терезії, проте 29 листопада 1780 року вона померла. Її наступник імператор Йосип ІІ 1781 року особисто відвідав Перемишль і довідався про нагальну потребу будівництва нового греко-католицького собору. Водночас уряд коронної землі запропонував перемиському духовенству звернутися до імператора з поданням про передачу під потреби катедри колишнього єзуїтського храму і колегії. Натомість духовенство звернулося до цісаря з побажанням отримати колишню кармелітську святиню. 24 квітня 1784 року надвірним декретом імператор Йосип ІІ призначив на соборну церкву Івана Хрестителя колишній храм ордену отців кармелітів босих, а приміщення вивільненого римо-католицькими монахами монастиря на резиденцію єпископа і катедрального духовенства. 28 червня 1784 року комплекс колишнього монастиря кармелітів босих був офіційно переданий греко-католикам. Водночас перемиське духовенство звернулося до влади з петицією щодо необхідності побудови на місці старого собору нової міської парафіяльної церкви, на що отримало негативну відповідь. 13 серпня 1784 року відбувся аукціон з продажу площі і матеріалів старої церкви[53]. Нині на місці колишнього готичного собору розташовується Початкова школа № 11, у дзвіниці, більш відомій як Годинникова вежа — Музей файок і дзвонів.


Зобр:18шт.


Назва:Пам'ятники Стрия

-Знайдено: + |Перший пам'ятник встановлений Степану Бандері у Стрию 28 червня 1992 року перед школою, колишнію гімназією, в якій він колись навчався. Автори пам'ятника — львівський скульптор Іван Самотос і архітектор Василь Каменщик. За часів Польщі на цьому місці стояв пам'ятник Яну Кілінському, пізніше в радянські часи — пам'ятник Віталію Примакову.


Зобр:11шт.


Назва:Марцинковський Володимир Альбінович

-Знайдено: + * 28 червня 1974 року захистив докторську дисертацію за спеціальністю «Гідравлічні машини та гідропневмоагрегати».


Назва:Пак Імре Шандорович

-Знайдено: + Пак Імре Шандорович (угор. Pákh Imre; 28 червня 1950, Мукачево) — угорсько-український підприємець.
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 28 червня 1950 року в м. Мукачево. У 1967 році закінчив Мукачівську середню школу № 1 ім. О. С. Пушкіна, а у 1972 році — східний факультет Ленінградського державного університету.


Назва:Конституційний Договір між Верховною Радою України та Президентом України від 8 червня 1995 року

-Знайдено: + Конституці́йний догові́р між Верховною Радою України та Президентом України про основні засади організації та функціонування державної влади і місцевого самоврядування в Україні на період до прийняття нової Конституції України[54] — політико-правова угода між Верховною Радою України та Президентом України, прийнята в умовах загострення конституційної кризи 8 червня 1995 року. Конституційний договір утратив чинність з прийняттям Конституції України 28 червня 1996 року.


Назва:Міжнародні договори України

-Знайдено: + Прийнята 28 червня 1996 року на п'ятій сесії Верховної Ради України ІІ скликання Конституція України встановила, що чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України. Укладення міжнародних договорів, які суперечать Конституції України, можливе лише після внесення відповідних змін до Конституції України. Таким чином, закріплений невеликий пріоритет міжнародного права над внутрішнім. Конституційний Суд України наділений повноваженням давати висновки про відповідність Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради України.


Зобр:1шт.


Назва:Список прем'єр-міністрів України

-Знайдено: + | 28 червня 1917
-Знайдено: + | 28 червня 1963
-Знайдено: + | 28 червня 1963


Зобр:87шт.


Назва:Нестеровський Петро Артемович

-Знайдено: + Петро́ Арте́мович Нестеро́вський (28 червня 1870, Каплівка — 16 березня 1932) — український фольклорист, етнограф, педагог. Батько письменника Петра Нестеровського.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 28 червня 1870 року в селі Каплівці (нині Хотинського району Чернівецької області) в сім'ї священика. У 1897 році закінчив Варшавський університет, де й викладав російську і церковнослов'янську мови, історію. Згодом був директором та інспектором у гімназіях Варшави. Перебуваючи в рідному краю на літніх канікулах, їздив по селах (села Грозинці, Каплівці і Керстенці, нині Хотинського, та Вітрянка, нині Сокирянського райнів Чернівецької області) з етнографічними розвідками, а також до Непоротова, щоб ознайомитися зі скельним монастирем. Свої записи (добірки пісень, казок, легенд, загадок, заговорів, прислів'їв і приказок як «Материалы по этнографии бессарабских русинов») публікував у часописі «Киевская старина». У праці «Бессарабские русины» автор подав весь життєвий цикл бессарабських українців в окремих нарисах: «Вірування бессарабських русинів», «Народження дитини», «Весілля», «Похорон», «Коляди», «Новий рік», «Йордан», «Великдень», «Зелені свята» тощо.


Назва:Українсько-шведські відносини

-Знайдено: + * Під час Великої Північної війни Швеція і український гетьман І. Мазепа уклали союз в 1708 році проти Росії в особі імператора Петра I. Адже Росія була в союзі з Данією і польським королем Августом II (одночасно був курфюстом Саксонії). А Швеція воювала проти них. І українські козаки мусіли брати участь у російських походжах на Прибалтиці. З 1705 року за посередництво Станіслава Лещинського Мазепа почав таємні переговори зі шведським королем Карлом XII, що завершилися успішним приєднанням України до антимосковської коаліції. До чого приєднався також кошовий отаман Запоріжжя Кость Гордієнко, який уклав 28 березня 1709 р. у Великих Будищах договір з Карлом XII. Згідно якого Швеція зобов'язувалася не укладати мирного договору з Московщиною так довго, поки Україна (Гетьманщина і Запоріжжя) не буде вільною і незалежною. А у жовтні 1709 р. Карл XII вступив в Україну. — Шведи грубо порушили стратегічні і тактичні плани І. Мазепи тим, що дали бій на теренах України замість битви в Росії. Після поразки під Полтавою 28 червня 1709 року, частина шведської армії та українського війська козаків під проводом короля Карла XII та гетьмана Івана Мазепи разом були змушені втекти у Бендери (тоді на теренах Османської Туреччині). Де І. Мазепа невдовзі помер. А Карл XII уклав союз із гетьманом Пилипом Орликом, на основі якого мав допомагати у боротьби проти Москви (до цього союзу пристали Кримський ханат та Туреччина). Карл XII мав змогу вступити в бій з переслідувачами на чолі з князем О. Меншиковим, що змусило підписати капітуляцію, хоча шведське військо мало більшу кількість живої сили армії, але шведське командування відмовило дати вигідний бій, і король Швеції був у пораненому стані, а невдовзі був вбитий самими шведами у Норвегії (гудзиком замість дробі в голову). За свідченням мемуарів гетьмана Пилипа Орлика фаворит Петра I О. Меньшиков виконував то переслідування шведської армії та українських козаків, бо російський цар Петро I був зайнятий геноцидом українського народу серед мирного неозброєного населення — навіть росіяни різали животи вагітним українським козачкам, щоб не народжувалися козаки на їх думку, пускали по Дніпру розіп'ятих на деревах християн козаків для демонстрації жаху мирному населенню, заслання в Київ шпигуна в одязі монаха для підпалу архіву та бібліотеки Печерської Лаври (де зберігалися дипломатичні і манускрипти від часів Київської Русі), що є нонсенсом для голови Російської Православної Церкви ким був Петро I офіційно[55]. Тоді Пилип Орлик був обраний гетьманом на еміграції. Саме у м. Бендери гетьман Пилип Орлик написав одну з перших конституцій у Європі. Ця конституція була підтримана ще за життя Карла XII, де гетьман П. Орлик називає шведського короля захисником України і визнає його в тій конституції королем України. Після кількох невдалих рейдів в Україну гетьмана Пилипа Орлика разом з кількома іншими вірними йому козаками він оселивсь у Швеції в 1715 році, до періоду його життя у Франції (див. аеропорт Орлі). Гетьман Пилип Орлик зі своєю дружиною Ганною Герцик і їх семеро дітей жили у шведському місті Крістіанстад кілька років (разом 24 особи). Серед інших українських біженців оселилися деякі і в Стокгольмі (1716–1720 рр.) — це і дружина племінника Івана Мазепи Андрія Войнаровського Ганна Мирович (мешкала у замку Тіннельсе біля Стокгольму до 1740-х рр.), генеральний осавул Григорій Герцик, генеральний хорунжий Іван Герцик, генеральний суддя Климентій Довгополий (†1719 р. у Стокгольмі), генерал-ад'ютант Федір Мирович, бунчужні Федір Третяк та А. Герцик, і український православний священик отець Парфеній. Син Пилипа Орлика Григорій Орлик навчався у Лундському університеті[56]. Пилип Орлик та його сім'я залишили Стокгольм в 1720 р., але вже в 1747 р. його вдова і діти отримали фінансову підтримку з боку парламенту ШвеціїРиксдагу)[57]. Відповідно міжнародної військової етики добровільна офіційна віддача ворогові прапора та інших державних символів на полі битви або силове захоплення їх ворогом означає поразку віддавшого. Клейноди України періоду шляхетного гетьмана гербу «Курч» пана Івана Мазепи не були втрачені і не віддані російському цареві Петрові I, а зберігаються у союзника України Швеції в Стокгольмі і досі. Які використав для президентської присяги президент України Ющенко Віктор Андрійович, що були навмисно привезені для урочистої інавгурації зі Стокгольму.


Зобр:4шт.


Назва:Румунський Народний Дім у Чернівцях

-Знайдено: + А вже 28 червня 1940 року у Чернівці ввійшли радянські війська і приміщення передали під різні установи.


Зобр:1шт.


Назва:Семенюк Осип

-Знайдено: + Для огляду всіх патріотичних сил було вирішено провести 28 червня 1914 року II-й краєвий здвиг руханкових, пожарних і стрілецьких товариств, приурочений до 100-ї річниці Тараса Шевченка.


Зобр:1шт.


Назва:Матвійчук Микола Макарович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + З 28 червня 1968 року по 1988 рік завідував кафедрою, у 19881990 роках — професор кафедри історії КПРС для природничих факультетів, у 19901991 роках — кафедри політичної історії України, у 19911995 роках — кафедри української історії та етнополітики. Був головою спеціалізованої ради із захисту кандидатських дисертацій при Київському університеті.


Назва:Юдін Андрій Вікторович

-Знайдено: + Ю́дін Андрі́й Ві́кторович (нар. 28 червня 1967, СРСР) — радянський та український футболіст, що виступав на позиції захисника. Майстер спорту СРСР (1989). Відомий перш за все завдяки виступам у складі дніпропетровського «Дніпра» та низки російських і українських клубів. У складі національної збірної України з футболу провів 1 поєдинок. Після завершення активної кар'єри гравця став футбольним тренером, прийнявши російське громадянство.


Назва:Історія Одеси (1914-1920)

-Знайдено: + 11 березня на 17-му на засіданні Громадянського комітету новим «тимчасовим» Міським головою був обраний інженер і кадет Михайло Брайкевич, заступником Брайкевича став меншовик В. Богуцький, революційним губернатором став начальник Одеського військового округу генерал Д. Ебел, виконуючим обов'язки градоначальника — генерал У. Єсаулов, комісаром міліції — професор Д. Михайлов. Комендантом міста став прапорщик есер Рязанов. Одночасно було вжито необхідних заходів щодо захисту завоювань революції, була створена Комісія громадської безпеки, що контролювала охорону стратегічних об'єктів. Революційні студенти домоглися відставки реакційного ректора Одеського університету Д. Кішенського. З в'язниць були звільнені всі політичні в'язні. Командувачем Одеським військовим округом був призначений генерал Д. Ебел (з серпня 17-го — генерал П. Феліцин), а начальником штабу округу — генерал Никанор Олександрович Маркс або як його звали в Одесі «червоний генерал». Військовим комісаром Тимчасового уряду в Одесі став Н. Харіто, а військово — морським комісаром М. Шрейдер. 19 березня в Одесі відбулося Українське Віче яке зібрало більше 700 одеситів. Віче відкрив Володимир Чехівський. З березня 1917 року в Одесі став видаватися журнал «Українське слово» (за ред. Лідера місцевої УСДРП Володимира Чехівського). У Українську Центральну Раду від Одеси було обрано: Іван Луценко, І. Романенко, Володимир Чехівський, Всеволод Голубович, Пелішенко, Кущ, Чорнота. Главою українського Керівного комітету став Сергій Шелухін. 13 квітня] в Одесі була створена Губерніальна українська Рада, в якій провідну роль відігравали українські соціал-демократи і українські есери, головою Ради став Володимир Чехівський. 28 червня в місті пройшов український Національний з'їзд на якій з усією Херсонської губернії зібралися близько 200 делегатів.


Зобр:6шт.


Назва:Тамаркін Яків Давидович

-Знайдено: + Тамаркін Яків Давидович — (англ. Jacob David Tamarkin; 28 червня 1888, Чернігів — 18 листопада 1945, Вашингтон, США) — український математик.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 28 червня 1889 року в Чернігові в сім'ї лікаря Давида Ільїча Тамаркіна і Софії Борисівни Красильщикової з родини заможного єврейського землевласника. Закінчив 2-у гімназію Санкт-Петербургу, де навчався в одному класі з О. О. Фридманом (разом з яким в 1906 році опублікував свою першу наукову статтю). Навчався на фізико-математичному факультеті Санкт-Петербурзького університету, після закінчення якого залишився для підготовки до професорського звання.


Назва:Носирєв Іполит Васильович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 28 червня 1999 року на 67-му році життя. Як видатний вчений і талановитий організатор професор Іполит Васильович Носирєв зробив істотний внесок у розвиток не лише вітчизняної науки, а й міжнародного співробітництва.


Назва:Струтинський Вілен Митрофанович

-Знайдено: + Струтинський Вілен Митрофанович (16 жовтня 1929, Данилова Балка — † 28 червня 1993) — український фізик-теоретик, 1972 — член-кореспондент АН УРСР, 1977 — лавреат премії ім. Т. Боннера.


Назва:Максименко Володимир Григорович

-Знайдено: + Максименко Володимир Григорович (* 28 червня 1912, Погреби — тепер Глобинський район — † 23 липня 1994, Львів)— український актор, 1972 — народний артист УРСР, лауреат Шевченківської премії 1978 року.


Назва:Місцеві вибори в Україні 2014

-Знайдено: + У пояснювальній записці до документу зазначено, що на день проведення останніх чергових місцевих виборів 31 жовтня 2010 року чинною була редакція Конституції України від 28 червня 1996 року, якою був встановлений чотирирічний строк повноважень депутатів місцевих рад та сільських, селищних і міських голів. Отже депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови обиралися виборцями на чотири роки.


Назва:Сезон ФК «Чорноморець» (Одеса) 2013—2014

Підзаголовок:=== Червень ===
Знайдено: + 12 червня 2013 року після відпочинку почалася підготовка до нового сезону на тренувальній базі «Чорноморця» СОК «Люстдорф».[58] 15 червня на офіційному сайті клубу з'явилася інформація про підписання контракту між Чорноморцем та колишнім півзахисником донецького «Шахтаря» Олексієм Гаєм, який буде виступати за одеситів під 10-м номером[59]. А 20 червня клуб об'явив, що були підписані ще два контракти — з росіянином Сергієм Самодіним (18-й номер) та колишнім півзахисноком криворізького «Кривбасу» Рінаром Валєєвим (88-й номер), який вже грав у складі «моряків» у 20072009 роках[60]. 24 червня відбувся перший за сезон товариський матч з професійним клубом — тираспольським «Шерифом» (2:2). М'ячі у ворота молдован забили — одесит Рінаром Валєєв та івуарієць Джа Джедже (на 7-й та 22-й хвилинах відповідно). У той же час стало відомо, що у другому кваліфікаційному раунді ліги Європи УЄФА «Чорноморець» буде грати або з албанською Теутою, або з молдавською Дачією[61]. 28 червня пройшов ще один товариський матч, але тепер з українським клубом — кіровоградською Зіркою (1:1). Гол у ворота кіровоградців забив албанець Еліс Бакай[62].


Зобр:3шт.


Назва:Українсько-хорватські відносини

-Знайдено: + 2011 рік був досить плідним для двосторонніх відносин. 22 лютого 2011 року Заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін зустрівся у Загребі з очільником МЗС Хорватії А. Пленковичем, також відбулися зустрічі з посадовцями, що відповідали за євроінтеграцію Хорватії. 9-10 березня 2011 року Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у рамках офіційного візиту зустрівся з керівником хорватського парламенту, президентом країни, очільником МЗС і головою СДП. 6-7 квітня 2011 року у Києві зустрічалися голови політичних депатраментів зовнішньополітичних відомств країн: Олександр Александрович й Александар Хайна. 19 квітня 2011 року Україну відвідує президент Хорватії Іво Йосипович, де він зустрівся з Президентом України Вікторем Януковичем у рамках Київського саміту. 28 червня 2011 року Хорватію відвідав Борис Тарасюк як голова Комітету з питань європейської інтеграції ВРУ, у ході візиту відбулись зустрічі з головою і заступником голови хорватського парламенту, головою Комітету з питань європейської інтеграції та іншими. 3-7 жовтня 2011 року відбулося перше засідання Хорватсько-української комісії з питань військово-технічного співробітництва.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Приєднання Західної Волині та Східної Галичини до складу УРСР
  2. [http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?
  3. Матейко Р. Тернопільщина за часів ЗУНР // Свобода. — 1997. — 1 листоп.
  4. Сушереба Н. З дня перенесення уряду ЗУНР до Тернополя // Освітянин. — 1996. — № 11-12. — С. 3
  5. Стецишин О. Ландскнехти Галицької армії. Часопис, Львів 2012. ISBN 978-966-2720-02-0
  6. Про визнання таким, що втратив чинність, Указу Президента України від 26 червня 1996 року N 467: Президент України; Указ від 01.07.1996 № 489/96
  7. Про прийняття Конституції України і введення її в дію: Верховна Рада України; Закон від 28.06.1996 № 254/96-ВР
  8. Криса Л., Фіголь Р. Личаківський некрополь. — Львів, 2006. — С. 58, 248. — ISBN 966-8955-00-5.
  9. Національна академія наук України
  10. [http://graph.document.kremlin.ru/page.aspx?
  11. Лавринович — вже голова Вищої ради юстиції // Українська Правда, 04 липня 2013
  12. Головою Вищої ради юстиції обрано Олександра Лавриновича // Офіційний сайт Вищої Ради Юстиції
  13. Указ Президента України № 713/2011 від 28 червня 2011 року «Про нагородження О.Лавриновича орденом за „За заслуги“»
  14. Про визнання таким, що втратив чинність, Указу Президента України від 26 червня 1996 року N 467: Президент України; Указ від 01.07.1996 № 489/96
  15. Про прийняття Конституції України і введення її в дію: Верховна Рада України; Закон від 28.06.1996 № 254/96-ВР
  16. Від 18 червня 1991 року № 1205-XII
  17. від 5 червня 1992 року № 2417-XII
  18. від 28 червня 1996 року № 256/96-ВР
  19. від 1 лютого 2000 року № 1421-XIV
  20. Склад нових керівних органів партії «Батьківщина»
  21. Плагіат Раїси Богатирьової з відоероліком, який підтверджує цей факт на сайті «Українська правда» (укр.)
  22. На берегах Дністра пройшли Малі Олімпійські Ігри // Національний олімпійський комітет України
  23. [http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?
  24. Центр міської історії Центрально-Східної Європи [http://www.lvivcenter.org/uk/uid/picture?
  25. Анотований каталог пам'ятників О.С. Пушкіну в світі на Фундаментальна електронна бібліотека «Російська література і фольклор» (рос.)
  26. Леандро Алмейда — гравець «Динамо». ФК «Динамо» (Київ). Офіційний сайт. 28 червня 2009
  27. Фашан та Алмейда обрали номери. ФК «Динамо» (Київ). Офіційний сайт. 30 червня 2009
  28. Засідання Архієрейського Собору (28 червня 2013 р.)
  29. Справка КГБ о судьбе пулковских астрономов
  30. Про те, що сам митрополит Антоній заперечував своє знайомство з Достоєвським, писав професор М. Е. Поснов у книзі, що вийшла в 1929 році і пізніше передрукованій в офіційному органі Архієрейського Синоду (див.: М. Е. Поснов. Митрополитъ Антоній, как православный богословъ-догматистъ. // «Церковные ведомости. (архієрейського синоду, Королівство С. Х. С.). 1 (14) - 15 (28) червня 1930 р., № 11 і 12 (198-199), с 7.)
  31. [http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?
  32. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою Statut не вказано текст
  33. [http://www.zsmu.info/index.php?
  34. ЗАлК (Запоріжжя) - Моноліт (Костянтинівка). Офіційний сайт Федерації футболу України. UA. Процитовано 18 грудня 2011.
  35. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою фар не вказано текст
  36. Український національний рух напередодні Першої світової війни
  37. П. Пундій. Українські лікарі. Біорг. Довідник, кн.2 — лікарі діяспори. НТШ, УЛТ ПА, СФУЛТ, Львів-Торонто 1996.
  38. «ОУН і УПА». Наукова конференція Івано-Франківськ 16-17.1.1993.Стрий 1993.
  39. Літопис УПА. Торонто 1989 — Львів 1995. т. 23
  40. http://amcenters.com/ua/konsultativniy-komitet/
  41. Адміністративно-територіальний поділ Полтавщини (1943–2003 рр.): Довідник з історії адміністративно-територіального поділу. Частина ІІ. — Полтава: Полтавський літератор, 2002, с. 6
  42. Адміністративно-територіальний поділ Полтавщини (1943 — 2003 рр.): Довідник з історії адміністративно-територіального поділу. Частина ІІ. — Полтава: Полтавський літератор, 2002, с. 6
  43. http://tema.in.ua/article/1794.html
  44. [http://www.horodysche.org.ua/?
  45. Бокаріус Микола Миколайович Персональний сайт Славіка Бігуна
  46. Київські некрополі(рос.)
  47. Львівська наукова бібліотека, Ф. Бібліотека Оссолінських, № 225, № 358,359. Державний воєводський архів в м. Гданськ, шифр 300, 29/135, мл 331–331 об. (копія).
  48. Динамо обыграло Хазар
  49. Динамо отправило бразильцев на Родину
  50. 11 динамовских сборников в отпуске
  51. Динамо отправилось на второй сбор
  52. За даними інших джерел (зокрема www.warheroes.ru) гвардії майор Гарам отримав важке поранення у повітряному бою в районі Ізубри, помер від ран 28 червня 1944-го.
  53. а б Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою lak не вказано текст
  54. Конституційний договір між Верховною Радою України та Президентом України про основні засади організації та функціонування державної влади і місцевого самоврядування в Україні на період до прийняття нової Конституції України: Верховна Рада України; Конституційний договір від 08.06.1995 № 1к/95-ВР
  55. Пилип Орлик (гетьман-емігрант), Вас. Різниченко, вид. «Заповіт» (репринт 1918 р. «Київ-Союзбанк»), м. Київ, 1991 р.
  56. стор. 3806, Наукове товариство імені Шевченка, «Енциклопедія українознавства», том 10 (перевидання в Україні), Львів — 2000 р. ISBN 5-7707-4048-5
  57. Alfred Jensen: Mazepa, pp. 174–194. Lund 1909.
  58. «Черноморец» начал подготовку к новому сезону. chernomorets.odessa.ua (рос.). 12-06-2013.
  59. Алексей Гай подписал контракт с «Черноморцем». chernomorets.odessa.ua (рос.). 12-06-2013.
  60. Пополнение в составе «Черноморца». chernomorets.odessa.ua (рос.). 20-06-2013.
  61. «Черноморец» — «Шериф» (Тирасполь, Молдавия) – 2:2. chernomorets.odessa.ua (рос.). 24-06-2013.
  62. Тренировочный матч: «Черноморец» — «Звезда» (Кировоград) – 1:1. chernomorets.odessa.ua (рос.). 24-06-2013.