Вікіпедія:Кнайпа (різне)/Архів 63

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Чи будемо робити святковий логотип до 19-річчя української Вікіпедії?

30 січня виповнюється 19 років українській Вікіпедії. Традиційно в минулі роки до дня народження робили конкурс на святковий логотип (ось минулорічний приклад).

Цього разу «Вікімедіа Україна» готова, як у минулі роки, взяти на себе координацію процесу, відзначити переможців, надрукувати сувенірну продукцію з переможним логотипом.

Але для початку хотів проконсультуватися, чи загалом це актуально і на часі зараз — чи навпаки під час війни краще залишити наше синьо-жовте лого? (Чи, можливо, варто зробити конкурс на святкове лого, але зробити вимогою, щоб воно було синьо-жовтих тонів?)) Що думаєте? --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 15:37, 10 січня 2023 (UTC)

19 років — досить некругла дата, акцентувати увагу на святкуванні на тлі війни якось недоречно. Серед інших українських чи україномовних організацій не бачу привернення уваги до своїх річниць. Якби був 20-річний ювілей, можна ще було б подумати, а 19-річчя, мабуть, було б слушно пропустити — NickK (обг.) 22:41, 10 січня 2023 (UTC)
Якось не бачу сенсу. --AS 23:34, 10 січня 2023 (UTC)
Враховуючи, що ми і так змінений логотип використовуємо, то можна зробити. Але щось скромне. --塩基Base 02:57, 11 січня 2023 (UTC)
типу такого, без малювання чисел --Anntinomyобг 13:05, 11 січня 2023 (UTC)
прикольно! Я - ЗА!😉👍🇺🇦💙💛🇺🇦 --Nickispeaki (обговорення) 21:30, 11 січня 2023 (UTC)
Ну я радше навпаки думаю — менше декору, але все ж з цифрами — інакше не буде зрозуміло що ми святкуємо і не дай боги в той день ще якась трагедія станеться. У той же час я все ж уважаю, що воєнний час не має означати скасування святкувань повне. --塩基Base 22:02, 11 січня 2023 (UTC)
погоджуюсь, вік таки важливіше показати за умовні кульки --Anntinomyобг 17:10, 13 січня 2023 (UTC)
Не варто, нема що відзначати. --Юрко (обговорення) 04:53, 11 січня 2023 (UTC)
під час війни. смертей, горя.... святкувати? що це - шабаш на руїнах ? --Білецький В.С. (обговорення) 22:10, 11 січня 2023 (UTC)
У вас цікаві уявлення про святкування. --AS 22:58, 11 січня 2023 (UTC)
Хіба що графічно відзначити, що річниця припала на війну. --Alex Blokha (обговорення) 00:25, 12 січня 2023 (UTC)
До підсумку
  • Здається, загальний настрій — скоріше за те, щоб не змінювати логотип. Звичайно, це не означає, що святкування повністю скасовується; «Вікімедіа Україна» все одно проведе широкий Вікімарафон, підготує пресреліз для медіа про дня народження укрвікі тощо. Якщо маєте ідеї, що і як варто зробити, запрошую ділитися ними тут або за адресою wikimarathonwikimedia.org.ua --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 11:09, 15 січня 2023 (UTC)

З 15 січня до 5 лютого пройде кампанія #1Lib1Ref у Вікіпедії

ГО «Вікімедіа Україна» запрошує бібліотекарів та всіх охочих долучитися до міжнародної акції #1Lib1Ref в українському розділі Вікіпедії, що триватиме синхронно із світом — з 15 січня до 5 лютого. Її метою є покращити перевіреність фактів у Вікіпедії та допомогти наповнити найбільшу онлайн-енциклопедію посиланнями на авторитетні джерела.

Деталі про проєкт читайте на його сторінці у Вікіпедії. Також зверніть увагу, що ми подали заявку на відображення банеру CentralNotice про цей проєкт. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 15:15, 12 січня 2023 (UTC)

Зголошення регіональних організаторів та організаторок заходів Вікімарафону 2023

З 26 січня до 1 лютого 2023 року ГО «Вікімедіа Україна» проведе щорічний Вікімарафон — захід до 19-річчя української Вікіпедії, метою якого є залучити якомога більше людей до створення статей у Вікіпедії. Цього року офлайн події пройдуть не тільки в Україні, а і за кордоном.

У межах Вікімарафону ми надаємо фінансову, інформаційну та іншу підтримку місцевим заходам для спільної роботи у Вікіпедії, а також заходам, що будуть проходити за кордоном.

Якщо ви зацікавлені у проведенні заходу/тренінгу з редагування Вікіпедії в межах Вікімарафону, запрошуємо зголошуватися до 22 січня включно.

Дізнатися більше про умови підтримки і подати заявку для організації події в Україні можна в анкеті: за посиланням

Якщо ви готові провести подію за кордоном, або готові бути тренером/кою на такій події і розповісти учасникам та учасницям про Вікіпедію, заповніть заявку і ми вам допоможемо: за посиланням Чекаємо на ваші заявки. --OlenaVinsent (WMUA) (обговорення) 11:13, 16 січня 2023 (UTC)

Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за грудень 2022 — січень 2023 року

Актуальні події та можливості

До 5 лютого українські бібліотекарі, бібліотекарки та всі охочі можуть взяти участь у міжнародній акції #1Lib1Ref, метою якої є наповнити Вікіпедію авторитетними джерелами. У вівторок 17 січня ми проведемо вебінар до кампанії #1Lib1Ref, зареєструватися можна за посиланням.

До 5 лютого триває подання на стипендії на участь у Вікіманії 2023 у Сінгапурі від Фонду Вікімедіа. Деталі читайте за посиланням.

Майбутні події

З 26 січня до 1 лютого ГО «Вікімедіа Україна» проведе щорічний Вікімарафон — захід до 19-річчя української Вікіпедії, який має на меті залучити якомога більше людей до наповнення Вікіпедії. Щоб долучитися — слідкуйте за нашими анонсами. До 22 січня триває зголошення організаторів місцевих подій Вікімарафону в Україні та для українців за кордоном.

Минулі події

До 18 грудня в українській Вікіпедії проходив тематичний тиждень до 300-річчя Григорія Сковороди. Протягом тижня 13 учасників та учасниць кампанії започаткували 62 статті, 6 категорій та доопрацювали 3 статті. Детальніше читайте у нашій статті.

До 20 грудня тривала українська частина Конкурсу наукових зображень для Вікіпедії. До кампанії долучилися 66 учасників та учасниць, які завантажили 539 зображень. Детальніше про перші результати читайте за посиланням.

Публікації «Вікімедіа Україна»

Міжнародні події та публікації

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 10:43, 16 січня 2023 (UTC)

Підготовка до Вікімарафону 2023 року

З 26 січня до 1 лютого 2023 року ГО «Вікімедіа Україна» проведе щорічний Вікімарафон — захід до 19-річчя української Вікіпедії, метою якого є залучити якомога більше людей до створення статей у Вікіпедії.

Триває зголошення регіональних організаторів та організаторок. Якщо ви зацікавлені у проведенні заходу/тренінгу з редагування Вікіпедії в межах Вікімарафону, запрошуємо зголошуватися до 22 січня включно. Заявка для організації події в Україні: за посиланням Заявка для організації події закордоном: за посиланням

Також ми проведемо кілька вебінарів на які можно зареєструватись за посиланням

Зверніть увагу, що ми подали заявку на відображення банеру CentralNotice про цей проєкт.--OlenaVinsent (WMUA) (обговорення) 21:16, 17 січня 2023 (UTC)

Новий дизайн

Я бачу новий дизайн вже з'явився в Англовікі. Це якийсь жах! Взагалі не розумію, чим думали, коли його створювали. Я навіть у смартфоні цю ганьбу не використовую, а переходжу на стаціонарну версію. Перелік інших мов так захований, що взагали зникає бажання його шукати. Перелік розділів теж засунули вбік та сховали. Що воно покращує? Він створений для людей, для яких Вікіпедія взагалі ніякого значення не має, а інтереси людей, які створюють Вікіпедію — зневажливо проігноровані. Люди роками писали статті, підлаштовували їхнє оформлення, а тут взяли і з одного маху всім підтерлися! Як так можна? У нас він теж скоро буде?--Парус (обговорення) 19:46, 18 січня 2023 (UTC)

Сподіваюсь вони залишать можливість користувачам використовувати старий інтерфейс через персональні налаштування. --Artem Ponomarenko (обговорення) 19:57, 18 січня 2023 (UTC)
Парус, детальніше про те, чим керувалися розробники є тут: mw:Reading/Web/Desktop Improvements/Frequently asked questions/uk. Спільнота енвікі погодилася на увімкнення цих оновлень; спільноту уквікі запитували раніше і невдовзі запитуватимуть ще раз, перш ніж їх вмикати.
Artem Ponomarenko, так, можливість залишитися на старому Векторі залишається. Однак треба мати на увазі, що інші користувачі будуть ним користуватись, і це сильно впливає на наше спілкування з новачками. --Ата (обг.) 09:53, 19 січня 2023 (UTC)
Хіба погодилася? Там же більше голосів проти, ніж за, але все одно увімкнули. --塩基Base 03:50, 20 січня 2023 (UTC)
Поява нового дизайну дуже деморалізує й відбиває бажання надалі працювати у Вікіпедії. Здається, що прийдеться відмовитися від Вікіпедії та шукати якесь нове хоббі. Смартфонізація у всьому вже починає шкодити нашому суспільству. Ось нехай випадкові відвідувачі-зіваки-смартфонники й пишуть їм Вікіпедію, якщо вони так за них переживають. Якщо вони вже вдумали - то вони його вліплять попри небажання дописувачів, влада завжди так робить, як у житті, так і тут. Ті хто дійсно хоче серйозно переглядати статті й поритися в Вікіпедії - він буде це робити не через смартфон, а через ноутбук чи комп. Бо що ти не роби - смартфон це дуже малий та незручний пристрій, через нього завжди лінь дивитися статті повністю, бо він не може повністю передати візуально "картину" статті, її оформлення, він не може передати те, що може показати ноутбук, чи комп. Влада вирішила погіршити оформлення в угоду тим, хто зайшов сюди випадково, чи просто так, переглянути кілька речень і піти далі. Смартфон це більше для того щоб почитати новини, зайти у соцмережі, або глянути відео, ніж для Вікіпедії. Я наприклад, якщо хочу поритися в Вікіпедії - то ніколи це не роблю через смартфон, а дивлюся через ноутбук. Та й щоб написати статтю, як не крути, - потрібен ноутбук, а не смартфон. Тож, Вікіпедія - це для ноутбуку, а не смартфону, і псувати її в угоду смартфону - не треба, хоча я і у смартфоні не користуюся нововведенням, а намагаюся перейти на старий дизайн.--Парус (обговорення) 04:37, 20 січня 2023 (UTC)
Старий дизайн іноді не дуже, але цей - жах. Призначений для одномовних спільнот. Нашо його включили для англ вікі - незрозуміло. --Alex Blokha (обговорення) 23:12, 20 січня 2023 (UTC)
Alex Blokha, в сенсі, одномовних? --Ата (обг.) 11:36, 22 січня 2023 (UTC)
В сенсі що він комфортний тим, хто не перемикається на інші мови. --Alex Blokha (обговорення) 23:24, 22 січня 2023 (UTC)

Відкрито голосування щодо переглянутих Настанов із правозастосування Універсального кодексу поведінки

На Мета-вікі ви можете знайти це повідомлення в перекладі іншими мовами.

Привіт усім!

Період голосування щодо переглянутих Настанов із правозастосування Універсального кодексу поведінки уже відкрито! Голосування триватиме два тижні та закінчиться о 23:59 UTC 31 січня 2023. Будь ласка, відвідайте сторінку з інформацією для виборців на Мета-вікі, щоб отримати інформацію про право голосу та детальну інформацію про те, як голосувати.

Для отримання подробиць щодо Настанов із правозастосування та про процес голосування, перегляньте наше попереднє повідомлення.

Від імені Команди проєкту УКП


AAkhmedova (WMF) - 20:54, 18 січня 2023 (UTC)

Вибачте, але - ні. Після цих "нових дизайнів", немає бажання далі там за щось та за когось голосувати, й обирати надалі нових представників керівництва Вікіпедії які не стають на заваді тим "новим дизайнам".--Парус (обговорення) 04:46, 20 січня 2023 (UTC)
Парус, не можу не уточнити, що вам зараз не пропонують нікого обирати. --Ата (обг.) 11:35, 22 січня 2023 (UTC)
Навіщо нам команда проєкту, яка робить все на власний розсуд, без врахуваняя позиції спільноти? --Юрко (обговорення) 10:33, 21 січня 2023 (UTC)

Існує думка

У нас десь 500 разів використовується таке АД, як "існує думка" :) Існує думка, що це тре прибрати :) Після прибирання тему мабуть можна перенести в "гумор". --Alex Blokha (обговорення) 23:09, 20 січня 2023 (UTC)

Згоден, треба прибирати таке. --Юрко (обговорення) 10:31, 21 січня 2023 (UTC)
  • Якщо думку подано з посиланням на джерело ("Тому існує думка, що метеорити утворювались внаслідок порівняно нечисленних імпактних подій, які трапляються на Марсі в середньому кожних кілька мільйонів років. … Моделювання зіткнень із космічними тілами на Марсі відповідає таким висновкам[29]"), то це цілком прийнятно.
  • Якщо ж посилань на джерела нема, то до таких тверджень слід поставити шаблон {{Джерело?}}.
    • І якщо за кілька тижнів джерела так не буде наведено, тоді вже вилучати.
Вилучати одразу і все підряд не годиться. --Olvin (обговорення) 11:28, 21 січня 2023 (UTC)

В енциклопедіях друкованих чи електронних конструкція "‎Існує думка" присутня. То, в чому проблема? Artem Ponomarenko (обговорення) 12:42, 21 січня 2023 (UTC)

Думка має джерело, і це має бути вказано. Ця сакральна фраза нічого поганого не містить, але її затягнули з тих гірших часів минулого століття та тисячоліття де цим приховували відсутність джерел або "власну величність прикривали". Тому фраза може бути за умови вказання джерела (гірше - коли не буде думок!) ) З повагою -Всевидяче Око (обговорення) 14:12, 24 січня 2023 (UTC)

Матеріал для Укрінформу до дня народження української Вікіпедії

Підготував матеріал до дня народження української Вікіпедії на прохання журналіста Укрінформу.

Див. Користувач:Perohanych/Інтерв'ю.

Якщо є зауваження, доповнення, дайте знати. --Perohanych (обговорення) 09:03, 28 січня 2023 (UTC)

"правило «100 років»... Цей критерій значущості" — можливо краще сказати, що це принцип, а не критерій. "Критерій" звучить формальніше. Стосовно РуВікі можна додати, що русаки досі не навчились писати "в Україні".--AS 12:22, 28 січня 2023 (UTC)
По пунктах:
3. забезпечили то (те)
4. Потрібно подати загальну тільки кількість статей, бо кількість у підкатегоріях змінюється через перекатегоризацію.
9. Загалом редагування Вікіпедії це заняття для середнього класу, а на мою думку і студентства
10 Редагування з врахуванням ботів чи без них?
11 Можна згадати, що Костенко був визнаний вікіпедистом року
15 Потрібно уточнити, що мова Вікіпедії залежить від налаштованої мови браузера--Submajstro (обговорення) 13:11, 28 січня 2023 (UTC)

@AS та Submajstro: Дякую за зауваження.

AS Згоден, ВП:100 це принцип, а не критерій.

Submajstro По п. 4 — там тільки статті. Використовував Petscan на глибину 3.

Фраза містить 201 статтю і 37 підкатегорій некоректна, бо часто змінюється, краще не писати. Я перекатегоризував декілька статей, з підкатегоріями теж потрібно щось робити, бо повний безлад.--Submajstro (обговорення) 18:01, 28 січня 2023 (UTC)
Думаю це не принципово. Сьогодні там 36 підкатегорій і 196 статей. Інші приведені в матеріалі цифри також адекватні. Пошук https://petscan.wmflabs.org/ по Категорія:Російсько-українська війна (з 2014) з глибиною 3 показує 3174 статті, які були створені після 1 січня 2022. Тобто принципово нічого не змінилося. --Perohanych (обговорення) 18:29, 28 січня 2023 (UTC)

По п. 10 — всі редагування, включно з ботами. Як виділити створені "нелюдськими зусиллями" ботів — не знаю.

По 15 що мається на увазі — результати видачі Google?

Може не до теми, але декілька років тому обговорювали, що пошук спочатку видавав статті росвікі, висловили припущення що залежить від мови налаштування. Перевірив, ніби-то не залежить. Видає укрвікі. --Submajstro (обговорення) 18:01, 28 січня 2023 (UTC)

По п. 3, 9 і 11 — згоден.

Посилання на цей розділ у Кнайпі скину журналісту. Далі, журналіст робитиме свій матеріал, потім його дивитиметься коректор і літредактор. --Perohanych (обговорення) 17:22, 28 січня 2023 (UTC)

"Загалом редагування Вікіпедії це заняття для середнього класу". Загалом це твердження без фактажу притягнуте за вуха. Я не пам*ятаю, щоб у нас було опитування до якого класу належать вікіпедисти.--Alex Blokha (обговорення) 20:48, 28 січня 2023 (UTC)
Це твердження з презентації Асафа Бартова на Вікіманії у Гонконгу. --Perohanych (обговорення) 12:06, 29 січня 2023 (UTC)

Невдовзі завершиться голосування щодо переглянутих Настанов із правозастосування Універсального кодексу поведінки

На Мета-вікі ви можете знайти це повідомлення в перекладі іншими мовами.

Привіт усім,

Голосування щодо переглянутих Настанов із правозастосування Універсального кодексу поведінки завершиться 31 січня 2023 року о 23:59 UTC. Будь ласка, відвідайте сторінку з інформацією для виборців на Мета-вікі, щоб отримати інформацію про право голосу та детальну інформацію про те, як голосувати. Більше інформації про Настанови з правозастосування та процес голосування доступно в цьому попередньому повідомленні.

Від імені Команди проєкту УКП

AAkhmedova (WMF) - 20:02, 30 січня 2023 (UTC)

Бажано проголосувати, це продемонструє рівень активності україномовної спільноти Вікіпедії. https://meta.wikimedia.org/wiki/Universal_Code_of_Conduct/Revised_enforcement_guidelines/Voter_information/uk

Growth team newsletter #24

14:44, 31 січня 2023 (UTC)

Оновлення алгоритму роботи WRating

Знайшов трохи часу, щоб попрацювати над рейтингом Вікіпедистів https://wrating.ukrface.org/ і якісно його покращити. Тепер (вже з цього місяця) рейтинг відкидає правки, які Вікіпедія промаркувала, як відкидання і ті що відкинуті. Завдяки цим змінам нарешті користувачі, які патрулюють чи дописують дискусійні статті (де часто відкочуються правки) можуть бачити адекватну оцінку по свому акаунту. І відчутно покращився рейтинг "Місяць за місяць".

Також для спільноти опублікував набори даних, з інформацією про правки відкидання і ті що були відкинуті, доступно за адресою (буде актуалізуватися кожного місяця): https://dow.toolforge.org/?view=skip_revisions --UkrFace (обговорення) 21:50, 2 лютого 2023 (UTC)

UkrFace, робота з оцінки внеску є дуже важливою для мотивації редакторів, тому вдячний Вам за неї. Чи можете також порахувати рейтинг за цілий 2022 рік? --Perohanych (обговорення) 10:56, 3 лютого 2023 (UTC)
TOP-20 за 2022 рік.
Mykola7 21589536
Gutsul 19488323
Yukh68 18825446
Білецький В.С. 18718876
Леонід Панасюк 17980750
VictorAnyakin 15545545
Albedo 12955836
Goo3 11982442
A1 11239151
Dim Grits 10834823
Alex Blokha 10713705
MaryankoD 10421502
PsichoPuzo 10307453
Віщун 10043590
Shynkar 9974361
Olegvdv68 9458339
Дядько Ігор 8745375
VoidWanderer 8653017
ZZZico 8363473
Deineka 8216725 --UkrFace (обговорення) 20:28, 3 лютого 2023 (UTC)

Апостроф

Чому усюди замість символу апостроф ’ використовується англійська лапка ' ? Аноным (обговорення) 18:59, 5 лютого 2023 (UTC)

@Аноным: див. Вікіпедія:Правила_і_настанови#Типографіка. Технічні причини мені невідомі. --Олег (обговорення) 07:27, 6 лютого 2023 (UTC)

Global ban for PlanespotterA320/RespectCE

Per the Global bans policy, I’m informing the project of this request for comment: m:Requests for comment/Global ban for PlanespotterA320 (2) about banning a member from your community.--Lemonaka (обговорення) 20:00, 6 лютого 2023 (UTC)

Новини щодо Системи конфіденційного повідомлення про інциденти

Будь ласка, допоможіть перекласти Вашою мовою

Привіт

У нас є оновлення щодо розробки Системи конфіденційного повідомлення про інциденти (Private Incident Reporting System, PIRS).

На сторінці проєкту ми додали розділ FAQ з відповідями на ваші запитання. Будь ласка, ознайомтеся з ним, і залиште свої відгуки, або поставте додаткові запитання, якщо вони у вас виникають.

З найкращими побажаннями, Команда інструментів довіри та безпеки

STei (WMF) 20:51, 6 лютого 2023 (UTC)

Лютневий випуск Віківісника

«ВікіВісник» № 2 (106) — підсумки січня

Активність

Число редагувань на початок місяця: 37 912 тис., на кінець місяця: 38 222 тис. За місяць зроблено 310 тис. редагувань, що на 104 тис. редагувань більше ніж у цьому місяці рік тому (+50,5%). 250 тис редагувань зроблено в основному просторі (80% від усіх редагувань). Загалом було редаговано 175 тис сторінок (148 тис в основному просторі), тоді як минулоріч було редаговано 94 тис сторінок.

3847 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць. Це на 8,9 % більше ніж у січні 2022 року. 944 користувачів за місяць здійснив 10 і більше редагувань (+9,6 % до минулого року), в тому числі 242 користувач — 100 і більше редагувань (+ 11 користувачів до минулого року), а 32 користувачів — 1000 і більше редагувань (+6 користувачів до минулого року). Понад 3000 редагувань здійснили 7 користувачів: Mr.Rosewater — 5505, Ханас Володимир — 4444, Jphwra — 4166, Андрій Гриценко — 4091, Леонід Панасюк — 3938, Mitte27 — 3170, Вальдимар — 3146. Минулоріч таких користувачів було 4.

Активними у січні були 33 із 47 дійсних адміністраторів. Найактивніші адміни: Andriy.v (691 адміндія), Good Will Hunting (213 адміндій), Mykola7 (159 адміндій).

За місяць зроблено 13370 патрулювань (-14,5 % до грудня минулого року), з них 4518 патрулювань зробив Jphwra, 830 — Юрко Градовський, 815 — Леонід Панасюк.

У січні зроблено 1460 подяк (на 191 менше ніж минулоріч). Всього подякувало 283 користувачів (+7 до минулого року). 432 користувачів отримали подяки (-67 до минулого року). Найбільше подякував — Андрій Гриценко — 119 разів. Подякував найбільшому числу колег — Андрій Гриценко — 66. Найбільше подяк отримав — Vity OKM — 34. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Andriy.v — 18. (Детальніше Тут).

У січні отримали статус:

У січні відбулися вікітижні:

Загальне число статей перевищило 1227 тис. Це 16-й показник у світі.

  • За січень створено 8540 статей, що на 2790 статей більше ніж у січні минулого року (за іншими даними створено 8555 статей).
  • Середня результативність за день — 275 статей.
  • Об'єм української Вікіпедії збільшився на 93,9 Мб (минулоріч цей показник становив 82,7 Мб).
  • Розрив з варайською Вікіпедією зменшився на 8508 статей і становить 38 793.
  • Якщо тенденція приросту усіх вікіпедій збережеться, то варайців ми переженемо у червні 2023 року (через 5 місяців), в'єтнамців у серпні 2023-го (через 7 місяців), японців у серпні 2025 року (через 31 місяць), а китайців у травні 2026 року (40 місяців). Також якщо чеченська Вікіпедія буде заливати ботостатті такими ж темпами, то чеченці переженуть нас у травні 2027 року (через 52 місяців).

За кількістю створених у січні статей українська Вікіпедія зайняла 5 місце серед усіх вікіпедій, та 4 місце серед вікіпедій об'ємом понад 1 млн статей.

Місце Вікіпедія Всього статей Статей за січень
1 Чеченська 538 305 22 016
2 Англійська 6 611 020 15 566
3 Німецька 2 767 732 10 516
4 Російська 1 890 078 8 928
5 Українська 1 227 279 8 555
6 Французька 2 490 308 8 083
7 Іспанська 1 835 616 7 941
8 Китайська 1 333 244 5 886
9 Італійська 1 793 955 5 383
10 Перська 949 529 5 341
11 Корейська 623 013 5 164
12 Японська 1 360 340 4 185
13 Польська 1 553 355 3 615
14 Сорані 48 016 3 321
15 Нідерландська 2 114 640 3 102

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Відвідуваність

У січні 2023 в українській Вікіпедії здійснено 91,6 млн переглядів сторінок. Це на 26% більше, ніж у січні 2022.

Число унікальних пристроїв, з яких переглядали українську Вікіпедію, в січні становило 15 724 493, це на 10 % більше, ніж у січні 2022.

72 млн або 79 % від загального числа переглядів української Вікіпедії здійснено з території України.

Перегляди всіх вікіпедій з території України:

  • За січень 2023 сукупна популярність в Україні вікіпедій усіма мовами становила 198 млн переглядів. Це на 25 млн, або на 11 % менше, як у січні 2022.
  • Російська Вікіпедія в Україні втратила за рік 33 млн переглядів (було 133 млн, стало 100 млн), її частка впала на 9,1% (з 59,6% до 50,5%)
  • Українська Вікіпедія в Україні здобула за рік 9 млн переглядів (було 63 млн, стало 72 млн), її частка виросла на 8,1% (з 28,3% до 36,4%)
  • Англійська Вікіпедія в Україні втратила за рік 1 млн переглядів (було 17 млн, стало 16 млн), проте її частка виросла на 0,5% (з 7,6% до 8,1%).
  • Всі інші вікіпедії в Україні залишилися на рівні минулого року (10 млн), проте їх частка виросла на 0,6% (з 4,5% до 5,1%).

У січні цього року сторінки української Вікіпедії переглянули зі 174 країн світу, в т.ч. понад 10 тис. разів її переглядали з 71 країни, понад 100 тис. разів із 31 країни, більше мільйона переглядів здійснено з шести країн світу: з України — 72 млн, з Польщі 4 млн, з Німеччини, США і РФ — по 2 млн, з Чехії — 1 млн.

Країни, з яких у січні 2023 здійснено понад 10 тис. переглядів української Вікіпедії, упорядковані за абсолютним значенням зростання переглядів:

Країна 2023
(тис.)
2022
(тис.)
2023/2022 23-22
(тис.)
Україна 72000 63000 14% 9000
Польща 4000 1000 300% 3000
Німеччина 2000 603 232% 1397
Чехія 1000 300 233% 700
Велика Британія 827 268 209% 559
Італія 616 228 170% 388
Канада 530 268 98% 262
Іспанія 404 152 166% 252
Словаччина 333 93 258% 240
Австрія 258 59 337% 199
Румунія 257 70 267% 187
Франція 553 372 49% 181
Швейцарія 198 32 519% 166
Туреччина 222 64 247% 158
Ірландія 170 19 795% 151
Швеція 193 49 294% 144
Литва 171 40 328% 131
Бельгія 158 37 327% 121
Болгарія 154 33 367% 121
Норвегія 122 21 481% 101
Португалія 138 46 200% 92
Фінляндія 139 54 157% 85
Ізраїль 145 65 123% 80
Естонія 107 30 257% 77
Данія 113 38 197% 75
Нідерланди 491 421 17% 70
Латвія 82 25 228% 57
Білорусь 122 66 85% 56
Мексика 78 23 239% 55
Хорватія 68 13 423% 55
Угорщина 121 67 81% 54
Грузія 73 22 232% 51
Греція 67 24 179% 43
Індія 71 33 115% 38
Казахстан 63 25 152% 38
Молдова 84 48 75% 36
Японія 87 53 64% 34
Сербія 53 20 165% 33
Австралія 60 34 76% 26
Кіпр 39 14 179% 25
Словенія 29 8 263% 21
Чорногорія 25 4 525% 21
Бразилія 183 163 12% 20
Узбекистан 23 8 188% 15
Азербайджан 23 10 130% 13
ОАЕ 31 19 63% 12
Люксембург 25 14 79% 11
Йорданія 15 4 275% 11
Марокко 15 4 275% 11
Аргентина 23 13 77% 10
Південна Корея 26 17 53% 9
Албанія 11 2 450% 9
Філіппіни 50 43 16% 7
Ісландія 11 4 175% 7
Киргизстан 11 4 175% 7
Ірак 15 9 67% 6
Боснія і Герцоговина 10 4 150% 6
Вірменія 16 12 33% 4
ПАР 11 7 57% 4
США 2000 2000 0% 0
Росія 2000 2000 0% 0
Єгипет 31 32 -3% -1
В'єтнам 21 25 -16% -4
Таїланд 27 38 -29% -11
Бангладеш 17 29 -41% -12
Сінгапур 74 108 -31% -34
Малайзія 29 64 -55% -35
Гонконг 27 88 -69% -61
Тайвань 27 107 -75% -80
Іран 34 123 -72% -89
Індонезія 37 150 -75% -113


Найпопулярніші у січні статті та порівняння їхніх переглядів з січнем 2022 року:

Січень 2023 Січень 2022
  1. Монастирський Денис Анатолійович 301 528
  2. Х-22 160 528
  3. Україна 138 351
  4. День Соборності України 124 332
  5. Російське вторгнення в Україну (2022) 115 228
  6. Leopard 2 107 673
  7. Танкова рота 103 145
  8. Єнін Євгеній Володимирович 98 471
  9. M1 Abrams 98 349
  10. Балістична ракета 96 201
  11. Бандера Степан Андрійович 91 706
  12. M2 Bradley 85 672
  13. Бій під Крутами (1918) 81 717
  14. Арестович Олексій Миколайович 81 246
  15. Зеленський Володимир Олександрович 79 722
  16. Соледар 72 910
  17. Буданов Кирило Олексійович 71 103
  18. Залужний Валерій Федорович 69 283
  19. Бахмут 69 254
  20. Київ 68 976
  21. Збройні сили України 68 397
  22. Клименко Ігор Володимирович 66 262
  23. Лінартович Дмитро Костянтинович 64 798
  24. 47-ма окрема механізована бригада (Україна) 61 833
  25. Міністр внутрішніх справ України 60 865
  26. Венздей (телесеріал) 58 268
  27. Українська мова 54 756
  28. Шевченко Тарас Григорович 53 836
  29. Поворознюк Олександр Григорович 53 756
  30. С-300 52 373
  31. Міністерство внутрішніх справ України 50 810
  32. Військові звання України 47 400
  33. Іскандер (ОТРК) 45 820
  34. Росія 45 692
  35. Путін Володимир Володимирович 45 045
  36. Сухопутна військова техніка України 44 783
  37. 46-та окрема аеромобільна бригада (Україна) 44 454
  38. Англійська мова 44 302
  39. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 43 486
  40. Challenger 2 43 353
  41. Київська Русь 43 192
  42. БМ «Оплот» 42 685
  43. Павличко Дмитро Васильович 41 093
  44. AS-90 40 898
  45. Перша світова війна 39 867
  46. Російсько-українська війна (з 2014) 39 752
  47. Українська абетка 39 636
  48. MIM-104 Patriot 38 863
  49. PT-91 38 789
  50. Друга світова війна 38 219
  51. General Dynamics F-16 Fighting Falcon 37 890
  52. Маркус Валерій Сергійович 37 170
  53. AMX-10 RC 36 696
  54. Танкова бригада 36 534
  55. Щедрик (фільм) 36 396
  56. Сухопутні війська Збройних сил України 36 327
  57. Секс 36 208
  58. Лозинський Василь Миронович 36 184
  59. Кікабідзе Вахтанг Костянтинович 35 820
  60. Мудрик Михайло Петрович 35 655
  61. Українська Народна Республіка 35 341
  62. DeepStateMapLive 35 234
  63. Гімн України 35 125
  64. Кулеба Олексій Володимирович 35 004
  65. Stryker 34 977
  66. Щедрик (Леонтович) 34 914
  67. Маланка 34 214
  68. Кинджал (гіперзвуковий ракетний комплекс) 33 898
  69. Список українських жіночих імен 33 871
  70. ПВК Вагнера 33 671
  71. Leopard 1 32 422
  72. Різдво Христове 32 387
  73. Водохреще 32 114
  74. Аватар: Шлях води 31 810
  75. M142 HIMARS 31 556
  76. GLSDB (зброя) 31 383
  77. 77-ма окрема аеромобільна бригада (Україна) 31 289
  78. Дженна Ортега 31 154
  79. Богдан Хмельницький 31 132
  80. Т-72 31 119
  81. Лубкович Юрій Олегович 31 020
  82. Eurocopter EC225 Super Puma 30 926
  83. Сполучені Штати Америки 30 399
  84. С-400 30 290
  85. Щедрівки 30 243
  86. Колядки 30 221
  87. Тимошенко Кирило Владленович 29 949
  88. Бригада (військова справа) 29 891
  89. Спіймати Кайдаша 29 579
  90. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну (січень 2023) 29 350
  91. Леся Українка 29 215
  92. Перехід церковних громад до ПЦУ 29 129
  93. Православна церква України 29 085
  94. Львів 28 862
  95. Кірєєв Денис Борисович 28 834
  96. Союз Радянських Соціалістичних Республік 28 730
  97. Епіфаній (митрополит Київський) 28 585
  98. 93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр» 28 475
  99. Війна на сході України 27 997
  100. Волинська трагедія 27 732
  1. Україна 87 798
  2. Казахстан 70 416
  3. День соборності України 64 757
  4. Київ 54 607
  5. Дванадцять страв 54 215
  6. Українська мова 48 499
  7. Англійська мова 46 707
  8. Бандера Степан Андрійович 44 048
  9. Куїнджі Архип Іванович 40 965
  10. Бій під Крутами 39 553
  11. НАТО 37 767
  12. Шевченко Тарас Григорович 36 775
  13. Гауптвахта 36 146
  14. Коцюбинський Михайло Михайлович 34 947
  15. Спіймати Кайдаша 34 730
  16. Богдан Хмельницький 33 652
  17. Святий Вечір 33 209
  18. Гоголь Микола Васильович 31 990
  19. Збройні сили України 31 715
  20. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 31 525
  21. Різдво Христове 30 113
  22. Водохреща 28 827
  23. Київська Русь 27 684
  24. Маланка 27 368
  25. Організація договору про колективну безпеку 26 512
  26. Не дивіться вгору 26 427
  27. Зеленський Володимир Олександрович 26 293
  28. Wellboy 25 338
  29. Оноре де Бальзак 25 204
  30. Порошенко Петро Олексійович 25 113
  31. Гаррі Поттер (серія фільмів) 24 987
  32. Сполучені Штати Америки 23 988
  33. Іспанська мова 23 829
  34. Кіновсесвіт Marvel 23 696
  35. Росія 23 666
  36. Список українських жіночих імен 23 626
  37. Австралія 23 607
  38. Війна на сході України 23 496
  39. Ярослав Мудрий 23 317
  40. Людина-павук: Додому шляху нема 23 145
  41. Путін Володимир Володимирович 23 123
  42. Ссавці 22 911
  43. Назарбаєв Нурсултан Абішович 22 661
  44. Союз Радянських Соціалістичних Республік 22 611
  45. Кава з кардамоном (телесеріал) 22 191
  46. Львів 22 145
  47. Португальська мова 22 037
  48. Зимові Олімпійські ігри 2022 21 915
  49. Щедрик (Леонтович) 21 592
  50. Друга світова війна 21 418
  51. Японія 21 311
  52. Список українських чоловічих імен 21 308
  53. Леся Українка 20 978
  54. Лісапетний батальйон 20 877
  55. Секс 20 473
  56. Вільям Шекспір 20 386
  57. Атлантичний океан 20 234
  58. Перша світова війна 20 180
  59. Тіні забутих предків (повість) 19 815
  60. Велика Британія 19 770
  61. Кутя 19 711
  62. Пушкін Олександр Сергійович 19 492
  63. Січ-2-30 18 877
  64. Стоп-Земля 18 871
  65. Українська абетка 18 751
  66. Єлизавета II 18 350
  67. Володимир Мономах 17 948
  68. Щедрівки 17 930
  69. NLAW 17 839
  70. FIM-92 Stinger 17 790
  71. Куравльов Леонід В'ячеславович 17 692
  72. Ґрунти України 17 588
  73. Антарктида 17 225
  74. Співай 2 17 176
  75. Толока (вебсайт) 17 072
  76. Польща 16 674
  77. Єгорова Сніжана Олександрівна 16 644
  78. Колядки 16 541
  79. Пурпурові вітрила 16 515
  80. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну (з січня 2022) 16 471
  81. Володимир Святославич 16 364
  82. Дніпро 16 344
  83. Ейфорія (телесеріал) 16 314
  84. Арестович Олексій Миколайович 16 275
  85. Нур-Султан 16 223
  86. Закони Менделя 16 222
  87. Франко Іван Якович 16 152
  88. Токаєв Касим-Жомарт Кемельович 15 984
  89. Список країн Європейського Союзу 15 880
  90. Мураєв Євгеній Володимирович 15 828
  91. Код ЄДРПОУ 15 721
  92. Софійський собор (Київ) 15 700
  93. Щедрий вечір 15 648
  94. Старий Новий Рік 15 617
  95. Українська Народна Республіка 15 598
  96. Канада 15 583
  97. Скіфи 15 481
  98. Іван Карпенко-Карий 15 259
  99. Чехов Антон Павлович 15 208
  100. Калинець Ігор Миронович 15 199

Примітки.

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності у січні, то найбільша добова відвідуваність була 18 січня у статті Монастирський Денис Анатолійович:

Номер Стаття Пік відвідуваності Дата піку Причина піку
1 Монастирський Денис Анатолійович 234 231 18 січня Пов'язано із загибеллю чиновника в авіатрощі у Броварах
2 Єнін Євгеній Володимирович 74 410 18 січня Пов'язано із загибеллю чиновника в авіатрощі у Броварах
3 Танкова рота 67 275 11 січня Польща оголосила, що передасть Україні роту танків Леопард
4 День Соборності України 64 930 22 січня Актуальна дата свята
5 Х-22 61 280 15 січня Рашисти цією ракетою влучили у будинок у Дніпрі
6 Міністр внутрішніх справ України 53 777 18 січня В авіатрощі загинув міністр Денис Монастирський
7 Балістична ракета 52 295 14 січня Рашисти балістичними ракетами обстріляли критичну інфраструктуру України
8 Клименко Ігор Володимирович 46 206 18 січня Призначено в.о. міністра МВС України замість загиблого Дениса Монастирського
9 Міністерство внутрішніх справ України 38 528 18 січня В авіатрощі загинув міністр Денис Монастирський
10 Бій під Крутами (1918) 36 689 29 січня Пов'язано з річницею події
11 Лінартович Дмитро Костянтинович 31 040 11 січня Актор зазнав поранення та контузії в боях за Соледар
12 PT-91 29 927 27 січня Польща оголосила про намір передати Україні 60 танків
13 Бандера Степан Андрійович 27 822 1 січня 114-та річниця від дня народження діяча
14 Eurocopter EC225 Super Puma 23 909 18 січня В аварії цього гелікоптера в Броварах загинуло найвище керівництво Міністерства внутрішніх справ України
15 M1 Abrams 23 889 25 січня США оголосили про намір передати Україні 31 танк
16 Лубкович Юрій Олегович 22 500 18 січня Пов'язано із загибеллю чиновника в авіатрощі у Броварах
17 AS-90 21 867 15 січня Уряд Британії повідомив, що Україні буде передано 30 одиниць САУ
18 Leopard 2 20 349 25 січня Німеччина оголосила про намір передати Україні 14 танків
19 Павличко Дмитро Васильович 20 006 29 січня Пов'язано зі смертю поета
20 Кулеба Олексій Володимирович 19 262 24 січня Призначений на посаду заступника Керівника Офісу Президента України

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.

Див. також


Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

Випуск підготували Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater. --Стефанко1982 (обговорення) 11:49, 7 лютого 2023 (UTC)

Universal Code of Conduct revised enforcement guidelines vote results

The recent community-wide vote on the Universal Code of Conduct revised Enforcement Guidelines has been tallied and scrutinized. Thank you to everyone who participated.

After 3097 voters from 146 Wikimedia communities voted, the results are 76% in support of the Enforcement Guidelines, and 24% in opposition. Statistics for the vote are available. A more detailed summary of comments submitted during the vote will be published soon.

From here, the results and comments collected during this vote will be submitted to the Board of Trustees for their review. The current expectation is that the Board of Trustees review process will complete in March 2023. We will update you when their review process is completed.

On behalf of the UCoC Project Team,

AAkhmedova (WMF) - 19:35, 15 лютого 2023 (UTC)

Тиждень київських письменників

Запрошую до участі в Тижні київських письменників --Perohanych (обговорення) 10:41, 16 лютого 2023 (UTC)

Гарна ініціатива, але нагадує сізіфову працю, бо 2\3 цих статей усеодно будуть видалені. Як засвідчили обговорення тут і тут — навіть публікації в найавторитетніших літературних виданнях для окремих «вікіцензорів» з секти видалянців не є підставою для існування статей. Зараз політика спільноти інша - більше видаляється, ніж створюється. --Jbuket (обговорення) 11:47, 16 лютого 2023 (UTC)
чим заяву підкріпите про те, що більше видаляється? --Anntinomyобг 14:53, 16 лютого 2023 (UTC)
Між 21 і 22 січня 2023 року скорочення на -73 статті. Див. Вікіпедія:Перегони. Попередня від'ємна динаміка була аж 28 квітня минулого року. --Jbuket (обговорення) 19:36, 16 лютого 2023 (UTC)
Це було масове вилучення неконсенсусних стабів про живих вояків, про яких нема вторинних джерел. --Brunei (обговорення) 21:56, 16 лютого 2023 (UTC)
Дам того, що вже сказав пан Brunei, то в той день було вилучено багато статей, створених Андрієм Гриценком. Адміністратор попередив користувача про можливе вилучення статей на СО, але вони, ясна річ, через відсутність джерел, не могли бути доопрацьовані. --Kharkivian (обг.) 00:35, 17 лютого 2023 (UTC)
@Jbuket: Наразі у статті Київська міська організація НСПУ список із близько 700 письменників. Про понад 200 з них - червоні посилання. Про переважну більшість з тих, кого поки нема у Вікіпедії, є статті в ЕСУ, що є достатнім критерієм для створення статті у Вікіпедії. --Perohanych (обговорення) 18:45, 16 лютого 2023 (UTC)
Про тих, хто є в ЕСУ згоден. Можна створювати. --Jbuket (обговорення) 19:37, 16 лютого 2023 (UTC)

Підтримую, якщо є в ЕСУ, то це показник. --A1 (обговорення) 19:43, 16 лютого 2023 (UTC)

@Jbuket та A1: тож запрошую зареєструватися отут --Perohanych (обговорення) 19:58, 16 лютого 2023 (UTC)

Відвідуваність

Не секрет, що на жаль навіть сьогодні в час жорстокої агресії Росії проти України, з території України більше переглядів отримує російськомовний мовний розділ. На мій погляд, наздогнати російський розділ можна і для цього треба зробити пріоритет написанню і редагуванню статей які цікавлять українського читача. Тобто ті статті які мають приблизну перспективу отримувати хоча б 10-15 переглядів за день. Читач має прогнозовано прийти на сторінки нашого мовного розділу і залишатися тут як найдовше. Особливо треба звернути увагу на популярні в Україні теми, статей на які немає ні в україномовному, ні в російськомовному розділі. Звичайно тут не обійтися без певного вікі "популізму", але що ж поробиш таке життя.--Сергій1992 (обговорення) 23:00, 16 лютого 2023 (UTC)

Див. Вікіпедія:Проєкт:Популярність і Категорія:Вікіпроєкт:Популярність --Perohanych (обговорення) 23:18, 16 лютого 2023 (UTC)

Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за січень — лютий 2023 року

Майбутні події

18 лютого о 15:00 ми проведемо онлайн-нагородження переможців Конкурсу наукових зображень 2022. Усі охочі можуть дивитися пряму трансляцію на YouTube-каналі «Вікімедіа Україна» або написати за адресою SciencePhoto@wikimedia.org.ua, щоб отримати посилання на Zoom-зустріч.

Минулі події

До 5 лютого тривала міжнародна акція #1Lib1Ref з наповнення Вікіпедії авторитетними джерелами. До неї уже долучилися 74 учасники та учасниці, які додали нові джерела до 381 статті. Про детальніші результати кампанії ми розповімо згодом.

Вікімарафон 2023

З 26 січня по 5 лютого в Україні тривав щорічний Вікімарафон — масштабна кампанія до дня народження української Вікіпедії. До неї долучилися 346 учасників та учасниць, які створили 1891 нову статтю українською мовою.

Також межах Вікімарафону пройшло понад 35 подій у різних країнах, до яких долучилися більше 500 учасників та учасниць. Детальніше про результати кампанії читайте за посиланням.

До 31 січня у межах Вікімарафону ми провели вікторину з 15 запитань про минуле та сьогодення найбільшої онлайн-енциклопедії. У ній взяли участь 77 учасників та учасниць. Детальніше про результати вікторини читайте у нашій статті.

Публікації «Вікімедіа Україна»

Міжнародні події та публікації

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 11:54, 18 лютого 2023 (UTC)

Заголовки, які ми заслужили

«Вікіпедія – це паркан, на якому може писати будь-хто й будь-що»: студенти-журналісти пройшли віківишкіл від співзасновника Вікімедії Юрія Пероганича

Розчарований+ --Anntinomyобг 16:49, 20 лютого 2023 (UTC)

Якщо цитата точна, додати до Вікіцитати:Цитати вікіпедистів :). --yakudza 17:24, 20 лютого 2023 (UTC)
Виявляється, вже давно є! Див. wikiquote:uk:Пероганич Юрій Йосипович --Perohanych (обговорення) 16:31, 23 лютого 2023 (UTC)
Цитата дуже точна і причому має вже свою історію (1, 2, 3). --Submajstro (обговорення) 17:41, 20 лютого 2023 (UTC)
Якщо судити з попередніх трьох публікацій, то вона висмикнута з контексту, бо в них вона виглядала цілком доречною, а тут обрізана на половині. --yakudza 17:55, 20 лютого 2023 (UTC)
Напевне тому, що ці публікації узгоджувалися, а ця написана як звіт після зустрічі, крім того є неточні дані.--Submajstro (обговорення) 18:01, 20 лютого 2023 (UTC)
Звісно цитата вирвана з контексту. Далі я говорю про те, що на цей паркан дивляться мільйони очей, і кожен шар фарби зберігається окремо. І будь-який такий шар фарби можна скопіювати і поставити його поверх усіх. --Perohanych (обговорення) 18:24, 20 лютого 2023 (UTC)
«Якщо про вас немає статті у Вікіпедії, то ви даремно прожили життя», – Юрій Пероганич
Все, розходимось. --Good Will Hunting (обговорення) 18:33, 20 лютого 2023 (UTC)
Це ж зрозуміло жарт, хоча, як кажуть, у кожному жарті є частка жарту :) --Perohanych (обговорення) 19:33, 20 лютого 2023 (UTC)
Коли ця цитата належить людині, про яку є стаття у Вікіпедії, це виглядає як вихваляння. Мені здається, варто бути скромнішими, і не вирішувати за інших, чи даремно вони прожили життя, чи ні. Бо інакше можна сказати щось на кшталт: "Якщо ти витрачаєш багато часу, добровільно створюючи та підтримуючи статті про інших людей, не отримуючи за це жодного фінансового винагородження та майже ніякої подяки, то ви даремно прожили життя". --Good Will Hunting (обговорення) 11:31, 23 лютого 2023 (UTC)

@Anntinomy: Ну а хіба це неправда, якщо, наприклад, з тим же відкочуванням вандалізму вікіпедисти не справляються. Про це ще колись Василечко зауважив. Він навіть частково і через це започав свій власний вікіпроєкт, де йому простіше простежити за статтями. Що нам заважає порівнювати вандалізм зі своєрідними написами на заборі?--Oleksandr Tahayev (обговорення) 14:53, 22 лютого 2023 (UTC)

Нам нічого не заважає порівнювати зі своєрідними написами на заборі вандалізм. Проте в цитаті з парканом порівнюється не вандалізм, а Вікіпедія в цілому. Хіба Вікіпедія - це переважно вандалізм? Хіба це те, з чим ви хотіли б, щоб асоціювався б енциклопедичний проєкт, якщо виноситься саме ця цитата в заголовок? --Good Will Hunting (обговорення) 11:00, 23 лютого 2023 (UTC)
Вікіпедія - це паркан, а вандалізм - це один з прикладів негарних написів на ньому. Чому я маю робити вигляд, що все гаразд? Особисто я не вважаю український розділ таким уже й якісним, щоб хизуватися ним як безперечним здобутком. У нього багато й інших хиб, а не лише нездатність справитися з вандалізмом, наприклад, засилля невичитаного машинного перекладу, статей з порушенням АП, статей без джерел, неграмотно сформульованих тощо. І взагалі, без англійського розділу не було б українського. Все, на що самостійно, з нуля, здатна українська спільнота, - це щось типу ВУЕ. І не ми в цьому винні. Я не дуже переживав би, якби українська Вікіпедія мала погану репутацію, може це навіть застерегло би частину читачів від того, щоб сліпо їй довіряти. Це раніше було дуже мало інших українськомовних ресурсів, а зараз є альтернатива, з'явилися сотні перекладів цілих життєписів відомих людей, досить розвинувся українськомовний Ютуб та інші сайти, багато літератури переведено в електронну форму, тобто доля української мови вже не залежить від одного ресурсу та його репутації. Це не значить, що я кину писати Вікіпедію, чи перестану прагнути це робити якісно, але якесь переосмислення пріоритетів та інше бачення безперечно відбувається.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 15:57, 23 лютого 2023 (UTC)

Як кажуть у народі, піар чорним не буває!-) Sneeuwschaap (обговорення) 15:18, 23 лютого 2023 (UTC)

Community feedback-cycle about updating the Wikimedia Terms of Use starts

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hello everyone,

Wikimedia Foundation Legal Department is organizing a feedback-cycle with community members to discuss updating the Wikimedia Terms of Use.

The Terms of Use (ToU) are the legal terms that govern the use of websites hosted by the Wikimedia Foundation. We will be gathering your feedback on a draft proposal from February through April. The draft will be translated into several languages, with written feedback accepted in any language.

This update comes in response to several things:

  • Implementing the Universal Code of Conduct
  • Updating project text to the Creative Commons BY-SA 4.0 license
  • Proposal for better addressing undisclosed paid editing
  • Bringing our terms in line with current and recently passed laws affecting the Foundation, including the European Digital Services Act

As part of the feedback cycle two office hours will be held, the first on March 2, the second on April 4.

For further information, please consult:

On behalf of the Wikimedia Foundation Legal Team,

AAkhmedova (WMF) - 19:56, 21 лютого 2023 (UTC)

Старалися

Заблокували пачку юзерів-просуванців ру.діячів. Це статті, що ще лишилися.

--Anntinomyобг 20:15, 21 лютого 2023 (UTC)

Зголошення в оргком Вікі любить фольклор

Цього року ми розглядаємо можливість зробити пілотний проєкт «Вікі любить фольклор» в Україні (Wiki Loves Folklore) — це щорічний міжнародний фотоконкурс, який присвячений народній культурі різних регіонів у таких категоріях, як, зокрема, народні фестивалі, народні танці, народна музика, народні ігри, народна кухня, народний одяг, фольклор та традиції, народні казки, легенди, традиційні пісні та танці, народні п’єси, ігри, сезонні події, народне мистецтво, народна релігія, міфологія тощо.

Мета конкурсу — зберегти нашу культуру на фотографіях та показати її світу через ілюстрування ними статей у Вікіпедії та інших проєктах Фонду Вікімедіа

Із загальною сторінкою конкурсу можна ознайомитись тут: Wiki_Loves_Folklore_2023

Для втілення кампанії ми шукаємо членів та членкинь організаційного комітету. Якщо ви давно хотіли взяти участь у роботі над конкурсом, то це прекрасна можливість. Записатись можна на цій сторінці Вікі_любить_фольклор_2023 --OlenaVinsent (WMUA) (обговорення) 01:11, 23 лютого 2023 (UTC)

коли саме проводити? вже після міжнародного? (бо ж він наче до кінця березня) --Anntinomyобг 10:09, 23 лютого 2023 (UTC)
орієнтовно 17 - 31 березня, на два тижні --OlenaVinsent (WMUA) (обговорення) 13:07, 23 лютого 2023 (UTC)
Хотілося б зауважити, бо зі зголошення не зовсім очевидно, що кампанія втілюється незалежно від пілотного проєкту. Фотографії з України беруть участь зараз і брали участь у минулі роки, але звісно без визначення переможця на регіональному рівні. А відсутність анонсування в медіа українською впливало/є на кількість учасників та фото. На відміну від Вікі любить Землю та Вікі любить пам'ятки, ВЛФ - конкурс глобальний, бо не прив'язаний до списків й наявність локальних організаторів необов'язкова. Деякі фото з України минулих років приємно дивують.
--Anntinomyобг 20:28, 24 лютого 2023 (UTC)
На мою думку, скільки конкурс уже проводиться і люди на нього й так подають свої фото, можна просто навздогін оголосити, що український оргком окремо відзначить найкращі фото з України, які подавалися упродовж усього конкурсу. Щоб не ставити учасників, які вже подали свої роботи, у незручне становище. --Ата (обг.) 17:20, 26 лютого 2023 (UTC)

Оновімо свої юзербокси

Час іде, вподобання і переконання змінюються. Якщо давно не переглядали юзербокси на своїй сторінці користувача, то це ваше дружнє нагадування це зробити 🙂 --Ата (обг.) 17:17, 26 лютого 2023 (UTC)

Your wiki will be in read only soon

Trizek (WMF) (Обговорення) 21:21, 27 лютого 2023 (UTC)

«Європейська весна»: Обговорення формату конкурсу + зголошення до оргкоманди

Щорічно з 2015 року у Вікіпедії проходить міжнародний конкурс «Європейська весна» / CEE Spring, до якого долучається українська спільнота. Останній повноцінний конкурс в українській Вікіпедії проходив два роки тому; минулого року окремий конкурс був скасований через початок повномасштабного вторгнення. У 2023 році «Вікімедіа Україна» розглядає можливість організувати його знову.

Чи варто проводити конкурс у 2023 році? Якщо так, то як він повинен виглядати? Хто допоможе його організувати? До *7 березня включно* триває відкрите обговорення формату конкурсу та зголошення до організаційної команди, на основі яких приймемо фінальне рішення.

Запрошую ділитися своїми думками і, якщо маєте час та бажання, зголошуватися до організації. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 11:25, 27 лютого 2023 (UTC)

Нагадую, що сьогодні передостанній день обговорення формату конкурсу Європейська весна (та зголошення до оргкому і журі). Якщо вам небайдужий проєкт, долучайтеся до обговорення. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 15:03, 6 березня 2023 (UTC)

Reminder: Office hours about updating the Wikimedia Terms of Use

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hello everyone,

This a reminder that the Wikimedia Foundation Legal Department is hosting office hours with community members about updating the Wikimedia Terms of Use.

The office hours will be held on March 2, at 17:00 UTC to 18:30 UTC. See for more details here on Meta.

Another office hours will be held on April 4.

We hereby kindly invite you to participate in the discussion. Please note that this meeting will be held in English language and led by the members of the Wikimedia Foundation Legal Team, who will take and answer your questions. Facilitators from the Movement Strategy and Governance Team will provide the necessary assistance and other meeting-related services.

On behalf of the Wikimedia Foundation Legal Team,

AAkhmedova (WMF) - 11:33, 2 березня 2023 (UTC)

Статті з найбільшою кількістю мовних версій, але без української

Дякуючи користувачу Base вдалось створити запит який повертає список 1000 найпопулярніших (за кількістю мовних версій) статей, в яких досі немає українського відповідника.

Посилання — https://quarry.wmcloud.org/query/72017# (рядок item_id — ідентифікатор об'єкту на вікіданих, ips_site_page — назва статті в англійській вікіпедії)

Також додав посилання на сторінку вікіпроєкту "Популярність". Тегаю активних наразі дописувачів, які переймаються популярністю української вікіпедії і яким, можливо, буде цікаво дослідити такий список (перш за все учасники проєкту Популярність).

@КітБандера, Нікіта Журавель, Alex Blokha, Goo3, Perohanych, Андрій Гриценко, Leonst та Romanbibwiss: --Mike.Khoroshun (обговорення) 13:28, 5 березня 2023 (UTC)

А як там Persian Empire опинилась? Вона ж є. --Dgho (обговорення) 14:42, 5 березня 2023 (UTC)
@Dgho: там є ідентифікатр об'єкта на вікіданих — прив'язки до української статті немає https://www.wikidata.org/wiki/Q83311. --Mike.Khoroshun (обговорення) 15:06, 5 березня 2023 (UTC)
Elbow є із 2019!😐🤔 --185.37.75.81 21:31, 5 березня 2023 (UTC)
elbow є, а elbow немає. --Mike.Khoroshun (обговорення) 23:26, 5 березня 2023 (UTC)
  • Чимало біологічних та біомедичних статей. Додам пізніше до проєктів. Бо неграмотні автоперекладачі тільки дрів наломають--Brunei (обговорення) 15:48, 5 березня 2023 (UTC)
    @Brunei: А чому Ви не вилучаєте невичитані машинні переклади?--Oleksandr Tahayev (обговорення) 11:31, 6 березня 2023 (UTC)
    Вилучаю регулярно. Actor (мова програмування), Нокус тощо. --Brunei (обговорення) 17:31, 6 березня 2023 (UTC)
    Та як же вилучаєте, якщо люди роками пишуть чисті машинні переклади, як-от Sasha-ts, чи та ж Haida (Література Стародавнього Єгипту) і ніхто нічого не вилучає? Та й Гриценко з Блохою це може ну зовсім трохи підправлені машинні переклади. Та й взагалі, якщо подивитися "нові статті", то не менш як половину з них створено як попало, за три хвилини. Немає там особистої праці чи якогось розуміння, все чисто на автопілоті. Може чесніше тоді було б з боку корпусу адміністраторів одразу написати бота, який прогнав би всю англійську Вікіпедію через гуглопереклад за день, а дописувачів відправити займатися чимось кориснішим?--Oleksandr Tahayev (обговорення) 18:12, 6 березня 2023 (UTC)
    @Oleksandr Tahayev, а чому ви не номінуєте невичитані переклади на поліпшення і далі вилучення? --塩基Base 04:48, 15 березня 2023 (UTC)
    Їх створюють за коротший час, ніж мені потрібно навіть щоб поставити на вилучення чи поліпшення. Ну а щоб якісно вичитати потрібно по-перше спеціаліста чи доброго знавця як чужоземної мови, так і української, а по друге разів у 20 більше часу, ніж на створення (орієнтовно десятки тисяч років на якісне вичитування вже того, що створено). Тож зі стратегічного погляду набагато легше було б поставити заслін перед масовими невичитаними машинними перекладами, ніж витрачати час на якісь намагання їх виправляти. А заслін можна поставити лише у вигляді швидкого вилучення, щоб ті, хто їх створює, бачили, що в цьому немає сенсу, бо все-одно вилучать. Думаю, що рано чи пізно в такому вигляді неякісної перекладопедії як нині ніхто українську Вікіпедію не читатиме. Вже зрозуміло, що з розвитком ШІ з'являться можливості швидко створювати якісні альтернативи. Я думаю, що в нас через те й залишаються переважно старі дописувачі, бо нові не бачать мотивації щось самим створювати чи витрачати час на якісні переклади, якщо за цей час хтось через гуглопереклад створить 100 інших статей на цю тему, а на якісні статті читач не натрапить.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 08:54, 16 березня 2023 (UTC)
    Наведіть, будь ласка, лад хоча б з Аскорбіновою кислотою та Синдромом відміни. --Alex Blokha (обговорення) 00:50, 15 березня 2023 (UTC)
  • Пора провести місячник Індії, вслід за минулорічним Китайським, бо он скільки назбиралось тих індусів у першій сотні. — Шиманський હાય! 16:14, 5 березня 2023 (UTC)
    В Індії багато народностей живе з відповідними вікі. Думаю, це їх внесок. --Alex Blokha (обговорення) 20:11, 5 березня 2023 (UTC)

На основі запиту Base створив 100 plwiki articles without ukwiki links - Quarry. --Perohanych (обговорення) 16:21, 16 березня 2023 (UTC)

Березневий випуск Віківісника

«ВікіВісник» № 3 (107) — підсумки лютого 2023 року

Активність

Число редагувань на початок місяця: 38 222 тис., на кінець місяця: 38 630 тис. За місяць зроблено 408 тис. редагувань, що на 113 тис. редагувань більше ніж у цьому місяці рік тому (+38%).

3701 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць. 912 користувачів за місяць здійснили 10 і більше редагувань, в тому числі 256 користувачів — 100 і більше редагувань, у тому числі 36 користувачів — 1000 і більше редагувань. Понад 3000 редагувань зробили 10 користувачів: Mitte27 (11509), Ханас Володимир (6407), Sehrg (4660), Vity OKM (4455), Jphwra (4023), Стефанко1982 (3908), Андрій Гриценко (3571), Mr.Rosewater (3511), Olbiopontik (3262), Вальдимар (3124).

За місяць зроблено 17311 патрулювань (+17 % до минулого року), з них 6423 патрулювання здійснив Jphwra, 740 — Юрко Градовський, 621 — Леонід Панасюк.

У лютому зроблено 1646 подяк (на 20 більше ніж минулоріч). Всього подякувало 299 користувачів (+30 до минулого року). 471 користувачів отримали подяки (+21 до минулого року). Найбільше подякував — Андрій Гриценко — 96 разів. Подякував найбільшому числу колег — Андрій Гриценко — 56. Найбільше подяк отримав — Леонід Панасюк — 45. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Леонід Панасюк — 21. (Детальніше Тут).

У лютому отримали статус:

У лютому відбулися вікітижні:

Розмір
  • За лютий створено 10765 статей, що на 6083 статті більше ніж у лютому минулого року.
  • Середня результативність за день — 384 статті.
  • Об'єм української Вікіпедії збільшився на 99 Мб (+50 % до лютого минулого року, тоді було додано 65 Мб).
  • Розрив з варайською Вікіпедією зменшився на 10752 статті і становить 28 041 статтю.
  • Якщо тендеція приросту усіх вікіпедій збережеться, то варайців ми переженемо у травні цього року (через 3 місяці), в'єтнамців — у липні цього року (через 5 місяців), китайців — у липні 2024-го (через 17 місяців), а японців — у жовтні 2024 (20 місяців).

За кількістю створених у лютому статей українська Вікіпедія зайняла 4 місце серед усіх Вікіпедій та 2 місце серед Вікіпедій обсягом понад 1 млн статей.

Місце Вікіпедія Всього статей Статей за лютий
1 Ладинська 109 707 35 666
2 Чеченська 561 335 23 030
3 Англійська 6 625 149 14 129
4 Українська 1 238 046 10 767
5 Німецька 2 777 434 9 702
6 Французька 2 498 910 8 602
7 Російська 1 897 426 7 348
8 Іспанська 1 842 673 7 057
9 Корейська 628 024 5 011
10 Італійська 1 798 853 4 898
11 Китайська 1 338 021 4 777
12 Польська 1 558 041 4 686
13 Японська 1 364 696 4 356
14 Перська 952 981 3 452
15 Нідерландська 2 117 155 2 515

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Відвідуваність

У лютому 2023 в українській Вікіпедії здійснено 102,9 млн переглядів сторінок. Це на 22 млн більше, ніж у лютому 2022 (+27%).

Число унікальних пристроїв, з яких переглядали українську Вікіпедію, в лютому становило 16 264 480, це на 373 тис. більше (+2,3%), ніж у лютому 2022.

84 млн або 81% переглядів української Вікіпедії у лютому здійснено з території України . Це +13 млн до лютого 2022.

Перегляди всіх вікіпедій з території України у лютому 2023:

  • Сукупна популярність в Україні вікіпедій усіма мовами становила за місяць 210 млн переглядів. Це на 7 млн менше, як у лютому 2022.
  • Російська Вікіпедія в Україні втратила за рік 25 млн переглядів (було 121 млн, стало 96 млн), її частка впала на 10,1% до 45,7%
  • Українська Вікіпедія в Україні здобула за рік 13 млн переглядів (було 71 млн, стало 84 млн), її частка виросла на 7,3% до 40,0%
  • Англійська Вікіпедія в Україні здобула за рік 2 млн переглядів (було 14 млн, стало 16 млн), її частка виросла на 1,2% до 7,6%).
  • Всі інші вікіпедії в Україні здобули за рік 3 млн переглядів (було 11 млн, стало 14 млн), їх частка виросла на 1,6% до 6,7%).

Таким чином, у лютому 2023 з території України на 100 переглядів сторінок української Вікіпедії прийшлося 114 переглядів сторінок російської Вікіпедії. Рік тому, в лютому 2022 на 100 переглядів сторінок української Вікіпедії було 170 переглядів сторінок російської Вікіпедії

Україна у лютому за числом переглядів вікіпедій усіма мовами на 15-му місці у світі, як і в лютому 2022:

  1. 3000 млн — США
  2. 920 млн — Японія
  3. 855 млн — Німеччина
  4. 832 млн — Індія
  5. 825 млн — Велика Британія
  6. 674 млн — Росія
  7. 553 млн — Франція
  8. 521 млн — Італія
  9. 408 млн — Канада
  10. 288 млн — Іспанія
  11. 281 млн — Польща
  12. 257 млн — Бразилія
  13. 249 млн — Іран
  14. 222 млн — Австралія
  15. 210 млн — Україна
  16. 197 млн — Мексика
  17. 195 млн — Нідерландди
  18. 187 млн — Індонезія
  19. 187 млн — Тайвань
  20. 186 млн — Туреччина

У лютому цього року сторінки української Вікіпедії переглянули зі 174 країн світу, в т.ч. понад 10 тис. разів її переглядали з 73 країн, понад 100 тис. разів із 32 країн, більше мільйона переглядів здійснено з п'яти країн світу:

  1. 84 000 тис — Україна
  2. 4 000 тис. — Польща
  3. 3 000 тис. — Німеччина
  4. 2 000 тис. — США
  5. 1 000 тис. — РФ
  6. 998 тис. — Чехія,
  7. 806 тис. — Велика Британія
  8. 625 тис. — Італія
  9. 558 тис. — Франція
  10. 550 тис. — Нідерланди
  11. 495 тис. — Канада
  12. 385 тис. — Іспанія
  13. 329 тис. — Словаччина
  14. 306 тис. — Туреччина
  15. 285 тис. — Румунія
  16. 250 тис. — Австрія

Найпопулярніші у лютому статті та порівняння їхніх переглядів з лютим 2022 року:

Лютий 2023 Лютий 2022
  1. Україна 137 565
  2. Leopard 1 99 737
  3. Міжнародний жіночий день 95 593
  4. Шевченко Тарас Григорович 83 994
  5. Леся Українка 77 649
  6. Київ 77 467
  7. Буданов Кирило Олексійович 75 321
  8. ChatGPT 73 532
  9. Російське вторгнення в Україну (з 2022) 70 742
  10. Малюк Василь Васильович 66 327
  11. День святого Валентина 64 976
  12. Землетрус 63 976
  13. Бахмут 61 533
  14. Збройні сили України 61 464
  15. Зеленський Володимир Олександрович 59 040
  16. Стрітення 57 791
  17. Залужний Валерій Федорович 57 646
  18. GLSDB (зброя) 53 667
  19. Військові звання України 52 161
  20. Українська мова 51 536
  21. Джо Байден 49 648
  22. Масниця 49 558
  23. Землетрус у Туреччині та Сирії (2023) 49 377
  24. Путін Володимир Володимирович 48 349
  25. Київська Русь 47 917
  26. Російське вторгнення в Україну (2022) 47 749
  27. Костенко Ліна Василівна 47 633
  28. Друга світова війна 47 417
  29. Українська абетка 45 495
  30. DeepStateMapLive 43 842
  31. Гімн України 42 689
  32. 14/88 42 556
  33. Клименко Ігор Володимирович 41 742
  34. Х-22 41 522
  35. Небесна сотня 40 966
  36. Російсько-українська війна (з 2014) 40 686
  37. Секс 40 302
  38. Перша світова війна 40 193
  39. Leopard 2 39 424
  40. Гоголь Микола Васильович 38 910
  41. Об’єднана штурмова бригада Нацполіції «Лють» 38 260
  42. Росія 38 171
  43. Богдан Хмельницький 37 775
  44. Бандера Степан Андрійович 37 736
  45. Eurofighter Typhoon 37 551
  46. Англійська мова 37 545
  47. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 37 189
  48. Сполучені Штати Америки 37 156
  49. Гвардія наступу 37 039
  50. МіГ-31 36 972
  51. Голодомор в Україні (1932—1933) 36 154
  52. Волейбол 35 387
  53. Список українських жіночих імен 35 309
  54. Перехід церковних громад до ПЦУ 35 251
  55. Резніков Олексій Юрійович 34 954
  56. Сирський Олександр Станіславович 34 892
  57. 3-тя окрема штурмова бригада (Україна) 34 848
  58. Північна Америка 34 751
  59. Баскетбол 34 442
  60. Сейсмічність України 34 031
  61. Бригада (військова справа) 33 867
  62. Сухопутні війська Збройних сил України 33 649
  63. 10-та окрема гірсько-штурмова бригада (Україна) 33 624
  64. Придністровська Молдавська Республіка 33 131
  65. Кобилянська Ольга Юліанівна 32 907
  66. Галицько-Волинське князівство 32 638
  67. С-300 32 567
  68. Коцюбинський Михайло Михайлович 32 322
  69. Кузьма Скрябін 31 871
  70. Союз Радянських Соціалістичних Республік 31 726
  71. Переяславська рада 31 512
  72. Молдова 31 302
  73. Сухопутна військова техніка України 31 130
  74. День єднання 30 864
  75. Австралія 30 780
  76. Війна на сході України 30 744
  77. Львів 30 459
  78. 47-ма окрема механізована бригада (Україна) 30 384
  79. General Dynamics F-16 Fighting Falcon 30 332
  80. Ромео і Джульєтта 30 271
  81. МіГ-29 29 514
  82. Мішані ліси України 29 057
  83. Велика Британія 29 033
  84. 72-га окрема механізована бригада (Україна) 28 919
  85. Канада 28 774
  86. Яковишин Леонід Григорович 28 758
  87. Міхеіл Саакашвілі 28 450
  88. Тридцятилітня війна 28 373
  89. Ульф Старк 28 283
  90. Франко Іван Якович 28 163
  91. Закони Менделя 28 140
  92. Повітряні сили Збройних сил України 28 028
  93. Чорнобильська катастрофа 27 792
  94. Революція гідності 27 573
  95. Грушевський Михайло Сергійович 27 465
  96. Єрмак Андрій Борисович 27 413
  97. Венздей (телесеріал) 27 407
  98. 93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр» 27 210
  99. Данило Галицький 27 152
  100. Українська Народна Республіка 26 936
  1. Російське вторгнення в Україну (2022) 349 901
  2. SWIFT 211 710
  3. Російсько-грузинська війна (2008) 155 127
  4. Коктейль Молотова 136 522
  5. Іскандер (ОТРК) 132 868
  6. Балістична ракета 130 287
  7. Україна 129 869
  8. Ядерна зброя 121 845
  9. НАТО 117 022
  10. Збройні сили України 106 624
  11. Путін Володимир Володимирович 104 186
  12. Путін — хуйло! 95 900
  13. Привид Києва 94 854
  14. БМ-21 «Град» 88 479
  15. Надзвичайний стан 87 093
  16. Bayraktar TB2 82 694
  17. Анонімус (угруповання) 81 887
  18. Війна на сході України 80 930
  19. Жириновський Володимир Вольфович 79 370
  20. Арестович Олексій Миколайович 78 537
  21. Київ 64 837
  22. Калібр (крилаті ракети) 63 921
  23. Зміїний (острів) 63 794
  24. Збройні сили Російської Федерації 61 227
  25. Тополь-М 61 193
  26. Шевченко Тарас Григорович 60 804
  27. Воєнний стан 60 225
  28. Зимові Олімпійські ігри 2022 58 080
  29. Мобілізація 57 309
  30. Іл-76 56 058
  31. Список країн Європейського Союзу 55 616
  32. Друга світова війна 55 356
  33. Будапештський меморандум 55 180
  34. Ан-225 «Мрія» 54 346
  35. Українська мова 53 900
  36. Паш Аліна Іванівна 52 137
  37. Зеленський Володимир Олександрович 51 096
  38. Російсько-українська війна (з 2014) 49 187
  39. Kalush 49 177
  40. Список країн, що володіють ядерною зброєю 48 509
  41. МіГ-29 48 422
  42. Денацифікація 47 888
  43. Європейський Союз 47 031
  44. День святого Валентина 46 930
  45. Англійська мова 46 070
  46. Військовий резерв України 44 944
  47. Точка (тактичний ракетний комплекс) 44 809
  48. Перша російсько-чеченська війна 44 748
  49. Резервіст 44 698
  50. Список країн НАТО 44 328
  51. Бандера Степан Андрійович 43 530
  52. FIM-92 Stinger 42 523
  53. Київська теплоелектроцентраль № 6 42 044
  54. Демілітаризація 41 672
  55. Воєнний стан в Україні 41 209
  56. Північна Америка 41 054
  57. Київська Русь 40 382
  58. Росія 11 39 978
  59. FGM-148 Javelin 39 308
  60. Придністровська Молдавська Республіка 38 768
  61. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну 38 737
  62. Ядерний вибух 38 684
  63. Костенко Ліна Василівна 38 449
  64. Кобилянська Ольга Юліанівна 37 934
  65. Гоголь Микола Васильович 37 632
  66. Гімн України 36 865
  67. Оснащення Сухопутних військ України 36 707
  68. Батальйон 35 193
  69. Військовозобов'язаний 35 124
  70. Леся Українка 35 014
  71. Донецька народна республіка 34 678
  72. Полліанна 34 507
  73. Мінський протокол 34 373
  74. Богдан Хмельницький 33 909
  75. Небесна сотня 33 776
  76. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну (з січня 2022) 33 755
  77. Бук (ЗРК) 32 955
  78. Перша світова війна 32 361
  79. Сполучені Штати Америки 32 187
  80. Волейбол 32 126
  81. День єднання 31 897
  82. Повітряні сили Збройних сил України 31 731
  83. Тимчасово окуповані території України 31 704
  84. Мінські угоди 31 523
  85. Мішані ліси України 31 519
  86. Стрітення 31 476
  87. Ядерна зброя України 31 141
  88. Баскетбол 30 822
  89. Голодомор в Україні (1932—1933) 30 681
  90. Термобаричний боєприпас 30 206
  91. Коцюбинський Михайло Михайлович 30 181
  92. БМ-30 «Смерч» 30 169
  93. День захисника Вітчизни (23 лютого) 29 821
  94. Закони Менделя 29 776
  95. Starlink 29 729
  96. Союз Радянських Соціалістичних Республік 29 390
  97. Джохар Дудаєв 29 024
  98. Список країн за чисельністю збройних сил 28 743
  99. Тарас Бульба (повість) 28 615
  100. Єлизавета II 28 589

Примітки.


Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності у січні, то найбільша добова відвідуваність була 15 лютого у статті Стрітення :

Номер Стаття Пік відвідуваності Дата піку Причина піку
1 Стрітення 38 282 15 лютого Актуальна дата свята
2 День святого Валентина 34 587 14 лютого Актуальна дата свята
3 Leopard 1 28 361 3 лютого Федеральний уряд Німеччини оголосив, що передасть Збройним Силам України додаткові 88 одиниць
4 Малюк Василь Васильович 22 646 7 лютого Верховна Рада України затвердила Василя Малюка на посаду голови Служби безпеки України
5 Х-22 21 317 16 лютого Рашисти здійснили чергову масовану ракутну атаку, зокрема і цими ракетами
6 Прощена неділя 20 808 26 лютого Актуальна дата свята
7 Джо Байден 19 931 20 лютого Пов'язано з візитом президента США до Києва
8 Землетрус 19 443 6 лютого Внаслідок землетрусу на півдні Туреччини та півночі Сирії загинули приблизно 50 тис осіб
9 Небесна сотня 17 898 20 лютого Пов'язано з 9-ою річницею Революції Гідности
10 14/88 17 625 3 лютого Німеччина вирішила передати Україні 14 танків Leopard 2 та 88 танків Leopard 1, у чому рашистські пропагандисти вгледіли нацистську символіку
11 Буданов Кирило Олексійович 17 333 5 лютого У ЗМІ з'явилася інформація, що на посаду міністра оборони просувають Буданова замість Резнікова (інформація могла бути ІПСО росіян)
12 ChatGPT 15 758 18 лютого Офіційно запустили цей бот в Україні
13 Міжнародний жіночий день 15 588 28 лютого У «Дії» запустили опитування щодо того чи має бути цей день вихідним
14 День захисника Вітчизни (23 лютого) 14 504 23 лютого Актуальна дата свята в Росії
15 День єднання 14 327 16 лютого Актуальна дата свята
16 Eurofighter Typhoon 13 730 9 лютого Прем'єр-міністр Великої Британії заявив про можливість передачі цих літаків Україні, проте вже 15 лютого міністр оборони сказав про неможливість передачі
17 А-50 13 066 26 лютого Російський літак було пошкоджено атакою дронів на аеродромі «Мачулищі» в Білорусі
18 Переяславська рада 12 111 1 лютого Президент Польщі Анджей Дуда порадив Володимиру Зеленському після перемоги над РФ укласти з нею мирний договір у Переяславі.
19 Лисак Сергій Сергійович 12 036 7 лютого 7 лютого Лисак Сергій Петрович призначений головою УСБУ в Дніпропетровській області. Ймовірно, користувачі помилково заходили на сторінку Лисак Сергій Сергійович, оскільки про держслужбовця статті ще не було
20 Клименко Ігор Володимирович 11 702 7 лютого Призначений на посаду міністра внутрішніх справ

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.

Див. також


Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

Випуск підготували Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater. --Стефанко1982 (обговорення) 11:51, 7 березня 2023 (UTC)

Office hour(s) - CEE Hub

Hello everyone,

We want to invite you to the first monthly office hour(s) that CEE Hub will organize, where you can learn more about newly formed regional hub, and what CEE Hub can help you and your communities. The first session will take place on Sunday, March 12th at 17:00 CET time.

Open office hours are meant as a virtual space where anyone can talk to CEE Hub staff, ask questions, or discuss relevant CEE and Hub related topics.

Please respond to the email addresses toni.ristovski@wmceehub.org or barbara.klen@wmceehub.org, as you can get the invitation link on time.

We will be happy to see some of you. --TRistovski-CEEhub (обговорення) 11:47, 10 березня 2023 (UTC)

CC BY 4.0 на сайті АН ВШУ

7 березня звернувся до президента Академії наук вищої школи України п. Олександра Наконечного з листом такого змісту

П. Олександру Наконечному, Президенту АН ВШУ

Добрий день, пане Олександре,

Я займаюся популяризацією вільних знань, є директором Асоціації підприємств інформаційних технологій України, співзасновником ГО «Вікімедіа Україна», індивідуальним членом від України Глобальної мережі Creative Commons, патрульним у Вікіпедії, започаткував у ній понад 3 700 статей, редагував близько 30 000 статей.

Звертаюся з питання правового статусу матеріалів на сайті АН ВШУ для популяризації здобутків Академії. Наразі вільне поширення матеріалів цього сайту, навіть із зазначенням джерела і авторства неможливе. Відтак, не можна без змін перенести до Вікіпедії історії наукових установ Академії, біографії науковців, здобутки АН ВШУ, іншу енциклопедично значущу інформацію.

Для уможливлення вільного поширення матеріалів з сайту АН ВШ України, звісно із зазначенням джерела й авторства, пропоную прийняти рішення щодо розміщення в колонтитулі сайту http://anvsu.org.ua/ поруч, або після рядка зі значком © такого тексту:

Весь контент доступний на умовах ліцензії Creative Commons із зазначенням авторства 4.0 міжнародна, якщо не зазначено інше.

Приклади розміщення даного тексту див., наприклад, на урядовому порталі https://www.kmu.gov.ua, сайті Верховної ради https://www.rada.gov.ua та багатьох інших.

Таке рішення сприятиме популяризації діяльності АН ВШ України і її установ.

Також можливий такий варіант розміщення:

Академія наук вищої школи України © 2023
Весь контент доступний на умовах ліцензії CC BY 4.0 міжнародна, якщо не зазначено інше

Буду вдячний за розгляд цього листа і відповідь. Радо відповім на питання, якщо такі виникнуть.

-- З повагою, Юрій Пероганич <perohanychgmail.com>, +38 067 505 1201, http://fb.com/perohanych https://www.wikidata.org/wiki/Q12014004

Сьогодні отримав листа від першого віцепрезидента АН ВШУ п. Максима Стріхи, що на сайті АН вищої школи на всіх сторінках такий напис з'явився!

Звертаю увагу, що на цьому сайті, опублікований 416-сторінковий Довідник, який містить інформацію про академіків АН ВШУ.

--Perohanych (обговорення) 17:58, 11 березня 2023 (UTC)


Вікіманія 2023 запрошує подавати заявки на виступ

Чи хотіли б організувати офлайнову чи віртуальну сесію на Вікіманії 2023? Можливо, практичний семінар, жвава дискусія, весела вистава, яскравий плакат чи незабутня бліц-промова? Заявки можна подавати до 28 березня. Захід матиме спеціальні «гібридні блоки», тому також вітаються віртуальні виступи та попередньо записаний контент. Якщо виникли запитання, будь ласка, приєднуйтесь до нас на майбутні розмови 12 або 19 березня або зв’яжіться електронною поштою wikimania@wikimedia.org чи в телеграмі. Більше інформації на вікісайті.

— Це написав, але не підписав користувач MediaWiki message delivery (обговореннявнесок) 17:45, 13 березня 2023.

Так сталося, що наприкінці щотижневих Вікічетвергів, а також нерідко й просто на межі вечора й ночі в інші дні ми (кілька вікіпедистів) збираємося в Discord грати в GeoGuessr. Граємо в командні чи звичайні дуелі залежно від числа гравців, якщо гравців більше буде, можна було б і в королівські битви грати. У чому суть гри — дається вам локація на Google Street View і треба на основі помічених підказок (розташування сонця, домен країни на рекламі, мова написів тощо) якомога точніше вказати розташування на карті. Гра допомагає покращити свої знання географії, а також є способом побачити світ не виходячи з дому. Зв'язку з вільними знаннями чи Вікіпедією прямого немає жодного, але є опосередкований. Скажімо, Renvoy колись покращив статтю про Лондондеррі після гри, яка занесла нас туди, а Ahonc нерідко вгадує локацію, бо працюючи над списком міст-мільйонників повивчав де вони всі розташовані. Думаю, якщо буде більше гравців можна було б придумати і якийсь пряміший зв'язок, скажімо змушувати переможених чи переможців писати статті :) Гра формально платна, хоча підписка дешева, але для гри в дружньому, а не змагальному форматі достатньо щоб підписка була в когось одного — у мене є. --塩基Base 21:37, 13 березня 2023 (UTC)

Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за лютий — березень 2023 року

Актуальні події

До 26 березня в українській Вікіпедії триває щорічний марафон WikiGap, присвячений написанню й покращенню статей про видатних жінок.

До 31 березня триває міжнародна кампанія «Місяць культурної дипломатії України», яка має на меті створити та покращити якомога більше статей про Україну у різних мовних розділах Вікіпедії.

До 31 березня запрошуємо долучитись до міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить фольклор». Мета кампанії — зберегти традиційну культуру на фотографіях та показати її світу через ілюстрування статей у Вікіпедії та інших вікіпроєктах.

Майбутні події

14 березня ми проведемо вебінар у межах кампанії «Вікі любить фольклор», під час якого детально розповімо, як завантажити фотографії та взяти участь у конкурсі. Щоб долучитися до вебінару, потрібно заповнити коротку форму.

17 березня відбудеться онлайн тренінг «Гендер та довкілля» для вікіспільноти. Долучитися до тренінгу можуть усі охочі за умови попередньої реєстрації.

18 березня у межах марафону WikiGap відбудеться офлайн подія у Києві. Вхід вільний, обов'язкова попередня реєстрація за посиланням.

19 березня у Малайзії також відбудеться зустріч, присвячена «Місяцю культурної дипломатії України». Детальніше — на сторінці події у Вікіпедії.

Минулі події

До 19 лютого в українській Вікіпедії тривав «Тиждень Молдови». До нього долучилися 29 учасників та учасниць, які створили 487 та поліпшили 21 статтю про цю країну. Детальніше читайте у нашій статті.

27 лютого відбулася онлайн зустріч для освітян та презентація посібника «Використання Вікіпедії та сестринських вікіпроєктів в освітньому просторі». Запис презентаційної частини зустрічі доступний за посиланням.

До 28 лютого у Вікіпедії тривала тематична кампанія з написання статей про письменників Києва. До неї долучилися 14 учасників та учасниць, які створили 56 нових статей. 3 березня також відбулася пресконференція з оголошенням підсумків кампанії. Детальніше — за посиланням.

Публікації «Вікімедіа Україна»

Вікі любить памʼятки

Міжнародні новини та публікації

До 28 березня триває прийом заявок до програми Вікіманії 2023. Детальніше про те, як подати свою пропозицію, читайте за посиланням. --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 13:36, 14 березня 2023 (UTC)

Місяць культурної дипломатії України 2023: Ми повернулись!

Вітаю, шановні Вікіпедисти!

Вікімедіа Україна, в кооперації з Міністерством закордонних справ України and Українським інститутом, втретє запустило «Місяць культурної дипломатії України», який триватиме з 1 по 31 березня 2023 року. Кампанія присвячена відомим українським митцям кіно, музики, літератури, архітектури, дизайну та культурним феноменам України, які сьогодні є частиною світової спадщини. Незважаючи на те, що ми приймаємо внесок будь-якою мовою, я закликаю українську спільноту долучитись до конкурсу шляхом перекладу статей про українську культуру саме англійською мовою. Нині англійська — це лінгва франка, яка дозволить перекласти інформацію набагато більшою кількістю мов. Найактивніші учасники отримають призи.
Також, ми плануємо встановити банер щоб повідомити користувачів про цей конкурс!--ValentynNefedov (WMUA) (обговорення) 08:28, 1 березня 2023 (UTC)

Цікаво, чому анонс тут з'являється вже у день старту акції? --Anntinomyобг 10:00, 1 березня 2023 (UTC)
Вітаю, @Anntinomy! Анонс опублікували сьогодні, бо загалом окремої кампанії саме для української спільноти, як це було у 2021 році, немає. Однак, як показує практика, більшість міжнародних учасників конкурсу долучається після після встановлення банеру, що станеться через 10 днів. Це дає нам трішки часу на удосконалення статей про українську культуру і водночас залишає всіх учасників конкурсу в рівних умовах. --ValentynNefedov (WMUA) (обговорення) 11:23, 1 березня 2023 (UTC)
а чим окрема кампанія для української спільноти особлива від внесків українською (бо ж внески будь-якою мовою) ? --Anntinomyобг 22:32, 1 березня 2023 (UTC)
Привіт! Чи можна додати (або додайте самі) Історичний центр Одеси — новий об'єкт світової спадщини, бажано б усіма мовами щоб з'явилось. — Шиманський હાય! 10:05, 1 березня 2023 (UTC)


@ValentynNefedov (WMUA): Ще питання. Чи правильно я розумію, що цей проєкт запрошує та заохочує створювати й доповнювати статті у рувікі? --Anntinomyобг 21:28, 18 березня 2023 (UTC)
Вітаю, @Anntinomy проєкт запрошує та заохочує створювати й доповнювати статті усіма мовами --ValentynNefedov (WMUA) (обговорення) 08:20, 21 березня 2023 (UTC)

Всім привіт! Тут трохи робота пана Haida по володарях цього державного утворення була відзначена паном Портниковим. --— Шиманський હાય! 10:05, 20 березня 2023 (UTC)

Дякую, цікава згадка. Продуюлюйте у фб спільноті будь ласка. Щоправда стаття без джерел. Але хочеться доповнити тему :) --Alex Blokha (обговорення) 14:18, 20 березня 2023 (UTC)

Стипендії від «Вікімедіа Україна» на участь у міжнародному вікімедійному хакатоні

19—21 травня відбудеться Wikimedia Hackathon 2023 — щорічна міжнародна зустріч технічної спільноти вікіпроєктів. Вона пройде в офлайн-форматі у Афінах (Греція).

ГО «Вікімедіа Україна» може надати стипендію для участі у цій події — компенсацію проїзду, проживання та інших пов'язаних із участю витрат. Критерії для отримання стипендії — досвід у вікіпроєктах, зокрема досвід технічого внеску (хакатон цього року проводиться саме для технічно досвідчених вікімедійців), володіння англійською мовою, можливість виїхати до Греції та відвідати конференцію протягом всіх її днів.

Дедлайн для зголошення — 3 квітня.

--Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 12:47, 27 березня 2023 (UTC)

Office hour of the CEE Hub (3 April 2023)

Hello everyone,

We want to invite you to the second monthly office hour(s) that CEE Hub will organize, where you can learn more about newly formed regional hub, and what CEE Hub can help you and your communities. The second session will take place on Monday, April 3rd at 18:00 CET time.

Open office hours are meant as a virtual space where anyone can talk to CEE Hub staff, ask questions, or discuss relevant CEE and Hub related topics.

Please sign up for the upcoming session at following Meta page, as you can get the invitation link on time.

We will be happy to see some of you. --MediaWiki message delivery (обговорення) 11:48, 28 березня 2023 (UTC)

Рада повірених ратифікувала настанови з правозастосування УКП

Це повідомлення також перекладене іншими мовами на Мета-вікі.

Привіт усім, важливо оновлення щодо настанов із правозастосування УКП:

Голосування щодо настанов із правозастосування у січні 2023 року показало, що настанови з правозастосування схвалені більшістю. Надійшло 369 коментарів, детальні підсумки на базі яких скоро будуть опубліковані. Проголосували трохи більше трьох тисяч (3097) учасників, з яких 76% схвалили настанови із правозастосування. Можна ознайомитися зі статистикою голосування на Мета-вікі.

Вищий рівень підтримки сигналізував Раді повірених, що у поточній версії враховані зауваження, висловлені протягом останнього перегляду 2022 року. Рада повірених ратифікувала настанови з правозастосування. Резолюція опублікована на Фонд-вікі, #і можна також більш детально ознайомитися з процесом перегляду настанов із правозастосування 2023 року у Diff.

Є кілька наступних кроків, які слід зробити з урахуванням важливих рекомендацій настанов із правозастосування. Незабаром буде більше інформації про часові рамки. Дякуємо за цікавість та участь.

Від імені Команди проєкту УКП

AAkhmedova (WMF) - 11:49, 24 березня 2023 (UTC)

Report on voter comments from the revised Universal Code of Conduct Enforcement Guidelines ratification vote

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hello all,

The Universal Code of Conduct project team has completed the analysis of the comments accompanying the ratification vote on the revised Universal Code of Conduct Enforcement Guidelines.

All respondents to the vote had the opportunity to provide comments regarding the contents of the revised Enforcement Guidelines draft document. A total of 369 participants left comments in 18 languages; compared to 657 commenters in 27 languages in 2022. The Trust and Safety Policy team completed an analysis of these results, categorizing comments to identify major themes and areas of focus within the comments. The report is available in translated versions on Meta-wiki here.

Again, we are thankful to all who participated in the vote and discussions. More information about the Universal Code of Conduct and its Enforcement Guidelines can be found on Meta-wiki.

On behalf of the Universal Code of Conduct project team, --AAkhmedova (WMF) (обговорення) 09:22, 3 квітня 2023 (UTC)

Growth team newsletter #25

13:10, 1 квітня 2023 (UTC)

Reminder: Office hours about updating the Wikimedia Terms of Use

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hello everyone,

This a reminder that the Wikimedia Foundation Legal Department is hosting office hours with community members about updating the Wikimedia Terms of Use.

The office hours will be held on April 4, at 17:00 UTC to 18:30 UTC. See for more details here on Meta.

We hereby kindly invite you to participate in the discussion. Please note that this meeting will be held in English language and led by the members of the Wikimedia Foundation Legal Team, who will take and answer your questions. Facilitators from the Movement Strategy and Governance Team will provide the necessary assistance and other meeting-related services.

On behalf of the Wikimedia Foundation Legal Team,

AAkhmedova (WMF) - 08:42, 4 квітня 2023 (UTC)

Списки популярності за іншими принципами

Перенесено з Обговорення користувача:Perohanych#Списки популярності за іншими принципами

Юрію доброго дня! Скажіть будь-ласка, а наскільки складно зробити 3 переліки топ-1000 найпопулярніших статей про українських жінок, українських чоловіків та українські теми окремо за 2022 та за 2023-й роки, а ще краще б подвоїти, зробивши такі списки для живих та неживих жінок та чоловіків, теми минувшини і років незалежності за останні два роки.

В ідеалі ще зробити топ-100 (в омріяному ідеалі бодай одноразово топ-1000) українських чоловіків, жінок та тем минувшини та сьогодення за 14 сферами:

  • Матеріальна культура, її зразки та її представники
  • Духовна культура, її зразки та її представники
  • Масова культура, її зразки та її представники
  • Література
  • Ігрові види спорту та їх представники
  • Інші олімпійські види спорту та їх представники
  • Інші неолімпійські види спорту та їх представники
  • Паралімпійські види спорту та їх представники
  • Природа та природничі науки та їх представники
  • Техніка, винаходи, прилади, точні та технічні науки та їх представники
  • Суспільство та суспільні науки та їх представники
  • Економіка, транспорт, логістика та економічні науки та їх представники
  • Медицина та медичні науки
  • Історія, військова справа та політика та їх представники

Якщо ми побачимо таку розбивку бодай за два роки - це нам дасть багато цікавих результатів. Чи є шанси втілення ідеї в життя та реалізацію на практиці?--Yasnodark (обговорення) 12:56, 30 березня 2023 (UTC)

Нескладно, але працезатратно. Можна звісно опублікувати список скажімо 10 000 найпопулярніших сторінок, за окремими роками, а відбирати — то вже ручна робота, або шляхом написання спеціальної програми, яка буде аналізувати статті за категоріями. --Perohanych (обговорення) 15:56, 30 березня 2023 (UTC)
Юрію був би вдячний за топ-10000. З цього можна почати, проте можливо можна зробити завдяки категоризації (приміром хоча б підкатегорії різного рангу від категорії "Україна") чи іншим чином, принаймні окремі підбірки для замовлення у першому абзаці. --Yasnodark (обговорення) 13:32, 1 квітня 2023 (UTC)
NickK вітаю, ви не знаєте, як можна зробити більш детальні варіанти? Можливо завдяки певній категоризації чи Пецкану, на який ви колися мені давали посилання. А якщо робити нову програму, то чи це складно чи можливо можна буде зробити автовідбір з великого переліку?--Yasnodark (обговорення) 13:32, 1 квітня 2023 (UTC)
@Yasnodark: Доброго вечора. Жодне з відомих мені рішень не тягне 10 тисяч статей за популярністю та темами водночас. Найближче до того робили @Base: та @VictorAnyakin:, можливо вони знають щось, але особисто я не уявляю, наскільки це складно — NickK (обг.) 17:18, 1 квітня 2023 (UTC)
@NickK: Доброго дня! В мене є програмуліна, не дуже складна, яка проходить по категорії та збирає по статтях в ній статистику переглядів за місяць а потім відбирає топ-100. В запропонованій ідеї я бачу одну проблему: як створити списки статей в перелічених "категоріях". А далі там просто запит на REST-ендпоїнт.--vityok (обговорення) 07:45, 3 квітня 2023 (UTC)
простіше кажучи - опитати сервіс та витягти статистку відвідувань (якщо вона є за той період) - не проблема, більша проблема скласти списки статей по категоріях. І ще може бути проблема через те, що статистика збирається при переході безпосередньо на статтю, а статті-перенаправлення не враховуються. Та для Топ-100 це не повинно бути надто великою проблемою.--vityok (обговорення) 10:20, 3 квітня 2023 (UTC)
Юрію те що ви писали, реально зробити швидко, без подальшого ручного добору, я не про те, а про перший етап?Вікторе А якщо Юрій створить перелік на 10000 статей загалом, з них можна буде витягти для початку статті підкатегорії "Україна", а потім з них витягти жінок та чоловіків і автоматом відійде усе інше, вважаю, що у кожній з цих трьх категорій буде десь 1000+ статей і тисячу буде легше зробити, а потім поділити на сьогодення та минувшину. Щодо більш дрібних сотень варто подумати про поділ категорій і там можна буде зробити саме топ-100. Так вийде?--Yasnodark (обговорення) 10:48, 3 квітня 2023 (UTC)
@Yasnodark: Помісячно за будь-який місяць і на будь-яку глибину можете взяти тут Скопіювати і об'єднати за рік для програміста завдання на годину-дві. --Perohanych (обговорення) 09:39, 4 квітня 2023 (UTC)
@Yasnodark: найпростіший спосіб - приналежність статті до тієї чи іншої категорії. Якщо є можливість сформулювати переліки категорій, то це буде найкраще--vityok (обговорення) 16:21, 3 квітня 2023 (UTC)
Вікторе можна почати з надкатегорії "Категорія:Україна" і зробити якомога довший перелік за 2022-й рік для початку. Потім з цього переліку якось вилучити все з надкатегорії Категорія:Персоналії:Україна і отримаємо список українських тем, потім з Категорія:Персоналії:Україна виокремити Категорія:Жінки України та отримаємо в залишку чоловіків. Так ми отримаємо три базові списки, тоді ми в чомусь зорієнтуємось.--Yasnodark (обговорення) 11:11, 4 квітня 2023 (UTC)
А далі можна окремо зробити переліки за категоріями Категорія:Українські спортсмени та Категорія:Українські спортсменки, Категорія:Українські митці та Категорія:Українські мисткині, Категорія:Українські науковці та Категорія:Українські науковиці тощо. Це можливо?--Yasnodark (обговорення) 11:11, 4 квітня 2023 (UTC) --Perohanych (обговорення) 11:19, 4 квітня 2023 (UTC)
якщо я правильно зрозумів запит, то зв'язка інструментів petscan + pagepile + massviews для цього ідеально підходить.
1. На https://petscan.wmflabs.org/ фільтруєте статті за тими параметрами як вам цікаві (наприклад вікіданими чи категоріями)
2. Створюєте з результатів пошуку pagepile (output: format – pagepile)
3. Вставляєте pagepile id в https://pageviews.wmcloud.org/massviews/ (Source:PagePile, максимум — 20 тисяч статей) і сортуєте їх по переглядах за той час, який хочете.
Якщо ж мова йде просто посортувати статті в якійсь одній категорії по переглядах за певний період то можна на https://pageviews.wmcloud.org/massviews/ просто вибрати Source: Category і обійтись без petscan i pagepile. --Mike.Khoroshun (обговорення) 12:13, 4 квітня 2023 (UTC)
Дякую та я маю на увазі не складний та разовий механізм пошуку та сортування, а готові переліки у віківіснику. Для легкого аналізу табличок певної тематичної направленості статей української тематики потім протягом тривалого часу будь-якої миті у майбутньому.--Yasnodark (обговорення) 14:24, 4 квітня 2023 (UTC)
А що означає "за роки"? Типу, стаття написана такого-то року? --BogdanShevchenko (обговорення) 14:15, 4 квітня 2023 (UTC)
Відвідуваність статті протягом певного року.--Yasnodark (обговорення) 14:24, 4 квітня 2023 (UTC)
Вікторе ви не відповіли чи можна зробити такі таблички за названими мною категоріями?--Yasnodark (обговорення) 12:17, 8 квітня 2023 (UTC)
Yasnodark, ви можете самостійно зробити ці списки за описаним мною вище алгоритмом і отримувати їх популярність самостійно за будь-який проміжок часу.
Для прикладу для спорстменів і спорстменок (які є підкатегорію спорстменів) за минулий рік — [13]
Для науковців та науковиць — [14]
На petscan можна відфільтрувати статті які містяться в двох чи більше категоріях (чи містяться в одній, а в іншій ні), використовуючи значення на вікіданих можна гратись як завгодно — вибирати всіх українських письменників хто народився в Житомирі, чи всіх, хто помер, чи всіх хто помер до 2000 року і так далі — потім з результатів пошуку створювати pagepile (output: format – pagepile) і передавати pagepile id в цей інструмент лінки на який я дав вище, вибравши Source:PagePile, а далі сортувати по переглядах за минулі 5 років чи за 2016 рік, чи за 2022 рік і отримувати сторінки які найчастіше переглядають.
Наприклад ось на petscan відібрав всі статті в категорії "українські науковці" та їх підкатегоріях (до 4 рівня вкладеності), в яких на вікіданих фігурує російська імперія як громадянство (я вказав Uses items/props як P27,Q34266 — це відповідає об'єктам "громадянство" і "російська імперія" на вікіданих)— [15], створив pagepile і передав ідентифікатор цього pagepile (48666) в massviews, попросивши відсортувати за переглядами з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року —  ось результат --Mike.Khoroshun (обговорення) 16:04, 8 квітня 2023 (UTC)
Це все одно трохи не те, що я мав на увазі та все одно дякую за інформацію та приклади для роздумів.--Yasnodark (обговорення) 12:59, 11 квітня 2023 (UTC)

Сайт Академії наук вищої школи України і оновлений довідник академіків — під СС BY 4.0

Домовився з керівництвом АН ВШУ про переведення вмісту їхнього сайту http://anvsu.org.ua/ на ліцензію CC BY 4.0.

На сайті опублікований також вільний оновлений Довідник дійсних членів (академіків) АН вищої школи України.

Щодо довідника - робота над ним триває постійно. Наразі у Вікіпедії не вистачає 89 біографій з нього. Але й ті, що є, сильно змінилися - адже писали ті статті у 2010 році. Багато хто помер — на сайті є рубрика Пам'ятаємо з некрологами.

10 квітня розпочнеться Вікіпедія:Проєкт:Тематичний тиждень/Тиждень науковців вищої школи України.

Запрошую приєднатися до учасників, щоб тиждень став успішний. --Perohanych (обговорення) 07:38, 6 квітня 2023 (UTC)

​​Зголошуйтеся до української делегації на CEE Meeting 2023 і подавайте пропозиції до програми

15—17 вересня відбудеться Wikimedia CEE Meeting 2023 — щорічна конференція вікіспільноти Центрально-Східної Європи. Вона пройде наживо у Тбілісі (Грузія).

Зараз розпочалося зголошення на участь в українській делегації у цій конференції. До делегації може увійти орієнтовно 3-4 людини; вони отримають компенсацію проїзду, проживання та інших пов’язаних із участю витрат.

Дедлайн для зголошення — 30 квітня. Для подання заповніть анкету за посиланням

Основні критерії, які будуть враховуватися при відборі:

  • досвід у Вікіпедії, вікіпроєктах, проєктах «Вікімедіа Україна»;
  • володіння англійською мовою;
  • логістика — можливість виїхати до Грузії та відвідати конференцію протягом всіх її днів.

Бонусні критерії — перевага надаватиметься тим заявникам:

  • які подали пропозицію до програми конференції;
  • у яких великий вікідосвід, але відсутній чи невеликий досвід відвідування міжнародних офлайнових конференцій.

Також зараз відкрилося зголошення до програми конференції. Подати свою пропозицію можна за посиланням до 21 травня включно.

Якщо маєте питання, пишіть за адресою info@wikimedia.org.ua

На фото: українська делегація на Wikimedia CEE Meeting 2022 у місті Охрид, Північна Македонія --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 12:06, 6 квітня 2023 (UTC)

Збір коштів для батька вікіпедистки, який служить на передовій

Привіт! Маю одночасно трохи нестандартне і дуже стандартне прохання — долучитися до збору коштів на мавік для підрозділу батька вікімедистки, який зараз служить на Авдіївському напрямку.

З міркувань безпеки родини (частина зараз на окупованій території) не анонсую ім’я публічно, але це людина, якій можна довіряти. Якщо потрібна детальніша інформація, пишіть мені приватно.

У кого є можливість, запрошую долучитисядо збору коштів та / або до поширення.

--Acedtalk 14:25, 11 квітня 2023 (UTC)

Заклик до якнайшвидшого введення пропозицій щодо методології ратифікації Хартії руху

На Мета-вікі ви можете знайти це повідомлення в перекладі іншими мовами.

Привіт усім!

Комітет з розробки Хартії руху (КРХР/MCDC) збирає перші пропозиції від руху Вікімедіа щодо запропонованої методології для ратифікації Хартії руху з 10 по 28 квітня 2023 року. Ратифікація Хартії руху планується на початку 2024 року відповідно до шкали часу.

Є шість запитань, щодо яких Комітет з розробки Хартії руху просить вашої інформації. Будь ласка, поділіться своїм відгуком через:

Години обговорень

Комітет з розробки Хартії руху також запрошує всіх, хто хоче поділитися своїми відгуками про запропоновану методологію, приєднатися годин обговорень в спільноті:

Мова розмовних годин – англійська. Прокоментуйте, якщо вам потрібна мовна підтримка. Будь ласка, зверніть увагу, що усний переклад буде надано, якщо принаймні 3 особи висловили бажання взяти участь у обговореннях на таких мовах: арабська, китайська, французька, німецька, індонезійська, японська, польська, португальська (бразильська), російська та іспанська.

Від Комітету з розробки Хартії руху.

AAkhmedova (WMF) - 18:26, 11 квітня 2023 (UTC)

«Кожній книзі — свій читач»

Цього року вперше пройде міжнародна кампанія «Кожній книзі — свій читач» (#EveryBookItsReader) — вона спрямована на підвищення якості вмісту про книги, літературні твори та усні оповідання у Вікіпедії, Вікіданих, Вікісховищі, Вікікнигах і Вікіджерелах.

Взяти участь дуже просто — з 1 по 30 квітня 2023 року ви можете зробити це виконавши одне з простих завдань:

  • Додайте «сині» посилання на книги та авторські статті та з них.
  • Виправляйте описки та орфографічні помилки в статтях про книги.
  • Додайте посилання на джерела.
  • Створіть розділ для літературних нагород, які отримала книга.
  • Якщо ви ввійшли у свій обліковий запис Вікіпедії, натисніть на зірку на сторінки книги, щоб ви могли стежити за змінами з часом (оновлення надсилатимуться електронною поштою).
  • Зробіть посилання на книги, які знаходяться у відкритому доступі.

А для тих, хто візьметься за більш складні завдання в україномовному розділі Вікіпедії, ГО «Вікімедіа Україна» підготувала сувеніри. Для цього треба зробити одне з цих завдань:

  • Створіть нову статтю про книгу
  • Перекладіть статтю про книгу
  • Внесіть суттєве доповнення дві статті про книги

Зверніть увагу, що для отримання сувенірів стаття має відповідати правилам Вікіпедії.

До опису редагування обов’язково додайте гештеґ #КожнійКнизіСвійЧитач або #EveryBookItsReader.

Якщо ви ще зовсім новачок чи новачка у Вікіпедії, але хочете взяти участь, 20 квітня о 19.30 ми проведемо вебінар, де покроково розкажемо як редагувати, перекладати та створювати статті. Реєстрація посиланням

Сторінка кампанії, де можна дізнатись більше про завдання та формат: [16]

Якщо будуть питання, пишіть edu@wikimedia.org.ua --OlenaVinsent (WMUA) (обговорення) 21:25, 14 квітня 2023 (UTC)

Elections Committee: Call for New Members

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hello everyone,

The Wikimedia Foundation elections committee (Elections Committee) is, from today until April 24, seeking an additional 2–4 members to help facilitate the Wikimedia Foundation Board of Trustee (Board) selection process.

The 2024 Wikimedia Foundation Board of Trustees election is being planned. New members are invited to join the Elections Committee. The Elections Committee oversees the Board of Trustees community seat selection process. Join the committee and contribute your valuable skills and ideas to the Trustee selection process.

There are eight community- and affiliate-selected seats on the Wikimedia Foundation Board. The wider Wikimedia community votes for community members to occupy these seats. In 2024, the Elections Committee will oversee this selection process for the community- and affiliate-selected seats with expiring terms. This process will be supported by the Wikimedia Foundation.

Elections Committee members sign up for three-year terms and will be asked to sign a confidentiality agreement. Members can expect to contribute 2–5 hours per week before the selection process and 5–8 hours per week during the selection process.

As an Elections Committee member, you will be responsible for:

  • Attending online meetings between now and the next election (mid-2024)
  • Attending onboarding and online training in May–June 2023
  • Working with the Committee to fulfill its other responsibilities

New members should have the following qualities:

  • Fluency in English
  • Responsiveness to email collaboration
  • Knowledge of the movement and movement governance

If you would like to volunteer for this role, please submit your candidacy by April 24, 2023 23:59 AoE (Anywhere on Earth) on this Meta-Wiki page.

You can read the full announcement here. Thank you in advance for your interest! If you are not interested but know someone who might be, share this message with them. Please let me know if you have questions.

On behalf of the Elections Committee,

AAkhmedova (WMF) - 23:01, 14 квітня 2023 (UTC)

Квітневий випуск Віківісника

«ВікіВісник» № 4 (108) — підсумки березня 2023

Активність

Число редагувань на початок місяця: 38 630 тис., на кінець місяця: 39 112 тис. За місяць зроблено 482 тис. редагувань, що на 187 тис. редагувань більше ніж у цьому місяці рік тому (+63%).

4072 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць, що на 32,9% більше ніж минулого року. 900 користувачів за місяць здійснили 10 і більше редагувань (+58,1%), в тому числі 255 користувачів — 100 і більше редагувань (+113 користувачів до минулого року), у тому числі 38 користувачів — 1000 і більше редагувань (+15 користувачів). Понад 3000 редагувань зробили 10 користувачів: Mitte27 (12384), Olbiopontik (8550), Sehrg (5569), Rar (5217), Леонід Панасюк (4461), Vity OKM (4246), Ханас Володимир (4195), Юрко Градовський (3673), Стефанко1982 (3436), Андрій Гриценко (3080).

За місяць зроблено 15024 патрулювань (удвічі більше ніж минулого року), з них 3792 патрулювання здійснив Jphwra, 901 — Юрко Градовський,780 — Леонід Панасюк.

У березні зроблено 2039 подяк (на 500 більше ніж минулоріч). Всього подякувало 295 користувачів (+55 до минулого року). 471 користувачів отримали подяки (+66 до минулого року). Найбільше подякував — Ivakode — 395 разів. Подякував найбільшому числу колег — Всевидяче Око — 46. Найбільше подяк отримав — Krutyvuss — 143. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Vity OKM — 23. (Детальніше Тут).

У березні отримали статус:

У березні відбулися вікітижні:

Розмір
  • За березень створена 17471 стаття, що на 11735 статей більше ніж у березні минулого року (за іншими даними створено 17447 статей).
  • Середня результативність за день — 563 статті.
  • Розрив з варайською Вікіпедією зменшився на 17451 статтю і становить 10 590 статей.
  • Якщо тендеція приросту усіх вікіпедій збережеться, то варайців ми переженемо вже наприкінці квітня цього року, в'єтнамців — у травні (через 2 місяці), китайців — у листопаді (через 8 місяців), а японців — у грудні цього року (9 місяців).
  • Середній розмір статті станом на березень — 7862 байт.

За кількістю створених у березні статей українська Вікіпедія зайняла 2 місце серед усіх Вікіпедій та 1 місце серед Вікіпедій обсягом понад 1 млн статей.

Місце Вікіпедія Всього статей Статей за березень
1 Ладинська 130 181 20 474
2 Українська 1 255 493 17 447
3 Англійська 6 637 513 12 364
4 Татарська 492 724 11 602
5 Французька 2 509 910 11 000
6 Німецька 2 787 230 9 796
7 Іспанська 1 850 674 8 001
8 Російська 1 905 107 7 681
9 Італійська 1 804 957 6 104
10 Китайська 1 344 061 6 040
11 Польська 1 562 529 4 488
12 Перська 957 144 4 163
13 Японська 1 368 578 3 882
14 Турецька 516 527 3 633
15 Пенджабська 44 233 2 827

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Відвідуваність

У березні 2023 в українській Вікіпедії здійснено рекордні 115,9 млн переглядів сторінок. Це на 21 млн більше, ніж у березні 2022 (+22%). Попередній рекорд відвідуваності (110,3 млн переглядів), що був встановлений у травні 2020, протримався 2 роки і 10 місяців.

Число унікальних пристроїв, з яких переглядали українську Вікіпедію, в березні становило 17,7 млн, це на 1,2 млн більше (+7,1%), ніж у березні 2022.

93 млн або 80% переглядів української Вікіпедії у березні здійснено з території України. Це +13 млн до березня 2022.

Перегляди всіх вікіпедій з території України у березні 2023:

  • Сукупна популярність в Україні вікіпедій усіма мовами становила за місяць 229 млн переглядів. Це так само, як у березні 2022.
  • Російська Вікіпедія в Україні втратила за рік 26 млн переглядів (було 130 млн, стало 104 млн), її частка впала на 11,4% до 45,4%
  • Українська Вікіпедія в Україні здобула за рік 17 млн переглядів (було 76 млн, стало 93 млн), її частка виросла на 7,4% до 40,6%
  • Англійська Вікіпедія в Україні здобула за рік 6 млн переглядів (було 12 млн, стало 18 млн), її частка виросла на 2,7% до 7,9%
  • Всі інші вікіпедії в Україні здобули за рік 3 млн переглядів (було 11 млн, стало 14 млн), їхня частка виросла на 1,3% до 6,1%

Таким чином, у березні 2023 з території України на 100 переглядів сторінок української Вікіпедії прийшлося 112 переглядів сторінок російської Вікіпедії. Рік тому, в березні 2022 на 100 переглядів сторінок української Вікіпедії було 171 перегляд сторінок російської Вікіпедії

Україна у березні за числом переглядів вікіпедій усіма мовами на 15-му місці у світі, як і в березні 2022:

  1. 4000 млн — США
  2. 967 млн — Японія
  3. 933 млн — Індія
  4. 932 млн — Німеччина
  5. 919 млн — Велика Британія
  6. 733 млн — Росія
  7. 622 млн — Франція
  8. 551 млн — Італія
  9. 452 млн — Канада
  10. 319 млн — Іспанія
  11. 307 млн — Польща
  12. 302 млн — Бразилія
  13. 262 млн — Іран
  14. 256 млн — Австралія
  15. 229 млн — Україна
  16. 222 млн — Тайвань
  17. 219 млн — Нідерландди
  18. 219 млн — Мексика
  19. 213 млн — Туреччина
  20. 209 млн — Індонезія

У березні цього року сторінки української Вікіпедії переглянули зі 181 країн світу, в т.ч. понад 10 тис. разів її переглядали з 76 країн, понад 100 тис. разів із 33 країн, більше мільйона переглядів здійснено з семи країн світу:

  1. 93 000 тис — Україна
  2. 4 000 тис. — Польща
  3. 3 000 тис. — Німеччина
  4. 3 000 тис. — США
  5. 2 000 тис. — РФ
  6. 1 000 тис. — Чехія,
  7. 1 000 тис. — Велика Британія
  8. 953 тис. — Франція
  9. 704 тис. — Італія
  10. 663 тис. — Нідерланди
  11. 613 тис. — Канада
  12. 429 тис. — Іспанія
  13. 379 тис. — Словаччина
  14. 368 тис. — Туреччина
  15. 300 тис. — Австрія
  16. 287 тис. — Румунія
  17. 244 тис. — Бразилія
  18. 225 тис. — Щвейцарія
  19. 216 тис. — Щвеція
  20. 209 тис. — Ірландія
Найпопулярніші у березні статті
березень 2023 березень 2022
  1. Коцюбайло Дмитро Іванович, 348 855
  2. Міжнародний жіночий день, 291 371
  3. Шевченко Тарас Григорович, 202 062
  4. Україна, 146 892
  5. Лісовий Оксен Васильович, 135 079
  6. Майла Нурмі, 133 869
  7. Михайлова Аліна Артурівна, 113 466
  8. Мавка. Лісова пісня, 100 869
  9. Путін Володимир Володимирович, 84 059
  10. Шадура Тимофій Миколайович, 82 693
  11. Київ, 81 105
  12. Російське вторгнення в Україну (з 2022), 76 974
  13. Бахмут, 73 468
  14. Костенко Ліна Василівна, 69 620
  15. Леся Українка, 67 812
  16. МіГ-29, 67 680
  17. День стейка і мінету, 67 049
  18. ChatGPT, 62 394
  19. Збройні сили України, 61 381
  20. 1-й окремий механізований батальйон «Вовки Да Вінчі», 56 109
  21. Александр Македонський, 52 620
  22. Українська мова, 52 006
  23. Гімн України, 51 035
  24. Сирський Олександр Станіславович, 50 918
  25. Друга світова війна, 50 240
  26. Грузія, 48 799
  27. Українська абетка, 48 604
  28. DeepStateMapLive, 48 437
  29. Залужний Валерій Федорович, 48 282
  30. Данило Галицький, 47 476
  31. Винник Олег Анатолійович, 47 258
  32. Київська Русь, 46 941
  33. Галицько-Волинське князівство, 46 890
  34. Зеленський Володимир Олександрович, 45 584
  35. Військові звання України, 45 259
  36. Кинджал (гіперзвуковий ракетний комплекс), 44 993
  37. 67-ма окрема механізована бригада (Україна), 44 990
  38. Бандера Степан Андрійович, 42 740
  39. Мар'їнка, 42 365
  40. Англійська мова, 42 112
  41. МіГ-31, 41 430
  42. Перша світова війна, 41 290
  43. Перехід церковних громад до ПЦУ, 41 150
  44. Грім (ОТРК), 40 929
  45. Памфір, 39 621
  46. Сполучені Штати Америки, 39 497
  47. Росія, 39 144
  48. Щегель Андрій Ігорович, 38 838
  49. Parimatch, 38 609
  50. Римський статут Міжнародного кримінального суду, 37 900
  51. Прислівник, 37 877
  52. Список українських жіночих імен, 36 360
  53. Голодомор в Україні (1932—1933), 35 924
  54. Симоненко Василь Андрійович, 35 482
  55. Іван Мазепа, 35 367
  56. 93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр», 34 960
  57. Чорне море, 34 753
  58. Все завжди і водночас, 34 654
  59. Львів, 34 645
  60. Аскольдова Могила, 34 277
  61. Волейбол, 34 270
  62. Павло (Лебідь), 34 146
  63. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb, 33 901
  64. Сухопутні війська Збройних сил України, 33 728
  65. 3-тя окрема штурмова бригада (Україна), 33 184
  66. Мацієвський Олександр Ігорович, 33 020
  67. Канада, 32 608
  68. Велика Британія, 32 119
  69. Kraken (спецпідрозділ), 32 095
  70. Ярослав Мудрий, 31 981
  71. Класицизм, 31 867
  72. Слобідська Україна, 31 648
  73. Сухопутна військова техніка України, 31 037
  74. Російсько-українська війна (з 2014), 30 917
  75. Богдан Хмельницький, 30 883
  76. Пін-ап, 30 336
  77. Х-22, 30 287
  78. Світан Роман Григорович, 30 010
  79. Союз Радянських Соціалістичних Республік, 29 925
  80. Герой України, 29 866
  81. С-300, 29 618
  82. 72-га окрема механізована бригада (Україна), 29 575
  83. Куб (зенітний ракетний комплекс), 29 513
  84. Українська православна церква (Московський патріархат), 29 498
  85. Південно-Західна залізниця, 29 478
  86. Винниченко Володимир Кирилович, 29 378
  87. Бароко, 29 209
  88. Мішані ліси України, 29 110
  89. Прапор України, 29 019
  90. Гетьманщина, 28 902
  91. Українська Народна Республіка, 28 840
  92. Список українських чоловічих імен, 28 645
  93. Києво-Печерська лавра, 28 637
  94. Османська імперія, 28 533
  95. Німеччина, 28 449
  96. Вільха (ракетний комплекс), 28 246
  97. Молдова, 28 030
  98. Десять заповідей, 27 915
  99. Повітряні сили Збройних сил України, 27 819
  100. 47-ма окрема механізована бригада (Україна), 27 793
  1. Арестович Олексій Миколайович, 1 355 396
  2. Російське вторгнення в Україну (2022), 1 087 137
  3. Привид Києва, 425 871
  4. Бандера Степан Андрійович, 372 895
  5. Жириновський Володимир Вольфович, 301 435
  6. Іскандер (ОТРК), 257 691
  7. Точка (тактичний ракетний комплекс), 251 253
  8. Bayraktar TB2, 248 287
  9. Калібр (крилаті ракети), 232 887
  10. Путін Володимир Володимирович, 210 618
  11. Україна, 203 693
  12. Кім Віталій Олександрович, 196 003
  13. НАТО, 186 132
  14. Збройні сили України, 183 002
  15. Путін — хуйло!, 177 298
  16. Збройні сили Російської Федерації, 170 163
  17. БМ-21 «Град», 163 581
  18. Денацифікація, 163 546
  19. YouTube, 160 902
  20. С-300, 158 487
  21. Російсько-грузинська війна (2008), 157 089
  22. Зеленський Володимир Олександрович, 151 972
  23. Список країн НАТО, 150 819
  24. Окремий загін спеціального призначення НГУ «Азов», 143 949
  25. Радіо «Свобода», 135 158
  26. Список країн Європейського Союзу, 133 401
  27. Кинджал (гіперзвуковий ракетний комплекс), 130 720
  28. Друга світова війна, 128 546
  29. Російсько-українська війна (з 2014), 122 584
  30. Повітряні сили Російської Федерації, 116 243
  31. Придністровська Молдавська Республіка, 113 373
  32. МіГ-29, 109 812
  33. Перша російсько-чеченська війна, 109 211
  34. Батальйонна тактична група, 107 626
  35. Гімн України, 105 103
  36. Авіаційна вакуумна бомба підвищеної потужності, 98 896
  37. Громадянська війна в Сирії, 98 175
  38. Війна на сході України, 95 381
  39. Батальйон, 94 190
  40. Європейський Союз, 90 941
  41. Рота міліції «Торнадо», 88 296
  42. FGM-148 Javelin, 86 586
  43. Джохар Дудаєв, 86 221
  44. Карлес Пучдемон, 84 854
  45. Зарин, 84 692
  46. Росія, 83 630
  47. Перша світова війна, 80 942
  48. Панцирь-С1, 80 389
  49. Повітряні сили Збройних сил України, 79 563
  50. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну, 78 836
  51. БМ-30 «Смерч», 77 802
  52. Ядерна зброя, 77 707
  53. Стугна-П, 77 474
  54. Залужний Валерій Федорович, 77 110
  55. Шевченко Тарас Григорович, 76 987
  56. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну (з січня 2022), 76 524
  57. Оснащення Сухопутних військ України, 75 777
  58. MIM-104 Patriot, 74 393
  59. Протиповітряна оборона, 73 620
  60. Тор (ЗРК), 73 185
  61. ТОС-1 «Буратіно», 72 906
  62. Київ, 72 432
  63. Рубан Володимир Володимирович, 72 398
  64. Друга російсько-чеченська війна, 71 251
  65. Хімічна зброя, 69 541
  66. Крилата ракета, 69 392
  67. Маріуполь, 69 221
  68. Чорнобаївка (Херсонський район), 69 054
  69. Категорії придатності до військової служби, 68 926
  70. ФАБ-500, 66 648
  71. 2С7 «Піон», 65 778
  72. Військово-облікова спеціальність, 65 063
  73. Термобаричний боєприпас, 65 020
  74. Фосфорні боєприпаси, 64 445
  75. Кадиров Рамзан Ахматович, 64 371
  76. Список президентів України, 62 592
  77. Лі Павло Романович, 61 978
  78. Тушаєв Магомед Салаудинович, 61 673
  79. Військові звання України, 61 610
  80. Дефолт, 61 261
  81. Вільха (ракетний комплекс), 60 923
  82. С-400, 60 841
  83. Telegram, 60 791
  84. Список країн, що володіють ядерною зброєю, 60 243
  85. Су-25, 59 378
  86. Адольф Гітлер, 58 542
  87. FIM-92 Stinger, 58 522
  88. Демілітаризація, 58 117
  89. Еритрея, 57 916
  90. Збройні сили Білорусі, 57 799
  91. Су-34, 57 708
  92. Балістична ракета, 57 624
  93. Тарабалка Степан Іванович, 56 989
  94. Starstreak, 56 820
  95. Су-27, 56 602
  96. Війна в Афганістані (1979—1989), 56 365
  97. Список країн за чисельністю збройних сил, 56 248
  98. Кацап, 55 660
  99. Операція об'єднаних сил, 55 341
  100. Бабин Яр, 54 628

Примітки.

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності у січні, то найбільша добова відвідуваність була 8 березня у статті Міжнародний жіночий день:

Номер Стаття Пік відвідуваності Дата піку Причина піку
1 Міжнародний жіночий день 147 900 15 березня Актуальна дата свята
2 Коцюбайло Дмитро Іванович 88 789 10 березня Відбулося прощання та похорон військового
3 Шевченко Тарас Григорович 48 876 9 березня 209-та річниця від Дня народження поета
4 Шадура Тимофій Миколайович 48 635 7 березня З'явилася інформація в ЗМІ, що Шадура є військовим, відео страти якого за вигук «Слава Україні!» поширився інтернетом. Згодом виявилося, що це інший військовий
5 Лісовий Оксен Васильович 43 970 21 березня Призначено на посаду Міністра освіти і науки України
6 День стейка і мінету 33 475 14 березня Актуальна дата свята
7 Михайлова Аліна Артурівна 25 388 10 березня Відбулися похорони її нареченого Дмитра Коцюбайла
8 Куб (зенітний ракетний комплекс) 20 380 17 березня Словаччина ухвалила рішення передати один комплекс Україна
9 Кинджал (гіперзвуковий ракетний комплекс) 19 282 9 березня Відбулася ракетна атака, під час якої рашисти випустили аж 6 цих цінних ракет
10 Кривонос Семен Юрійович 17 499 6 березня Призначений головою НАБУ
11 Костенко Ліна Василівна 15 849 19 березня Поетесі виповнилося 83 роки
12 Грім (ОТРК) 15 802 30 березня РФ заявила, що збила новітню українську ракету "Грім"
13 Римський статут Міжнародного кримінального суду 15 607 17 березня Міжнародний кримінальний суд виписав міжнародний ордер на арешт Володимира Путіна за насильницьку депортацію українських дітей до Росії. У теорії цей ордер повинна виконати будь-яка країна, яка приєдналася до Римського статуту
14 9К515 «Торнадо-С» 15 164 22 березня Рашисти завдали ракетного удару по Запоріжжі з цієї установки
15 Південно-Західна залізниця 14 536 3 березня У «Дії» пройшло опитування за перейменування Південно-Західної залізниці. Більшість обрали нову назву — Центральна.
16 Все завжди і водночас 14 511 13 березня Фільм отримав сім «Оскарів»
17 8 березня 14 103 8 березня Актуальна дата свята
18 Ржищів 12 395 22 березня Рашисти атакували дронами гуртожитки в Ржищеві. Загинули 9 осіб.
19 30-та окрема механізована бригада (Україна) 12 175 7 березня Вважалося, що страчений за слова «Слава Україні!» герой, служив у цій бригаді
20 14 березня 12 030 14 березня Актуальна дата

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.

Див. також


Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

Випуск підготували Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater. --Стефанко1982 (обговорення) 10:29, 7 квітня 2023 (UTC)

У нас десь є середній розмір статті в укрвікі? У віснику такого не знайшов. --Alex Blokha (обговорення) 21:56, 10 квітня 2023 (UTC)
@Alex Blokha: Колись був такий рейтинг за активними користувачами Вікіпедія:Проєкт:Якість/Середній обсяг, але він востаннє оновлювався 2018 року. Теоретично, якщо б взнати загальний розмір Основного простору і поділити на кількість статей, то легко вирахувати. Але я не можу знайти даних про загальний розмір.--Стефанко1982 (обговорення) 10:04, 11 квітня 2023 (UTC)
Дякую, дуже цікавий проект, не знав що у нас такі гіганти є. @Amakuha, оновиш дані? --Alex Blokha (обговорення) 11:12, 11 квітня 2023 (UTC)
Ось запит який це робить. Зараз середній розмір - 4486.9
https://quarry.wmcloud.org/query/39546 --Alex Blokha (обговорення) 20:11, 14 квітня 2023 (UTC)
@Alex Blokha: Дуже дякую за корисне посилання. Думаю в наступному випуску цей параметр можна буде використати.--Стефанко1982 (обговорення) 18:47, 17 квітня 2023 (UTC)

Як я прийшов у Вікіпедію (майбутня збірка)

Ділюся ідеєю створення збірки нарисів / есеїв «Як я прийшов у Вікіпедію» (назва умовна).

Щобільше, беруся упорядкувати таку збірку, підготувати до друку і знайти кошти на її видання.

Питання, на які може відповідати співавтор збірки (відповіді на всі питання необов'язкові, крім першого) включають, на мою думку, але не обмежуються такими:

1. Моє ім'я користувача та/або моє справжнє ім'я

2. Контакти, фото.

3. Будь-які інші дані про мене, що роблю і що зробив у Вікіпедії, про що пишу, чим займаюся в реальному житті

4. Коли і як я прийшов до Вікіпедії, чому і для чого залишився в ній. Мої перші статті, перші уроки, радості та розчарування.

5. Мої перші уявлення про Вікіпедію, і як вони розвивалися. Чим для мене є Вікіпедія, що вона мені дала. Чим зашкодила.

6. Що заважає. Що допомагає. Що мотивує.

7. Мої плани

Буду вдячний за Ваші думки тут, або й відразу за Ваші тексти (обсягом до приблизно 6 тис. знаків) на адресу perohanychgmail.com.

--Perohanych (обговорення) 10:51, 10 квітня 2023 (UTC)

Думаю, це більш інституціоналізовано має бути, наприклад, на рівні Вікімедії. Раптом ми скинемо вам тексти, а тоді вам стане лінь компілювати. --AS 13:24, 10 квітня 2023 (UTC)
Збирання матеріалу, а потім "лінь компілювати" — надто великий удар по репутації. Можете скидати паралельно мені і в Вікімедіа :) --Perohanych (обговорення) 13:52, 10 квітня 2023 (UTC)
Надайте чорновик свого або чийогось прикладу. --Alex Blokha (обговорення) 21:37, 10 квітня 2023 (UTC)
Чийогось не надам, бо а) треба питати згоду автора; б) поки ніхто не надав. Свого ще не написав. --Perohanych (обговорення) 05:47, 11 квітня 2023 (UTC)
  • я надіюся люди розуміють, що це збір персональних даних і чим він може бути небезпечним? --白猫しろ ねこОбг. 09:02, 11 квітня 2023 (UTC)
    Запобіжником для тих, хто переймається приватністю, є формулювання в першому питанні. Можна не вказувати нік, або справжнє ім'я. Якщо не вказувати ні те, ні інше, то, мабуть, книжка буде нецікавою. В кого острах розкриття приватності сильніший за бажання потрапити в книжку :) не мусить подаватися. --Perohanych (обговорення) 09:25, 11 квітня 2023 (UTC)
    @Perohanych, зараз все ж таки війна триває. Я можливо й надіслав би свої дані (хоча вони відносно публічні і так), проект загалом цікавий, але не варто таке публікувати під час війни. Окрім того все ж закликаю робити це як проект Вікімедіа Україна — зрештою коли даними розпоряджається організація, це ліпше, ніж окрема особа. --塩基Base 11:34, 11 квітня 2023 (UTC)
    Найдовша у світі національно-визвольна війна українського народу в гарячій (як от зараз) чи в холодній формі триває з 1169 року, коли Андрій з дєрєвні Боголюбове розорив Київ.
    А для укладання книжки, літературного редагування потрібні уміння, сили і натхнення. Якщо організація допоможе — хай розгляне на правлінні, визначить строки, кошти і їх джерело. Якщо візьметься без мене, то хай ще визначить відповідального. --Perohanych (обговорення) 12:29, 11 квітня 2023 (UTC)
    @Perohanych мене відразу ідентифікують лише за словом аніме. А якщо загалом, то 1-3 мають персональні дані, за 4 частково можна ідентифікувати. За найдовшу війну цікаве твердження, але вся відповідальність за переслідування, цькування та інші проблеми булінгу буде на Вас. Якщо книга стане ще й причиною для збору інформації про вікіпедистів рашистами, бо ми знаємо що хтось з наших воює. Тоді надіюся не буде від Вас "ой", і Ви візьмете відповідальність на себе як ініціатор і публікатор. Сенс я думаю доніс. --白猫しろ ねこОбг. 23:04, 11 квітня 2023 (UTC)
  • Яким способом плануєте залучати користувачів до опитування? Вважаю, що допису у Кнайпі замало. Можливо варто використати розсилку? Тоді які критерії опитуваних користувачів?.--Стефанко1982 (обговорення) 10:17, 11 квітня 2023 (UTC)
    Хотілося б, щоб книжка була якомога різноманітнішою, хоча думаю, буде багато типових ситуацій. За ідею з розсилкою дякую. Може ще загальне оголошення. Щодо критеріїв пропоную поміркувати усім разом. Очевидний критерій — найактивніші за числом редагувань, започаткованих статей, активісти руху Вікімедіа. --Perohanych (обговорення) 11:05, 11 квітня 2023 (UTC)
  • Яка мета та цільова аудиторія? Бо я бачу дві великі проблеми:
    • Зовнішній публіці може бути цікава невелика вибірка з може 10 осіб, але не книга про 100 чи 200 вікіпедистів. Я мабуть все ж купив би історію 200 вікіпедистів, бо я більшість із них знаю особисто. Але я не купував би історію, скажімо, 200 активістів Creative Commons Україна або OpenStreetMap Україна: хоча мені ці проєкти й цікаві, я там може знаю людини 3—5, а читати анкети 195 незнайомих людей не варто мого часу й грошей.
    • Пункти 5 і 6 загалом дуже цікаві, і опитування репрезентативної вибірки вікіпедистів могло б бути ДУЖЕ корисним (і мало б велику цінність). Але поєднання їх з 2 ламає всю мету. Я б сказав одні речі в анонімному опитуванні, менше в неанонімному опитуванні, і зовсім мало в опитуванні в сукупності з моїми контактами. Наприклад, якщо я підпишуся як NickK, я можу розповісти, що я стикався з переслідуванням як адміністратор чи ЧЮ; я можу надати більше деталей, якщо я буду просто анонімним адміністратором в опитуванні; але я приховаю цей факт, якщо там буде мої ПІБ, фото та контакти, бо я не хочу, щоб мої рідні чи невікіпедійні друзі таке читали.
    Тому хотів би зрозуміти мету та цільову аудиторію, щоб більш точно прокоментувати — NickK (обг.) 21:12, 11 квітня 2023 (UTC)
    • Не певен, що вдасться зібрати більш як 20 оповідок. Орієнтувати варто назовні, видання бачиться як інструмент для популяризації вільного поширення знань, мотивації теперішніх і майбутніх редакторів. Мені також не бачиться це як анкети, а скоріше як розповіді, в яких різні аспекти будуть висвітлюватися з різною глибиною і з різних точок зору. Можливо окремі відповіді потребуватимуть узгодженої з автором літературної обробки. --Perohanych (обговорення) 07:22, 12 квітня 2023 (UTC)
      Тоді потрібні відполіровані красиві відповіді та ретельно відібрані люди. Красиві відповіді, бо я можу написати 100 % правдиву розповідь, після якої ніхто не захоче йти до Вікіпедії. Ретельно відібрані, бо треба, щоб із 20 профілів читач/ка неодмінно себе з кимось ідентифікував/ла. За різними критеріями: за регіоном, за статтю, за віком, за фахом, за національністю, за досвідом у Вікіпедії, міста чи села, на фронті чи за кордоном тощо. Знайти відповідну двадцятку буде не так і просто, і напевно це будуть не лише ті люди, які щодня в Кнайпі — NickK (обг.) 12:05, 12 квітня 2023 (UTC)

Мені було б цікаво почитати про справжніх вікіпедистів, ну тобто тих, хто сам пише статті, тобто шукає джерела, формулює думки своїми словами, гарно це все оформлює, а не просто перекладає з інших розділів, нехай навіть і якісно. Очевидно, що саме так і задумувалося спочатку, і так працює насамперед англійський розділ. А український розділ великою мірою працює просто щоб якомога швидше закрити прогалини в українськомовному контенті за рахунок перекладів. Я не вважаю перекладачів вікіпедистами в справжньому сенсі. Якщо побачу їх серед героїв книги, то таку книгу не куплю.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 12:31, 17 квітня 2023 (UTC)

@Oleksandr Tahayev: Цікаво, скільки в нас за Вашим визначенням «вікіпедистів у справжньому сенсі»? Думаю, що активні вікіпедисти багатогранні — щось «самі пишуть», щось перекладають. Думаю нескладно провести на цей предмет дослідження внеску скажімо 10 найактивніших вікіпедистів за останній місяць. Водночас можна виявити скільки ними за цей місяць створено стабів, скільки перекладів, скільки статей доповнено і наскільки. Чим користувалися як джерелами. А книжку, яку Ви не купите, можна і безплатно почитати. :) --Perohanych (обговорення) 16:57, 17 квітня 2023 (UTC)
@Perohanych: Проведіть дослідження, скільки створили стабів, скільки перекладів, скільки доповнили і якою мірою.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 17:39, 17 квітня 2023 (UTC)
Як матиму час і натхнення. Може коли писатиму вступ до книжки. :) А може ще хто таким зацікавиться. --Perohanych (обговорення) 17:46, 17 квітня 2023 (UTC)
Вікіпедія не конкурс авторської пісні це зібрання перевірених фактів, безвідносно вони перекладені чи ні. Зазвичай перекладена стаття має більший розмір і джерел ніж середня українська оригінальна. --Alex Blokha (обговорення) 18:38, 17 квітня 2023 (UTC)
Ось - стаття яку я хотів перекласти, але руки не дійшли. Тепер вона оригінальна. Чи не могли в Ви її доробити до розміру російської. Там десь 105К тексту додати залишилося. --Alex Blokha (обговорення) 18:42, 17 квітня 2023 (UTC)
Ще раз можу повторити, що переклад був потрібен для швидкого закриття прогалин. Я теж багато перекладав. Але я не вважаю себе та інших перекладачів справжніми вікіпедійцями, незалежно від якості перекладу. Я тією мірою справжній вікіпедієць - скільки і якої якости статей я написав самостійно, а такі теж є, зокрема й великі. А зараз я вже взагалі не бачу сенсу в якомусь масовому, швидкому перекладі і спокійно собі перекладаю тільки вибрані й добрі статті з цікавих мені мов (фарсі та японської), щоб краще вивчити й попрактикувати ці мови. Колись мені була мотивацією відсутність українськомовного інтернету, зокрема ютубу, але зараз ситуація зовсім інша, тож українська Вікіпедія відіграє набагато меншу роль. Ще кілька років тому перегляди української Вікіпедії мабуть були більші, ніж усього українськомовного Ютубу, а зараз один Стерненко мабуть збирає половину від переглядів нашого розділу. Навіть якщо статті в українській Вікіпедії немає, то гугл формує українськомовний блок знань з машинним перекладом з англійської, не гіршим, ніж значна частина тутешніх перекладів.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 20:12, 17 квітня 2023 (UTC)
Мені от, до речі, одна людина нещодавно жалілася, що хотіла перекласти якісну статтю з англійського розділу, але є такий собі Alex Blokha і він уже переклав три речення з московського розділу, ще й до того ж кострубато.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 20:31, 17 квітня 2023 (UTC)
Думаю Ви кажете неправду. Але Ви не відповіли на пропозицію доробити статтю Іл-96. Та й про кількість переглядів укрвікі Ви помиляєтеся. І розмовний відеоконтент ніяк не рівний вікіпедійному текстовому контенту. Чи не могли б Ви оперувати фактами, а не притягнутими за вуха "почуттями"? Я просто не знаю про що з Вами розмовляти після такого "фактажу". --Alex Blokha (обговорення) 20:36, 17 квітня 2023 (UTC)
Можете взяти навіть застарілі дані в Список найпопулярніших україномовних каналів на YouTube і просумувати кількість переглядів (навіть відкинувши ті канали, які раніше були московськомовними) і порівняти з 1 млрд. переглядів української Вікіпедії на рік. Статтю навів би, якби в нас тут люди відповідали за свої слова, а саме за "Ви кажете неправду". І написав би ось так: "дивіться Alex Blokha каже, що хтось там йому завадив перекласти велику статтю, а сам він неякісними маленькими перекладами заважає іншим людям перекладати якісні статті з інших мовних розділів. Причому йому не подобається, що хтось самостійно написав маленьку статтю, яка заважає перекласти велику, але неякісний переклад малої статті, який заважає якісному перекладові, це ще гірше". Коротше кажучи, можете що завгодно тут писати, а я радше з задоволенням подивлюся того ж Мараєва на ютубі, аніж читатиму Ваші "переклади".--Oleksandr Tahayev (обговорення) 21:18, 17 квітня 2023 (UTC)

@Oleksandr Tahayev та Alex Blokha: Схоже ваша дискусія вийшла за межі теми цього розділу. Може започаткуєте новий? :) --Perohanych (обговорення) 22:07, 17 квітня 2023 (UTC)

Нашо. Думаю пан Тагаєв і там уникатиме відповіді на пропозицію доробити статтю Іл-96 і так само переходитиме на особистості. --Alex Blokha (обговорення) 22:36, 17 квітня 2023 (UTC)

Долучайтеся до конкурсу «Європейська весна» 2023

До 15 травня в українській Вікіпедії триває конкурс статей «Європейська весна».

Він проходить у межах міжнародної кампанії CEE Spring 2023 та присвячений написанню статей про країни Ради Європи.

Статті можуть бути присвячені культурі, політиці, науці, видатним представникам, історичним подіям та іншим значущим темам.

В Україні ця кампанія проводиться щорічно з 2015 року, за винятком минулого року, коли в українській Вікіпедії вона була скасована через повномасштабне російське вторгнення в Україну.

Долучитися до «Європейської весни» можуть усі охочі. У конкурсі передбачені цінні призи для авторів найкращих індивідуальних статей і найбільшого якісного внеску за результатами оцінювання журі.

Крім Вікіпедії, ця кампанія пройде і в сестринських вікіпроєктах — Вікіцитатах та Вікімандрах.

  • Як долучитися до конкурсу «Європейська весна» — читайте у нашій статті

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 07:07, 16 квітня 2023 (UTC)

Також зверніть увагу, що ми подали заявку на відображення банеру CentralNotice про цей проєкт. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 09:58, 17 квітня 2023 (UTC)

Важливе обговорення на Вікісховище

Commons:Village pump/Copyright#COM:FOP Crimea. Я думаю, це обговорення може бути цікавим для українських учасників. Будь ласка, зверніть увагу на те, що це не політична дискусія у чистому вигляді. Андрей Романенко (обговорення) 06:09, 20 квітня 2023 (UTC)

за міжнародним правом ці зображення визнають законними лише в РФ, відповідно до того, що Фонд Вікімедіа знаходиться в США та притримується міжнародних законів, всі ці файли порушують політику обережного використання зображень у Сховищі, бо де-юре України, а не де-факто РФ. А консенсус на будівлі 1951 року узагалі є неправильним, бо для більшості вокзалів такого типу архітектора невідомий. --白猫しろ ねこОбг. 06:27, 20 квітня 2023 (UTC)

Приєднуйтесь до обговорення Річного плану Фонду Вікімедіа на 2023-2024 фінансовий рік

Вітаю,

Відповідно до рекомендації Стратегії вікіруху «забезпечення справедливості прийняття рішень» Фонд Вікімедіа запрошує членів спільнот взяти участь у процесі річного планування на 2023-2024 фінансовий рік. Другий рік поспіль Фонд Вікімедіа проводить своє щорічне планування на основі стратегії руху для забезпечення справедливості.

У річному плані на поточний рік зроблено спробу прояснити багаторічні стратегічні питання і надати більше інформації про діяльність Фонду.

Фонд опублікував проєкт Річного плану на Мета-вікі та запрошує Вас ознайомитися і поділитися своєю думкою до 19 травня. Ви можете ділитися коментарями тут під оголошенням або на сторінці на Меті.

У межах процесу планування на майбутній рік ми проводимо низку зустрічей і дискусій у різних часових поясах. У цих зустрічах візьмуть участь представники керівництва Фонду Вікімедіа, і вони пройдуть у форматі відкритої дискусії.

Обговорення у зручний для Центральної та Східної Європи і Центральної Азії час: 27 квітня, 4-5:30 PM UTC (19:00—20:30 за київським часом; перевірте ваш місцевий час)

З повагою, --AAkhmedova (WMF) (обговорення) 12:57, 20 квітня 2023 (UTC)

Підтримка варіанту кримськотатарської мови

Привіт українські вікіпедисти!

Щоб підтримати та активувати варіант кримськотатарського (Румунія), ви можете написати аргументи в цьому обговоренні на Translatewiki.net. Кримськотатарська (Румунія) є варіантом кримськотатарської мови, і зараз обговорюється активація цього варіанту на Translatewiki.net, але підтримки не так багато. Ви можете написати деякі аргументи та підтримку для активації варіанту. --Zolgoyo (обговорення) 15:26, 20 квітня 2023 (UTC)

Software test

Hello, all,

The Editing team is planning another A/B test for the "DiscussionTools" Beta Feature. This is part of mw:Talk pages project/Usability. The test plan and metrics are outlined at mw:Talk pages project/Usability/Analysis.

I am here to ask you all to participate in this test. Half of you would see the new features; the other editors would see no change. You can always change your preferences. The Beta Feature is in Special:Preferences#mw-prefsection-betafeatures, and if you have it turned on, there is a separate preference setting in Special:Preferences#mw-prefsection-editing-discussion, called "Показати активність обговорення".

You can see what the changes would look like on your own User_talk: page by going to https://uk.wikipedia.org/wiki/Special:MyTalk?dtenable=1 (If you've already got the Beta Feature enabled, then you won't see anything new.)

Thank you for your participation in the previous A/B test. Please let me know if you have any questions about this one.   --Whatamidoing (WMF) (обговорення) 15:38, 20 квітня 2023 (UTC)

Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за березень — квітень 2023 року

Актуальні можливості

До 30 квітня у вікіпроєктах триває міжнародна кампанія «Кожній книзі — свій читач» (#EveryBookItsReader). Детальніше про участь у кампанії — у нашій статті.

До 30 квітня в українській Вікіпедії відбувається акція «Культурна спадщина України». Читайте детальніше у статті за посиланням.

До 30 квітня триває зголошення до української делегації на конференції Wikimedia CEE Meeting 2023. Для подання заповніть анкету за посиланням.

До 15 травня у Вікіпедії триває конкурс статей «Європейська весна» (CEE Spring 2023). Як долучитися до конкурсу «Європейська весна» — читайте тут.

До 15 травня в українській Вікіпедії триває «Тиждень здорового довкілля» 2023. Детальніше про тематичну кампанію читайте за посиланням.

Минулі події

З 6 по 26 березня в українській Вікіпедії у світі тривав марафон WikiGap 2023. До нього долучилися 90 користувачів та користувачок, які створили 704 та покращили 38 статей. Детальніше читайте у нашій статті українською та в замітці англійською.

З 1 до 31 березня громадська організація «Вікімедіа Україна» вперше долучилась до проведення міжнародної кампанії «Вікі любить фольклор» (Wiki Loves Folklore). Під час марафону 38 користувачів та користувачок завантажили 781 світлину української культурної спадщини. Ці світлини можна переглянути за посиланням. Зараз журі працює над визначенням переможців.

До 31 березня у Вікіпедії тривала міжнародна кампанія «Місяць культурної дипломатії України». У її межах 153 учасники та учасниці опрацювали понад 1450 статей про Україну 64 мовами.

Публікації «Вікімедіа Україна»

Вікі любить памʼятки

Обласні переможці

Міжнародні новини та публікації

--Lanevych (обговорення) 15:12, 23 квітня 2023 (UTC)

Office hour of the CEE Hub (2 May 2023) and updates from the CEE Hub

Hello everyone,

We want to invite you to the third monthly office hour(s) that CEE Hub will organize, where you can learn more about newly formed regional hub, and what CEE Hub can help you and your communities. The third session will take place on Tuesday, May 2nd at 18:00 CEST time.

Open office hours are meant as a virtual space where anyone can talk to CEE Hub staff, ask questions, or discuss relevant CEE and Hub related topics. You can find a link on the following Meta page.

If you don`t have a time to come on our Office hour, you can read more about development of the CEE Hub on our News page.

We will be happy to see some of you. — Це написав, але не підписав користувач MediaWiki message delivery (обговореннявнесок) 16:27, 24 квітня 2023.

Seeking volunteers for the next step in the Universal Code of Conduct process

Hello,

As follow-up to the message about the Universal Code of Conduct Enforcement Guidelines by Wikimedia Foundation Board of Trustees Vice Chair, Shani Evenstein Sigalov, I am reaching out about the next steps. I want to bring your attention to the next stage of the Universal Code of Conduct process, which is forming a building committee for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C). I invite community members with experience and deep interest in community health and governance to nominate themselves to be part of the U4C building committee, which needs people who are:

  • Community members in good standing
  • Knowledgeable about movement community processes, such as, but not limited to, policy drafting, participatory decision making, and application of existing rules and policies on Wikimedia projects
  • Aware and appreciative of the diversity of the movement, such as, but not limited to, languages spoken, identity, geography, and project type
  • Committed to participate for the entire U4C Building Committee period from mid-May - December 2023
  • Comfortable with engaging in difficult, but productive conversations
  • Confidently able to communicate in English

The Building Committee shall consist of volunteer community members, affiliate board or staff, and Wikimedia Foundation staff.

The Universal Code of Conduct has been a process strengthened by the skills and knowledge of the community and I look forward to what the U4C Building Committee creates. If you are interested in joining the Building Committee, please either sign up on the Meta-Wiki page, or contact ucocproject(_AT_)wikimedia.org by May 12, 2023. Read more on Meta-Wiki.

Best regards,

Xeno (WMF) 19:01, 26 квітня 2023 (UTC)

Чи варто вилучати інформацію зі статей, якщо вона дублюється у Вікіданих?

Зауважив отаке редагування ред. № 39329734, яким текст:

'''Михайло Петрович Лужецький''' (нар. 27 жовтня 1946, с. Медвежа, Львівська область) — український політик,…

був замінений на текст

'''Михайло Петрович Лужецький'''{{життєпис}} — український політик,

Питання в тому, наскільки захищені елементи Вікіданих від навмисного чи ненавмисного вандалізму? Чи слідкує хто за ними?

І з цих питань випливає головне питання, чи варто вилучати зі статей Вікіпедії інформацію в розрахунку на те, що вона береться з Вікіданих? Може краще нехай інформація дублюється?

--Perohanych (обговорення) 06:14, 27 квітня 2023 (UTC)

Шаблон {{життєпис}} у преамбулі протирічить правилам оформлення статей (див. Вікіпедія:Стиль#Означення) і перевантажує преамбулу таким непотрібом, як належність населеного пункту народження та смерті до адміністративної одиниці.--Kamelot (обговорення) 06:35, 27 квітня 2023 (UTC)
@Kamelot його можна відредагувати --白猫しろ ねこОбг. 10:36, 27 квітня 2023 (UTC)

Цей шаблон рекомендується використовувати лише на етапі створення статті як швидкий і зручний інструмент. Проте спроби масово заміняти роки життя у статтях Вікіпедії на цей шаблон, або, тим паче, влаштування війн редагувань у старих статтях із просуванням цього шаблону, вважатимуться винятково деструктивною поведінкою, і зупинятимуться відповідно.
— Шаблон:Життєпис/документація

Цей шаблон свого часу залишили із уточненням про те, що він ніколи не може бути заміною написаного вручну тексту. Лише як заміна відсутності тексту. Тобто вживатися лише на початкових етапах створення статті. --VoidWanderer (обговорення) 10:45, 27 квітня 2023 (UTC)
Також, я бачу, що шаблон змінив функціонал з моменту вилучення. На номінації на вилучення він був скорочений до (дата народження, населений пункт, країна — дата смерті, населений пункт, країна), але зараз видає увець ланцюжок адмінодиниць. А це була одна з претензій при вилученні. Тобто, умови залишення шаблону порушили. Треба або переглянути його функціонал, або знову номінувати на вилучення. --VoidWanderer (обговорення) 10:55, 27 квітня 2023 (UTC)
@VoidWanderer більшість виправлено розділенням модуля як у росвікі. Може у мене дійдуть руки для створення іншого шаблону на іншому модулі, але поки більшість проблем виправлено. Щодо Модуль:Wikidata/Places прохання розібратися окремо, а також належно оформити. Пінгую також @Andriy.v як редактора модуля. --白猫しろ ねこОбг. 14:29, 27 квітня 2023 (UTC)
п.с. а я ще думав, що не так у ньому, навіть створив Вікіпедія:СТИЛЬ/Проєкт оформлення років життя щоби боротися з надмірними місцями народження і смерті… --白猫しろ ねこОбг. 14:32, 27 квітня 2023 (UTC)
У більшості випадків так, потрібно. Єдиний випадок, де я вбачаю більш доцільним залишати дані локально це коли ці дані мають властивість змінюватися і коли стаття не має інтервікі, бо тоді ймовірність того, що дані оновлять, буде більша якщо вони будуть вводитися локально. --Andriy.v (обговорення) 20:05, 27 квітня 2023 (UTC)
Чому тоді це не роблять у німецькій Вікіпедії? У них, як розумію, інформаційні картки дуже рідко використовуються. --Perohanych (обговорення) 20:43, 27 квітня 2023 (UTC)
Бо було обговорення та відповідне рішення. --Andriy.v (обговорення) 20:48, 27 квітня 2023 (UTC)
Ви, мабуть, програміст? (с) --Mike.Khoroshun (обговорення) 20:59, 27 квітня 2023 (UTC)
У нас теж було обговорення, і не одне, щодо ригідних шаблонів у вступі статей. Їх спільнота не схвалює. --Brunei (обговорення) 09:23, 28 квітня 2023 (UTC)

Гана стала першою країною, що схвалила вакцину проти малярії— R21/Matrix-M

Гана стала першою країною, що схвалила вакцину проти малярії— R21/Matrix-M Але це не так. en:Malaria vaccine. --Kirill C1 (обговорення) 18:42, 27 квітня 2023 (UTC)

Kirill C1, а що саме не так? У статті підтверджується ця інформація, ніби. --Brunei (обговорення) 19:12, 27 квітня 2023 (UTC)
https://ua.korrespondent.net/world/4580711-hana-pershoui-u-sviti-skhvalyla-vaktsynatsiui-proty-maliarii"Гана стала першою країною у світі, яка схвалила використання на постійній основі британської вакцини проти малярії R21/Matrix-M".
"на постійній основі".
Я вважав, що Малави - це першая країна. --Kirill C1 (обговорення) 21:14, 27 квітня 2023 (UTC)
Саме цю вакцину - першою Гана. А перед тим була інша вакцина, так. --Brunei (обговорення) 08:56, 28 квітня 2023 (UTC)
Уточнив у останніх подіях. --Brunei (обговорення) 09:19, 28 квітня 2023 (UTC)

Що робити з порталом Вікіпедія:Війна?

Хочу порадитися, що робити зі сторінкою Вікіпедія:Війна та її сестринською Вікіпедія:Війна/Ресурси. Її створили у перші дні повномасштабного вторгнення минулого року, і з того часу вона відображається банером на кожній сторінці Вікіпедії через Sitenotice (перша версія залогіненим користувачам, друга анонімним). Очевидно, вона була дуже корисною тоді (і зібрала майже півмільйона переглядів за весь час), але зараз на другому році повномасштабного вторгнення, можливо, варто ще раз задуматися над підходом до неї.

Власне, є два загальних питання:

1. Чи є сенс продовжувати відображати посилання на цю сторінку банером у Sitenotice? Можливо, усі, кому ця інформація була потрібна, вже її отримали або знають де отримати, і це тепер лише відволікає читачів? (Не маю якихось конкретних даних, щоб дати ствердну чи заперечну відповідь).

2. Як можна оновити / покращити сторінку зараз? --Acedtalk 07:53, 25 квітня 2023 (UTC)

Більше уваги приділити психологічній допомозі. Оформити з посиланням на зовнішні добірки та аналітику. Дати статистику того, що вже зроблено вікіспільнотою.--Віщун (обговорення) 08:11, 25 квітня 2023 (UTC)
Банер пора уже прибрати, уже всі або розібрались що і як, або достатньо ресурсів, щоб самостійно знайти потрібну інформацію. --Kanzat (обговорення) 09:05, 25 квітня 2023 (UTC)
Думаю, варто прибрати банер, а якщо залишати посилання на портал у видимому місці, то в якомусь в стабільному, може в Розділах на головній абощо. --Ата (обг.) 09:05, 26 квітня 2023 (UTC)
Теж думаю, що можна прибрати банер. Натомість можна, скажімо, додати на бічну панель посилання (правда напевно не вийде посилатися там на різні сторінки для анонімів і зареєстрованих; хоча може й можна, треба подумати як). Самі сторінки актуалізувати. Підтримую фокус на ресурсах з психологічної допомоги. Можливо повернемо банер якщо почнеться якась жесть з масовими прильотами у відповідь на контр-наступ, або ж чергові відключення взимку, але поки, сподіваюсь, не знадобиться. --塩基Base 13:58, 26 квітня 2023 (UTC)
Думаю пора його прибрати. Якщо потім буде потреба то можна буде відновити або замінити. --Andriy.v (обговорення) 20:20, 27 квітня 2023 (UTC)

Проміжний підсумок

Є досить чіткий консенсус, що наразі можна прибрати анонс сторінки «Вікіпедія:Війна» з Sitenotice (із можливістю повернути, якщо з'явиться потреба); тому так і зроблю.

Залишаються відкритими для обговорення питання:

  • Куди додати посилання на сторінку, щоб воно залишалося видимим (але менш видимим, ніж банер на кожній сторінці). Наразі я додав посилання у шаблон новин, щоб воно відображалося на Головній. Якщо ще ідеї, кажіть.
  • Як покращити сторінку. Уже висловлювалися корисні пропозиції, але можна продовжувати пропонувати; зокрема були б конкретними поради конкретних перевірених ресурсів, які варто включити. --Acedtalk 06:01, 2 травня 2023 (UTC)

Багато хто вважає

Знайшов ще одне "АД", на яке часто на словах посилаються: "Багато хто вважає". Більше 300 згадок.

Це на додачу до "Існує думка". --Alex Blokha (обговорення) 12:28, 2 травня 2023 (UTC)

"Реферат" у важливій статті

Вітаю! До статті Транзисторно-транзисторна логіка анонім додав десятки кілобайт тексту зі свого шкільного "реферату". Я пропоную все це вилучити, через стиль, масу "води" і відсутність внутрішньотекстових посилань. Втім, перед тим вирішив проінформувати спільноту -- можливо спеціалісти знайдуть кілька речень по ділу. --Yuriz (обговорення) 08:27, 3 травня 2023 (UTC)

Пропозиція впровадити нову функцію на Спеціальна:Пошук

Макет вигляду попереднього перегляду пошуку.

Привіт усім від команди Структурованих даних у Вікімедіа! Нам цікаво дізнатися, чи хотіла б ваша спільнота впровадити у своїй вікі нову функцію попереднього перегляду результатів пошуку, а також почути ваші відгуки про неї.

Коли хтось здійснює пошук на Спеціальна:Пошук, функція попереднього перегляду результатів додасть панель для кожного результату, щоб редакторам і читачам легше було знаходити потрібний вміст і переходити одразу до потрібного розділу у статті. На панелі буде зображення, пов'язане зі статтею (якщо є), розгорнутий уривок, назви верхніх розділів, пов'язані зображення з Вікісховища, а також сестринські проекти, пов'язані зі статтею.

Ви можете почитати докладніше про те, як це працюватиме, на сторінці проєкту на MediaWiki-вікі. Цю функцію уже впроваджено в португальській, російській та індонезійській Вікіпедіях. Якщо буде консенсус, то впровадження функції відбудеться у травні-червні.

Якщо у вас є відгуки чи запитання, запрошуємо залишати їх на моїй сторінці обговорення.

Будемо раді вас почути! --Sannita (WMF) (обговорення) 14:10, 4 травня 2023 (UTC)

Переклад назви нагороди з української англійською

Маємо статтю Медаль «За працю і звитягу».

Вирішив перекласти англійською. Зупинився на назві.

Як на мене, найкраще підходить Medal for Excellent Work and Virtue.

Хоча можливі варіанти перекладу виразів:

1. «за працю», як: 1.1. «for Excellent Work»; 1.2. «for Work»; 1.3 «for Labour».

2. «за звитягу», як: 2.1. «for Virtue»; 2.2 «for Valor»; 2.3 «for Achievements».

Можливо хто зустрічав офіційний переклад?

Чи є в нас кнайпа для питань, пов'язаних з перекладами?

--Perohanych (обговорення) 16:37, 9 травня 2023 (UTC)

По останньому питанню, найбільше кнайпа (мовна консультація) підходить. --Keneris 17:14, 9 травня 2023 (UTC)

Тренінг «Перевірка інформації та протидія дезінформації» для вікіспільноти 23 травня

Привіт!

Запрошуємо всіх охочих на тренінг, присвячений перевірці інформації та протидії дезінформації, який відбудеться 23 травня з 17:00 до 19:00.

У ході тренінгу обговоримо такі теми:

  • Як людина сприймає інформацію: чому ми є вразливими до дезінформації?
  • Фейки, наративи та меседжі: в чому різниця між цими поняттями?
  • Ключові наративи російської пропаганди: хто їх розповсюджує та у який спосіб?
  • Основні підходи до протидії дезінформації.

За бажання учасники й учасниці тренінгу отримають офіційні сертифікати про участь від Національного Демократичного Інституту, в якому буде зазначена кількість годин. Для отримання сертифіката потрібно взяти активну участь у онлайн-тренінгу в день події.

--Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 13:16, 12 травня 2023 (UTC)

News about upcoming sessions and the CEE Newsletter

Hello everyone,

CEE Hub has two major announcement for the upcoming week:

  • Next CEE Catch up – youth edition will take place on May 16th 2023, 18:00-19:00 CEST. Please register for the event using the following link. This meeting is a part of already established CEE Catch up concept. The goal of the meeting is to gather young CEE Wikimedians/Wikipedians (up to 26 years old) and people who are older than 26 and who are interested in learning about and from youth.
  • Learning session dedicated to Movement Strategy Implementation Grants, where you can learn how is the process for applying this type of grants, and to learn from first hand about two such funded initiatives in the CEE Region. This session will take place on May 17th 2023, 18:00-19:20 CEST. Please register for the event using the following link.

CEE Newsletter is back! You can wrote first renewed edition of the CEE Newsletter here.

Important remark: The CEE Newsletter is open for new members in the editorial team, so please show your interest by writing an email to the CEE Hub staff. — Це написав, але не підписав користувач MediaWiki message delivery (обговореннявнесок) 15:29, 12 травня 2023.

З 15 травня по 5 червня пройде кампанія #1Lib1Ref у Вікіпедії

ГО «Вікімедіа Україна» запрошує бібліотекарів та всіх охочих долучитися до міжнародної акції #1Lib1Ref в українському розділі Вікіпедії, що триватиме синхронно із світом — з 15 травня по 5 червня. Її метою є покращити перевіреність фактів у Вікіпедії та допомогти наповнити найбільшу онлайн-енциклопедію посиланнями на авторитетні джерела. Деталі про проєкт читайте на його сторінці у Вікіпедія:1Lib1Ref. Також зверніть увагу, що ми подали заявку на відображення банеру CentralNotice про цей проєкт --OlenaVinsent (WMUA) (обговорення) 23:19, 15 травня 2023 (UTC)

Зголошення до програми для участі в зустрічі Wikimedia CEE Meeting 2023 у Тбілісі, Грузія

15—17 вересня відбудеться Wikimedia CEE Meeting 2023 — щорічна конференція вікіспільноти Центрально-Східної Європи. Вона пройде наживо у Тбілісі (Грузія). Завершується прийом пропозицій до програми конференції (робоча мова — англійська) тут: Wikimedia CEE Meeting 2023/Submissions. Якщо потрібна допомога чи порада, особливо щодо підготовки презентацій, будь ласка, зв'яжіться з Wikimedia CEE Hub. CEE Meeting — це захід, де можна поділитися знаннями та досвідом із регіоном. P.S. Стипендії від «Вікімедіа Україна» вже закриті (зголошення було до 30 квітня), але організатори заходу мають можливість надати додаткові стипендії спікерам, якщо буде хороша пропозиція до програми --アンタナナ 11:02, 17 травня 2023 (UTC)

@Antanana, мова лише про офлайн-виступи, чи там буде якась онлайн-частина чи можливість підключатися онлайн для спікерів теж? --塩基Base 14:10, 17 травня 2023 (UTC)
@Base: можна буде зробити відео, можливо й онлайн підключення для спікерів --アンタナナ 16:11, 18 травня 2023 (UTC)

Зголошення патрульних 1Lib1Ref

Вже розпочався черговий етап 1Lib1Ref, і ми знову шукаємо патрульних для перевірки внеску учасників та учасниць. Це нескладна акція, тому в ній беруть участь багато новачків і новачок і іноді їм важко одразу зі всім розібратись, вони роблять помилки та їм потрібна допомога. Тому ми просимо досвідчених вікіпедистів та вікіпедисток приділити трохи часу і перевірити внесок новачків. Акція триває з 15 травня по 5 червня, перевірка до 19 червня. Записатись можна на сторінці обговорення 1Lib1Ref Активні патрульні отримають сувеніри від ГО "Вікімедіа Україна". --OlenaVinsent (WMUA) (обговорення) 19:22, 18 травня 2023 (UTC)

Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за квітень — травень 2023 року

Актуальні можливості

До 5 червня всі охочі можуть взяти участь у міжнародній акції #1Lib1Ref, метою якої є наповнити Вікіпедію авторитетними джерелами. Сторінка конкурсу у Вікіпедії.

До 5 червня у вікіпроєктах триває міжнародна кампанія Wikimedia Pages Wanting Audios. Детальніше про кампанію (англійською) — за посиланням.

Майбутні події

23 травня о 17:00 ми проведемо тренінг «Перевірка інформації та протидія дезінформації» для української вікіспільноти. Щоб взяти участь — заповніть реєстраційну форму.

31 травня об 11:00 відбудеться тренінг «Як зробити громаду видимою у Вікіпедії» для всіх охочих. Для участі обов'язково заповніть коротку форму.

Минулі події

До 30 квітня у Вікіпедії проходила кампанія «Культурна спадщина України», присвячена створенню та покращенню статей про пам’ятки України, що вже втрачені чи перебувають під загрозою знищення, зокрема й через війну.

До 30 квітня тривала кампанія «Кожній книзі — свій читач» #EveryBookItsReader. Вона мала на меті підвищити якість вмісту про книги, літературні твори та усні оповідання у Вікіпедії, Вікіданих, Вікісховищі, Вікікнигах і Вікіджерелах

26 квітня вікіпедист Павло Сохан провів тренінг з наповнення Вікіпедії та Вікімандрах для студентів та студенток першого курсу кафедри туризму ІСТР «Львівської політехніки». Детальніше про подію дивіться на сайті Інституту.

До 15 травня у Вікіпедії тривав конкурс статей «Європейська весна», що ставить за мету розвиток співробітництва у межах Центральної та Східної Європи та покращення висвітлення регіону у Вікіпедії. Опрацьовано понад 900 статей про країни Європи, незабаром журі розпочне їх оцінку для визначення переможців.

До 15 травня проходила тематична кампанія «Тиждень здорового довкілля», присвячена створенню та покращенню статей про зміни клімату, забруднення навколишнього середовища та біорізноманіття.

​​До 18 травня у Вікіпедії проходив Тиждень музеїв, у межах якого учасники та учасниці опрацьовували статті про музеї, їх виставки та експонати у Вікіпедії та додавати елементи до Вікіданих.

До 18 травня на Вікісховищі тривав фінал змагання «Зображення року». За його результатами світлини з України посіли почесні 10 та 14 місце.

19 квітня та 19 травня ми провели онлайн зустрічі, на якій освітяни та освітянки ділилися своїм досвідом використання вікіпроєктів в освітньому просторі. Детальніше про підсумки зустрічі 19 квітня читайте за посиланням.

20 травня у гібридному форматі відбулася церемонія нагородження переможців «Вікі любить пам’ятки». У події взяли участь близько 40 учасників та учасниць. Детальніше про підсумки церемонії ми розповімо згодом.

Публікації «Вікімедіа Україна»

Вікі любить памʼятки

Міжнародні новини та публікації

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 11:26, 21 травня 2023 (UTC)

Українські старокнижні джерела розгортки

Hi! I have created c:Commons:Library_back_up_project in 2019. It is a project for backing up old books. I am concerned about the preservation of Ukraine books due to the war. Can you list some Ukrainian book websites with old book scans? I want to upload them to Wikimedia Commons.

Привіт! Я створив Commons:Library_back_up_project у 2019 році. Це проект для резервного копіювання старих книг. Я стурбований збереженням українських книг через війну. Чи можете ви перерахувати деякі українські книжкові сайти зі сканами старих книг? Я хочу завантажити їх до Wikimedia Commons. --維基小霸王 (обговорення) 12:49, 23 травня 2023 (UTC)

There are quite a lot of Ukrainian books at Commons. How do you know you will not upload duplicates? --Brunei (обговорення) 20:56, 23 травня 2023 (UTC)
Commons does not allow duplicate files. There is a hash checking system. For different scans of the same book, consider possible missing page of one scan, it is still valuable. Just provide some and let's see. --維基小霸王 (обговорення) 06:38, 24 травня 2023 (UTC)
And can you define copyright? Many scans were never made. --Arxivist (обговорення) 06:54, 24 травня 2023 (UTC)
unfortunate --維基小霸王 (обговорення) 08:32, 27 травня 2023 (UTC)
Ok, try this. Please, report about your successes here. --Brunei (обговорення) 10:00, 27 травня 2023 (UTC)

Selection of the U4C Building Committee

The next stage in the Universal Code of Conduct process is establishing a Building Committee to create the charter for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C). The Building Committee has been selected. Read about the members and the work ahead on Meta-wiki.

-- UCoC Project Team, 04:20, 27 травня 2023 (UTC)

Найпопулярніші сторінки серед українських читачів

Привіт усім, хто цікавиться популярністю українського розділу. Нещодавно розробники презентували новий датасет, який дозволяє побачити, які сторінки українці читають в іншомовних Вікіпедіях. Мінімальний поріг для статті, щоб з'явитись в датасеті — 90 переглядів на день (раніше було 1000!). Доступ до датасету — тут. Думаю, десь літом з'явиться можливість звертатись до даних через API (Analytics Query Service), а потім і зручна візуалізація. Я тим часом адаптовую нові дані під сторінку, яка оновлюється ботом і дозволяє побачити найпопулярніші серед українців сторінки в рувікі без українського відповідника — Вікіпедія:Проєкт:Популярність/Статті до створення/Популярні в Україні. --Mike.Khoroshun (обговорення) 10:01, 27 травня 2023 (UTC)

Growth team newsletter #26

15:14, 29 травня 2023 (UTC)

Травневий випуск Віківісника

«ВікіВісник» № 5 (109) — підсумки квітня 2023

Активність

Число редагувань на початок квітня: 39 112 тис., на кінець місяця: 39 360 тис. За місяць зроблено 248 тис. редагувань, що на 226 тис. редагувань менше (-47,6 %) ніж у цьому місяці рік тому.

4089 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць. Це на 16,4 % більше ніж у квітні 2022 року. 968 користувачів за місяць здійснили 10 і більше редагувань (+33,3 % до минулого року), в тому числі 266 користувачів — 100 і більше редагувань (+74 користувачі до минулого року), у тому числі 37 користувачів — 1000 і більше редагувань (+12). Понад 3000 редагувань зробили 8 користувачів (минулоріч таких було 5): Rar (10420), Seva Seva (3872), Леонід Панасюк (3778), Sehrg (3497), A.sav (3466), Jphwra (3288), Ханас Володимир (3249), Olbiopontik (3114)

За місяць зроблено 15024 патрулювань (+50,5 % до минулого року), найактивніші: Jphwra (3792 патрулювання), Юрко Градовський (901), Леонід Панасюк (780).

У квітні зроблено 1729 подяк (на 459 більше ніж минулоріч). Всього подякувало 316 користувачів (+41 до минулого року). 476 користувачів отримали подяки (+97 до минулого року). Найбільше подякував — Podilya — 157 разів. Подякував найбільшому числу колег — Markverona — 49. Найбільше подяк отримав — Петро Грушко — 161. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Леонід Панасюк — 30. (Детальніше Тут).

У квітні отримали статус:

У квітні відбулися вікітижні:

Розмір
  • Число статей перевищило 1261 тис. Це 16-й показник у світі.
  • За квітень створено 5906 статей, що на 1146 статей більше ніж у квітні минулого року (за іншими даними створено 5914 статей).
  • Середня результативність за день — 196 статей.
  • Об'єм української Вікіпедії збільшився на 101 Мб (-28 % до квітня минулого року, тоді було додано 141 Мб), з них 85,8 Мб додано в Основному просторі.
  • Розрив з варайською Вікіпедією зменшився на 5882 статей і становить 4708 статей.
  • Якщо тендеція приросту усіх вікіпедій збережеться, то варайців ми переженемо вже наприкінці травня, в'єтнамців — у вересні цього року (через 5 місяців), а японців — у грудні 2026 року (44 місяців), але у січні 2025 року нас можуть перегнати чеченці (через 21 місяць).
  • Середній розмір статті станом на квітень — 7869 байт (на 7 байт більше ніж минулого місяця).

За кількістю створених у квітні статей українська Вікіпедія зайняла 9 місце серед всіх Вікіпедій та 6 місце серед Вікіпедій обсягом понад 1 млн статей.

Місце Вікіпедія Всього статей Статей за квітень
1 Чеченська 599 709 38 195
2 Узбецька 236 825 14 311
3 Англійська 6 650 362 12 849
4 Німецька 2 796 438 9 208
5 Французька 2 518 523 8 613
6 Татарська 500 061 7 337
7 Російська 1 912 393 7 286
8 Іспанська 1 857 921 7 247
9 Українська 1 261 407 5 914
10 Китайська 1 349 783 5 722
11 Перська 961 199 4 055
12 Турецька 520 351 3 824
13 Польська 1 566 249 3 720
14 Італійська 1 808 670 3 713
15 Пенджабська 47 873 3 640

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Відвідуваність

Число переглядів статей за місяць склало 103 млн, що на 3,5 % менше ніж у цей місяць рік тому.

З території України здійснено 83 млн переглядів української Вікіпедії (-2 млн в порівняння з квітнем минулого року), з Польщі — 4 млн (-1 млн), 3 млн з Німеччини, по 2 млн з США і РФ, 960 тис. (-40 тис.) — з Чехії, 954 тис. (+440 тис.) — Великої Британії, 584 тис. (-256 тис.) — Нідерландів, 575 тис. (-75 тис.) — Франції, 575 тис. (+203 тис.) — Канади, 565 тис. (-280 тис.) з Італії, 387 тис. (-76 тис.) — Іспанії, 330 тис. (-53 тис.) — Словаччини, 291 тис. (+98 тис.) — Туреччини, 267 тис. (-29 тис.) — Австрії, 256 тис. (167 тис.) — Бразилії, 218 тис. (-101 тис.) — Румунії, 206 тис. (+34 тис.) — Швейцарії, 186 тис. (-18 тис.) — Швеції, 183 тис. (+78 тис.) — Ірландії, 172 тис. (-52 тис.) — Литви, 162 тис. (+8 тис.) — Бельгії, 150 тис. (-121 тис.) — Болгарії, 148 тис. (+8 тис.) — Фінляндії, 141 тис. (-35 тис.) — Ізраїлю, 134 тис. (+50 тис.) — Норвегії, 129 тис. (-28 тис.) — Португалії, 120 тис. (-83 тис.) — Угорщини, 109 тис. (-25 тис.) — Данії, 107 тис. (-10 тис.) — Естонії, 106 тис. (-42 тис.) — Білорусі.

Число унікальних пристроїв, з яких зроблено перегляди, становило 16,7 проти 16,3 млн у квітні минулого року (+ 2,2 %).

Відвідуваність російської Вікіпедії з території України за рік зменшилася за рік з 120 млн у квітні 2022 до 93 млн у квітні 2023 (-27 млн). Частка переглядів російської за рік зменшилася на 6,6% до 45,6%, частка української виросла на 3,7% до 40,7%.

У квітні 2022, російську Вікіпедію дивилися в Україні в 1,41 раза частіше від української, а у квітні 2023 лише в 1,12 раза частіше. Варто зазначити, що 7 років тому, у квітні 2016, російську переглядали у 2,67 раза частіше української.

Загалом з України за місяць здійснено 204 млн переглядів сторінок вікіпедій всіма мовами. Це на 26 млн менше, ніж у квітні 2022 і 16-е місце в світі, на один щабель нижче минулорічного.


Як і у квітні 2022 українська Вікіпедія за відвідуваністю серед усіх мовних версій Вікіпедії утримує 15-е місце у світі.

Мова 04'2023 04'2022 Місце

2022

04'2021 Місце

2021

04'2020 Місце

2020

04'2019 Місце

2019

21/20 22/19
1 Англійська 7 243 057 251 6 999 072 343 1 7 641 809 575 1 9 304 114 554 1 7 591 898 410 1 -18 % -8 %
2 Російська 904 126 674 978 004 863 2 839 727 803 5 (+3) 1 001 261 717 5 848 966 885 5 -16 % +15 %
3 Японська 882 266 720 958 347 615 3 1 063 418 542 3 1 173 413 948 3 1 018 915 811 2 (-1) -9 % -6 %
4 Іспанська 843 352 20 811 429 266 4 1 115 978 743 2 (-2) 1 424 688 242 2 1 051 824 515 4 (+2) -19 % -23 %
5 Німецька 792 546 084 810 988 095 5 1 009 543 932 4 (-1) 1 040 292 448 4 914 693 919 3 (-1) -3 % -11 %
6 Французька 701 030 060 638 252 914 6 787 525 984 6 915 333 186 6 703 879 246 6 -14 % -9 %
7 Італійська 471 208 769 460 149 149 8 597 556 179 7 (-1) 769 268 691 7 527 581 813 7 -22 % -13 %
8 Китайська 391 634 976 535 355 129 7 524 992 467 8 (+1) 453 138 650 8 396 128 118 8 +16 % +35 %
9 Перська 242 814 973 184 915 199 12 218 365 591 12 195 367 656 12 153 225 639 12 +12 % +21 %
10 Португальська 236 745 339 240 809 929 9 330 358 078 9 418 834 671 9 351 826 719 9 -21 % -32 %
11 Польська 217 186 104 229 773 995 10 292 028 119 10 322 953 820 10 232 155 251 10 -9,6 % -1 %
12 Арабська 216 436 696 195 475 477 11 233 062 512 11 270 386 771 11 178 627 947 11 -14 % +9 %
13 Турецька 160 980 065 129 163 093 13 148 145 524 14 (+1) 130 824 170 15 (+1) 29 220 311 +13 %
14 Нідерландська 116 213 966 116 794 560 14 151 227 153 13 (-1) 170 385 785 14 (+1) 146 601 085 13 (-1) -11 % -20 %
15 Українська 103 092 692 106 877 169 15 90 427 597 18 (+3) 100 996 805 16 (-2) 66 556 860 20 (+4) -10,5 % +61 %
16 Індонезійська 98 553 236 87 859 318 16 111 805 865 15 (-1) 201 397 759 13 (-2) 138 841 750 14 (+1) -44 % -37 %
17 Чеська 73 188 455 71 256 433 19 90 936 274 17 (-2) 99 132 198 18 (+1) 67 522 730 19 (+1) -8,3 % +6 %
18 Шведська 70 033 463 75 924 845 17 93 124 056 16 (-1) 99 404 390 17 (+1) 89 756 680 15 (-2) -6,3 % -16 %
19 Іврит 69 237 053 62 150 673 20 65 628 765 22 (+2) 81 266 138 22 56 780 495 21 (-1) -19 % +10%
20 В'єтнамська 67 180 737 60 406 255 21 72 872 619 20 (-1) 95 352 764 19 (-1) 72 808 453 17 (-2) -17 %
21 Корейська 55 767 849 74 153 364 18 84 188 015 19 (+1) 88 992 902 20 (+1) 84 846 426 16 (-4) -13 %
22 Фінська 53 992 620 56 483 560 22 65 255 963 23 (+1) 72 081 348 23 68 021 717 18 (-5) -17 %
23 Угорська 52 252 795 55 118 824 23 71 920 543 21 (-2) 85 979 442 21 50 335 521 24 (+3) +10 %
24 Гінді 51 094 326 46 503 706 24 45 930 750 24 63 715 909 24 51 562 693 22 (-2) -10 %
25 Тайська 42 768 181 42 201 782 26 44 767 649 26 55 315 631 25 (-1) 50 937 307 23 (-2) -17 %
26 Грецька 37 787 360 35 070 598 25 44 932 621 25 49 759 941 26 (+1) 31 162 560 27 (+1) +13 %
27 Румунська 35 459 335 35 272 348 27 39 777 356 27 47 609 037 27 38 128 461 25 (-2) -7 %
28 Норвезька 23 519 127 25 686 484 28 32 730 250 28 37 305 226 28 33 482 478 26 (-2) -22 %
Найпопулярніші у квітні статті
квітень 2023 квітень 2022
  1. Ляшук Данііл Олександрович, 230 290
  2. Україна, 130 198
  3. Перехід церковних громад до ПЦУ, 98 354
  4. Ан-225 «Мрія», 89 521
  5. Павло (Лебідь), 80 965
  6. Великдень, 79 220
  7. Чорнобильська катастрофа, 76 648
  8. Київ, 75 653
  9. Російське вторгнення в Україну (з 2022), 70 860
  10. Українська православна церква (Московський патріархат), 70 800
  11. Суббота Спартак Олександрович, 69 735
  12. Православна церква України, 63 874
  13. Перелік громад, що змінили церковну юрисдикцію з УПЦ (МП) на ПЦУ (2023), 63 116
  14. Барна Олег Степанович, 61 403
  15. Шевченко Тарас Григорович, 58 959
  16. Мавка. Лісова пісня, 56 832
  17. Друга світова війна, 51 362
  18. Збройні сили України, 48 500
  19. ChatGPT, 47 290
  20. Леся Українка, 46 928
  21. Наєв Сергій Іванович, 46 733
  22. Українська мова, 45 532
  23. Бахмут, 44 386
  24. Болід, 43 502
  25. Коцюбайло Дмитро Іванович, 42 844
  26. НАТО, 42 513
  27. Люксембург, Люксембург, 41 841
  28. Умань, 40 549
  29. Зеленський Володимир Олександрович, 39 450
  30. Гай Юлій Цезар, 39 090
  31. Українська абетка, 38 840
  32. Національна суспільна телерадіокомпанія України, 38 824
  33. Військові звання України, 38 654
  34. Київська Русь, 38 650
  35. Пін-ап, 37 287
  36. Благовіщення, 37 265
  37. Сполучені Штати Америки, 36 472
  38. Бандера Степан Андрійович, 36 384
  39. Населення України, 36 155
  40. Англійська мова, 35 006
  41. DeepStateMapLive, 34 961
  42. Памфір, 34 711
  43. Києво-Печерська лавра, 34 243
  44. Перша світова війна, 33 579
  45. Велика Британія, 33 381
  46. Десять заповідей, 33 379
  47. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb, 33 190
  48. Російсько-українська війна (з 2014), 32 932
  49. Росія, 32 771
  50. Список українських жіночих імен, 32 160
  51. Львів, 31 959
  52. Костенко Ліна Василівна, 31 439
  53. Прислівник, 30 329
  54. Галицько-Волинське князівство, 30 162
  55. Паска, 29 621
  56. Залужний Валерій Федорович, 29 513
  57. Світан Роман Григорович, 29 156
  58. Путін Володимир Володимирович, 28 982
  59. 3-тя окрема штурмова бригада (Україна), 28 752
  60. Адольф Гітлер, 28 495
  61. Масонство, 28 284
  62. KTO Rosomak, 28 209
  63. Список українських чоловічих імен, 28 168
  64. Німеччина, 28 052
  65. Буданов Кирило Олексійович, 27 972
  66. Гімн України, 27 958
  67. Великоднє привітання, 27 942
  68. Канада, 27 740
  69. Іван Мазепа, 27 108
  70. МіГ-29, 26 945
  71. Данило Галицький, 26 932
  72. Сухопутна військова техніка України, 26 807
  73. Онуфрій (Березовський), 26 732
  74. Дніпро, 26 578
  75. Польща, 26 558
  76. Українська греко-католицька церква, 26 524
  77. Сухопутні війська Збройних сил України, 26 520
  78. Українська Народна Республіка, 26 406
  79. Класицизм, 26 367
  80. Таємне Товариство Боягузів, або Засіб від переляку № 9, 26 274
  81. Європейський Союз, 26 124
  82. Повітряні сили Збройних сил України, 26 082
  83. Волинська трагедія, 25 964
  84. 47-ма окрема механізована бригада (Україна), 25 948
  85. Союз Радянських Соціалістичних Республік, 25 388
  86. MIM-104 Patriot, 25 238
  87. Стерненко Сергій В'ячеславович, 24 554
  88. Подоляк Михайло Михайлович, 24 510
  89. Рей Бредбері, 24 491
  90. Богдан Хмельницький, 24 440
  91. Софійський собор (Київ), 24 336
  92. Бригада (військова справа), 24 260
  93. Голодомор в Україні (1932—1933), 24 103
  94. Османська імперія, 23 974
  95. Винник Олег Анатолійович, 23 794
  96. Революція гідності, 23 246
  97. Конституція Пилипа Орлика, 23 241
  98. Війна на сході України, 23 059
  99. Велике князівство Литовське, 22 967
  100. Список президентів України, 22 880
  1. Російське вторгнення в Україну (2022), 736 322
  2. Москва (ракетний крейсер), 385 440
  3. Арестович Олексій Миколайович, 338 383
  4. Рашизм, 329 536
  5. Україна, 188 071
  6. Ленд-ліз, 182 268
  7. Медведчук Віктор Володимирович, 182 151
  8. Нептун (крилата ракета), 169 800
  9. Залужний Валерій Федорович, 155 291
  10. Ой у лузі червона калина, 154 046
  11. Бандера Степан Андрійович, 148 483
  12. Жириновський Володимир Вольфович, 144 859
  13. Придністровська Молдавська Республіка, 127 548
  14. Точка (тактичний ракетний комплекс), 125 441
  15. Окремий загін спеціального призначення НГУ «Азов», 124 889
  16. Марченко Оксана Михайлівна, 122 887
  17. Збройні сили України, 118 936
  18. Привид Києва, 118 697
  19. С-300, 112 943
  20. Радіо «Свобода», 104 135
  21. Путін Володимир Володимирович, 101 789
  22. Тарабалка Степан Іванович, 96 582
  23. Російсько-українська війна (з 2014), 95 067
  24. Іскандер (ОТРК), 94 172
  25. Нептун (береговий ракетний комплекс), 90 733
  26. Перехід церковних громад до ПЦУ, 87 254
  27. Бучанська різанина, 85 781
  28. Стус Василь Семенович, 85 102
  29. Поворознюк Олександр Григорович, 83 247
  30. Київ, 81 134
  31. Азовсталь, 79 707
  32. Зеленський Володимир Олександрович, 79 669
  33. Калібр (крилаті ракети), 79 035
  34. Придністров'я, 77 927
  35. 36-та окрема бригада морської піхоти (Україна), 75 299
  36. Друга світова війна, 75 177
  37. Zuzana (самохідна артилерійська установка), 71 923
  38. HIMARS, 70 365
  39. БМ-21 «Град», 68 669
  40. НАТО, 68 085
  41. Кацап, 67 790
  42. Маріуполь, 67 286
  43. Борис Джонсон, 67 201
  44. Гімн України, 66 927
  45. Українська мова, 66 561
  46. Зарин, 66 560
  47. Війна на сході України, 65 989
  48. Росія, 62 902
  49. Великдень, 62 554
  50. Список країн Європейського Союзу, 62 468
  51. Київська Русь, 61 295
  52. Шевченко Тарас Григорович, 60 286
  53. Батальйонна тактична група, 59 168
  54. Військові звання України, 58 466
  55. 155-мм гаубиця M777, 57 961
  56. 2С7 «Піон», 55 563
  57. Англійська мова, 53 767
  58. Стугна-П, 52 485
  59. PzH 2000, 51 040
  60. Перша світова війна, 50 629
  61. Список країн НАТО, 50 429
  62. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну (16 березня — 31 березня 2022), 49 611
  63. Bayraktar TB2, 49 327
  64. Кім Віталій Олександрович, 49 074
  65. Повітряні сили Збройних сил України, 49 036
  66. Буча, 48 821
  67. Прокопенко Денис Геннадійович, 47 844
  68. Гарпун (ракета), 47 838
  69. Т-72, 47 212
  70. Галицько-Волинське князівство, 46 479
  71. Європейський Союз, 45 853
  72. Прислівник, 45 427
  73. Батальйон, 45 174
  74. FGM-148 Javelin, 45 161
  75. Кива Ілля Володимирович, 44 529
  76. M113 (БТР), 43 919
  77. Оснащення Сухопутних військ України, 43 604
  78. Укрінформ, 43 557
  79. Українська повстанська армія, 43 173
  80. Ядерна зброя, 42 828
  81. M270 MLRS, 42 769
  82. Радянсько-фінська війна (1939—1940), 42 652
  83. Збройні сили Російської Федерації, 42 394
  84. ФАБ-3000, 42 331
  85. Адмірал Ессен, 41 916
  86. Бої за Маріуполь (2022), 41 673
  87. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну, 41 150
  88. БМ-30 «Смерч», 41 148
  89. Військово-облікова спеціальність, 41 135
  90. Велика Британія, 40 796
  91. Українська православна церква (Московський патріархат), 40 529
  92. Таємне Товариство Боягузів, або Засіб від переляку № 9, 40 108
  93. Артем (холдингова компанія), 39 663
  94. Сили територіальної оборони Збройних сил України, 38 975
  95. Союз Радянських Соціалістичних Республік, 38 932
  96. Гай Юлій Цезар, 38 550
  97. Список країн за чисельністю збройних сил, 38 406
  98. ТОС-1 «Буратіно», 38 112
  99. Леся Українка, 38 016
  100. МіГ-29, 37 538

Примітки. З рейтингу виключені статті, чия відвідуваність штучно накручена: YouTube 297 044, Google 168 289, Каліфорнія 161 708, Сан-Бруно 154 988, Alphabet Inc. 149 590, Джавед Карім 65 760, Чад Герлі 65 540, Стів Чен (комп'ютерний інженер) 65 366, OLX 53 014, Meta Platforms 51 035, Facebook 46 141, Соціальна мережа 43 353, Стів Чен 39 364, Instagram 36 778, Приват24 32 570, Радіо «Свобода» 31 373, Карлес Пучдемон 29 154, Марк Цукерберг 28 334, Ukr.net 28 005, Telegram 24 236

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності, то найбільша добова відвідуваність була 1 квітня у статті Ляшук Данііл Олександрович (172 113 відвідувань):

Номер Стаття Пік відвідуваності Дата піку Примітки
1 Ляшук Данііл Олександрович 104 409 1 квітня пік зацікавленості пов'язаний із загибеллю воїна
2 Павло (Лебідь) 35 407 1 квітня суд відправив митрополита під цілодобовий домашній арешт
3 Болід 28 861 19 квітня пов'язано із прольотом яскравого боліда над Києвом
4 Барна Олег Степанович 28 715 18 квітня пов'язано із загибеллю воїна та екс-депутата
5 Чорнобильська катастрофа 28 045 26 квітня 37-а річня від трагедії
6 Умань 27 609 28 квітня рашисти поцілили ракетою по житловому будинку в Умані, загинули 25 осіб, з них четверо дітей
7 Благовіщення 25 706 7 квітня актуальна дата свята
8 Ан-225 «Мрія» 17 677 23 квітня
9 Великоднє привітання 15 721 16 квітня пік пов'язаний з Великоднем
10 Суббота Спартак Олександрович 13 156 15 квітня пов'язано із скандалом щодо наявності його диплому психолога
11 Великдень 13 056 16 квітня актуальна дата свята
12 Перегузня звичайна 12 462 30 квітня мережею поширилося відео, де наші бійці врятували цю тварину з пастки
13 НАТО 11 608 4 квітня Фінляндія стала 31-им членом альянсу
14 День торта та кунілінгуса 11 552 14 квітня актуальна дата свята
15 KTO Rosomak 11 265 1 квітня Україна замовила у Польщі 100 бронетранспортерів Rosomak
16 Благодатний вогонь 10 101 15 квітня актуальна подія
17 День прикордонника України 9768 30 квітня актуальна дата свята
18 Цабаль Володимир Володимирович 9689 11 квітня депутат Володимир Цабаль зареєстрував проєкт постанови, в якому пропонує скасувати прийняття закону про доплати військовим у тилу
19 Вальпургієва ніч 9656 30 квітня актуальна дата свята
20 Вербна неділя (християнство) 9632 9 квітня актуальна дата свята

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.

Див. також


Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

Випуск підготували Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater. --Стефанко1982 (обговорення) 18:58, 6 травня 2023 (UTC)

Коментарі до травневого випуску

@Стефанко1982: а чого не зробити таблиці сортабельними?--Анатолій (обг.) 19:32, 6 травня 2023 (UTC)
Цікаво, з чим пов"язане просідання переглядів? У попередні роки було стільки ж або більше. --KuRaG (обговорення) 10:02, 10 травня 2023 (UTC)
В 2016, 2017, 2018 також було певне просідання квітня порівняно з березнем. Ще один ймовірний чинник — Chat GPT. Також певна стабільність на фронті. Але це все лише здогадки. --Perohanych (обговорення) 10:09, 10 травня 2023 (UTC)
Боюся, що зі зменшенням населення. Мільйони людей виїхали ж протягом 2022. --BogdanShevchenko (обговорення) 12:00, 21 травня 2023 (UTC)
Виїхали і тому перестали користуватись українською Вікіпедією? Це ж статистика переглядів не лише з території України. --Mike.Khoroshun (обговорення) 07:15, 24 травня 2023 (UTC)
За травень очікується новий абсолютний рекорд — 117-118 мільйонів. Вирівняємося. --Perohanych (обговорення) 05:50, 25 травня 2023 (UTC)
Останні дні травня, ймовірно через хорошу погоду, вплинули на те, що маємо не абсолютний рекорд, а лише травневий — 114 млн. відвідувань. Це +12% до минулорічного показника, який становив 102 млн. переглядів. Радує також те, що число переглядів російської з України проти травня минулого року впало зі 108 до 95 млн, а української виросло з 81 до 90 млн. Наздоженемо і переженемо, але маємо ще потрудитися. --Perohanych (обговорення) 08:48, 2 червня 2023 (UTC)

Щодо бюрократів

У нас зараз склалася ситуація, що з 6 бюрократів четверо малоактивні і нема кому підсумки підводити. Тому пропоную обрати ще кількох бюрократів. Аби не номінувати відразу, пропоную тут визначити спочатку кандидатів. Пінгую активних адміністраторів. Прохання відповісти, хто згоден, тоді номіную на ВП:Б, або можете самі номінуватись.

@AlexKozur, Andriy.v, Antanana, Base, Brunei, Fessor, Goo3, Leonst, Mykola7, NickK, Oleksiy.golubov, Piramidion, Romanbibwiss, Submajstro, Visem, VoidWanderer, Ykvach, Анатолій Мітюшин, Вальдимар, Нестеренко Оля, Рассилон та Стефанко1982:.--Анатолій (обг.) 16:03, 3 червня 2023 (UTC)
Особисто я не маю великого бажання брати на себе ще й роль бюрократа, тай шансів не думаю багато пройти голосування, тому дуже би хотілося якби хтось інший з активних адмінів отримав ці права. Втім якщо буде мало бажаючих, то не бачу іншого вибору, принаймні потім не буде дорікань що не спробував. З активністю бюрократів в нас справді є певні проблеми. --Andriy.v (обговорення) 16:51, 3 червня 2023 (UTC)
Я не хотів би зараз отримувати додаткові права, якщо лише ми не будемо в безнадійній ситуації, де не буде іншого виходу — NickK (обг.) 16:56, 3 червня 2023 (UTC)
@NickK: Куди вже безнадійніше: номінацію, яка мала три дні тривати, другий тиждень закрити не можуть?--Анатолій (обг.) 12:18, 4 червня 2023 (UTC)
@Ahonc: Це не означає, що немає іншого виходу. Мені виглядає, що поєднання ЧЮ та бюрократа доволі поганим, тому я вважаю себе одним із 4 найменш вдалих кандидатів — NickK (обг.) 17:08, 4 червня 2023 (UTC)
Я зараз теж неактивний, просто так сталося, що зараз багато працюю через інтернет, тож до вікіпедії теж зрідка заходжу, але наразі не можу тут підтримувати стабільну й повноцінну активність--Piramidion 17:05, 3 червня 2023 (UTC)
Не знаю, чи треба дякувати за таку пропозицію, але бюрократ - не моє. --Fessor (обговорення) 17:06, 3 червня 2023 (UTC)
Поки ні, дякую. --visem (обговорення) 18:46, 3 червня 2023 (UTC)
Пробачте, у мене поки досвіду недостатньо. І так зайнятий Проєктом:Астрономія, що навіть адмініструвати не встигаю. --Oleksiy Golubov (обговорення) 22:29, 3 червня 2023 (UTC)
Дивлюсь реалістично. Шансів отримати статус не маю. --Submajstro (обговорення) 12:26, 4 червня 2023 (UTC)
@Submajstro:, на мою думку, Ви були б хорошим бюрократом. Шкода, що Ви навіть не хочете спробувати, а одразу песимістично вважаєте, що немає шансів.
P.S. можливо передумаєте? ) --Нестеренко Оля (обговорення) 13:03, 4 червня 2023 (UTC)
Підтримую думку Олі. Вартує спробувати якщо є бажання. --Andriy.v (обговорення) 13:07, 4 червня 2023 (UTC)
Також вважаю, що Submajstro був би гарним бюрократом. --Юрко (обговорення) 17:27, 4 червня 2023 (UTC)
Дякую, однак поки ні. --Нестеренко Оля (обговорення) 13:03, 4 червня 2023 (UTC)
дякую, але теж поки ні --アンタナナ 13:17, 4 червня 2023 (UTC)
Дякую, наразі у мене замало часу, якщо з'явиться, то хотів би більше використовувати для адміністрування.--Romanbibwiss (обговорення) 16:14, 4 червня 2023 (UTC)
Romanbibwiss проте ви мало помічені в конфліктах з іншими користувачами, а отже у вас багато шансів набрати потрібну кількість голосів (у порівнянні з іншими переліченими).--Анатолій (обг.) 16:57, 4 червня 2023 (UTC)
Ніколи не хотів бути бюрократом. Саме слово звучить неприємно. Хоча робота, окрім виборів АК, вочевидь, нескладна. Зараз малоактивний, хоча й регулярно редагую. Є чимало людей, які будуть голосувати проти. Тому добре було б, щоб згодилися інші, кращі користувачі та користувачки. --Brunei (обговорення) 19:37, 4 червня 2023 (UTC)
Думаю Вам теж варта спробувати. --Andriy.v (обговорення) 06:06, 5 червня 2023 (UTC)


Пінгую ще раз тих, хто досі не відповів: @AlexKozur, Base, Goo3, Leonst, Mykola7, VoidWanderer, Ykvach, Анатолій Мітюшин, Вальдимар, Рассилон та Стефанко1982:, а також @Kholodovsky та VictorAnyakin:, які є активними останнім часом. Ну і ще раз @Brunei, Romanbibwiss та Submajstro: до вас вище були звернення інших користувачів.--Анатолій (обг.) 23:01, 6 червня 2023 (UTC)

Per Submajstro загалом: не думаю, що мене хтось обере, хоча я вважаю, що я справлявся б з обов'язками бюрократа добре. Напевно найскладніша частина цих обов'язків це надання прав бота, та зараз також прав тимчасового адміністратора — єдині дві речі за поточними правилами, де бюрократ не просто займається арифметикою — а в цих речах я вважаю себе компетентним. Можливо через роки 2 номінуюсь, але поки не варто. --塩基Base 23:19, 6 червня 2023 (UTC)
@Ahonc, неактивність бюрократів є старою характеристикою Української Вікі, тож нічого надзвичайного не відбувається. Номінацію тимчасового адміна також закрили, тобто поки все добре. Можливо, закрили саме через цей ваш запит, вдячний вам за це. --VoidWanderer (обговорення) 08:57, 7 червня 2023 (UTC)
@Ahonc: дякую за пропозицію, але ніт, не моє воно--vityok (обговорення) 17:49, 7 червня 2023 (UTC)
@Ahonc: Ні, дякую. --Вальдимар 06:58, 12 червня 2023 (UTC)

Вітаю! У мене для учасників української Вікіпедії дуже важлива новина - запрошую всіх бажаю взяти участь у голосуванні щодо схвалення якості Вікіданих щодо об'єктів культурної спадщини України. Тут ви можете залишити необхідні претензії для того, щоб можна було виправити властивість в процесі обговорення. --MasterRus21thCentury (обговорення) 10:51, 4 червня 2023 (UTC)

Червневий випуск Віківісника

«ВікіВісник» № 6 (110) — підсумки травня 2023

Активність

Число редагувань на початок квітня: 39 360 тис., на кінець місяця: 39 616 тис. За місяць зроблено 256 тис. редагувань, що на 208 тис. редагувань менше (-45 %) ніж у цьому місяці рік тому.

3904 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць. Це на 5,1 % більше ніж у травні 2022 року. 910 користувачів за місяць здійснили 10 і більше редагувань (+13,4 % до минулого року), в тому числі 251 користувач — 100 і більше редагувань (+53 користувачі до минулого року), у тому числі 29 користувачів — 1000 і більше редагувань (на 4 користувачі менше). Понад 3000 редагувань зробили 3 користувачі (минулоріч їх було 5): Леонід Панасюк (3838), Jphwra (3810), AlexKozur (3189).

За місяць зроблено 12155 патрулювань (-8,1 % до минулого року), найактивніші: Jphwra (1896 патрулювань), Леонід Панасюк (788), Mike.Khoroshun (711).

У травні зроблено 1447 подяк (на 104 менше ніж минулоріч). Всього подякувало 332 користувачів (+50 до минулого року). 432 користувачів отримали подяки (-1 до минулого року). Найбільше подякував — Markverona — 93. Подякував найбільшому числу колег — Markverona — 53. Найбільше подяк отримав — Леонід Панасюк — 41. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Леонід Панасюк — 27. (Детальніше Тут).

У травні отримали статус:

У травні відбулися вікітижні:

Розмір
  • Число статей в українській Вікіпедії перевищило 1266 тис. Це був 16-й показник серед усіх мовних розділів. Проте уже 1 червня ми перегнали варайців і стали 15-ми.
  • За травень створено 4734 статей, що на 1853 статей менше ніж у травні минулого року.
  • Середня результативність за день — 152 статті.
  • 1 червня ми перегнали варайців. Наступним нашим конкурентом стали в'єтнамці, до яких залишилося 17 609 статей.
  • Якщо тендеція приросту усіх вікіпедій збережеться, то в'єтнамців ми переженемо у жовтні цього року (через 5 місяців).
  • Середній розмір статті станом на травень — 7890 байт (на 21 байт більше ніж минулого місяця).

За кількістю створених у травні статей українська Вікіпедія посіла 9-те місце серед всіх Вікіпедій та 7-ме місце серед Вікіпедій обсягом понад 1 млн статей.

Місце Вікіпедія Всього статей Статей за травень
1 Ладинська 157 730 27 438
2 Ломбардійська 71 069 13 358
3 Англійська 6 662 753 12 391
4 Німецька 2 805 397 8 959
5 Іспанська 1 866 220 8 299
6 Китайська 1 357 777 7 994
7 Французька 2 526 099 7 576
8 Російська 1 918 928 6 535
9 Українська 1 266 138 4 734
10 Індонезійська 649 405 4 222
11 Італійська 1 812 696 4 076
12 Турецька 524 089 3 738
13 Японська 1 375 583 3 616
14 Тумбука 13 937 3 482
15 Польська 1 569 721 3 472

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Відвідуваність

Число переглядів статей за місяць склало рекордні для травня 114 млн, що на 11 % більше ніж у цей місяць рік тому. Попередній рекорд травня було встановлено три роки тому, у травні 2020: показник становив 110 млн переглядів, а причиною рекорду було введення карантинних обмежень.

Травень цього року приніс нові позитивні рекорди українській Вікіпедії. Хоча російська Вікіпедія в Україні все ще популярніша за українську, проте ніколи в історії українська Вікіпедія не наближалася так близько до російської.

В Україні протягом травня було здійснено 216 млн переглядів сторінок вікіпедії різними мовами (+2 млн до минулого року), в т. ч. 95 млн російською (-13 млн), 90 млн українською (+9 млн), 17 млн англійською (+2 млн) і 14 млн усіма іншими мовами (+4 млн).

Вперше в Україні українську Вікіпедію від російської відділяє лише 5 млн переглядів і вперше російська популярніша лише в 1,06 раза.

Українську Вікіпедію переглядали з 17,3 млн унікальних пристроїв, це на 12% більше ніж у травні минулого року.

У порівнянні з травнем 2022 українська Вікіпедія серед усіх мовних версій Вікіпедії опустилася за відвідуваністю на один щабель з 15 на 16-е місце, пропустивши вперед Вікіпедію індонезійською мовою.

Мова 05'2023 Місце

2023

05'2022 Місце

2022

05'2021 Місце

2021

05'2020 Місце

2020

05'2019 Місце

2019

23/19
Англійська 7 753 424 313 1 7 066 842 129 1 7 800 995 735 1 8 309 793 710 1 7 778 725 447 1 -0,3%
Японська 979 055 025 2 1 034 780 225 2 1 217 222 961 2 1 386 160 296 3 (+1) 1 111 768 889 3
Іспанська 977 694 052 3 839 250 631 4 (+1) 1 113 462 399 3 (-1) 1 395 330 783 2 (-1) 1 164 195 014 2
Російська 927 996 110 4 924 916 473 3 (-1) 818 221 518 5 (+2) 928 176 503 5 838 182 339 5 +11%
Німецька 809 693 225 5 777 782 787 5 1 004 058 309 4 (-1) 1 000 505 077 4 973 819 534 4
Французька 758 225 210 6 651 035 673 6 780 869 595 6 828 073 609 6 734 332 647 6
Італійська 511 444 472 7 465 416 694 7 580 257 410 7 684 005 103 7 571 300 046 7
Китайська 398 062 811 8 397 545 009 8 553 261 361 8 427 773 789 8 409 549 529 8
Арабська 259 062 864 9 207 819 352 11 (+2) 239 474 933 11 263 618 388 11 178 118 150 11 +45%
Португальська 258 955 087 10 243 663 899 9 (-1) 314 718 703 9 409 867 917 9 360 870 116 9
Перська 246 973 897 11 177 341 061 12 (+1) 219 065 640 12 178 777 209 12 147 447 234 13 (+1) +67%
Польська 233 444 995 12 217 263 352 10 (-2) 264 718 171 10 324 828 247 10 265 597 660 10
Турецька 181 847 962 13 123 994 169 13 152 466 923 14 (+1) 122 539 583 15 (+1) 27 986 803
Індонезійська 130 251 914 14 85 985 818 16 (+2) 95 349 210 15 (-1) 145 864 523 14 (-1) 128 400 595 14
Нідерландська 126 071 416 15 118 228 252 14 (-1) 154 171 599 13 (-1) 163 620 421 13 158 725 856 12 (-1) -21%
Українська 113 958 531 16 102 464 316 15 (-1) 77 212 514 20 (+5) 110 289 038 16 (-4) 67 262 559 19 (+3) +52%
Чеська 79 591 717 17 73 835 463 18 (+1) 84 588 814 17 (-1) 92 374 729 18 (+1) 80 406 049 18
Шведська 72 615 634 18 75 619 537 17 (-1) 92 359 569 16 (-1) 97 847 480 17 (+1) 96 547 696 16 (-1)
Іврит 68 840 924 19 63 974 682 20 (+1) 69 809 733 21 (+1) 67 713 434 22 (+1) 61 787 513 21 (-1)
В'єтнамська 66 706 808 20 56 380 069 21 (+1) 77 875 071 19 (-2) 80 504 135 20 (+1) 67 206 314 20
Гінді 59 476 975 21 46 037 759 24 (+3) 46 197 706 25 (+1) 50 513 538 26 (+1) 54 175 680 24 (-2)
Тайська 58 902 779 22 44 922 519 25 (+3) 50 686 795 24 (-1) 53 696 263 25 (+1) 105 262 109 15 (-10)
Корейська 55 904 930 23 69 764 842 19 (-4) 84 465 714 18 (-1) 82 853 186 19 (+1) 93 443 351 17 (-2) -40%
Фінська 54 997 854 24 54 712 236 22 (-2) 63 448 372 22 66 015 993 23 (+1) 61 529 319 22 (-1)
Угорська 55 332 338 25 52 523 621 23 (-2) 61 272 883 23 78 080 112 21 (-2) 55 086 541 23 (+2) +0,4%
Грецька 43 981 278 26 36 276 604 27 (+1) 38 830 365 27 38 507 583 27 32 443 869 28 (+1) +36%
Румунська 41 881 037 27 40 237 211 26 (-1) 44 610 265 26 54 752 584 24 (-2) 44 438 741 25 (-2)
Норвезька 24 948 044 28 25 215 940 28 31 829 466 28 32 399 326 28 35 558 521 27 (-1)
Найпопулярніші статті

Найпопулярніші у травні статті та порівняння їхніх переглядів з травнем минулого року:

Травень 2023 Травень 2022
  1. Україна 147 862
  2. Пісенний конкурс Євробачення 2023 134 482
  3. Залужний Валерій Федорович 109 059
  4. День матері 108 693
  5. MIM-104 Patriot 94 522
  6. DeepStateMapLive 92 446
  7. Російське вторгнення в Україну (з 2022) 91 827
  8. Х-47М2 «Кинджал» 90 895
  9. Київ 85 191
  10. Друга світова війна 79 083
  11. Перехід церковних громад до ПЦУ 75 550
  12. Бахмут 73 229
  13. День вишиванки 71 569
  14. Х-22 68 681
  15. Україна на пісенному конкурсі Євробачення 2023 66 046
  16. Storm Shadow 63 225
  17. Буданов Кирило Олексійович 62 967
  18. Іскандер (ОТРК) 62 572
  19. Бєлгород 60 926
  20. Князєв Всеволод Сергійович 55 602
  21. Збройні сили України 54 626
  22. General Dynamics F-16 Fighting Falcon 53 666
  23. 3-тя окрема штурмова бригада (Україна) 53 423
  24. Шевченко Тарас Григорович 52 530
  25. Перелік громад, що змінили церковну юрисдикцію з УПЦ (МП) на ПЦУ (2023) 50 919
  26. Волинська трагедія 50 560
  27. Наєв Сергій Іванович 49 903
  28. Shahed 136 48 912
  29. Україна на пісенному конкурсі Євробачення 48 009
  30. Українська абетка 48 002
  31. Лукашенко Олександр Григорович 44 461
  32. Тварини Червоної книги України 44 175
  33. Tvorchi 42 375
  34. Леся Українка 40 846
  35. Грім-2 (ОТРК) 40 206
  36. Джеффрі Кенні 40 125
  37. ChatGPT 39 980
  38. Секс 39 778
  39. Чорна рада (роман) 39 765
  40. Займенник 39 491
  41. Військові звання України 39 458
  42. Російсько-українська війна (з 2014) 39 376
  43. Велика Британія 39 373
  44. Зеленський Володимир Олександрович 39 174
  45. Київська Русь 39 108
  46. Лорін 39 053
  47. Бандера Степан Андрійович 38 960
  48. Українська мова 38 361
  49. Львів 37 382
  50. Калібр (ракета) 37 167
  51. Перша світова війна 37 136
  52. Переможці пісенного конкурсу Євробачення 36 932
  53. Чарльз III 36 712
  54. Населення України 36 604
  55. Путін Володимир Володимирович 35 603
  56. Європейський Союз 35 553
  57. Гімн України 35 313
  58. Жадан Сергій Вікторович 34 637
  59. Росія 34 174
  60. Легіон «Свобода Росії» 33 720
  61. Мавка. Лісова пісня 33 700
  62. Джозефіна Джексон 33 370
  63. Тіна Тернер 32 989
  64. Польща 32 956
  65. Англійська мова 32 285
  66. Х-101 31 976
  67. Битва за Бахмут 31 885
  68. Українська повстанська армія 31 883
  69. Список українських жіночих імен 31 877
  70. Ту-22М 31 404
  71. Єлизавета II 31 331
  72. Червона книга України 31 274
  73. Сирський Олександр Станіславович 31 259
  74. Сполучені Штати Америки 31 136
  75. Ту-95 30 508
  76. Марко Вовчок 30 466
  77. Десантно-штурмові війська України 30 163
  78. С-300 30 141
  79. Атлантичний океан 29 932
  80. Російський добровольчий корпус 29 841
  81. Балістична ракета 29 692
  82. МіГ-29 29 609
  83. Костенко Ліна Василівна 29 592
  84. Талібан 29 488
  85. Острозький Костянтин Іванович 29 444
  86. Німеччина 29 384
  87. Українська Народна Республіка 29 323
  88. Міста України (за населенням) 29 276
  89. Список об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні 28 940
  90. Івасюк Володимир Михайлович 28 848
  91. Слов'яни 28 847
  92. Список українських чоловічих імен 28 727
  93. Природні заповідники України 28 376
  94. Вишиванка 28 303
  95. Сухопутні війська Збройних сил України 28 161
  96. Софійський собор (Київ) 28 075
  97. Десять заповідей 27 993
  98. Революція гідності 27 899
  99. Повітряні сили Збройних сил України 27 844
  100. Османська імперія 27 822
  1. Російське вторгнення в Україну (2022) 355 748
  2. Kalush 177 693
  3. Україна 172 441
  4. Перехід церковних громад до ПЦУ 156 088
  5. Адмірал Макаров (фрегат) 140 897
  6. Поворознюк Олександр Григорович 139 700
  7. Кравчук Леонід Макарович 123 457
  8. Пісенний конкурс Євробачення 2022 117 011
  9. Ленд-ліз 114 214
  10. Бандера Степан Андрійович 110 236
  11. Арестович Олексій Миколайович 106 721
  12. Окремий загін спеціального призначення НГУ «Азов» 99 200
  13. Рашизм 97 525
  14. Київ 96 598
  15. Федишин Ірина Петрівна 95 480
  16. Азовсталь 93 205
  17. Псюк Олег Романович 92 074
  18. Україна на пісенному конкурсі Євробачення 90 203
  19. Каліфорнія 89 978
  20. Збройні сили України 88 141
  21. 2005 86 148
  22. Друга світова війна 85 352
  23. 14 лютого 83 859
  24. Ой у лузі червона калина 80 157
  25. Залужний Валерій Федорович 77 367
  26. Російсько-українська війна (з 2014) 73 462
  27. Паламар Святослав Ярославович 66 739
  28. Прокопенко Денис Геннадійович 66 392
  29. Українська мова 64 573
  30. Київська Русь 63 204
  31. Список країн Європейського Союзу 60 199
  32. Зеленський Володимир Олександрович 59 945
  33. Переможці пісенного конкурсу Євробачення 59 660
  34. 155-мм гаубиця M777 59 555
  35. Путін Володимир Володимирович 57 593
  36. HIMARS 53 454
  37. НАТО 52 591
  38. Калібр (крилаті ракети) 52 505
  39. Займенник 51 229
  40. Війна на сході України 50 476
  41. PD-2 49 417
  42. Пісенний конкурс «Євробачення» 48 405
  43. Росія 48 250
  44. Європейський Союз 46 344
  45. Іскандер (ОТРК) 45 780
  46. Перша світова війна 45 049
  47. Військові звання України 44 734
  48. M109 (САУ) 44 574
  49. Шевченко Тарас Григорович 44 351
  50. Українська повстанська армія 44 220
  51. Список президентів України 43 436
  52. Англійська мова 42 735
  53. MIM-104 Patriot 42 529
  54. Населення України 42 385
  55. 2С7 «Піон» 40 460
  56. Сили територіальної оборони Збройних сил України 40 055
  57. Велика Британія 39 886
  58. Угорщина 39 767
  59. Польща 39 374
  60. Сухопутна військова техніка України 39 089
  61. Bayraktar TB2 39 070
  62. Гімн України 38 880
  63. 115-та окрема бригада територіальної оборони (Україна) 38 590
  64. День вишиванки 38 068
  65. Гриби 38 029
  66. Маріуполь 37 009
  67. Львів 36 835
  68. Шухевич Роман Осипович 36 203
  69. Укрінформ 36 107
  70. Червона книга України 35 835
  71. День матері 35 750
  72. Чорна рада (роман) 35 723
  73. Історія України 35 516
  74. Сполучені Штати Америки 35 411
  75. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну (16 березня — 31 березня 2022) 35 411
  76. Повітряні сили Збройних сил України 35 350
  77. Стус Василь Семенович 35 139
  78. Ігор Діденчук 34 951
  79. Українська Народна Республіка 34 782
  80. Екосистема 34 750
  81. Патрульні катери проєкту 03160 34 728
  82. M270 MLRS 34 677
  83. Тварини Червоної книги України 34 195
  84. Атлантичний океан 33 898
  85. Союз Радянських Соціалістичних Республік 33 767
  86. Список країн НАТО 33 592
  87. Волинська трагедія 33 448
  88. AHS Krab 33 391
  89. 36-та окрема бригада морської піхоти (Україна) 33 272
  90. Анджеліна Джолі 33 229
  91. Список країн за населенням 33 078
  92. Буданов Кирило Олексійович 33 024
  93. Жданов Олег Володимирович 32 814
  94. Леся Українка 32 509
  95. Організація українських націоналістів 32 283
  96. Сковорода Григорій Савич 32 116
  97. Дефлімпійські ігри 32 086
  98. Су-25 32 043
  99. Канада 31 971
  100. Римська імперія 31 853

Примітки. З рейтингу виключені статті, чия відвідуваність штучно накручена: YouTube 195 571, Facebook 113 315, OLX 81 224, Національна суспільна телерадіокомпанія України 80 300, Google 77 488, Instagram 62 561, Ukr.net 61 892, Alphabet Inc. 59 877, Meta Platforms 55 385, Cosmolot 52 600, Parimatch 50 903, Соціальна мережа 42 926, Радіо «Свобода» 37 791, Приват24 30 341

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності, то найбільша добова відвідуваність була 16 травня у статті Х-47М2 «Кинджал» (35 263 відвідувань):

Номер Стаття Пік відвідуваності Дата піку Примітки
1 Х-47М2 «Кинджал» 35 263 16 травня Рашисти запустили рекордні 6 Кинджалів по Києву, всі було збито, але уламками було пошкоджено один з елементів системи Патріот
2 День матері 33 178 14 травня Актуальна дата свята
3 Storm Shadow 28 580 11 травня Британія підтвердила постачання цих ракет Україні
4 День вишиванки 28 178 18 травня Актуальна дата свята
5 Пісенний конкурс Євробачення 2023 27 791 13 травня Пік пов'язаний з актуальною подією
6 MIM-104 Patriot 26 562 16 травня У РосЗМІ з'явилась інформація про знищення у Києві цієї системи ракетами Кинджал; згідно з офіційною інформацією українського керівництва, уламками було пошкоджено один з елементів системи
7 Бєлгород 23 968 22 травня У Бєлгородській області бійці російських добровольчих підрозділів РДК та «Свобода Росії» почали спецоперацію
8 Іскандер (ОТРК) 22 165 29 травня Рашисти атакували Київ, запустивши 11 ракет Іскандер
9 Князєв Всеволод Сергійович 21 511 16 травня Голову Верховного суду України впіймали на хабарі
10 Талібан 19 883 28 травня Між Іраном та Талібаном сталася стрілянина на кордоні
11 Захар Прилєпін 18 827 6 травня Пропагандист отримав поранення після вибуху автомобіля
12 Куб (зенітний ракетний комплекс) 18 118 10 травня Чехія передає Україні дві системи ППО Куб
13 Грайворон 17 286 22 травня Бійці російських добровольчих підрозділів РДК та «Свобода Росії» здійснили війському операцію в районі цього селища
14 Грім-2 (ОТРК) 16 633 16 травня Окупаційна російська влада заявила, що російська ППО збила дві українські ракети "Грім-2" в Криму
15 Україна на пісенному конкурсі Євробачення 2023 14 928 13 травня Пік пов'язаний з актуальною подією
16 Міжнародний день праці 14 670 1 травня Актуальна дата свята
17 Атеш (рух) 13 858 6 травня Організація взяла на себе відповідальність за замах на Прилєпіна
18 Лорін 13 823 14 травня Співачка перемогла на пісенному конкурсі Євробачення
19 Х-22 13 533 16 травня Рашисти атакували цими ракета Дніпро
20 Легіон «Свобода Росії» 13 154 22 травня Легіон разом з РДК здійнили війському операцію в Бєлгородській області

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.

Див. також


Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

Випуск підготували Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater. --Стефанко1982 (обговорення) 09:46, 5 червня 2023 (UTC)

Invitation to participate in the #WPWPCampaign 2023

Dear Wikimedians,

We are glad to inform you that the 2023 edition of Wikipedia Pages Wanting Photos campaign is coming up in July.

This is a formal invitation to invite individuals and communities to join the campaign to help improve Wikipedia articles with photos and other relevant media files.

If you're interested in participating, please find your community or community closer to you to participate from the Participating Communities page. If you're organizer, please add your community or Affiliate to the page.

The campaign primarily aims to promote using images from Wikimedia Commons to enrich Wikipedia articles. Participants will choose among Wikipedia pages without photos, then add a suitable file from among the many thousands of photos in the Wikimedia Commons, especially those uploaded from thematic contests (Wiki Loves Africa, Wiki Loves Earth, Wiki Loves Folklore, etc.) over the years. In this edition of the campaign, eligibility criteria have been revised based on feedback and campaign Evaluation Reports of the previous editions. Please find more details about these changes and our FAQ on Meta-Wiki

For more information, please visit the campaign page on Meta-Wiki.

Kind regards,

Wikipedia Pages Wanting Photos International Team.

MediaWiki message delivery (обговорення) 23:25, 7 червня 2023 (UTC)

Зміна вигляду

Відсьогодні змінився вигляд стаціонарної версії для мобільних телефонів - зараз це просто зменшена копія версії для комп'ютера. Чи це лише у мене так? --Юрко (обговорення) 20:28, 8 червня 2023 (UTC)

У мене як звичайно. --Yukh68 (обговорення) 20:30, 8 червня 2023 (UTC)
Мобільна версія чи стаціонарна версія на мобільному телефоні? --Юрко (обговорення) 20:41, 8 червня 2023 (UTC)
У мене все нормально. Просто перейдіть у Налаштування > Зовнішній вигляд, якщо хочете змінити. --Keneris 20:57, 8 червня 2023 (UTC)
Старий вектор 2010. Ось саме він і змінився чомусь. --Юрко (обговорення) 21:02, 8 червня 2023 (UTC)

Опитування щодо використання Вікіпедії від Marsouin

Привіт,

Завтра ми запускаємо опитування українською мовою щодо використання Вікіпедії. Такі опитування вже були англійською, турецькою та французькою мовами.

Опитування проводить французька громадська дослідницька лабораторія Marsouin (marsouin.org). Опитування підтримується Фондом Вікімедіа, але це не опитування від Фонду.

Первинно вичитувала українською @Antanana, ми ще виправляємо.

Опитування доступне тут, якщо ви хочете переглянути його до запуску: https://questionnaires.marsouin.org/index.php/951668 --Jullienn (обговорення) 09:10, 13 червня 2023 (UTC)

Якісь п'ятикласники робили. Заповнював англійською мовою — частина варіантів відповідей французькою, частина просто не дуже раціональні (скажімо на початку треба пояснити що я дізнався по темі відкритої сторінки — та нічого, я сторінку ту відкрив щоб вилучити…). Поки писав листа паралельно з відповідями на це все, то скисла сесія і всі відповіді втрачено. Виявляється там на початку було щось про збереження, але ж не було попередження, що це не на випадок якщо ти захочеш потім дозаповнити, а на той випадок, що часу сесії не вистачає на заповнення… Хто візьметься заповнювати, то раджу запастися терпінням. --塩基Base 16:31, 14 червня 2023 (UTC)
Привіт,
так, ми пропустили англійську частину, але сенс перекладу полягає в тому, щоб люди відповідали своєю мовою... В результаті, ця частина була залишена (можливо, краще було б її прибрати?) - перекладено з глибоким перекладом. --Jullienn (обговорення) 07:02, 15 червня 2023 (UTC)

як видалити підсторінку

Доброго дня шановній спільноті. Підкажіть як правильно власноруч видаляти власні підсторінки без залучення інших користувачів. Або очистити вміст сторінки разом з історією? --Shakal07обг. 18:18, 16 червня 2023 (UTC)

власноруч не видалите, але якщо поставите шаблон {{db-author}} то досить швидко адміни видалять. Очистити вміст сторінки можна самостійно, але історію тільки через видалення. --Mike.Khoroshun (обговорення) 18:41, 16 червня 2023 (UTC)

Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за травень — червень 2023 року

Актуальні можливості

До 22 червня триває Місячник ілюстрування статей про науку в українській Вікіпедії. Його мета — проілюструвати Вікіпедію та Вікідані світлинами, поданими на український етап Конкурсу наукових зображень. Сторінка проєкту — за посиланням.

До 25 червня в українській Вікіпедії триває «Тиждень медицини». Мета кампанії — підвищити якість та кількість медичних статей у Вікіпедії українською мовою. Сторінка кампанії у Вікіпедії.

Минулі події

До 15 травня в українській Вікіпедії вдруге тривала тематична кампанія «Тиждень здорового довкілля» 2023. Детальніше про результати кампанії читайте за посиланням.

Упродовж квітня українські вікіпедисти та вікіпедистки долучились до кампанії «Кожній книзі — свій читач» (#EveryBookItsReader). 21 учасник та учасниця  опрацювали близько 300 сторінок. Детальніше читайте у статті з результатами кампанії.

До 18 травня проходило фінальне голосування конкурсу «Зображення року» у вікіпроєктах. За результатами конкурсу почесні місця посіли три світлини з України. Детальні результати кампанії дивіться за посиланням.

До 18 травня у Вікіпедії та Вікіданих проходив Тиждень музеїв — це щорічна акція, присвячена Дню музеїв. Детальніше про результати кампанії читайте у нашій статті.

20 травня у гібридному форматі відбулася церемонія нагородження переможців фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки». У ній взяли участь близько 40 призерів та призерок, волонтерів, журі та партнерів. Детальніше про результати церемонії читайте за посиланням.

23 травня за підтримки Національного Демократичного інституту провели тренінг «Перевірка інформації та протидія дезінформації» для вікіспільноти, до нього долучилися близько 70 людей. Запис тренінгу доступний за запитом; якщо хотіли б отримати його — напишіть за адресою info@wikimedia.org.ua.

До 5 червня проходила міжнародна акція #1Lib1Ref в українській Вікіпедії. Детальніше про результати кампанії ми розповімо згодом.

Публікації «Вікімедіа Україна»

Міжнародні новини та публікації

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 09:57, 18 червня 2023 (UTC)

Критерії значимості книг. Доповнення

додати з ровікі та бгвікі:

  • літературні твори, перевидані окремою книгою після закінчення 70 років (і більше) після першої публікації, незалежно від тиражу. У разі якщо твір перевиданий у рамках збірки (збори творів та ін.), значимість твору має підтверджуватись ВП:АД, що вказують на особливу значущість саме цього твору (вірші, оповідання та ін.)
  • літературні твори, видані окремою книгою, незалежно від накладу під час проходження автором критеріїв ВП:БІО як письменника чи поета. Якщо твір видано у межах збірки (збори творів та інших.), значимість твору має підтверджуватись ВП:АД вказують на особливу значимість саме цього твору (вірші, оповідання та ін.)
  • літературні твори, що входять до стандартної загальноосвітньої шкільної програми будь-якої країни світу
  • літературні твори, видані кількома мовами (більше 2-х).
  • Літературні твори, що були адаптовані у вигляді постановок чи екранізацій

Це логічні критерії. Бо переклад іншою мовою доводить його значимість, двома тим більше, наявність окремого видання однієї книги також є критеріїм включення автора до більшості галузевих енциклопедій. Перший критерій також свідчить про значимість та незабутість книги. Третій у нас згаданий побіжно - тут чіткіші, зважаючи на проблеми з вітчизняною критикою - критерії потрібні доповнювати цими. Зарубіжним також допоможуть.--Yasnodark (обговорення) 12:07, 18 червня 2023 (UTC)

В руВікі начебто жорсткіші ВП:БІО. --Kamelot (обговорення) 12:14, 18 червня 2023 (UTC)
Я про критерії книг, а не осіб.--Yasnodark (обговорення) 12:18, 18 червня 2023 (UTC)
Так ви посилаєтесь у другому пункті на ВП:БІО --Kamelot (обговорення) 12:57, 18 червня 2023 (UTC)
в росвікі немає правил щодо значущості книг, бо цей проєкт відкинутий спільнотою ru:Википедия:Критерии значимости литературных произведений, і замість опрацювання зазначених на СО проблем просто тягнеться і до нас. --白猫しろ ねこОбг. 13:01, 18 червня 2023 (UTC)
Ну як відкинутий, це ще одна причина підтримати таке доповнення, бо воно якісне, в болгарській вікі прийнято майже все з переліченого. Орієнтуємося на них.--Yasnodark (обговорення) 13:41, 18 червня 2023 (UTC)
в болг. поділ на художню, нон-фікнш і концептуальну, Ваш сирий проєкт лише щодо усієї літератури, більшість з якого вже є в нинішній настанові. Підтримувати непроаналізований проєкт не бачу сенсу. --白猫しろ ねこОбг. 13:48, 18 червня 2023 (UTC)
Неправда, немає у нас ані про книжкове видання ані про 70 років ані про наявність перекладів. А це все важливі критерії--Yasnodark (обговорення) 13:54, 18 червня 2023 (UTC)
  • Другий пункт виключити - надто розмито.--Юрко (обговорення) 12:25, 18 червня 2023 (UTC)
    Якраз деталізовано. Проте як варіант можна визначити наклад, хоча знаючи які безумовно значимі книги видавалися малим накладом - є питання.--Yasnodark (обговорення) 13:41, 18 червня 2023 (UTC)
  • це все і так є в Вікіпедія:Критерії значущості/Книги, невідомо що обговорювати, тільки більш зрозуміліше. Хоча є і проєкт з англвікі Вікіпедія:Критерії значущості/Книги/Проєкт 2.0. --白猫しろ ねこОбг. 12:52, 18 червня 2023 (UTC)
    白猫しろ ねこ вітаю! Адаптації, що додав з бгвікі дійсно прогавив. Про шкільну програму у нас більш розмито. Всього іншого не бачу в наших критеріях.--Yasnodark (обговорення) 13:41, 18 червня 2023 (UTC)
    @Yasnodark що розмито? Ви навпаки обрізаєте цей пункт настільки, що викидаєте приватні школи і вузи! Нині все норм, все зрозуміло, може не для Вас, але для більшості так. --白猫しろ ねこОбг. 13:43, 18 червня 2023 (UTC)
    Я ж не про цей пункт передовсім, розмите "в багатьох школах", я ж не пропоную викидати виші - це може бути окремий пункт, я про три інші відсутні пункти:
  • літературні твори, перевидані окремою книгою після закінчення 70 років (і більше) після першої публікації, незалежно від тиражу. У разі якщо твір перевиданий у рамках збірки (збори творів та ін.), значимість твору має підтверджуватись ВП:АД, що вказують на особливу значущість саме цього твору (вірші, оповідання та ін.)
  • літературні твори, видані окремою книгою, незалежно від накладу під час проходження автором критеріїв ВП:БІО як письменника чи поета. Якщо твір видано у межах збірки (збори творів та інших.), значимість твору має підтверджуватись ВП:АД вказують на особливу значимість саме цього твору (вірші, оповідання та ін.)
  • літературні твори, видані кількома мовами (більше 2-х).--Yasnodark (обговорення) 13:49, 18 червня 2023 (UTC)
    Пане @Yasnodark не треба дублювати декілька раз один текст. входять до стандартної загальноосвітньої шкільної програми це і є багатьох школах. Не в одній ще школі програма. Ваші п.1 та 2 це відповідно п.1 нинішніх правил, бо значимість твору має підтверджуватись ВП:АД. Окремо щодо пункту 2 — за лише в тому випадку якщо впроваджені будуть правила для письменників відповідно до болг.вікіпедії чи росвікі. Та й нинішніх реаліях суперечить п.1 та загальним принципам критеріїв значущості, бо тоді книга кожного значущого автора відповідно до цього пункту є значущою, навіть самвидав. --白猫しろ ねこОбг. 14:05, 18 червня 2023 (UTC)
    Про самвидав написав нижче, в кажете про наші школи, де волі у вчителя донедавна майже не було, зараз не скажу чи так. Проте в інших країнах вчиталі самі можуть обирати твори для вивчення, хоча не знаю, чи просто буде підвердити цей факт. У нас і так критерії неймовірно жорсткі і "по-дебільному написані", як казав класик з сумним обличчям. Вилучаються автори, що беззаперечно потрапили б до недовиданої Літературної енциклопедії чи багатьох зарубіжних енциклопедій. Потрапляння влітературні енциклопедії не вимагає премій чи номінацій. Достатньо виданих книг видавництвами, а про якість і популярність оповідається вже у статті.--Yasnodark (обговорення) 13:05, 19 червня 2023 (UTC)
  • Уже є пункти 3 (шкільна програма, зараз п. 8) та 5 (екранізації, зараз п. 7). З трьох інших можу підтримати лише в певному вигляді п. 1 (перевидання) як варіант історичної значущості. П.2 (під час проходження автором ВП:БІО) не підтримую, бо не всі твори значущих авторів є автоматично значущі, автоматично значущі мають бути лише твори широко відомих і популярних авторів. П. 4 також не підтримую, оскільки без додаткових критеріїв це не свідчить про значущість — загалом не так складно перекласти укр+рос+англ якусь графоманію самвидавним накладом 1 примірник, або ж це може дати необґрунтовану цілеспрямованим перекладам (наприклад, літературі багатомовних релігійних організацій). Можу підтримати п. 4 лише з додатковими критеріями щодо серйозності перекладів, але скоріш за все в такому разі це буде дубль п. 1 — NickK (обг.) 14:04, 18 червня 2023 (UTC)
    NickKу Якщо книга, видана як окреме видання, значимого автора є невдалою чи менш помітною, для того і має бути стаття у вікіпедії, щоб показати цей факт, щоб не викликало думки в читача, що цей роман чи збірка - неосвоєне джерело скарбів.

Проте реагуючи на вашу тезу зазначу окремо що, усіх відомих мені наочно енциклопедіях фантастики окремо зазначають, що книги чи автори книги, виданих за власний рахунок критеріям не відповідають, за окремими винятками. Таке виключення зазначену вами проблему. Модифікую у бік більш жорстких підходів 2 пункти, що у вас викликали низку зауважень та сумнівів:

  • літературні твори, видані окремою книгою накладом понад 1000 екземплярів (є чимало значимих творів з меншим накладом, проте зазвичай це твори західні, що добре рецензовані чи сучасні українські, що і так вилучають за менших накладів або монографії, що не підходять під цей пункт, бо він скоріше про художку) під час проходження автором критеріїв ВП:БІО як письменника чи поета. Якщо твір видано у межах збірки (збори творів та інших.), значимість твору має підтверджуватись ВП:АД вказують на особливу значимість саме цього твору (вірші, оповідання та ін.) чи відповідності його іншим критеріям.
    літературні твори, видані кількома мовами (більше 2-х) за проходження автором критеріїв ВП:БІО як письменника чи поета за винятком літературних творів виданих за власний рахунок (окрім випадків відповідності іншим критеріям).----Yasnodark (обговорення) 12:20, 19 червня 2023 (UTC)
    @Yasnodark: Ваша пропозиція суперечить правилам Вікіпедії. Невдалі книги також можуть відповідати ВП:КЗК — в такому разі про них є що написати. Як приклад, книга Opportunity Ukraine є очевидною макулатурою, але це помітна макулатура, про неї багато джерел, і тому вона відповідає ВП:КЗК. Натомість про малопомітні книги нема що написати. Про них немає навіть джерел, що це невдалі книги, вони просто не привернули нічиєї уваги. Зокрема, Рік в опозиції — очевидно не є неосвоєне джерело скарбів, навряд чи хоч когось зацікавило, але автор відповідає ВП:БІО і книга видана накладом у принаймні 1000 примірників. Однак у такій статті нічого, крім автора й накладу, написати неможливо — більше нічого суттєвого в незалежних джерелах про неї немає. Якщо ми будемо подавати оцінки від себе, що це невдала книга — це буде оригінальне дослідження. Підтвердити ж, за чий саме рахунок видана книга, майже неможливо, в джерелах такого немає, особливо якщо мова про книгу, про яку цих самих незалежних джерел і немає (якби були, вона б уже відповідала чинним ВП:КЗК). Тож маємо замкнуте коло — ви хочете створити статтю, щоб зазначити, що книга не варта уваги, але про неї нема що писати саме тому, що вона не варта уваги. У підсумку найкращий спосіб показати, що щось є не вартим уваги — не вікіфікувати, як Вікіпедія це й робить зазвичай — NickK (обг.) 20:44, 19 червня 2023 (UTC)
    Часто книга містить передмову та/або післямову, які написані іншими людьми і характеризують книгу. --Perohanych (обговорення) 20:58, 19 червня 2023 (UTC)
    І попередній коментар Юрія - це правда NickKу, крім того, певна книга може не мати жодної присвяченої їй рецензії (а зараз вимагається аж дві), натомість згадуватися з описом змісту та якісних характеристик у 5 чи навіть 10-ти статтях, присвячених розвитку жанру чи творчості письменника — автора книги, і цього достатньо, проте зараз у такої книги офіційно відповідності критеріям нема, а читач має мати можливість прочитати про кожну книгу значимого письменника. Крім того, книги, що видані та просуваються графоманами за свій кошт як правило цим відомі, більшість же видаються саме видавництвами. Звісно в нашій країні останніми роками часто і пристойні автори змушені видавати нормальні книги за власний кошт і в такому випадку -це рідко зазначається, та тут і проблеми нема. Проте для тих книжок, що мають подібне зазначення серед нормальних та найбільш одіозних графоманських книжок є інші критерії. І це не буде завадою. Ваш приклад з книгою бандюковича не вдалий, бо цей геній великого "цупу" не відповідає критеріям значимості літераторів (на відміну від дизайнерки Навроцької чи кіберспортсмена, кінережисера та громадського діяча Сєнцова, що вже значимі і як письменники). А про них і йшлося.--Yasnodark (обговорення) 11:48, 20 червня 2023 (UTC)
    @Yasnodark: Якщо є якісь реальні випадки, де книга була вилучена попри те, що про неї є розгорнуті описи (а не просто згадки рядком) у 5 чи 10 наукових статтях, але вона не відповідає жодному іншому критерію — будь ласка, наведіть приклади. Можливо, це справді прогалина в поточних правилах. Як на мене, наявність докладного опису в низці наукових статей є хорошим критерієм, який слід додати. Але я очікую, що така книга вже пройде п. 1 і 2, якщо ні — це прогалина.
    А наші ВП:КЗП для митців такі ліберальні, що навіть Янукович за ними може пройти. У нього точно є п. 5, бо лише Opportunity Ukraine має наклад 49 тисяч примірників, п. 6, бо описували, і п. 9, бо був найоплачуваніший письменник України. Так, я розумію, що він письменник лише завдяки корупції, але те, що навіть він може за ними пройти — хороша причина не давати автоматичної значущості всім книгам усіх, хто цим критеріям відповідає. У нас ніде немає такого успадкування значущості: наприклад, значущість співака не дає значущості всім його пісням, і значущість ученої не означає значущості всіх її наукових теорій. Не має бути такого й тут — NickK (обг.) 20:22, 20 червня 2023 (UTC)
    Ще один важливий відсутній критерій стосується перекладачів, бо коли перекладачці довіряють переклад найвидатніших авторів та бестселери, як от Вікторії Зенгві, а її вилучають через малозначущість - дуже дивно... Ще дивніше, бо вона ще й і літературознавиця і її кандидатська присвячена творчості Хвильового. Тобто особа з таким перекладацьким та на додачу критичним доробком безумовно має бути значимою.--Yasnodark (обговорення) 11:54, 20 червня 2023 (UTC)
    Щодо п.3 проєкту та п.8 настанови, то це дуже розмито. Наприклад, у початковій школі учні вивчають сотні літературних творів, то що тоді будь-який вірш чи оповідання вважати значущим? Якщо під вивченням розуміти детальний аналіз твору на одному чи декількох уроках, то одне, якщо просто прочитати або вивчити напам'ять і перевірити розуміння твору, то зовсім інше. Ще можна зрозуміти для вишів, але для шкіл потрібне уточнення.--Submajstro (обговорення) 14:52, 18 червня 2023 (UTC)
Безумовно, тому його і вивчають у школі.--Yasnodark (обговорення) 12:57, 19 червня 2023 (UTC)

Альтернативний проєкт

Раз вже мова про книги, то щоби спільнота не витрачала знов час — пропоную альтернативу, засновану на анг.версії Вікіпедія:Критерії значущості/Книги/Проєкт 2.0.--白猫しろ ねこОбг. 14:12, 18 червня 2023 (UTC)

  • Щодо п.2, то все впирається в розуміння того яку премію вважати відомою. Якщо вона справді відома, то п.1 буде виконуватися. Якщо є декілька номінацій і в них декілька місць, то чи всі будуть відповідати критеріям? Щодо п.5 то див. коментар вище. П.6 самосуперечливий. Починається, що всі твори значущі, а закінчується тим, що при певних умовах. Закінчення фактично повторює п.1. Тому цей пункт зайвий.--Submajstro (обговорення) 15:02, 18 червня 2023 (UTC)
    п.2 складність загального принципу. Можемо написати національна чи міжнародна премія, але ми не можемо сказати напевно, що всі помітні премії є національними. Предметом вивчення не може бути вірш, який просто вчать на пам'ять чи читають твір, а от Крадійка книжок є значущі, бо твір розбирають детально. п.6 створений, щоби нині не видаляти твори Шевченка, Лесі Українки, та інших видатних людей. п.6 це автоматична значущість. Мені не дуже буде весело якщо завтра номінують На давній мотив. Нині це пункт 9 — можна залишити і без змін, але уточнити, що це не просто значущість за правилами Вікіпедії. --白猫しろ ねこОбг. 19:26, 18 червня 2023 (UTC)
Загалом не підтримую. Щодо зазначених зауваг та коментарів, то має бути зазначено: літературні твори, номіновані на загальнонаціональні та міжнародні премії та премійовані такими преміями, бо номінанти таких премій вже безумовно значимі, не кажучи вже про лауреатів.
Усі твори, що вивчаються чи вивчалися в певній країні в навчальних закладах будь-якого є безумовно значимими. Це є зараз у критеріях і немає жодних причин вилучати.--Yasnodark (обговорення) 12:06, 19 червня 2023 (UTC)