Вікіпедія:Кнайпа (різне)/Архів 64

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Ідея щодо створення спеціалізованих вікіпедій

Приведене вище обговорення надихнуло на таку ідею.

Чому б нам, за фінансової, технічної і організаційної підтримки Вікімедіа Україна не створити Вікіенциклопедію української книги. В якій усі книги, що мають ISBN були б значущими. Також і кожен автор, художник, літературний редактор, літературний критик, літературний журнал, видавництво, видавець, книжкова виставка, книжкова премія…

Об'єднати зусилля з Українським інститутом книги (знаю, що інтерес є), Книжковою палатою, основними бібліотеками. Основу можна згенерувати ботами з баз даних перелічених установ.

Насправді ресурсів потрібно небагато.

Добре було б домовитися про створення піддомену books.uk.wikipedia.org, а поки можна експериментувати отут: https://ubm.uawiki.info/

Цю ідею варто обговорити і в рамках всесвітнього руху Вікімедіа. При реалізації цієї ідеї питання щодо критеріїв значущості для книжок, письменників стане значно менш гострим.

Створення подібних спеціалізованих вікіпедій в різних сферах (з нижчими критеріями значущості, аніж в універсальній Вікіпедії) може стати одним із напрямків розвитку руху за поширення вільних знань.

--Perohanych (обговорення) 21:32, 18 червня 2023 (UTC)

Я, загалом, за створення спеціалізованих проєктів, які дозволять винести поза вікіпедію багато неакадемічних речей. --AS 21:40, 18 червня 2023 (UTC)
Ідея цікава, але підтримка потрібна колосальна, щоби вийшло щось рівнем вище того сайту, що Ви приклали. Цей сайт мене побавив цим: У Вас нема дозволу на створення цього облікового запису з такої причини:

Дія, яку ви хотіли зробити, дозволена лише користувачам із групи: Адміністратори.

¯\_(ツ)_/¯ Також відмічу, що для того щоби відрізняти цей книжковий сайт від основної Вікіпедії треба буде створити трохи інший дизайн сторінок, як от на Вікімандрах, де банер із зображенням міста зверху. Треба щось подібне або просто трохи інший карток з інформацією. --Keneris 06:21, 19 червня 2023 (UTC)

От чому я кажу, що надміру завищені критерії значимості і тенденції до їх подальшого звуження несуть для вікіпедії небезпеку. Рано чи пізно це призведе до відділення окремих проєктів і розпорошення інформації та редакторів за інтересами. Набагато кращим шляхом було б домовитись про послаблення критеріїв значимості книжок і тримати все в одному місці--Людмилка (обговорення) 08:20, 19 червня 2023 (UTC)
@Luda.slominska навіть нині видавництва приходять до Вікіпедії, щоби пропагувати продажі книги. Куди зменшувати критерії значущості? Для самвидавів? Чи кожного вірша? Критерій не такий суворий — лише мати 2 рецензії від критиків на книгу. --白猫しろ ねこОбг. 12:41, 19 червня 2023 (UTC)
І багато у нас спеціалізованої преси зберіглося, у нас критиків одиниці? ВИ свідомо ставите українські книги у складне становище. Та й західна книга рідко має дві рецензії на одне видання, хіба у разі перевидання. А там перевидання - це подія навіть для багатьох пристойних книг.--Yasnodark (обговорення) 12:52, 19 червня 2023 (UTC)
без критики Ви як зібралися виконувати загальні критерії? На основі сюжету книги? --白猫しろ ねこОбг. 13:18, 19 червня 2023 (UTC)
Так, книга вже є друкованим джерелом, тому додаткові джерела на неї бажані, але не обов'язкові. Тільки книга має бути доступна онлайн або у бібліотеках, для запобігання фейкам --Людмилка (обговорення) 13:22, 19 червня 2023 (UTC)
@Luda.slominska стаття заснована лише на первинному джерелі — утопія --白猫しろ ねこОбг. 13:54, 19 червня 2023 (UTC)
Наразі, багато книг є виключно платними, тож, щоби перевірити дійсність написаного прийдеться купляти книгу, що "не дуже" з точки зору перевіреності. Та й як відмічали тут, це просто рай для самвидату. Таким чином кожен, у кого книга гарна і у кого погана зможе написати про неї, а це буде хаосом. Та й сумнівно, що це допоможе популяризувати читання. --Keneris 22:56, 23 червня 2023 (UTC)
Так нехай видавництва приходять, це ж добре, рекламний стиль завжди можна поправити. А від популяризації читання суспільству тільки користь. Дві рецензії - це забагато, треба зменшити хоча б до однієї, а ще краще вважати всі книжки значимими за замовчуванням. Відгуки і рецензії можна купити, а за бортом залишаться молоді автори, чиї твори не менш цікаві або краєзнавчі видання, у яких не має ресурсу на просування і огляди. --Людмилка (обговорення) 12:56, 19 червня 2023 (UTC)
@Luda.slominska одна рецензія з точки зору нейтральності не підходить, це необхідний мінімум для загальної енциклопедії. Статтю у Вікіпедії теж можна купити, це якась відмазки? у яких не має ресурсу на просування і огляди — Вікіпедії не майданчик для просувань молодих авторів, Вікіпедія висвітлює помітні речі відповідно до загальної мети Вікіпедії. --白猫しろ ねこОбг. 13:03, 19 червня 2023 (UTC)
Мета вікіпедії - поширювати вільні знання без цензури, а надміру жорсткі критерії значимості цю цензуру і створюють, тому суперечать меті вікіпедії --Людмилка (обговорення) 13:18, 19 червня 2023 (UTC)
@Luda.slominska Вікіпедія претендує на те, щоб бути якісною і повною універсальною енциклопедією. У будь-якій універсальні енциклопедії є критерії входження. --白猫しろ ねこОбг. 13:23, 19 червня 2023 (UTC)
Якщо ці критерії заважають їй бути повною, потрібно їх переосмислити і пом'якшити. А якщо вмникає потреба у відокремленні галузевих проєктів, начить є проблема з повнотою і надмірною цензурою --Людмилка (обговорення) 13:40, 19 червня 2023 (UTC)
@Luda.slominska переосмислити саму суть універсальних енциклопедій? --白猫しろ ねこОбг. 13:45, 19 червня 2023 (UTC)
Універсальна енциклопедія не означає академічна, вікіпедія - це волонтерський проєкт, у якого інші задачі і немає тих обмежень, які є у класичних академічних енциклопедій. Десь в англійській вікіпедії була цитата, що вікіпедія може бути або самобутньою або поганою копією Британіки. І це правда, бо досягнути якості академічних енциклопедій не маючи професійної редколегії неможливо. А дати людям доступ до будь-якої інформації, що їх цікавить без обмежень - у цьому фішка і конкурентна перевага вікіпедії. --Людмилка (обговорення) 13:54, 19 червня 2023 (UTC)
академічність ніяким чином не впливає на це --白猫しろ ねこОбг. 14:04, 19 червня 2023 (UTC)
Так у паперових енциклопедіях є критерії і вони пояснюються необхідністю втиснути певну кількість понять та осіб в певну кількість сторінок, обмежуюючись кількістю сторінок. Тому для універсальних паперових вони жорсткіші зазвичай за галузеві, а електронній енциклопедії подібних обмежень немає, тож критерії мають бути м'якішими за максимальну вузьку (яку можна уявити) галузеву паперову енциклопедію. А не навпаки, як у нас. Так само, як обсяг статті у нас в рази більший за переважну більшість статей переважної більшості паперових енциклопедій. Тим більші паперові енциклопедії і особливо у нас на жаль відмирають, енциклопедія кінознавзнавства восттаннє видана 20 років тому, перші три томи літературної 5-томної 30 років тому і українські митці, що творили пізніше не потрапляють до вікіпедії, хоча беззаперечно потрапили б до перевидань тих самих енциклопедій, які б безумовно з'вилися якщо б інтернет не поглинув усе, а вікіпедія не зробила б всі інші видання та джерела знань неокупними. А з іншими сферами ще гірше як от спорт чи наука, там єдина надія на обмежену універсальну енциклопедію ЕСУ, і знову програють особи, що не набули їх жорстких критеріїв через обмеженість обсягу на час виходу тому чи через не вихід тому на даний момент, тож треба аналізувати за змістом критерії вузькогалузевих та регіональних паперових та електронних енциклопедій минулого у нас та зарубіжжя, щоб створити для безмежної енциклопедії критерії набагато м'якші за них, а не набагато жорсткіші. Бо поки такий принцип у нас діє лише стосовно футболістів і певною мірою фільмів, в усіх царинах критерії у нас часто жорсткіші не те що за галузеві та регіональані енциклопедії, а за універсальні. По українській тематиці ситуація взагалі - критична.--Yasnodark (обговорення) 14:40, 19 червня 2023 (UTC)
з аргументації можете тоді викреслити слово "стаття" --白猫しろ ねこОбг. 14:54, 19 червня 2023 (UTC)
Нарвався на конфлікт, писав до останнього коментаря. Критерії дійсно мають бути розширені, а звужені порівняно з паперовими енциклопедіями. Чи буде користь чи призведе до масового вилучення певної тематики з вікі? Тож я б поостергігся. Краще зробити адекватні критерії. Натомість я б подумав над створенням у вікіпросторі форуму чи соцмережі вікіпедистів на позавікіпедійні теми, де було б достатньо реєстрації у вікі, було б те ж саме наше вузьке коло без тролів,ботів, реклами, спаму, прив'язки до особистості з одного боку та без обмежень щодо тем обговорення з іншого, що перетворює на гетто вікіпростір. Так само реформувати вікіконференції, адже навіть на насерйозніших наукових конференціях є вільних час для екскурсій чи спільного інакшого позапрофільного проведення часу у часи світлового дня, на відміну від характеру вікіконференцій на зразок сидіння-слухання-обговорення виключно вікітем. Чи викличе це бажання повторити досвід - питання, особливо якщо інші кажуть, що теми обговорень майже завжди ті самі. Це якась біороботизація. Енциклопедія ніби формальна вільна, а виходить скоріше підневільна?--Yasnodark (обговорення) 12:50, 19 червня 2023 (UTC)
вікіпросторі форуму чи соцмережі вікіпедистів на позавікіпедійні теми — Вам у фейсбук чи твіттер. --白猫しろ ねこОбг. 13:06, 19 червня 2023 (UTC)
Що вам незрозуміло з того, що я написав?: без спаму, тролів, політботів, реклами і прив'язки до особистих даних особи з потенційним їх продажем паразитом, що сплагіативши винахід і надалі не хоче обмежуватись легальним заробітком і продаючи дані своїх к-чів направо та наліво на кшталт Витік даних Facebook і Cambridge Analytica. Не у безмежному морі тупаків та ненависників, а в обмеженому колі волонтерів, чий інтелектуальний рівень принаймні дозволяє знайти шлях для редагування статей і що бодай підрихтувати. Вхід до системи - знання та вміння, а не надання телефонного номера та електронної пошти, що робить тебе рабом системи. Та у нас інше рабство - несвободи, тому і потрібен портал спілкування на інші теми, щоб не дати відпочинок для вікіпедистів, проте дати можливість розширити знання поділитися ними на інші теми від знайомих людей за інтелектом, не залучаючи інших і встрягаючи спроваковані ботами та усілякою агентурою дріб'язковими темами. У великих мережах, створених за підтримки спецслужб чи розвинутих у співпраці з ними - зовсім інша мета та інше коло спілкування та рівень нав'язування інформації, що формує світогляд. А у нас міг бути виключно обмін думками вікіпедистів і лише вони б могли стати ініціаторами обговорень на буденні теми на власних сторінках того проєкту чи спільнотних. У кожного к-ча є юзербокси і вони не мають стосунку до вікі, проте обговорення тем, що вони розкривають не вітається, проте чому не створити окремий проєкт для цього. Що в цьому поганого? Можливо він допоможе залучити інших людей з кола вікіпедистів до редагувань вікіпедії, щоб проникнути в нашу ненав'язливу мережу і зменшить час перебування вікіпедистів у нав'язливих і часто пустопорожніх соцмережах, бо в нашій мережі тобі не пришлють черговий кліп російського виконавця чи рекламу взуття чи не нав'яжуть обговорення у про сукню Зеленської в Японії. А закономлений час вікіпедисти, змогли витратити на редагування вікіпедії. Ви про це не думали?
Джиммі Вейлз думав, і створив WikiTribune для цього. --Keneris 22:56, 23 червня 2023 (UTC)
Також давно назріла необхідність наявності Вікінкубатора подібно до інших мовних розділів для вилучених статей, щоб їх бачила і могла поліпшить уся спільнота, а не лише кількадесят адмінів.--Yasnodark (обговорення) 14:20, 19 червня 2023 (UTC)
не існує такого в інших Вікіпедіях --白猫しろ ねこОбг. 14:52, 19 червня 2023 (UTC)
Існує. В ен-вікі є простір draft, куди перейменовують статті для доопрацювання. --Perohanych (обговорення) 20:14, 19 червня 2023 (UTC)
@Perohanych перечитайте аргумент — подібно до інших мовних розділів для вилучених статей --白猫しろ ねこОбг. 11:50, 20 червня 2023 (UTC)
Про те й мова. Щоб замість вилучення чи номінування на вилучення — перейменовували у простір чернеток, для доопрацювання. Якщо ж півроку ніхто таку перейменовану статтю не доробляє, то автоматично вилучається. Коли ж доробив, то можна виставляти на обговорення для перейменування восновний простір. --Perohanych (обговорення) 13:44, 20 червня 2023 (UTC)
@Perohanych де-факто замість обговорення значущості Ви пропонуєте не обговорювати значущість, і автоматично видаляти через півроку (п.с. в англвікі 30 діб). Я розумію, що номінація на вилучення, у нашій Вікіпедії це як клеймо, але обидві сторони могли повчитися в англвікі. Загалом It is not intended as a backdoor route to deletion. До драфту переміщаються статті, які можуть мати потенціал, але не відповідають стандартам якостей для Вікіпедії. А тепер скажіть які там у нас стандарти якості? Які у нас правила щодо стабів? Скільки у нас машинних перекладів написано на тижневиках і скільки їх треба перенести? Проблема не в статтях, а в нашому розумінні щодо помітності (notability) предмета статті, та й загалом розумінні що таке стаття (і статті-стаби теж). Можна створити Драфт замінивши ВП:ПОЛ, але чомусь на ВП:ПОЛ статті з 2021 року не вилучені. Не кажучи про 22 тис. статей без джерел. Щодо окремого фендом проєкту, ідея цікава, але Goodreads краще справляється, та й більше я хотів би бачити вільну бібліотеку для вікіпедистів, типу The Wikipedia Library, бо статей багато, нас мало, а в кожну бібліотеку фізично не прийти.
Коротко за англвікі правилами: Драфт не замінює ВИЛ, ВИЛ не є Драфтом. --白猫しろ ねこОбг. 18:13, 20 червня 2023 (UTC)
Домени на кшталт books.uk.wikipedia.org не мають сенсу. Якщо ви хочете писати про щось, що відповідає правилам Вікіпедії — про це треба писати в самій Вікіпедії. Категорії Вікіпедії не мають бути піддоменами, в нас не буде streets-of-zhmerynka.uk.wikipedia.org тощо. Якщо ж ви хочете писати про речі, які не відповідають правилам Вікіпедії — це вже не Вікіпедія, це вже щось інше. Очевидно, камінь спотикання щодо книг, які видані, але незалежних АД про які немає, лише згадки в каталогах.
Загалом же існує багато пропозицій чогось, що не є Вікіпедією, на m:Proposals for new projects. Подібні проєкти про книги пропонуються — наприклад, m:Massively-Multiplayer Online Bibliography, але вони досі не схвалені. Пропонуйте свою ідею там, саме на Меті треба подавати пропозиції нових проєктів Вікімедіа. В українській же Вікіпедії таке рішення прийняти ніхто не може, нові домени створює лише Фонд — NickK (обг.) 20:59, 19 червня 2023 (UTC)
Ось цитата зі статті Енциклопедичне видавництво
Окрім основного доробку — створення багатотомної універсальної енциклопедії, Головна редакція «Української радянської енциклопедії» та створене на його основі 1989 Державне підприємство «Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво „Українська енциклопедія“ імені М. П. Бажана», опублікували низку цінних довідкових видань: «Радянську енциклопедію історії України» та багатотомну «Історію міст і сіл Української РСР» (спільно з Інститутом історії АН УРСР, тепер — Інститут історії України НАН України), «Шевченківський словник» та незавершену «Українську літературну енциклопедію» (спільно з Інститутом літератури ім. Т. Г. Шевченка), низку мовних словників (спільно з Інститутом мовознавства ім. О. О. Потебні), шеститомну колективну монографію «Історія українського мистецтва» (спільно з Інститутом мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М. Т. Рильського, тепер — Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України), «Українську географічну енциклопедію» (спільно з Інститутом географії АН УРСР, тепер — НАН України), «Енциклопедію кібернетики» (спільно з Інститутом кібернетики АН УРСР, тепер — Інститут кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України), «Юридичну енциклопедію» (спільно з Інститутом держави і права ім. В. М. Корецького НАН України).
Чому рух Вікімедіа і спільнота Вікіпедії крім універсальної Вікіпедії не може створювати спеціалізовані енциклопедії? Чому українська частина цього руху і спільнота української Вікіпедії не можуть створювати спеціалізовані українські енциклопедії, хоча б і Енциклопедію Жмеринки? Це, як на мене, перспективний і обіцяючий напрямок розвитку і поширення вільних знань. Впевнений, що така робота принесла б користі і самій Вікіпедії, оскільки було у процесі наповнення спеціалізованих енциклопедій будуть виявлеятися нові значущі предмети і факти і для Вікіпедії. --Perohanych (обговорення) 21:29, 19 червня 2023 (UTC)
@Perohanych: Тому що українська Вікіпедія вже включає в себе спеціалізовані енциклопедії. Наприклад, наявності статті в спеціалізованій УЛЕ уже достатньо для включення гасла до Вікіпедії. Відповідно, немає сенсу створювати окрему ukrainian-literature.uk.wikipedia.org, ця інформація вже має бути у Вікіпедії. Сенс в окремому проєкті є лише якщо цей проєкт буде не енциклопедією, а чимось іншим — наприклад, бібліографією — NickK (обг.) 08:01, 20 червня 2023 (UTC)
@Perohanych: Чому ж не може? Може і створює. «спільнота Вікіпедії» в особі конкретних людей. Саме «спеціалізовані українські». Просто не має права використати для цього логотип/назву/домен і з ними авторитет міжнародного проекту, як би це комусь не хотілося. --ReAlв.о. 08:12, 20 червня 2023 (UTC)
Прийде час, може й колись згадаєте, що була така пропозиція. :) --Perohanych (обговорення) 10:40, 20 червня 2023 (UTC)
Наприклад, Зорепедія так і виникла. Не впевнена, на скільки вона має стосунок до офіційної вікіпедії, але ресурс популярний. Можете пошукати людей і організації, які готові регулярно на це донатити і спробувати започаткувати. Я б підтримала копічиною, якби був ресурс з можливістю писати на природничо-географічну тематику без цензури.--Людмилка (обговорення) 11:12, 20 червня 2023 (UTC)
@Luda.slominska: ледь знаходжу деякі видання на цю тему (широкий зміст). Все або вирвато з корінням, або приховано так, що не знайти. Це проблема №1. Ресурс вже є де опрацьовувати знайдене. ) Arxivist (обговорення) 15:20, 20 червня 2023 (UTC)
З того, що є можна багато чого написати. Один користувач написав багато статей про малі річки на основі історичних джерел і карт і тепере доводиться боронити їх від вилучення, бо знайшлось купа причин для прискіпування: оргигінальне дослідження, мало інформації і т.д. Тому проблема не стільки у відсутності джерел, скільки у бюрократизмі всупереч здоровому глузду. Інколи складається враження, що вільні знання нікому тут насправді не потрібні.--Людмилка (обговорення) 16:49, 20 червня 2023 (UTC)
Треба розуміти різницю між вільними знаннями та вільними вигадками. ВП:5О1 ніхто не скасовував. Ви й сама добре бачите наслідки, прикладом є вчорашнє на ВП:ВВС. Якби стаття писалася за джерелами, не було би ніяких дублікатів та вигадок.--Юрко (обговорення) 17:04, 20 червня 2023 (UTC)
Не бачу змісту у цьому. Чому? Бо це вже промоція заради промоції. Вона схожа на тягання тієї самої корови не за те місце... Шановні кх-кх (Інституту книги передаю вееелике вітання тут і надалі): бракує АД до статей на українські теми. Бракує сканів. Бракує вільних ліцензій. Бракує самих рецензій та досліджень на макро- та мікропитання (як і великі). В Україні безліч видань-пилом висять. Безліч не зацифровані. Фахових видань не знайти у бібліотеках. Примірники не скрізь. Радянські джерела взагалі мовчу. Зачинені (частково) архіви та бібліотеки, музеї. Втрачені архіви й бібліотеки, музеї (деякі). Будь ласка, рухаймось у бік доступності, фаховості, вільних ліцензій та зацифрувань... бо такими темпами україніка втратить дуже багато. Час вже на місяці. Якщо рухаємось, тоді статей про книги та україніку буде більше. Не рухаємось — буде той самий стан і надалі. І на загал, Інститут книги, який божився про створення репозиторію за прикладом Вікіджерел: бажаю бодай не вкрадати внесок вільної бібліотеки. Якщо вони хочуть поговорити предметніше най стукаються. Роботи багато та ще не почато. Дякую.Arxivist (обговорення) 15:16, 20 червня 2023 (UTC)
Ви агітуєте йти у вікіджерела, але це доволі специфічний проєкт, який навряд чи буде цікавий широкому загалу. Тут мова про те, щоб мати змогу писати про нерозкручені краєзнавчі видання або історичні книжки зрозумілою для широкого загалу мовою. Частину читачів це може зацікавити знайти книгу у книгарні або бібліотеці, а частина може і дійде до вікіджерел.--Людмилка (обговорення) 17:01, 20 червня 2023 (UTC)
ну якщо ніхто не буде агітувати, то і навряд чи буде цікавий широкому загалу--白猫しろ ねこОбг. 17:41, 20 червня 2023 (UTC)
Агітую лише за фаховість та доцільність, а не бібліографію чи Вікіджерела. Про незрозумілості помиляєтесь. І цього року вже може бути і мільйон переглядів на місяць. Я про інше. Чому 150 років тому рецензії навіть на статті були, а зараз на видання не можуть? Arxivist (обговорення) 22:13, 20 червня 2023 (UTC)
Узагалі Вікіджерела могли б (і мали б) бути джерелом для статей. У нас є вільні енциклопедії на кшталт МГЕ. ЇХ потрібно було би розміщувати у Вікіджерелах, і вже на основі них писати статті у Вікіпедії.--Анатолій (обг.) 23:08, 20 червня 2023 (UTC)
@Ahonc: бо ні ЕІУ, ні ІМІС, ні МГЕ невичитані в Вікіджерелах. Переважно енциклопедії це важкі книги, на відміну від звичайних віршів чи прози. Про літописи узагалі мовчу.--白猫しろ ねこОбг. 11:51, 21 червня 2023 (UTC)
Енциклопедії можна створювати, але не можна їх називати Вікіпедіями. Це може бути вікіенциклопедія, педівікія або якось іще, але Вікіпедія — це проєкт Фонду Вікімедіа. І називати нефондівську енциклопедію Вікіпедією не можна.--Анатолій (обг.) 23:08, 20 червня 2023 (UTC)
@Luda.slominska:. Зрушити питання маловідомих робіт можна АД. У чому проблема його створити? Чому інститут книги не ставить питання розміщення цих книжок під обмежений доступ для використання? Чи можна вирішити питання книжок (особливо за гроші з податків) під вільну ліцензію? Чи можуть стати Вікіджерела тим майданчиком для "промоції" у разі виконання умов АП? А загалом навчитись знаходити АД — теж мистецтво. Якщо джерела оминають стороною для нових видань — це питання до кого? Критики? Чи реальності де ми живемо? Подивіться як робив Книгарь у свій час. Ще раз дякую. Arxivist (обговорення) 04:20, 21 червня 2023 (UTC)
  • Тут усі так вболівають на словах за розвиток українського інтернет-простору, а на ділі пропонується не стимулювати розвиток літературної критики (дві рецензії, Чарлз!). Є платформа Читомо, є Дзеркало тижня, які радо публікують огляди та рецензії. Їм увесь час треба контент, та ще й за невеличкі гонорари. Пишіть їм, а потім на основі цих рецензій створюйте вікістатті. Чи не пишіть самі, а домовтеся про написання з редакціями. І тоді буде профіт для всіх: розвиток української онлайн культури та нові статті у Вікіпедії, що відповідають КЗК. --Brunei (обговорення) 06:54, 21 червня 2023 (UTC)
    Яка вірогідність того, що краєзнавче видання про район за старим адмінподілом, написане у 90-х зацікавить сучасних критиків? А у вікіпедії теж не дозволять написати, бо критерії значимості понад усе. Більшість таких видань буде припадати пилом у бібліотеках і ніхто про них не дізнається, а могли б, якби про них написали у вікіпедії. Будь-які обмеження для поширення вільних знань - зло --Людмилка (обговорення) 07:28, 21 червня 2023 (UTC)
    Імовірність приблизно 70%, якщо звернутися до журналу Локальна історія. Історична правда також може зацікавитися.--Brunei (обговорення) 07:49, 21 червня 2023 (UTC)
    @Luda.slominska: Курка чи яйце? Сенс в окремих статтях про поки що маловідомі книги? Я можу сотні видань назвати (минулого та сучасного НАН України, які тут не представлені + з АД’ми!). Статті та поліпшення їх на підставі таких книг куди більше важать, аніж статті про самі книги заради кількості статей. Підтримую @Brunei: що тут питання культури критики та рецензій доцільніше розвивати. Тоді все буде гаразд. Arxivist (обговорення) 09:16, 21 червня 2023 (UTC)
    Справа не в кількості статей, а в тому, щоб люди знали про книги і читали. Дати можливість знайти інформацію про будь-яку книгу. Коментар користувача Brunei підтверджує, що критика - це лише бізнес, у кого є ресурс на промоцію, про того і дізнаються. Суспільно важливі книги, які не становлять комерційного інтересу мала би промотувати держава, але вона з цим не справляється. І тут могла б допомогти вікіпедія або альтернативний волонтерський ресурс, якщо вікіпедії це не потрібно --Людмилка (обговорення) 12:48, 21 червня 2023 (UTC)
    Вікіпедії це не потрібно. Не її призначення це робити. --白猫しろ ねこОбг. 14:01, 21 червня 2023 (UTC)
    @AlexKozur: Я розумію, що формально Ви праві, але в такому тоні точно добрих намірів не відчувається.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 13:10, 26 червня 2023 (UTC)
    @Oleksandr Tahayev я завжди відкритий на СО до критики. --白猫しろ ねこОбг. 13:20, 26 червня 2023 (UTC)
    @AlexKozur: А який сенс? Все упирається в людей. Все одно ті самі люди, що були 10 років тому, нові не приходять. Було б краще якби була конкуренція, багатьох із теперішніх адміністраторів зняли б. Люди не штопали б роками машинні переклади, більше боролись би з копіпастою. Я взагалі охолов до Вікіпедії коли почав сильно розвиватися українськомовний Ютуб, тобто зникла потреба в такому аж створенні контенту (ну і плюс бачачи середню якість статей), повернувся до якихось своїх справжніх зацікавлень, мотивація стала іншою. Взагалі, в мене із цих всіх розмов у кнайпі, із того, що вікіпедисти пишуть у себе на сторінках у Фейсбуці, склалося враження, що того ж таки Вакуленка цілком міг хтось із вікіпедистів здати. За відчуттями, багато тут русні та фсбешників. А якби була більша увага громадськості, то цього не було б. А в нас громадськість більше якимись політичними срачами займається, а не чимось корисним.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 14:00, 26 червня 2023 (UTC)
    згоден, що треба більше розумних людей. З іншим ні. На все добре. --白猫しろ ねこОбг. 14:16, 26 червня 2023 (UTC)
    @Luda.slominska: Та вистачає вже матеріалів про суспільно значущі книги навіть для самостійних статей, і навіть не про дуже суспільно значущі. Але ніхто цих статей все одно не пише. А якщо й пишуть, то часто це просто копіпаста без джерела. Я з Вами згоден, що адміністратори не дуже то цінують чужий внесок, але і не сказав би, що сильно вже багато охочих писати і хтось їм сильно там заважає.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 13:10, 26 червня 2023 (UTC)
    не представляю як Ви будете писати статті на цю тему, просто не представляю за стандартами написання статей. Ну й загалом, а хтось забороняє робити списки про краєзнавчі видання? Чому тоді немає статті про Luda.slominska, Arxivist, Brunei, мене — чому немає вільного поширення знань. Цензура якась. --白猫しろ ねこОбг. 11:48, 21 червня 2023 (UTC)
    @Luda.slominska, якщо є якесь краєзнавче видання про район, то за ним треба — буквально — поліпшити статті про цей район. Оце буде користь. А стаття про книгу, особливо настільки спеціалізовану, ніякої прямої користі не несе.
    Якщо ж стоїть задача просто повідомити широке коло людей про те, що така-то книга існує, можна укласти статтю-список подібних видань, це ніхто не забороняє: Категорія:Списки книг і Категорія:Бібліографія. --VoidWanderer (обговорення) 12:04, 21 червня 2023 (UTC)
    @VoidWanderer: Немає гарантії, що такі списки не повилучали б.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 12:58, 26 червня 2023 (UTC)
    У статті-списку шанси вистояти істотно вищі, ніж у окремої статті про книгу. --VoidWanderer (обговорення) 13:08, 26 червня 2023 (UTC)
    Ну без абсолютної гарантії, що її залишать, я б за таку невдячну і трудомістку справу не взявся, а з нашою практикою вилучень і обговорень такої гарантії немає. Якби вже десь були готові списки, зручні для копіювання та форматування, то тоді була б інша розмова.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 13:18, 26 червня 2023 (UTC)
    тобто фільми можуть, відеоігри можуть мати списки за роками. А книги не можуть? Я явно проти вилучення таких списків, навіть якщо вони за країнами. Можливо маленькі списки де в рік видано не більше 10 книг, і треба об'єднувати в декади. Якщо є якась база даних, то це можливо зробити. --白猫しろ ねこОбг. 13:26, 26 червня 2023 (UTC)
    Щось я не бачив, що Ви вже так сильно захищали статті, чи боролися проти нахабних вилученців.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 14:03, 26 червня 2023 (UTC)
    мені під кожним запитом треба зазначати треба поліпшити, щоби мене бачили? --白猫しろ ねこОбг. 14:11, 26 червня 2023 (UTC)
    Все вирішують дії. Якщо один адміністратор вилучить статтю, то це означає, що решта з цим згодна, інакше хтось би із них її залишив. Якщо ніхто не може завадити нахабному вилученцю в своєму стилі ставити статті на вилучення, то це означає, що всі згодні з його діями і словами, інакше хтось би завадив. Якщо ніхто не намагається розв'язувати якісь інші проблеми, то це значить, що всі вважають, що так і має бути, інакше хтось би їх розв'язував.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 15:32, 26 червня 2023 (UTC)
    @Oleksandr Tahayev, абсолютні гарантії є лише у дуже вузького прошарку статей.
    Я ж навів два цілком конкретні і робочі варіанти поширювати у Вікіпедії знання про існування книги. Якщо вони не влаштовують — що поробиш. --VoidWanderer (обговорення) 13:28, 26 червня 2023 (UTC)
    А який сенс про щось писати, якщо це можуть заспросто вилучити?--Oleksandr Tahayev (обговорення) 13:37, 26 червня 2023 (UTC)
    Ще раз: це питання шансів і ймовірностей. Ймовірність того, що вилучать список – низька. --VoidWanderer (обговорення) 15:12, 26 червня 2023 (UTC)

General survey about grants, tools and support from the CEE Hub

CEE Hub created one general survey where we aim to collect information and opinions about several important topics that we believe all of you have experience in at some level.

The survey has three main topics: experience with grants and opinions, what kind of tools you used and want to use, and also what kind of support you want to have from the CEE Hub, which will help us in shaping the second year of the CEE Hub.

Please dedicate 15 minutes of your free time and submit your answers on this link.

--Toni Ristovski, on behalf of the CEE Hub staff MediaWiki message delivery (обговорення) 09:31, 20 червня 2023 (UTC)

Про цифрову екологію

Оригінальні підписи деяких колег-вікіпедистів, які займають близько сотні, а то й більше знаків наштовхнули на питання, чи підіймалося на просторах вікіпедії, чи взагалі інтернету, питання про доцільність не займати надмірного місця на носіях і при передачі даних? Адже кожен додатковий байт це витрати металу (вінчестери), енергії (для збереження і передачі). --Perohanych (обговорення) 12:08, 21 червня 2023 (UTC)

розробники дозволяють підтримувати підпис до 250 знаків. Звертайтеся до них, а не до спільноти української Вікіпедії. --白猫しろ ねこОбг. 14:06, 21 червня 2023 (UTC)
А на підтримку інтернету за пару років витрачатиметься 14% всіх енергоресурсів, які споживає людство. --Perohanych (обговорення) 13:40, 22 червня 2023 (UTC)
безперечно, зменшення кількості літер у підписі деяких Вікіпедистів допоможе в цьому. --白猫しろ ねこОбг. 14:22, 22 червня 2023 (UTC)

Четверта спроба для Данила Романовича

Запрошую до четвертої спроби обговорення Вікіпедія:Перейменування статей/Данило Галицький → Данило Романович#Четверта_номінація. Дякую --Arxivist (обговорення) 08:39, 22 червня 2023 (UTC)

Відвідуваність у червні

Добра новина. За підсумками трьох тижнів червня відвідуваність української Вікіпедії на 28% вища за відповідну торік. Вже маємо 63,2 млн. До кінця місяця має бути 87 млн. --Perohanych (обговорення) 13:38, 22 червня 2023 (UTC)

Кінець навчального року перенесли з 25 травня на 7 червня. --Brunei (обговорення) 19:28, 26 червня 2023 (UTC)

Відновлені вилучені статті

Написав скрипт, який раз на добу генерує Reports/RestoredPages - список нових статей, які раніше уже були вилучені. По суті те ж саме що додаток HighlightDeletedPages, але ще здійснювається пошук на ВП:ВВС. Можливо буде корисно. --Kanzat (обговорення) 06:40, 23 червня 2023 (UTC)

Корисний список. --Perohanych (обговорення) 09:02, 23 червня 2023 (UTC)

Всюди звична й оригінальна Кнайпа, а у Вікіданих чомусь не то Кав'ярня, не то Форум

Чому і доки? --Perohanych (обговорення) 19:57, 23 червня 2023 (UTC)

Думаю, це варто запитувати на Вікіданих. Я не знаю, чи спільноти україномовних користувачів тут і там тотожні. --AS 20:32, 23 червня 2023 (UTC)
Тобто всюди? У Вікіджерелах Скрипторій, у Вікіновинах Майдан, у Вікісловнику Форум. Спільнота кожного проекту для себе визначає як буде називатися її центральний майданчик для обговорень. --塩基Base 21:48, 23 червня 2023 (UTC)
так, це неправильно. Треба назвати Чайна! --白猫しろ ねこОбг. 23:01, 23 червня 2023 (UTC)

Announcing the new Elections Committee members

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Hello there,

We are glad to announce the new members and advisors of the Elections Committee. The Elections Committee assists with the design and implementation of the process to select Community- and Affiliate-Selected trustees for the Wikimedia Foundation Board of Trustees. After an open nomination process, the strongest candidates spoke with the Board and four candidates were asked to join the Elections Committee. Four other candidates were asked to participate as advisors.

Thank you to all the community members who submitted their names for consideration. We look forward to working with the Elections Committee in the near future.

On behalf of the Wikimedia Foundation Board of Trustees,

RamzyM (WMF) 18:00, 28 червня 2023 (UTC)

Довідка:Створення нової статті vs Вікіпедія:Майстер створення статей

У нас зараз є 2 способи для ознайомлення як створювати статтю у Вікіпедії - через Довідку і через Майстер. По своєму призначенню вони майже дублюють один одного, але Майстер більш повно ознайомлює користувача з правилами і зупиняє від створення різного спаму. Думаю:

  • поміняти пункти 0-4 у Довідці просто на посилання на Майстер
  • або поміняти у шаблоні {{Привітання}} посилання з Довідки на Майстер у словах "Як створити статтю"

Або і те, і те. Статистика відвідування Довідки трохи більша за Майстра, а там до сьогодні навіть не описувалось як створити Чернетку замість одразу йти в Основний простір. Про важливість джерел і нейтральності теж нічого не пише. --Kanzat (обговорення) 11:47, 3 липня 2023 (UTC)

Всі статті, які я створюю сприймаються модераторами та патрулем як самопіар

Доброго дня шановна громада. Я за пів року створила кілька статтей про українські андеграундні гурти важкої сцени, бо вважаю їх внесок в українську культуру не меншим, ніж в умовних Океан Ельзи. В статтях я вказувала джерела, додавала посилання. Проте всі рази отриувала номінації на вилучення через підозру в самопіарі. На жаль мені не вдається довести, що я просто людина, яка цінує українську андеграндну сцену, а не є учасницею котрогось з гуртів. Спроби писати коментарі в обговорення, коли статті номінують на вилучення успіху не дають. Може дасте якусь пораду? Бо вже просто руки опускаються --Iramuza (обговорення) 11:35, 4 липня 2023 (UTC)

Всім привіт!

Довгий час не виходило знайти підтвердження/джерело для переліку вояків Першої світової війни і, зокрема, Січових стрільців. В рамках генеологічних досліджень натрапив на ряд баз, що містять інформацію про поранених/полонених/вбитих вояків австро-угорської армії, де можна відфільтрувати за населеним пунктом. Підкажіть, чи додавав хто таке в певні населені пункти і як тоді послатися на таке до прикладу. --— Шиманський હાય! 08:53, 6 липня 2023 (UTC)

@Шиманський Василь: Мабуть можна за зразком "Географічного словника Королівства Польського". Наприклад, якщо в статті Путила (смт) в розділі "Джерела та література" натиснете на польськомовну назву населеного пункту, то перенаправить на подібну сторінку. Веб-архів це джерело теж добре зберігає.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 16:46, 6 липня 2023 (UTC)

На сільському цвинтарі села Сможе є поховання воїнів австро-угорської армії, загиблих в Першій світовій війні. В моєму дитинстві над кожною могилою ще стояв хрест з якимось написом. Цікаво, чи можна віднайти щось про ці поховання чи похованих. --Perohanych (обговорення) 19:37, 7 липня 2023 (UTC)

Липневий випуск Віківісника

«ВікіВісник» № 7 (111) — підсумки червня 2023

Активність

Число редагувань на початок червня: 39 616 тис., на кінець місяця: 39 828 тис. За місяць зроблено 212 тис. редагувань, що становить 53 % від показника цього місяця рік тому (395 тис. редагувань).

3480 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць (+9,3 % до червня 2022). 846 користувачів за місяць здійснили 10 і більше редагувань (+15,5 %), в тому числі 244 користувачі — 100 і більше редагувань (+24 користувачі до минулого року), з них 33 користувачі — 1000 і більше редагувань (-3 користувачі). Понад 3000 редагувань зробили 7 користувачів (минулоріч було 8 користувачів): Alessot (4999), Franzekafka (4839), Mr.Rosewater (4740), Sehrg (4613), Леонід Панасюк (3556), Jphwra (3217), Olbiopontik (3021).

За місяць зроблено 13 166 патрулювань (+13,1 % до минулого року), з них 1931 патрулювання здійснив Jphwra, 825 — Тітаренко Михайло, 781 — Леонід Панасюк.

У червні зроблено 1711 подяк (на 1018 менше ніж минулоріч). Всього подякував 291 користувач (-57 до минулого року). 518 користувачів отримали подяки (-76 до минулого року). Найбільше подякував — Markverona — 203. Подякував найбільшому числу колег — Markverona — 114. Найбільше подяк отримав — Markverona — 57. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Markverona — 25. (Детальніше Тут).

У червні отримали статус:

У червні відбулися вікітижні:

Розмір
  • Число статей перевищило 1 270 тис. Це 15-й показник серед усіх мовних розділів.
  • За місяць створено 4 554 статей, що на 1918 статей менше ніж у червні минулого року (за іншими даними створено 4 549).
  • Розрив з в'єтнамською Вікіпедією зменшився на 3 357 статей і становить 14 147 статей.
  • Якщо тенденція приросту усіх вікіпедій збережеться, то в'єтнамців ми переженемо у листопаді цього року (через 5 місяців).

За кількістю створених у червні статей українська Вікіпедія посіла 8 місце серед усіх Вікіпедій та 7 місце серед Вікіпедій з об'ємом понад 1 млн статей.

Місце Вікіпедія Всього статей Статей за червень
1 Англійська 6 676 871 14 118
2 Ладинська 167 779 10 049
3 Іспанська 1 874 540 8 320
4 Німецька 2 813 555 8 158
5 Китайська 1 364 545 6 768
6 Французька 2 532 763 6 664
7 Російська 1 925 357 6 429
8 Українська 1 270 687 4 549
9 Італійська 1 816 673 3 977
10 Індонезійська 653 269 3 864
11 Японська 1 378 707 3 124
12 Перська 967 100 2 932
13 Польська 1 572 538 2 817
14 Корейська 638 800 2 786
15 Арабська 1 209 760 2 693

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Відвідуваність

Число переглядів статей за місяць склало 82,2 млн, що на 28 % більше ніж у цей місяць рік тому.

За рік популярність української Вікіпедії на території Україні виросла з 54 до 66 млн переглядів.

За цей час популярність російської Вікіпедії в Україні впала зі 90 до 84 млн переглядів.

Загалом з території України в червні здійснено 177 млн переглядів статей вікіпедій усіма мовами (проти 167 млн червня минулого року), в тому числі частка української склала 37,3 % (+5,0 %), російської 48,6 % (-5,3 %).

Українську Вікіпедію у червні переглядали з 16,8 млн унікальних пристроїв (+4,7 млн до червня минулого року).

За відвідуваністю українська Вікіпедія у світовому рейтингу на 16 місці, як і торік.

Мовний
розділ
Переглядів

червень

2023, млн

2023 Переглядів

червень

2022, млн

2022 Переглядів

червень

2020, млн

Місце
червень

2020

Переглядів
червень

2019, млн

Місце

червень
2019

Переглядів
2018,

% до 2017

Місце
червень

2018

Англійська 7 483 1 6733 1
Японська 939 2 976 2
Іспанська 884 3 (1) 778 4
Російська 837 4 (1) 792 3
Німецька 773 5 753 5
Французька 645 6 588 6
Італійська 459 7 415 7
Китайська 391 8 380 8
Перська 244 9 (3) 168 12
Португальська 241 10 (1) 228 9
Арабська 232 11 176 11
Польська 218 12 (2) 195 10
Турецька 147 13 (1) 111 14 (1) 87,4 15 21,8
Нідерландська 119 14 (1) 113 13
Індонезійська 114 15 87,0 15
Українська 88,2 16 68,7 16 (6) 50,0 22 (2) 44,1 (+12 %) 24 39,4 (+4,2 %) 24
Чеська 69,7 17 (2) 61,5 19 72,8 18 60,4 (-1,1 %) 18 61,1 (+0,3 %) 18
Шведська 69,3 18 64,4 18 77,5 17 80,2 (+1,1 %) 16 (-1) 79,3 15
Іврит 63,4 19 (1) 55,6 20 56,5 20 55,8 (+6,1 %) 20 52,6 (+23,4 %) 20
В'єтнамська 68,0 20 (1) 55,3 21 68,7 19 58,6 (+4,5 %) 19 56,1 (+19,6 %) 19
Гінді 62,7 21 (1) 49,3 22 38,7 25 48,8 (-0,6 %) 22 49,1 (+61,0 %) 22
Корейська 57,2 22 (5) 61,8 17 78,3 16 84,3 (+17 %) 15 71,9 (+2,0 %) 16 (+1)
Тайська 54,7 23 47,6 23 48,1 24 62,6 (+0,8 %) 17 62,1 (+10,1 %) 17
Фінська 51,1 24 46,3 24 49,2 23 52,0 (+0,8 %) 21 51,6 (-4,7 %) 21
Угорська 50,1 25 44,8 25 52,5 21 46,0 (+2,2 %) 23 45,0 (+17,8 %) 23
Грецька 38,0 26 (1) 30,8 27 30,7 27 28,3 28,6
Румунська 35,4 27 (1) 31,1 26 32,7 26 33,3 (+11 %) 25 29,9 (+12,0 %) 25
Норвезька 24,3 28 22,3 28 24,5 28 30,9 (+4,7 %) 26 29,5 (+6,5 %) 26

Розподіл країн, із яких переглядали українську Вікіпедію минулого місяця. Певною мірою він свідчить про міграцію і місцеперебування українських біженців і корелює з розмірами українських діаспор у різних країнах:

  • 66 млн Україна
  • 5 млн Сполученні Штати Америки
  • 3 млн Польща
  • 2 млн Germany
  • 879 тис. United Kingdom
  • 871 тис. Czech Republic
  • 833 тис. Canada
  • 593 тис. France
  • 569 тис. Italy
  • 495 тис. Netherlands
  • 335 тис. Spain
  • 310 тис. Brazil
  • 287 тис. Slovakia
  • 284 тис. Austria
  • 245 тис. Switzerland
  • 178 тис. Romania
  • 167 тис. Belgium
  • 158 тис. Sweden

  • 156 тис. Ireland
  • 139 тис. Bulgaria
  • 131 тис. Israel
  • 130 тис. Finland
  • 128 тис. Lithuania
  • 119 тис. Albania
  • 118 тис. Portugal
  • 114 тис. Norway
  • 114 тис. Algeria
  • 112 тис. Hungary
  • 98 тис. Denmark
  • 96 тис. Mexico
  • 96 тис. Greece
  • 90 тис. Japan
  • 88 тис. Estonia
  • 81 тис. Argentina
  • 77 тис. Croatia
  • 70 тис. Colombia

  • 68 тис. Ecuador
  • 67 тис. Chile
  • 65 тис. Peru
  • 65 тис. Panama
  • 64 тис. Bolivia
  • 63 тис. Uruguay
  • 62 тис. Costa Rica
  • 62 тис. Belize
  • 61 тис. Bahamas
  • 61 тис. Puerto Rico
  • 61 тис. Paraguay
  • 60 тис. Singapore
  • 57 тис. Moldova
  • 53 тис. Latvia
  • 53 тис. India
  • 49 тис. Georgia
  • 48 тис. Serbia
  • 45 тис. Australia

  • 35 тис. Cyprus
  • 31 тис. Indonesia
  • 25 тис. Slovenia
  • 24 тис. Korea (South)
  • 24 тис. Morocco
  • 24 тис. Hong Kong, SAR China
  • 22 тис. Montenegro
  • 22 тис. Taiwan, Republic of China
  • 21 тис. Malaysia
  • 20 тис. Philippines
  • 17 тис. Luxembourg
  • 16 тис. Armenia
  • 12 тис. Bosnia and Herzegovina
  • 11 тис. Tunisia
  • 11 тис. Iceland

Для порівняння, у червні 2022:

  • 54 млн Ukraine
  • 3 млн Poland
  • 2 млн Germany
  • 1 млн United States of America
  • 1 млн Russian Federation
  • 772 тис. Czech Republic
  • 691 тис. United Kingdom
  • 507 тис. Netherlands
  • 505 тис. France
  • 495 тис. Italy
  • 358 тис. Canada
  • 316 тис. Spain
  • 225 тис. Slovakia
  • 202 тис. Romania
  • 201 тис. Austria
  • 192 тис. Unknown

  • 143 тис. Switzerland
  • 137 тис. Sweden
  • 136 тис. Bulgaria
  • 132 тис. Belgium
  • 131 тис. Brazil
  • 123 тис. Israel
  • 115 тис. Lithuania
  • 113 тис. Turkey
  • 111 тис. Portugal
  • 105 тис. Hungary
  • 100 тис. Ireland
  • 94 тис. Finland
  • 93 тис. Belarus
  • 92 тис. Singapore
  • 88 тис. Japan
  • 82 тис. Denmark

  • 73 тис. Estonia
  • 70 тис. India
  • 65 тис. Iran, Islamic Republic of
  • 59 тис. Latvia
  • 59 тис. Norway
  • 58 тис. Moldova
  • 58 тис. Greece
  • 57 тис. Croatia
  • 55 тис. Kazakhstan
  • 51 тис. Georgia
  • 44 тис. Australia
  • 30 тис. Serbia
  • 30 тис. Cyprus
  • 30 тис. Hong Kong, SAR China
  • 24 тис. Montenegro
  • 23 тис. Indonesia

  • 21 тис. United Arab Emirates
  • 20 тис. Azerbaijan
  • 20 тис. Uzbekistan
  • 19 тис. Luxembourg
  • 19 тис. Malaysia
  • 19 тис. Taiwan, Republic of China
  • 19 тис. Viet Nam
  • 19 тис. Slovenia
  • 18 тис. Korea (South)
  • 13 тис. Thailand
  • 13 тис. Egypt
  • 12 тис. Saudi Arabia
  • 11 тис. Armenia
  • 11 тис. Pakistan
  • 10 тис. Mexico
Найпопулярніші статті

Найпопулярніші у червні статті та порівняння їхніх переглядів з червнем минулого року:

Червень 2023 Червень 2022
  1. Каховська ГЕС 255 202
  2. DeepStateMapLive 186 927
  3. Україна 109 016
  4. Пригожин Євген Вікторович 97 258
  5. Каховське водосховище 91 542
  6. Х-22 91 298
  7. Запорізька АЕС 79 847
  8. ПВК Вагнера 76 271
  9. 47-ма окрема механізована бригада (Україна) 72 713
  10. День батька 69 546
  11. Російське вторгнення в Україну (з 2022) 66 477
  12. Великий Луг 64 541
  13. Перехід церковних громад до ПЦУ 55 840
  14. 3-тя окрема штурмова бригада (Україна) 49 859
  15. Залужний Валерій Федорович 48 274
  16. Буданов Кирило Олексійович 48 034
  17. Іскандер (ОТРК) 47 848
  18. Київ 47 839
  19. День Святої Трійці 47 393
  20. Збройні сили України 44 164
  21. Підрив Каховської ГЕС 44 082
  22. Шебекіно 40 468
  23. Дніпровська ГЕС 40 060
  24. День Конституції України 39 984
  25. Українська абетка 38 456
  26. Чорновіл Тарас В'ячеславович 37 480
  27. Перелік громад, що змінили церковну юрисдикцію з УПЦ (МП) на ПЦУ (2023) 37 454
  28. Військові звання України 36 941
  29. Маркус Валерій Сергійович 34 312
  30. Путін Володимир Володимирович 32 447
  31. Х-35 32 368
  32. Друга світова війна 32 322
  33. Секс 32 092
  34. MIM-104 Patriot 31 528
  35. Михайлова Аліна Артурівна 31 258
  36. Зеленський Володимир Олександрович 31 155
  37. Балістична ракета 30 767
  38. Конституція України 30 756
  39. Ту-22М 30 535
  40. Дніпро 29 382
  41. Трійця 28 652
  42. Молодіжний чемпіонат Європи з футболу 2023 28 556
  43. МіГ-31 28 379
  44. Росія 28 107
  45. Запоріжжя 28 038
  46. Ту-95 27 815
  47. Shahed 136 27 745
  48. Кривий Ріг 27 466
  49. Організація Об'єднаних Націй 27 305
  50. Українська мова 27 197
  51. Список українських жіночих імен 26 949
  52. Львів 26 697
  53. Наєв Сергій Іванович 26 638
  54. Чорнобильська катастрофа 26 559
  55. Десантно-штурмові війська України 26 413
  56. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 26 314
  57. Список українських чоловічих імен 26 016
  58. Збірна України з футболу 25 920
  59. Люксембург, Люксембург 25 742
  60. Коцюбайло Дмитро Іванович 25 696
  61. Список гідроелектростанцій України 25 639
  62. Х-47М2 «Кинджал» 25 418
  63. Зелені свята 25 345
  64. Російсько-українська війна (з 2014) 25 285
  65. Перша світова війна 25 149
  66. Бандера Степан Андрійович 25 034
  67. Ліонель Мессі 25 033
  68. Гандзюк Катерина Вікторівна 24 807
  69. Мавка. Лісова пісня 24 801
  70. Гімн України 24 689
  71. Київська Русь 24 654
  72. ПВК «Вагнер» 24 498
  73. Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки 24 366
  74. Англійська мова 24 263
  75. Сухопутні війська Збройних сил України 24 202
  76. Маляр Ганна Василівна 24 074
  77. Бахмут 23 669
  78. Шевченко Тарас Григорович 23 367
  79. Відзнаки Головнокомандувача Збройних сил України 23 205
  80. Ґрета Тунберг 22 705
  81. Сільвіо Берлусконі 22 640
  82. НАТО 22 617
  83. Звягель 22 500
  84. Оністрат Андрій Аркадійович 22 305
  85. Дніпровський каскад ГЕС 22 243
  86. Чорновіл В'ячеслав Максимович 22 230
  87. Вплив видобутку корисних копалин на навколишнє середовище 22 149
  88. Свято Купала 22 048
  89. 31-ша окрема механізована бригада (Україна) 22 041
  90. Сметанін Герман Володимирович 21 922
  91. Олешки 21 606
  92. Цой Віктор Робертович 21 479
  93. Єрмак Андрій Борисович 21 231
  94. Кропивницький 20 585
  95. Українська Народна Республіка 20 560
  96. Бригада (військова справа) 20 271
  97. Повітряні сили Збройних сил України 20 187
  98. Сполучені Штати Америки 20 181
  99. General Dynamics F-16 Fighting Falcon 20 171
  100. Івано-Франківськ 20 003
  1. Російське вторгнення в Україну (2022) 209 912
  2. Перехід церковних громад до ПЦУ 123 053
  3. Україна 121 323
  4. HIMARS 106 462
  5. Ратушний Роман Тарасович 106 045
  6. Народний Байрактар 69 126
  7. Арестович Олексій Миколайович 66 840
  8. Київ 65 609
  9. Стамбульська конвенція 62 602
  10. Збройні сили України 62 597
  11. Bayraktar TB2 61 209
  12. Список країн Європейського Союзу 60 202
  13. 2С22 «Богдана» 58 385
  14. Бандера Степан Андрійович 56 587
  15. Європейський Союз 52 345
  16. Путін Володимир Володимирович 52 325
  17. Х-22 007
  18. Холера 51 154
  19. Шатунов Юрій Васильович 50 955
  20. Українська мова 50 363
  21. РСЗВ «Буревій» 49 486
  22. Жданов Олег Володимирович 47 788
  23. Російсько-українська війна (з 2014) 45 722
  24. Бескидський тунель 45 666
  25. PD-2 43 767
  26. Ой у лузі червона калина 41 654
  27. Калібр (крилаті ракети) 40 263
  28. Поворознюк Олександр Григорович 39 322
  29. M109 (САУ) 38 859
  30. Сухопутна військова техніка України 38 712
  31. День батька 37 952
  32. Київська Русь 37 938
  33. Залужний Валерій Федорович 37 611
  34. Військові звання України 36 970
  35. 2С7 «Піон» 36 657
  36. AHS Krab 36 040
  37. Друга світова війна 35 976
  38. Росія 34 933
  39. Зеленський Володимир Олександрович 34 446
  40. Деркач Андрій Леонідович 34 125
  41. НАТО 33 170
  42. MLRS М270 32 892
  43. Зміїний (острів) 32 676
  44. День Святої Трійці 32 600
  45. Республіка Китай 31 999
  46. Війна на сході України 31 710
  47. Тайвань 29 175
  48. NASAMS 28 998
  49. Англійська мова 28 399
  50. Окремий загін спеціального призначення НГУ «Азов» 28 190
  51. Велика Британія 28 132
  52. Невзоров Олександр Глібович 27 478
  53. Батальйон 27 378
  54. Гімн України 27 319
  55. Кутузов Роман Володимирович 27 045
  56. Міста України (за алфавітом) 26 932
  57. Іскандер (ОТРК) 26 612
  58. PzH 2000 26 300
  59. Чортків 26 200
  60. Укрінформ 26 182
  61. Дефолт 26 180
  62. Калінінград 26 086
  63. Список українських жіночих імен 26 013
  64. Польща 25 963
  65. Рашизм 25 830
  66. Перша світова війна 25 753
  67. DeepStateMapLive 25 723
  68. Повітряні сили Збройних сил України 25 722
  69. БМ-27 «Ураган» 25 658
  70. Сєвєродонецьк 25 547
  71. Артем (холдингова компанія) 24 640
  72. Українська повстанська армія 24 500
  73. Сили спеціальних операцій Збройних сил України 24 481
  74. Українська Народна Республіка 24 234
  75. Сили територіальної оборони Збройних сил України 24 132
  76. Конституція України 23 813
  77. Подальше розширення Європейського Союзу 23 591
  78. БМ-21 «Град» 23 515
  79. Шевченко Тарас Григорович 23 445
  80. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну 23 395
  81. Російська мова 23 235
  82. Єлизавета II 23 217
  83. Сухопутні війська Збройних сил України 23 198
  84. Львів 23 104
  85. Канада 22 961
  86. С-300 22 853
  87. Дивні дива 22 845
  88. Союз Радянських Соціалістичних Республік 22 636
  89. Борис Джонсон 22 575
  90. Грім (ОТРК) 22 342
  91. Х-101 22 310
  92. Точка (тактичний ракетний комплекс) 22 294
  93. Вільха (ракетний комплекс) 22 253
  94. Сполучені Штати Америки 22 041
  95. Зелені свята 22 030
  96. G7 21 789
  97. Список країн НАТО 21 711
  98. Список українських чоловічих імен 21 635
  99. Поваляєва Світлана Вадимівна 21 122
  100. Збірна України з футболу 21 101

Примітки. З рейтингу виключені статті, чия відвідуваність штучно накручена: Ukr.net 174 888, OLX 94 177, Facebook 81 421, YouTube 79 310, Національна суспільна телерадіокомпанія України 71 763, Інстаграм 63 669, Cosmolot 61 960, Радіо «Свобода» 44 75130, Meta Platforms 43 190, ChatGPT 41 614, Соціальна мережа 30 153, Приват24 28 613, Telegram 27 785, Google 27 658, Parimatch 25 175

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності, то найбільша добова відвідуваність була 6 червня у статті Каховська ГЕС (145 980 відвідувань):

Номер Стаття Пік відвідуваності Дата піку Примітки
1 Каховська ГЕС 145 980 6 червня Пік пов'язаний з підривом рашистами дамби на Каховській ГЕС
2 Пригожин Євген Вікторович 50 792 24 червня Пов'язано зі спробою перевороту в росії (чи що там у них таке було)
3 День батька 35 323 18 червня Актуальна дата свята
4 Каховське водосховище 28 286 6 червня Пік пов'язаний з підривом рашистами дамби на Каховській ГЕС
5 День Святої Трійці 27 720 4 червня Актуальна дата свята
6 Іскандер (ОТРК) 23 826 1 червня У ніч 1 червня росіяни випустили по Києву 10 ракет Іскандер
7 Чорновіл Тарас В'ячеславович 22 688 13 червня Тараса Чорновола облили зеленкою та кинули в смітник
8 День Конституції України 20 757 28 червня Актуальна дата свята
9 Х-22 20 607 27 червня Річниця як рашисти завдали удару ракетами X-22 по ТЦ Амстор у місті Кременчук
10 Трійця 18 454 4 червня Актуальна дата свята
11 Дніпровська ГЕС 16 270 6 червня Пік пов'язаний з підривом рашистами дамби на Каховській ГЕС
12 Гандзюк Катерина Вікторівна 15 922 26 червня Суд виніс вирок у справі вбивства Гандзюк
13 Шебекіно 14 858 1 червня Продовжувалися активні бойові дій РДК на території росії
14 Сільвіо Берлусконі 14 517 12 червня Помер цей друг путіна
15 Сметанін Герман Володимирович 13 869 28 червня Призначений гендиректором «Укроборонпрому»
16 Х-35 13 765 15 червня Рашисти розмістили у Брянській області ракетний комплекс Бал з ракетою Х-35
17 Великий Луг 13 745 11 червня Внаслідок підриву Каховської дамби, ця місцевість перетворилася на пустелю
18 Дніпровський район (Київ) 13 016 1 червня Рашисти завдали ракетного удару по Києву
19 ПВК «Вагнер» 12 742 24 червня Пов'язано зі спробою перевороту в росії (чи що там у них таке було)
20 Рівнопіль (Хлібодарівська сільська громада) 12 538 26 червня ЗСУ звільнили це село

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.

Див. також


Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

Випуск підготували Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater. --Стефанко1982 (обговорення) 06:31, 8 липня 2023 (UTC)

@Стефанко1982: Виходить на московії заблокували доступ до українського розділу, адже рік тому було 1 млн. переглядів а нині жодного?--Oleksandr Tahayev (обговорення) 17:41, 8 липня 2023 (UTC)
Про таке блокування невідомо. Але у цьому місяці низка країн чомусь виключена зі статистики переглядів: Wikimedia Statistics - All wikis - Page views by country --Perohanych (обговорення) 20:20, 8 липня 2023 (UTC)

Upcoming CEE Catch up – Supporting community health

Hello everyone,

CEE Hub invites community members to a next CEE Catch Up which will focus on community health. The meeting will take place on July 31st, 2023, 18:00-19:00 CEST. You can sign up for the event on our Meta page, where you simply just add your username and we will send you a link for the event.

The goal of the session is to gather everyone interested to hear more about practices WMF and different Wikimedia affiliates have established to protect (mental) health and wellbeing of volunteers. The session is interesting for everyone who wants to know about supporting community health or if you want to learn how to implement some new practices in your affiliate/community.

--Toni Ristovski, on behalf of the CEE Hub staff MediaWiki message delivery (обговорення) 13:02, 18 липня 2023 (UTC)

Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за червень — липень 2023 року

Актуальні можливості

До 31 липня триває українська частина міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить Землю» 2023. Детальніше про конкурс читайте за посиланням.

До 31 серпня триває конкурс з поліпшення статей у межах проєкту «Підтримка Добрих і Вибраних статей».

Минулі події

До 5 червня всі охочі могли долучитися до міжнародної акції #1Lib1Ref. У акції взяли участь 47 учасників та учасниць, які додали більше 400 джерел на 500 сторінках. Детальніше про результати читайте за посиланням.

До 22 червня вперше проходив «Місячник ілюстрування статей про науку». 8 учасників та учасниць кампанії проілюстрували 104 статті у Вікіпедії та 41 елемент у Вікіданих. Детальніше про підсумки кампанії читайте за посиланням.

До 25 червня у Вікіпедії проходила тематична кампанія «Тиждень медицини». До тижня долучилось 28 учасників та учасниць, які створили 177 та покращили 28 статей. Детальніше про результати розповідає ініціатор кампанії Mike.Khoroshun за посиланням.

8—9 липня у Києві ми провели конференцію освітян вікіспільноти. До неї долучилися понад 30 людей. Детальніше про підсумки цієї події ми розповімо згодом.

11 липня о 17:00 відбувся тренінг «Верифікація інформації: підходи, інструменти та принципи» для вікіспільноти. До нього долучилися близько 50 учасників та учасниць.

До 14 липня тривала реєстрація на онлайн-курс для вчителів «Вікіпедія для навчання». На нього зареєструвалися близько 600 освітян; за результатами відбору 300 заявників отримали запрошення на перший набір, який триватиме з 24 липня до 30 серпня.

Публікації «Вікімедіа Україна»

Україномовні:

Англомовні:

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 09:43, 19 липня 2023 (UTC)

Щось сталось із картами

Добрий вечір Шось дивне з окремими картами - наприклад, штатів Індії чи Бразилії. При відкритті статті (давно написаної і тоді все було ок) пише що не знайдено такої карти. Заходжу в шаблони карт - є така карта, нічого у назві наче не змінилось Дякую тим хто допоможе Наприклад Кочі – Бенгалуру/Мангалуру --IGEO map (обговорення) 17:05, 19 липня 2023 (UTC)

Імовірно, слід створити Модуль:Location map/data/Індія Керала (за зразком Модуль:Location map/data/Індія Джамму та Кашмір або Модуль:Location map/data/Індія).
А помилка виникає в 27-му рядку модуля Модуль:Location_map/multi. Рядок виглядає так (він там у циклі):
map[#map + 1] = locmap.getMapParams(mapname, frame)
Код функції p.container було змінено 28 червня 2023 року.
@PsichoPuzo, можете чимось допомогти? --Olvin (обговорення) 18:32, 19 липня 2023 (UTC)
Хороше спостереження, дякую @Olvin:. Проблема саме в змінах PsichoPuzo: якщо коротко, попередня версія підтримувала як карти в форматі Модуль:Location map/data/Індія Керала, так і в форматі Шаблон:Карта розташування Індія Керала, нова ж підтримує лише перший варіант. При цьому в нас близько тисячі карт розташування в форматі шаблонів, які не є модулями: виходить, вони більше не підтримуються, але при цьому на модулі їх ніхто не переніс. Тому питання до @PsichoPuzo:: яка була мета вищезгаданих змін? Опис редагування перенесення коду з пісочниці не дає зрозуміти, чого ви намагалися досягти, натомість маємо очевидну проблему відображення карт (далеко не в одній статті, на око в приблизно кількох тисячах статей). Якщо ці зміни не критично важливі (= ви не виправляли щось очевидно поламане), їх варто відкотити, бо вони очевидно ламають тисячі статей — NickK (Nick UA) 19:02, 19 липня 2023 (UTC)

Інтервікі

Відкрив статтю pl:Polikarp в якій є посилання на 5 статей в інших мовних версіях: en:Policarpo, it:Policarpo, hu:Polikárp, sl:Polikarp, fi:Polykarpus.

Зазначена стаття pl:Polikarp прив'язана до елемента Вікіданих d:Q21012593, у якому є інтервікі зв'язок лише між двома статтями Вікіпедії: pl:Polikarp і sl:Polikarp.

Зворотний зв'язок до pl:Polikarp є лише зі статті sl:Polikarp, як власне, і визначено через елемент Вікіданих d:Q21012593

Яким чином у польській Вікіпедії встановлений зв'язок статті pl:Polikarp зі статтями en:Policarpo, it:Policarpo, hu:Polikárp, fi:Polykarpus ? --Perohanych (обговорення) 20:26, 22 липня 2023 (UTC)

В них є якийсь шаблон pl:Szablon:Więcej_interwiki, який дивиться на wikidata:Property:P460
Ага, бачу, він включається через pl:Szablon:Imiona і працює через pl:Moduł:Łatki. Цікава штука. Може й нам таке зробити? --Perohanych (обговорення) 21:00, 22 липня 2023 (UTC)
можна, але і додатково категоризувати окремо, бо кожне імя та прізвище може стати окремою статтею чи списком людей. Або найкраще використовувати, мягке перенаправлення та шаблони картки для імен і прізвищ. Імовірно, що у майбутньому будемо розділяти і за мовами для імен які пишуться різними мовами у нас однаково. --白猫しろ ねこОбг. 23:48, 22 липня 2023 (UTC)
Спробував зробити у нас, але чомусь не працює, див. статтю Полікарп. --Perohanych (обговорення) 11:54, 23 липня 2023 (UTC)

Авторитетність статей Петра Толочка на ЕІУ

--Helpcloth (обговорення) 02:25, 1 серпня 2023 (UTC)

Growth team newsletter #27

12:42, 1 серпня 2023 (UTC)

Зголошення до організаційного комітету «Вікіпедія для школи 2023»

«Вікіпедія для школи 2023» — це можливість об'єднати освітян та ентузіастів Вікіпедії, щоб спільно вдосконалити багатий інформаційний ресурс, корисний для мільйонів учнів та студентів українських шкіл і університетів. Ми запрошуємо вас долучитися до оргкому та стати частиною цього захоплюючого проекту.

Конкурс «Вікіпедія для школи 2023» — це проєкт, спрямований на опрацювання якісних статей з предметів шкільної програми в українській Вікіпедії. Наша мета - зробити знання доступними та корисними для учнів та учениць, і ми впевнені, що ви так само захоплюєтесь ідеєю розвитку освіти в Україні.

Конкурс запланований на жовтень — листопад 2023 року, але оргком потрібен вже зараз, щоб все втигнути. Ми шукаємо людей, готових приєднатися до команди і допомогти зробити цей проект успішним. Ваші ідеї та знання - невід'ємні складові успіху конкурсу.

Окрема складова конкурсу — це створення списків статей, якщо ви готові долучитись до створення якісних списків статей, запишіться нижче на відповідний предмет, список предметів не є вичерпним, ви можете додати свій.

Щоб записатись в оргком, залиште свій підпис на цій сторінці до 23 серпня.

--OlenaVinsent (WMUA) (обговорення) 21:48, 2 серпня 2023 (UTC)

Вимірювання якості української Вікіпедії

Для моніторингу зростання якості української Вікіпедії вніс до серпневого випуску Віківісника розділ «Якість»:

Якість

Станом на кінець липня:

  • число статей, що є сирим машинним перекладом становило 2538, це одна стаття із 504.
  • число добрих статей 869, або кожна 1473-я стаття
  • число вибраних статей 215, або кожна 5955-а стаття

За якими ще показниками можна оцінювати якість нашої Вікіпедії? --Perohanych (обговорення) 07:06, 3 серпня 2023 (UTC)

Традиційно, Глибина. --AS 12:12, 3 серпня 2023 (UTC)
Дякую, врахував --Perohanych (обговорення) 14:07, 3 серпня 2023 (UTC)
не можна стверджувати про кількість статей з сирим перекладом лише рахуючи статті з шаблоном, отже, треба зазначати що "статей з шаблоном сирий переклад" --Anntinomyобг 13:50, 3 серпня 2023 (UTC)
Дякую, врахував --Perohanych (обговорення) 14:07, 3 серпня 2023 (UTC)
якщо є хтось дуже розумний, щоби створити бота, який аналізував би використання гуглперекладу в статтях, то імовірно ксть шаблонів була більшою, навіть якщо це робилося би окремим списком. Не кажучи про те, що це також дало би змогу проаналізувати, які статті перекладені з інших Вікіпедії без проставлення шаблону на СО. --白猫しろ ねこОбг. 20:39, 3 серпня 2023 (UTC)
@AlexKozur: Я аналізував у Glosby переклади взяті з Вікіпедії, і в мене склалося враження, що приблизно 50 відсотків перекладених через ґуґлопереклад статей або зовсім невичитані, або вичитані досить поверхнево, чого не скажеш, наприклад, про переклади субтитрів чи з корпусу Свідків Єгови (хоч і вони не завжди ідеальні). А бот міг би проставляти шаблон на СО, беручи інформацію з опису редагувань, тобто принаймні створені після впровадження вмісту статті він би міг визначити.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 09:09, 6 серпня 2023 (UTC)
та хоча би знайти дописувача, який уміє це робити хоч якось, а то їх перерахувати на пальцях. --白猫しろ ねこОбг. 14:54, 7 серпня 2023 (UTC)
@Perohanych: Невичитаних машинних перекладів приблизно в 50 разів більше, ніж позначених шаблоном, тобто принаймні 100 тис. Такого висновку дійти неважко. Я колись влаштовував тиждень вичитування статей покійного дописувача московської Вікіпедії, який за день через переклад вмісту завантажив майже 300 машинних перекладів. Із них за два роки вилучили здається 4 статті, вичитали можливо 10 (і то досить поверхнево), а шаблоном про сирий переклад позначили 6, тобто 50-ту частину, решту статей взагалі ніхто не чіпав. І так само можна сказати на основі аналізу Glosbe, про який я пишу вище. Якщо припустити, що в нас приблизно 200 тис. машинних перекладів, а з них приблизно 50 відсотків невичитані, то це і вийде ті самі 100 тис.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 09:09, 6 серпня 2023 (UTC)
  • Безумовно неякісними є всі статті без джерел. Вони порушують ВП:5О,і є максимально не надійними. І теж ті майже 18 тисяч статей - це тільки ті, що з шаблоном. Інша справа, що це скоріш не про якість, а про «неякість». Не думаю, що це варто показувати серед досягнень. Варто проводити дослідження на вибірках, опитувати експертів. Наприклад, я зараз збираю одну таку вибірку, дуже повільно повзе, якщо є охочі допомогти, поділюся роботою. --Brunei (обговорення) 16:03, 3 серпня 2023 (UTC)
    Зменшення числа статей з таким шаблоном свідчитиме про зростання якості. Як і навпаки. --Perohanych (обговорення) 17:52, 3 серпня 2023 (UTC)
    Тоді вже ловіть статистику в проєкті Якість: Вікіпедія:Проєкт:Якість#Статті_з_проблемами. --Brunei (обговорення) 20:48, 3 серпня 2023 (UTC)
    Взялася трохи пододавати джерел, де вони відсутні і помітила, що інколи цей шаблон зовсім не релевантний. Приклад Мозамбіцька течія. Не розумію, навіщо так робиити. --Людмилка (обговорення) 08:37, 4 серпня 2023 (UTC)
    @Luda.slominska що робити? ставити шаблон на версію яка без джерел? чи при доданні джерел забути прибрати шаблон упорядкування? Ми ж не роботи. Хоча і справді… нащо так робити… невже у нас так мало спеціалістів щоби навчити бота аналізувати відсутність чи наявність джерел. --白猫しろ ねこОбг. 09:29, 4 серпня 2023 (UTC)
    Так, спавді в цій статті просто забули прибрати шаблон. Треба уважніше аналізувати історію редагувань, бо мені спочатку здалось, що шаблон поставили де не треба --Людмилка (обговорення) 09:50, 4 серпня 2023 (UTC)
    19 червня 2023 я прибрав звідти шаблон ред. № 39740350, позаяк було три енциклопедії, виведені через шаблон. Для коротенького одноабзацного тексту цьогоцілком було достатньо. Однак 11 липня 2023 Dmytro Tvardovskyi ред. № next&oldid повернув його. --Юрко (обговорення) 10:45, 6 серпня 2023 (UTC)
    Глянув декілька із 19 000 статей з шаблоном {{Без джерел}}. Бачу що це поняття дуже просторе. В деяких немає взагалі жодних джерел, в деяких є кілька приміток, в деяких нема жодної примітки, зате 1-2 посилання. В деяких лише окремі твердження не мають посилань на джерела. З огляду на це, можливо варто зосередити зусилля на покращення тих статей, в яких немає жодного посилання на джерела? Можливо в шаблон {{Без джерел}} варто додати окремий параметр, який би вказував на повну відсутність джерел? --Perohanych (обговорення) 20:34, 7 серпня 2023 (UTC)
    @Perohanych не варто, звичайно ми можемо поставити 2 і більше шаблони упорядкування без виносок, (треба додаткові джерела, на первинних джерелах тощо). Наприклад, той же переклад Еміль Пост має примітки з Вікіданих (узагалі би їх прибрати би зі карток) Можна кинути декілька шаблонів упорядкування як без виносок та додаткові джерел, але статті й так не ґрунтується на надійних джерелах. Думаю, що користувачі які беруть поліпшити такі статті зрозуміють причину. І загалом шаблон має параметр — розділ, чого достатньо. Якщо вже треба змінити шаблон на більш конкретну причину проблеми і щоби це не виглядало як бомбардування — ніхто не проти. Проблема не в шаблоні, проблема у статях, якщо говорити конкретно до цієї категорії до 2016 року. --白猫しろ ねこОбг. 08:15, 8 серпня 2023 (UTC)

К-сть добрих чи вибраних статей не є об'єктивним якісним показником, бо залежить від суб'єктивних критеріїв. Якщо кілька статей позбавлять статусу, це не означає, що знизилась якість вікі. --AS 18:02, 3 серпня 2023 (UTC)

Згоден, але від чогось треба відштовхнутися.
Подивився перелік у https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=Спеціальна:Посилання_сюди/Шаблон:Сирий_переклад, у ньому власне статей значно менше, ніж 2917, оскільки багато посилань зі сторінок користувачів, сторінок обговорень, інших шаблонів тощо. Вручну відраховувати не хочеться. --Perohanych (обговорення) 18:22, 3 серпня 2023 (UTC)
У просторі статей із таким шаблоном трохи більше 2500 сторінок. --Olvin (обговорення) 19:02, 3 серпня 2023 (UTC)
Дякую, я й не помітив відразу що можна обмежувати простір для пошуку! --Perohanych (обговорення) 19:30, 3 серпня 2023 (UTC)
  • Метрику якості складно ввести. Згадана вище Глибина — непогана метрика. Наскільки я зрозумів, вона показуватиме все більші показники, якщо при однаковій кількості статей основного простору у мовному розділі буде більше дописувачів (бо кожен має СО), а також інших технічних сторінок. Формула є і спрощена, але однак вони дещо неінтуїтивні.
Можна було б ввести більш зрозумілу метрику:
  • кількість статей у мовному розділі на одного активного редактора
І тоді ми б побачили, що
  • Англійська: 58 статей на редактора
  • Німецька: 163 статті на редактора
  • Російська: 198 статей на редактора
  • Українська: 375 статей на редактора
А тепер давайте подумаємо яка ж якість у цих мовних розділах. Питання риторичне. --VoidWanderer (обговорення) 19:06, 3 серпня 2023 (UTC)
ПС. До речі, AS, вдячний вам за посилання на цю сторінку, не бачив цих зведених чисел раніше. Вони ще більше мене переконують в тому, про що я писав раніше.
--VoidWanderer (обговорення) 19:34, 3 серпня 2023 (UTC)
@VoidWanderer: Як на мене, Ви дуже занижуєте кількість статей на одного дописувача. Навіть якщо брати формально, то який сенс у тому, щоб враховувати всіх дописувачів, що роблять хоча б одне редагування за місяць? Якщо розібратися, то над суттєвим поліпшенням статей працюють не більш як 500 осіб, і це ще з великою натяжкою, враховуючи віківідпустки тощо, а якщо брати до уваги тих, що по-справжньому пишуть Вікіпедію, тобто, скажімо, відкочують дрібний вандалізм, перевіряють джерела, чи, як Ви пишете, займаються перехресною перевіркою, то їх виявиться ще на порядок менше. Не здивуюся, якщо в нас об'єктивно 10-20 тис. статей на одного дописувача. Тож і не дивно, що спільнота не справляється навіть з відкочуванням дрібного вандалізму, не кажучи вже позначення машинного перекладу тощо.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 09:09, 6 серпня 2023 (UTC)
Кількість редакторів, які справді стежать за чимось, справді суттєво нижча. Але ці сумлінні редактори, у свою чергу, стежать і не за всіма статтями Вікіпедії, і список їх стеження не поділений між ними рівномірно.
А все це через те, що метрика встановлюється не для того, щоб отримати ідеально точну картину. «Виміряти якість» якимось одним числом неможливо. Метрика встановлюється для того, щоб отримати хоч якісь не взяті зі стелі цифри, від яких можна відштовхнутися.
І оскільки всі ці цифри відносні — тобто нам треба порівняти якість різних мовних розділів між собою, а не шукати якусь «абсолютну» міру якості, — то нам нема сенсу рахувати скільки дописувачів справді за чимось стежать, а скільки зайшли зробити одну сумнівну правку на місяць. Бо в англійській чи німецькій вікі розподіл на сумлінних і сумнівних редакторів буде порівняно таким самим. «Порівняно» — значить різниця і там буде, але цією різницею можна знехтувати. --VoidWanderer (обговорення) 11:20, 6 серпня 2023 (UTC)
За тими темами, на які я пишу, в мене склалося враження, що в нас відставання він англійського розділу не в сім разів (як виходить з Ваших обчислень), а разів у сто. Особисто собі я вже дав відповідь щодо якості нашого розділу. Якщо подивитися на відвідуваність, то десь так воно й буде, і можливо кількість справжніх дописувачів десь і корелює з кількістю читачів.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 11:36, 6 серпня 2023 (UTC)
Очевидно, що різні предметні області різних мовних розділів будуть по-різному висвітлені. Якісь глибше, якісь більш недбало, і в для кожного мовного розділу це будуть різні області.
А щоб отримати краще уявлення про загальну картину, треба мати більше метрик.
Наприклад, ще таку:
  • середня кількість редагувань на одну статтю основного простору
Це також дуже проста метрика, і вона відображає як інтенсивно над статтями працюють. І навіть нічого не рахуючи, готовий закластися, що англійська також буде попереду з хорошим відривом. --VoidWanderer (обговорення) 11:46, 6 серпня 2023 (UTC)
Не здивуюся, якщо статті в англійському розділі в середньому якісніші за статті в українському розділі в тих таки 25 разів (тобто кількість справжніх дописувачів поділена на відношення кількості статей). По-перше, слід врахувати відношення середнього розміру статті (точно не пам'ятаю, здається один до трьох). Але для мене дуже характерний показник це наявність приміток до кожного твердження. В англійському розділі здається негласно домовилися, що кожне твердження (на практиці речення) повинне мати примітку з посиланням на надійне джерело. Зрозуміло, що це забирає неспівмірно більше часу, ніж кілька загальних посилань наприкінці статті. І порівнювати якість слід було би після того, як поприбирати невичитані машинні переклади, тоді можна було б порівнювати якість тих статей, що залишилися, з самостійно написаними англійськими. А редагування можуть бути і тривіальними, наприклад, прибирання пробілів.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 12:29, 6 серпня 2023 (UTC)

А редагування можуть бути і тривіальними, наприклад, прибирання пробілів.

Звісно. Бо тривіальні редагування, так само як і сумнівні редактори, є в усіх мовних розділах. --VoidWanderer (обговорення) 13:00, 6 серпня 2023 (UTC)
Тоді можна було б це поєднати з тим, що було сказано про добрі та вибрані статті, бо якраз кількість редагувань у добрих та вибраних статтях більше говорить про стандарти якості, ніж просто їх кількість.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 15:16, 6 серпня 2023 (UTC)
Середня кількість редагувань на статтю є самодостатньою метрикою. А Добрі і Вибрані взагалі мало про що кажуть, окрім як того, чи користуються популярністю ці проєкти. --VoidWanderer (обговорення) 16:00, 6 серпня 2023 (UTC)
Середня кількість редагувань на статтю не є самодостатньою метрикою, бо неможливо формально оцінити відношення між якістю редагувань у різних мовних версіях. Сама по собі кількість добрих і вибраних статей мало про що каже. А от співвідношення між кількістю редагувань окремо у добрих і вибраних статтях може свідчити про якість, бо якщо люди готові надавати статус слабко редагованим статтям, то що вже казати про якість простих статей.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 16:58, 6 серпня 2023 (UTC)

неможливо формально оцінити відношення між якістю редагувань у різних мовних версіях

Бачу, вже втретє прийдеться пояснювати одне й те ж: всі ці відношення якісних і неякісних правок нема потреби оцінювати. Бо пропорції однак будуть порівняно такі самі, як і в інших Вікі. --VoidWanderer (обговорення) 18:01, 6 серпня 2023 (UTC)

Introducing Adiutor Project

Dear fellow Wikimedia enthusiasts, we are excited to introduce the Adiutor Project, an initiative aimed at enhancing the Wikipedia editing experience! Adiutor is a user-friendly gadget designed to simplify various tasks for Wikipedia editors, making editing easier, faster, and more enjoyable. From creating deletion requests to conducting copyright checks, Adiutor streamlines repetitive processes, giving you more time to focus on creating valuable content for the community. If you're interested in using Adiutor on your local wiki, we'd love to hear from you! Drop us a message here or reach out to Vikipolimer with your Wikimedia community details. Let's collaborate to bring Adiutor to your language and wiki! Join the Adiutor Project, and together, let's make Wikipedia editing a more efficient and rewarding experience! For any questions or to express your interest in bringing Adiutor to your local wiki, feel free to contact Vikipolimer - we're here to support and work together with you! Looking forward to your enthusiastic participation! --Vikipolimer (обговорення) 00:42, 6 серпня 2023 (UTC)

Серпневий випуск Віківісника

«Вісник української Вікіпедії» № 8 (112) — підсумки липня 2023

Активність

Число редагувань в українській Вікіпедії на початок липня: 39 828 тис., на кінець місяця: 40 060 тис. За місяць зроблено 232 тис. редагування, що на 78 тис або на 25% менше, ніж у липні рік тому.

3510 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць (+263 або 8,1% до липня 2022). 800 користувачів за місяць здійснили 10 і більше редагувань (+14 або 1,8%), в тому числі 233 користувачів — 100 і більше редагувань (-5 або 2,1%), з них 34 користувачі — 1000 і більше редагувань (на три користувачі менше ніж у липні минулого року). Понад 3000 редагувань зробили 6 користувачів (минулоріч їх було 7): Леонід Панасюк (3929), Sehrg (3436), Mr.Rosewater (3425), Jphwra (3355), Olbiopontik (3041), Oleksandr Tahayev (3015).

За місяць зроблено 11624 патрулювань (-3,6 % до минулого року), з них 1618 патрулювань здійснив Jphwra, 1019 — Юрко Градовський, 914 — Dmytro Tvardovskyi.

У липні зроблено 1494 подяк (на 184 менше ніж минулоріч). Всього подякувало 300 користувачів (+9 до минулого року). 430 користувачів отримали подяки (+15 до минулого року). Найбільше подякував — Markverona — 123. Подякував найбільшому числу колег — Markverona — 68. Найбільше подяк отримав — Slaktingar2 — 52. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Slaktingar2 — 27. (Детальніше Тут).

У липні отримали статус:

У липні відбулися вікітижні:

Розмір
  • Число статей перевищило 1279 тис. Це 15-й показник у світі.
  • За місяць створено 9034 статті, що на 8387 статей або на 48% менше ніж у липні минулого року (за іншими даними створено 9041).
  • Розрив з в'єтнамською Вікіпедією зменшився на 7807 статей і становить 6340.
  • Якщо тендеція приросту усіх вікіпедій збережеться, то в'єтнамців ми переженемо вже наприкінці серпня, японців — у лютому 2025 року (через 19 місяців), китайців — у вересні 2025 (26 місяців), єгиптян — у листопаді 2026 (40 місяців), а поляків — у вересні 2027 року (через 50 місяців).
  • Середній розмір статті — 7869 байт (на 21 байт менше ніж у червні).
  • Середній розмір статтей створених у липні — 10667 байт.

За кількістю створених у липні статей українська Вікіпедія посіла 2 місце серед усіх Вікіпедій.

Місце Вікіпедія Всього статей Статей за липень
1 Англійська 6 691 520 14 649
2 Українська 1 279 728 9 041
3 Німецька 2 822 449 8 894
4 Французька 2 540 551 7 788
5 Іспанська 1 881 969 7 429
6 Китайська 1 370 026 5 481
7 Російська 1 930 570 5 213
8 Італійська 1 820 777 4 104
9 Японська 1 382 266 3 559
10 Арабська 1 213 224 3 464
11 Нідерландська 2 128 936 3 125
12 Польська 1 575 607 3 069
13 Індонезійська 656 252 2 983
14 Спрощена англійська 235 717 2 938
15 Корейська 641 525 2 725

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Якість

Станом на кінець липня:

  • число статей, що є сирим машинним перекладом (помічені шаблоном Машинний переклад): 2538, або кожна 504-а стаття.
  • число добрих статей: 869, або кожна 1473-я стаття
  • число вибраних статей: 215, або кожна 5955-а стаття
  • глибина: 54,97
Відвідуваність

Число переглядів статей за місяць склало 80,6 млн, що на 27 % більше ніж у цей місяць рік тому!

З території України за місяць здійснено 175 млн переглядів вікіпедій усіма мовами (+7 млн, або +4,1 % у порівнянні з липнем минулого року), в тому числі 61 млн переглядів української Вікіпедії (+11 млн), 87 млн російської (–8 млн), 15 млн англійської (так само), 12 млн усіма іншими мовами (+4 млн). Частка української виросла з 30 % до 35 %, частка російської впала з 57 % до 50 %, частка англійської залишилася на рівні 9 %, частка інших виросла з 5 до 7 відсотків. Суми не сходяться через округлення.

В липні 2020 з території України російську Вікіпедію переглядали в 3,0 рази частіше від української. В липні 2021 — в 2,8 раза частіше, в липні 2022 — в 1,9 раза частіше, в липні 2023 лише в 1,43 раза частіше.

Українську Вікіпедію у липні переглядали з 14,9 млн унікальних пристроїв (+29 % до липня минулого року).

Частка мобільних пристроїв становила 70 %, зменшившись за рік на 1%., частка стаціонарних становила 29%, частка мобільного застосунку 1%.

За відвідуваністю українська Вікіпедія у світовому рейтингу на 16 місці. За рік українська Вікіпедія піднялася на 1 щабель, обігнавши шведську.

«Сусідні» мовні розділи:

Мовний
розділ
Переглядів

липень 2023

Переглядів

липень 2022

Англійська 1 7 877 965 197 1 7 002 382 082
Японська 2 947 890 112 2 1 039 977 012
Іспанська 3 (+2) 840 071 606 5 754 600 492
Російська 4 (-1) 835 733 035 3 788 423 608
Німецька 5 (-1) 808 003 413 4 763 770 412
Французька 6 669 225 723 6 644 006 079
Італійська 7 449 523 473 7 421 383 979
Китайська 8 399 454 679 8 389 548 411
Перська 9 (+3) 237 147 936 12 170 731 570
Португальська 10 (-1) 227 978 626 9 225 166 235
Арабська 11 220 707 833 11 180 268 190
Польська 12 (-2) 213 462 723 10 189 753 906
Турецька 13 133 826 023 13 114 640 012
Нідерландська 14 124 351 631 14 112 405 284
Індонезійська 15 115 040 072 15 92 405 190
Українська 16 (+1) 80 585 511 17 63 427 757
Шведська 17 (-1) 77 798 827 16 71 818 637
Гінді 18 (+3) 66 664 344 21 56 194 425
Іврит 19 (-1) 65 632 251 18 56 857 361
Чеська 20 (-1) 64 427 276 19 56 618 810
В'єтнамська 21 (-1) 64 015 788 20 56 460 855
Корейська 22 62 402 324 22 51 652 072
Тайська 23 (+1) 57 563 151 24 49 813 385
Фінська 24 (-1) 55 961 933 23 50 858 607
Угорська 25 48 844 428 25 43 452 637
Найпопулярніші статті

Найпопулярніші у липні статті та порівняння їхніх переглядів з липнем минулого року:

Липень 2023 Липень 2022
  1. Волинська трагедія 101 135
  2. Україна 96 143
  3. Спасо-Преображенський кафедральний собор (Одеса) 78 003
  4. Оппенгеймер (фільм) 76 651
  5. Роберт Оппенгеймер 70 881
  6. Бірча Ігор Ярославович 69 985
  7. Залужний Валерій Федорович 68 946
  8. 47-ма окрема механізована бригада (Україна) 67 287
  9. 3-тя окрема штурмова бригада (Україна) 66 167
  10. Свято Купала 60 408
  11. Онікс (протикорабельна ракета) 59 608
  12. Шаламага Іван Михайлович 58 702
  13. Х-22 56 353
  14. День Української Державності 53 977
  15. Російське вторгнення в Україну (з 2022) 52 210
  16. Барбі (фільм) 48 296
  17. Гуменюк Ігор Володимирович 46 549
  18. Півненко Олександр Сергійович 46 073
  19. Запорізька АЕС 44 622
  20. Перехід церковних громад до ПЦУ 43 690
  21. Іскандер (ОТРК) 43 124
  22. С-200 43 124
  23. Збройні сили України 42 191
  24. Київ 42 139
  25. Маркус Валерій Сергійович 42 008
  26. Військові звання України 40 695
  27. Касетні засоби ураження 40 449
  28. НАТО 37 510
  29. Калібр (ракета) 36 366
  30. Харлан Ольга Геннадіївна 36 061
  31. Марченко Людмила Іванівна 35 512
  32. Амеліна Вікторія Юріївна 35 151
  33. Shahed 136 34 378
  34. Українська абетка 34 167
  35. Англійська мова 33 864
  36. Львів 33 047
  37. Українська мова 32 744
  38. Світоліна Еліна Михайлівна 32 360
  39. Марго Роббі 30 853
  40. Зеленський Володимир Олександрович 30 510
  41. Список українських жіночих імен 30 396
  42. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 29 911
  43. Прокопенко Денис Геннадійович 29 836
  44. Наєв Сергій Іванович 29 483
  45. Список українських чоловічих імен 29 430
  46. Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки 28 724
  47. Пін-ап 28 562
  48. Перелік громад, що змінили церковну юрисдикцію з УПЦ (МП) на ПЦУ (2023) 28 351
  49. Threads (застосунок) 28 257
  50. Ланцет (баражуючий боєприпас) 28 021
  51. Поворознюк Олександр Григорович 27 743
  52. Кілліан Мерфі 26 333
  53. Раян Ґослінґ 26 132
  54. МіГ-31 25 257
  55. Національна гвардія України 25 145
  56. Путін Володимир Володимирович 25 093
  57. Десантно-штурмові війська України 25 072
  58. Сувальський коридор 24 855
  59. Бригада НГУ «Азов» 24 477
  60. Старокостянтинів 24 280
  61. Молодіжний чемпіонат Європи з футболу 2023 24 199
  62. Відзнаки Головнокомандувача Збройних сил України 24 126
  63. Сухопутні війська Збройних сил України 24 005
  64. Росія 23 998
  65. Бандера Степан Андрійович 23 707
  66. Шинейд О'Коннор 23 249
  67. Мавка. Лісова пісня 23 190
  68. Секс 23 081
  69. Х-47М2 «Кинджал» 22 661
  70. Сирський Олександр Станіславович 22 633
  71. Одеса 22 626
  72. Батьківщина-Мати (Київ) 22 446
  73. Російсько-українська війна (з 2014) 22 370
  74. Крістофер Нолан 22 132
  75. Лохина 22 088
  76. Ту-160 22 084
  77. Світан Роман Григорович 21 855
  78. Друга світова війна 21 566
  79. Сили спеціальних операцій Збройних сил України 21 541
  80. 28 липня 21 535
  81. Київська Русь 21 476
  82. Буданов Кирило Олексійович 21 179
  83. Гімн України 21 085
  84. Люксембург, Люксембург 20 951
  85. Івано-Франківськ 20 537
  86. Сак Олександр Олександрович 20 300
  87. Перша світова війна 20 121
  88. Військове звання 20 026
  89. Старомайорське 20 014
  90. Список померлих 2023 року 19 885
  91. Twitch 19 864
  92. Польща 19 718
  93. Сполучені Штати Америки 19 479
  94. Список країн НАТО 19 454
  95. Контузія 19 371
  96. Віталька 19 347
  97. Кропивницький 19 298
  98. Шевченко Тарас Григорович 19 214
  99. Сухопутна військова техніка України 19 145
  100. День апостолів Петра і Павла 18 897
  1. Російське вторгнення в Україну (2022) 162 787
  2. HIMARS 154 629
  3. Косово 129 100
  4. Україна 117 902
  5. Писанка Руслана Ігорівна 100 820
  6. Перехід церковних громад до ПЦУ 74 479
  7. Залужний Валерій Федорович 67 146
  8. Київ 65 381
  9. Єрмак Андрій Борисович 60 940
  10. Бандера Степан Андрійович 60 349
  11. M270 MLRS 59 729
  12. Збройні сили України 59 526
  13. Костін Андрій Євгенович 58 315
  14. Хоренко Віктор Олександрович 56 592
  15. Українська мова 53 535
  16. Калібр (крилаті ракети) 53 053
  17. Волинська трагедія 51 501
  18. Республіка Китай 49 570
  19. Малюк Василь Васильович 49 547
  20. Вікторія Спартц 47 748
  21. Арестович Олексій Миколайович 45 042
  22. NASAMS 44 018
  23. 2С22 «Богдана» 42 010
  24. С-300 41 913
  25. Військові звання України 41 469
  26. Bayraktar TB2 40 929
  27. Тайвань 40 403
  28. Путін Володимир Володимирович 40 245
  29. Каракалпакстан 39 786
  30. Борис Джонсон 39 480
  31. Зеленський Володимир Олександрович 38 626
  32. DeepStateMapLive 38 596
  33. Вадатурський Олексій Опанасович 38 323
  34. Сербія 37 807
  35. Російсько-українська війна (з 2014) 36 797
  36. Татаров Олег Юрійович 36 446
  37. Свято Купала 36 367
  38. Росія 35 629
  39. OLX 35 336
  40. Сухопутна військова техніка України 35 061
  41. Біллі Геррінґтон 34 960
  42. Ой у лузі червона калина 34 892
  43. Гімн України 33 576
  44. Київська Русь 33 494
  45. Корбан Геннадій Олегович 33 462
  46. День Української Державності 33 142
  47. Сили спеціальних операцій Збройних сил України 32 793
  48. Окремий загін спеціального призначення НГУ «Азов» 32 169
  49. Список українських жіночих імен 32 107
  50. Список країн Європейського Союзу 31 540
  51. Баканов Іван Геннадійович 31 470
  52. Дивні дива 31 461
  53. 2С7 «Піон» 31 291
  54. Вільха (ракетний комплекс) 31 014
  55. Російська мова 30 357
  56. БМ-21 «Град» 29 908
  57. Буданов Кирило Олексійович 29 605
  58. Зміїний (острів) 28 413
  59. Косовська війна 28 409
  60. Повітряні сили Збройних сил України 28 128
  61. Список українських чоловічих імен 28 079
  62. Війна на сході України 27 929
  63. НАТО 27 345
  64. Друга світова війна 27 166
  65. 155-мм гаубиця M777 27 149
  66. Х-22 27 024
  67. Перша світова війна 26 939
  68. Англійська мова 26 889
  69. Поворознюк Олександр Григорович 26 329
  70. Точка (тактичний ракетний комплекс) 26 157
  71. Антонівський міст 25 831
  72. Іскандер (ОТРК) 25 678
  73. Українська Народна Республіка 25 556
  74. Лохина 25 518
  75. MGM-140 ATACMS 25 070
  76. Х-101 24 875
  77. Симоненко Олексій Юрійович 24 648
  78. Жданов Олег Володимирович 24 601
  79. Канада 24 381
  80. Українська повстанська армія 24 346
  81. Грім (ОТРК) 24 234
  82. Львів 24 006
  83. AHS Krab 23 929
  84. Прокопенко Денис Геннадійович 23 918
  85. Список президентів України 23 023
  86. Антонівський автомобільний міст 22 987
  87. Сполучені Штати Америки 22 704
  88. А-50 22 698
  89. Ратушний Роман Тарасович 22 221
  90. Шевченко Тарас Григорович 22 081
  91. Кропивницький 21 921
  92. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну 21 320
  93. БМ-27 «Ураган» 21 236
  94. 24-та окрема механізована бригада (Україна) 21 213
  95. Вінниця 21 106
  96. Сухопутні війська Збройних сил України 21 090
  97. Польща 21 042
  98. Сили територіальної оборони Збройних сил України 20 676
  99. Прапор України 20 570
  100. Велика Британія 20 422

Примітки. З рейтингу виключені статті, чия відвідуваність штучно накручена: Ukr.net 314 960, YouTube 145 315, DeepStateMapLive 144 308, OLX 97 401, Cosmolot 93 960, Facebook 86 142, Instagram 60 206, Meta Platforms 48 255, Google 45 055, Національна суспільна телерадіокомпанія України 43 752, Alphabet Inc. 36 016, Соціальна мережа 35 558, Радіо «Свобода» 35 398, Каліфорнія 33 682, Приват24 30 419, ChatGPT 29 995, Сан-Бруно 28 804, Telegram 26 730, Parimatch 26 501, ПриватБанк 19 797

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності, то найбільша добова відвідуваність була 23 липня у статті Спасо-Преображенський кафедральний собор (Одеса) (52 043 відвідувань):

Номер Стаття Пік відвідуваності Дата піку Примітки
1 Спасо-Преображенський кафедральний собор (Одеса) 52 043 23 липня Пов'язано з ракетним ударом рашистів по собору
2 Шаламага Іван Михайлович 38 268 11 липня Пов'язано зі скандальною заявою військовослужбовця Валерія Маркуса, який звинуватив своє керівництво у некомпентентності
3 Волинська трагедія 30 178 9 липня Пов'язано з вшануванням роковин президентами Польщі та України у Луцьку
4 Гуменюк Ігор Володимирович 29 659 5 липня Загинув унаслідок спрацювання свого ж вибухового пристрою в приміщенні Шевченківського районного суду міста Києва
5 Свято Купала 23 585 7 липня Актуальна дата свята
6 Онікс (протикорабельна ракета) 21 811 21 липня Рашисти знову атакували Одещину ракетами Онікс
7 День Української Державності 21 133 28 липня Актуальна дата свята
8 Амеліна Вікторія Юріївна 20 357 3 липня Письменниця загинула після ракетного удару по Краматорську
9 Старокостянтинів 18 587 26 липня Місто зазнало ракетного удару рашистів
10 Залужний Валерій Федорович 18 398 8 липня Пов'язано з Днем народження
11 Ту-160 17 191 5 липня Рашисти використали ці літаки для ракетної атаки
12 Півненко Олександр Сергійович 16 901 8 липня Призначений командувачем Національної гвардії
13 Бірча Ігор Ярославович 14 933 8 липня Поширилась фальшива інформація про загибель актора на війні
14 Запорізька АЕС 13 504 4 липня ЗСУ офіційно повідомили про можливу підготовку росіянами найближчим часом провокації на території ЗАЕС
15 Харлан Ольга Геннадіївна 13 246 28 липня Фехтувальниця отримала дискваліфікацію на чемпіонаті світу, оскільки відмовилася дати руку спортсменці з росії
16 Марченко Людмила Іванівна 13 018 12 липня Депутатку спіймали на хабарі
17 47-ма окрема механізована бригада (Україна) 12 644 11 липня Пов'язано зі скандальною заявою військовослужбовця Валерія Маркуса, який звинуватив своє керівництво у некомпентентності
18 Ту-95 12 313 26 липня Рашисти здійснили ракетну атаку по Україні з 12 цих літаків
19 День апостолів Петра і Павла 10 519 12 липня Актуальна дата свята
20 Бунятов Станіслав Станіславович 10 361 17 липня

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.

Див. також


Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

Випуск підготували Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater, Alex Blokha. --Стефанко1982 (обговорення) 18:12, 6 серпня 2023 (UTC)

Долучайтеся до планування роботи «Вікімедіа Україна» на 2024 рік

Вітаю! Запрошуємо долучитися до планування роботи «Вікімедіа Україна» на 2024 рік.

Зараз опублікована чернетка стратегічного плану роботи «Вікімедіа Україна» на наступний рік.

План відображає загальні напрями діяльності організації. Пропозиції щодо конкретних проєктів, а також коментарі щодо загального плану можна висловлювати на сторінці обговорення.

Запрошуємо долучатися до обговорення і планування двома способами:

  • Текстово на сторінці обговорення за посиланням вище до 22 серпня включно.
  • На онлайн-зустрічі, яка відбудеться о 19:00 за київським часом у вівторок 22 серпня. Щоб отримати посилання на зустріч, напишіть на infowikimedia.org.ua.

--Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 08:59, 8 серпня 2023 (UTC)

Four Updates on the Private Incident Reporting Project


Hello everyone. Sorry to use English. Будь ласка, допоможіть перекласти Вашою мовою.

For the past couple of months the Trust and Safety Tools team has been working on finalising Phase 1 of the Incident Reporting System project.

The purpose of this phase was to define possible product direction and scope of the project with your feedback. We now have a better understanding of what to do next.

  1. We are renaming the project as Incident Reporting System
  2. We have some feedback from researching some pilot communities to share with you
  3. We have updated the project’s overview
  4. We have the first iteration of the reporting extension ReportIncident

Please visit the project's update page to get more details.

On behalf of Trust & Safety Tools Team –– STei (WMF)

12:29, 8 серпня 2023 (UTC)

Чотири оновлення проєкту Конфіденційного інформування про інциденти

Привіт усім.

Протягом останніх кількох місяців Команда інструментів довіри та безпеки працювала над завершенням Фази 1 проєкту «Система повідомлень про інциденти».

Метою цієї фази було визначити можливий напрямок продукту та межі проєкту з урахуванням ваших відгуків. Тепер ми краще розуміємо, що робити далі.

  1. Ми перейменовуємо проєкт на Систему інформування про інциденти
  2. За наслідками досліджень деяких пілотних спільнот ми маємо деякі відгуки, якими хочемо поділитися з вами
  3. Ми оновили загальний огляд проекту
  4. Ми маємо першу ітерацію розширення для інформування ReportIncident

Будь ласка, відвідайте сторінку оновлень проекту, щоб дізнатися більше деталей.

Від імені Команди інструментів довіри та безпеки» –– STei (WMF)

Глобальний бан для Бучач-Львів

Згідно з політикою щодо глобальних банів, я повідомляю проєкт про цей запит на коментар: RfC/Global ban for Бучач-Львів. Справа стосується користувача, який займався пушингом щодо змін назв статей на Вікіданих; повернення до старих конфліктів на інших платформах Вікіпедії в обхід персонального обмеження тощо. --Jphwra (обговорення) 17:17, 9 серпня 2023 (UTC)

І хтось скаже, що в нас жорсткі адміни? 3 безстрокові блокування в мовних розділах, на додачу до рувікі, річне блокування на Сховищі. А в нас користувач продовжує редагувати. Треба просувати нашу Вікіпедію на Меті як зразок толерантності та гуманізму. --Brunei (обговорення) 20:06, 11 серпня 2023 (UTC)
Що заважає заблокувати його на рік в нашій Вікіпедії, а не виносити на глобальний рівень наші внутрішні проблеми? --Perohanych (обговорення) 21:11, 11 серпня 2023 (UTC)
@Perohanych використання полвікі для "збирання конфліктів" та конфлікт на Вікіданих, мабуть. --白猫しろ ねこОбг. 03:09, 12 серпня 2023 (UTC)
Не бачу блокування користувача ні в pl-wiki, ну у Вікіданих: https://meta3.toolforge.org/stalktoy/Бучач-Львів --Perohanych (обговорення) 09:31, 12 серпня 2023 (UTC)
так у заявці вже докладно написано. Резистом був конфлікт на Вікіданих, та блок у 2 вікі за останній тиждень --白猫しろ ねこОбг. 09:53, 12 серпня 2023 (UTC)
@Perohanych:, ви гадаєте, що річне блокування щось змінить? --Flavius (обговорення) 04:05, 12 серпня 2023 (UTC)
Рік це досить тривалий період, щоб подорослішати, чи принаймні охолонути.
Для справедливості зазначу, що не пам'ятаю, щоб у мене з ним були якісь конфлікти, чи щоб взагалі з ним перетиналися. До речі, цікаво, чи є інструмент, який дозволяє знайти суміжні редагування двох заданих користувачів у основному просторі чи в якихось розділах на сторінках обговорення? --Perohanych (обговорення) 09:31, 12 серпня 2023 (UTC)
У нього був досить тривалий період, щоб подорослішати, років 7 так точно. Чи більше? Тож + 1 рік, як на мене, погоди не зроблять. --Flavius (обговорення) 14:05, 12 серпня 2023 (UTC)

@Perohanych: Вибачте, але вся ця історія з останнім блокуванням нагадує сцену в якомусь совковому фільмі, де міліціонери не могли зловити нібито злочинця на гарячому, то підкинули йому гаманця автобусі. Ще й жаління горезвісному захисникові русского міра Блантерові. Почитайте, що написано на сторінці обговорення Якудзи. Всі ці "области" (хто такі Якудза і Jphwra, щоб сперечатися з правописом?), очевидно неправильні "Хутгла", все це смішно.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 17:53, 12 серпня 2023 (UTC)

тобто ви ще колег і злодіями назвали? Причудово, нашому адмінкорпусу просто браво за таке толерування випадів. а потім бідкаємось чому в енвікі 6 000 000 якісних статей, а в нас купа сварок..... --Jphwra (обговорення) 06:35, 13 серпня 2023 (UTC)

Сьогодні до другої ночі читав обговорення на сторінці Якудзи. Також прочитав уже закрите обговорення там де запит на глобальний довічний бан. Найбільше схиляюся до позиції, яку висловив там NickK.

І залишаюся при думці, що українські справи треба вирішувати в Україні українськими інструментами.

Ще пару зауваг.

Невже при наявності 1,3 млн статей так важливо витрачати час на боротьбу за те, як писати ім'я якогось каталонського копальника м'яча? Притому, що поки нема десятків тисяч статей про українських достойників і предмети — не охоплені чверть членів НСПУ, більшість статей із енциклопедичного двотомника "Шевченківський словник", ніхто досі не склав списку статей із ЕСУ, яких немає у Вікіпедії…

Щодо правопису, то, як на мене, введена варіативність можливо й корисна на якомусь етапі, але в перспективі має бути подоланою. На користь -сті чи -сти, покаже час. Сті наче м'якше і звичніше, але -сти також не ріже вухо і віддаляє нашу мову від московської.

І насамкінець. Все творення Вікіпедії є війною за вміст, за смисли. Перемоги в цій війні надихають, мотивують. Але битися за вміст треба шляхом пошуку і приведення аргументів, посилань на джерела, залученням однодумців, а не шляхом усування опонентів. --Perohanych (обговорення) 07:02, 13 серпня 2023 (UTC)

@Perohanych і яким чином мотивує згадування старих конфліктів? Війна у Вікіпедії = це її крах. --白猫しろ ねこОбг. 07:42, 13 серпня 2023 (UTC)
Тут користувач не мав рації, і наразі, як розумію, вже отримав суворе покарання. Якщо не зрозуміє і не виправиться, має отримати блокування принаймні на рік.
Я не проти довічних банів за грубі і систематичні порушення в українській Вікіпедії. Я проти того, щоб виносити обговорення таких порушень на глобальний рівень. --Perohanych (обговорення) 07:47, 13 серпня 2023 (UTC)
@Perohanych скільки раз? --白猫しろ ねこОбг. 07:50, 13 серпня 2023 (UTC)
Існує інструмент прогресивного (в геометричній прогресії) блокування аж до нескінченності. --Perohanych (обговорення) 08:39, 13 серпня 2023 (UTC)
Повністю поділяю аргументи користувача Perohanych. --Словолюб (обговорення) 17:47, 13 серпня 2023 (UTC)
@Perohanych де існує цей інструмент? Вже сам факт збирання конфліктів на інших сторінках порушує мету Вікіпедії, це триває роками, а з того що я почув користувач не змінить свою поведінку. --白猫しろ ねこОбг. 22:19, 13 серпня 2023 (UTC)
Хіба адміни не можуть блокувати порушників прогресивно? Я правда цього у ВП:БЛОК не знайшов, мабуть, треба ввести. Моє враження, що користувач таки змінює поведінку. На жаль, у нас не так багато активних користувачів, щоб блокувати їх довічно при перших порушеннях, як це часто буває в ен- чи ру- вікі. --Perohanych (обговорення) 13:49, 15 серпня 2023 (UTC)

Саморозпуск АК

Відповідно до п. 4. Арбітражного регламенту, «У разі неспроможності ухвалити рішення в будь-якій справі протягом двох місяців від останньої за часом з наступних дат: дня подання позову або дня вступу чинного складу Арбітражного комітету до своїх повноважень, Арбітражний комітет автоматично вважається розпущеним та переобирається». ВП:ПЗВ181 було подано о 14:46, 11 червня 2023‎ (UTC), або додано на сторінку ВП:АРБ о 14:49, 11 червня 2023 (UTC). Зараз 15:36, 11 серпня 2023 (UTC), таким чином уважаю, що Арбітражний комітет розпустився. Прохання до бюрократів, які не є членами АК, @Aced, Lystopad, MaryankoD, Mr.Rosewater та Yakudza: підтвердити чи спростувати моє спостереження. Власне кажучи позов 181 є дуже показовим, бо його також було взято до розгляду за автоматичною процедурою, оскільки упродовж місяця АК не спромігся прийняти відповідне рішення. Однак також зверну увагу спільноти на позови ВП:ПЗВ180 та ВП:ПЗВ179, ВП:ПЗВ178, де АК приймав рішення за кілька днів, або ж двічі за день до саморозпуску. У ВП:ПЗВ181 тепер вже колишній резервний арбітр AS, при цьому вже після розпуску АК, додав чернетку рішення — як на мене якщо колишні арбітри голосуватимуть щодо рішення, то таке рішення не може вважатися прийнятим. --塩基Base 15:36, 11 серпня 2023 (UTC)

Наскільки я бачу станом на зараз колишні арбітри провели голосування і додали рішення до АК. Відповідно, уважаю, що на плечі бюрократів лягає вирішувати що з цим робити. --塩基Base 19:28, 11 серпня 2023 (UTC)
Правила є правила і нікому не дозволено їх порушувати. --Юрко (обговорення) 07:32, 12 серпня 2023 (UTC)
Є верховенство закону (як у росії), а є верховенство права (як у ЄС). При верховенстві права дух правил важливіший за букву. --Perohanych (обговорення) 09:36, 12 серпня 2023 (UTC)
Тобто, в ЄС легковажать законодавством? Це вже цікаво. --Юрко (обговорення) 10:32, 12 серпня 2023 (UTC)
Не легковажать. Законність — один з елементів правовладдя. У Вікіпедії — див. ВП:5О — Ігноруйте всі правила. Вікіпедія не має незмінних правил — за винятком поданих п'яти загальних принципів. Принципи та дух значать більше, ніж буквальне формулювання, а іноді покращення Вікіпедії вимагає винятків. --Perohanych (обговорення) 12:53, 12 серпня 2023 (UTC)
5О стосується вмісту статей. І звісно ж, законність - один із елементів правовладдя. І цього дотримуються у ЄС, а не якогось духу. --Юрко (обговорення) 14:35, 12 серпня 2023 (UTC)

Я теж можу в це пограти і спитатися, як саме ви розумієте поняття дати. --AS 14:32, 12 серпня 2023 (UTC)

@AS, там чітко написано за часом. --塩基Base 14:40, 12 серпня 2023 (UTC)
Тобто там не написано "останньої ... з ... дат"? --AS 14:44, 12 серпня 2023 (UTC)
я теж запитаю: за фізикою чи правом? --白猫しろ ねこОбг. 14:59, 12 серпня 2023 (UTC)
  • Я схиляюсь до того, що в умовах військового стану можна рахувати з точністю не до секунди, а до доби. --yakudza 23:46, 12 серпня 2023 (UTC)
  • Це правило існує для того, щоб, по-перше, в нас не було неактивного АК, по-друге, АК приймав рішення в розумний час, щоб не застарівали невирішені конфлікти. З точки зору духу правил АК виконав обидві умови: він не є неактивний та він виніс рішення протягом 2 місяців + 1 хвилина від моменту додавання. Реальна проблема в тому, що вже в багатьох скликань АК реальна проблема з активністю влітку, і в нас у районі серпня регулярні саморозпуски. Літо, а зараз ще й воєнний стан після 10 місяців арбітрування не дуже сприяють активності. Пропоную не зважати на ту хвилину різниці і спробувати таки перенести вибори АК на червень (як це було на початку 2010-х), щоб зменшити ймовірність саморозпуску через літні відпустки — NickK (Nick UA) 02:26, 13 серпня 2023 (UTC)
    Це українська вікіпедія чи розділ вікіпедії українською мовою? --Юрко (обговорення) 07:16, 13 серпня 2023 (UTC)

Підсумок

У п. 4. Арбітражного регламенту йдеться саме про дні, а не про моменти. «У разі неспроможності ухвалити рішення в будь-якій справі протягом двох місяців від останньої за часом з наступних дат: дня подання позову або дня вступу чинного складу Арбітражного комітету до своїх повноважень, Арбітражний комітет автоматично вважається розпущеним та переобирається.» Відповідно на сторінці запитів на арбітраж стоїть дата ухвалення рішення за позовом #181 — 11.08.2023. Прошу порівняти, наприклад, з правилом обрання адміністраторів: «Голосування триває 1 тиждень з моменту особистого підтвердження кандидатом згоди на сторінці голосування.» Відповідно і час закінчення голосування визначається з точністю до хвилини — 10:16, 18 червня 2023 (UTC). Рішення АК відбулося у до закінчення кінцевої дати з усіма наслідками, що звідси випливають. --Олег (обговорення) 11:48, 13 серпня 2023 (UTC)

Новини рувікі

  1. Виведені зі складу посередників учасники Wulfson і Vajrapáni залишили Російську Вікіпедію і почали участь в оплачуваному путінськими грошима проекті Руніверсаліс.
  2. Директор фонду Вікімедіа Ру Drbug, який раніше разом з Гіркіним ходив на похорон "учасників СВО", тепер глобально заблокований рішенням WMFOffice.
  3. Адміністратор російської Вікіпедії Полиционер підбив підсумок про перейменування статті ru:Присоединение Крыма к Российской Федерации на ru:Аннексия Крыма Российской Федерацией.

--Asorev (обговорення) 05:50, 16 серпня 2023 (UTC)

Я новенький

Вибачте, як робити юзербокси? --Watsmyneim (обговорення) 11:27, 16 серпня 2023 (UTC)

  • Доброго дня @Watsmyneim! Достатньо просто додати на свою сторінку відповідний шаблон, наприклад {{User uk}}. Тільки потрібно додавати саме у форматі в якому ви його бачите на екрані. Тобто: відкрити дві фігурні дужки, записати User uk, закрити дві фігурні дужки. Юзербокс у вас на сторінці не працював бо там було дуже багато зайвого (це все якраз додано, щоб замість робочого юзербокаса ми бачили лише його назву. Я виправив у вас на сторінці, пробуйте далі за зразком. Якщо будеть ще питання звертайтеся. З повагою --Doroshenko (обговорення) 14:33, 16 серпня 2023 (UTC)
    Величезне дякую! --Watsmyneim (обговорення) 18:19, 16 серпня 2023 (UTC)
  • Подивився ще. Ось цей варант шаблона {{Babel|uk|ru|en-2|de-1|eo-0|cs-3}} у вас не працював, бо ви зупинили його роботу додавши інструмент <nowiki> </nowiki>. Всі шаблони та інші інструменти поміщені між <nowiki> та </nowiki> не працюють, а виводяться як текст.--Doroshenko (обговорення) 14:55, 16 серпня 2023 (UTC)

Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за липень — серпень 2023 року

Актуальні можливості

До 22 серпня проходить обговорення планів «Вікімедіа Україна» на 2024 рік. Запрошуємо охочих взяти участь на сторінці обговорення. Щоб долучитися до онлайн-зустрічі на тему планування 22 серпня о 19:00, напишіть нам на info@wikimedia.org.ua.

23 серпня триває зголошення до організаційного комітету конкурсу «Вікіпедія для школи 2023».

До 31 серпня триває конкурс з поліпшення статей у межах проєкту «Підтримка Добрих і Вибраних статей».

Майбутні події

З 1 по 31 жовтня в Україні відбудеться «Вікі любить пам’ятки» — найбільший фотоконкурс об’єктів української культурної спадщини. Детальніше про фотоконкурс читайте тут.

Минулі події

З 16 по 19 серпня у Сінгапурі та онлайн відбулася щорічна міжнародна конференція Вікіманія 2023. У її межах пройшла серія виступів про Україну та проєкти ГО «Вікімедіа Україна».

16 серпня на Вікіманії оголосили «Вікімедійців року» 2023. Почесну відзнаку номінації отримав Антон Процюк — координатор програм ГО «Вікімедіа Україна». Детальніше читайте за посиланням.

17 серпня відбулася презентація «Місяць культурної дипломатії України 2023: три різні роки» та доповідь «Деколонізація знань — погляд української спільноти»;

18 серпня — бліц-виступ «Мотивація волонтерів та утримання новачків — приклад програми “Згущівка поштою” громадської організації “Вікімедіа Україна”»;

19 серпня — презентація «Міжнародний фотоконкурс “Вікі любить Землю” — 10 років досвіду».

Детальніше про підсумки Вікіманії 2023 ми розповімо згодом.

11 серпня відбувся вебінар для освітян «Базовий вступ у Вікідані». Запис можна переглянути тут.

До 31 липня тривала українська частина фотоконкурсу «Вікі любить Землю». До нього долучилися 121 учасник та учасниця, які завантажили 4633 конкурсних робіт. Попередні результати кампанії доступні за посиланням.

Публікації «Вікімедіа Україна»

Міжнародні новини

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 12:12, 20 серпня 2023 (UTC)

Укр-Вікі вводить в оману людей

До мене нещодавно звернувся вікі-новак з проханням допомогти розібратися у ситуації, Обговорення:Станіславський Костянтин Сергійович. Тобто класика жанру - хвіст крутить собакою. --Helpcloth (обговорення) 10:20, 22 серпня 2023 (UTC)

Хтось подібно написав, що Жан-Поль Марат у дитинстві був пухкенький, то фейсбук дві доби обговорював. Добре, що звернули увагу й виправили. --Brunei (обговорення) 19:31, 22 серпня 2023 (UTC)
  • Вводить в оману не укр-вікі, а конкретні дописувачі. Укр-Вікі їм лише дає майданчик для поширення вигадок. Конкретно тут відповідальний той анонім, а також користувач Friend, який відмітив сторінку перевіреною і не позначив твердження без джерел жодним шаблоном. --VoidWanderer (обговорення) 19:49, 22 серпня 2023 (UTC)
    Врешті "вийшло неудобно" довіра до вікіпедії в Україні висока, цю вигадку почали поширювати поважні історичні портали, університети, державні бібліотеки, центральні ЗМІ, тобто ті ресурсу які вважаються самі-пособі авторитетними для написання статей. Коло замкнулося. --Helpcloth (обговорення) 00:41, 23 серпня 2023 (UTC)
    Тут такий парадокс: є прошарок людей, які вірять будь-чому. Буквально. Починаючи від якихось жовтих газет, безіменних блогів та анонімних телеграм каналів. Вірю-не вірю у них засноване тільки на тому, чи подобається їм написане і чи збігається з їхньою картиною світу. «Довірою» такого прошарку людей немає сенсу пишатися, в тому числі й Українській Вікіпедії, яка на фоні згаданих «джерел» — ще зовсім нічого. Тому що ця «довіра» дуже волатильна.
    Якщо ж людина мінімально задається питанням яку інформацію споживає, то тут для Вікі все дуже не райдужно. --VoidWanderer (обговорення) 13:07, 23 серпня 2023 (UTC)
    Он і філософи реально сприймають вікі, як надійне авторитетне джерело https://blogs.pravda.com.ua/authors/datsuk/5b88f55e46a3c/ --Helpcloth (обговорення) 14:01, 23 серпня 2023 (UTC)
    Філософ у наведеній публікації ставиться до інформації у Вікіпедії вельми критично. Якраз із ним все гаразд. --Olvin (обговорення) 13:02, 24 серпня 2023 (UTC)
  • Навіть запорєбріком повірили - https://www.culture.ru/persons/8492/konstantin-stanislavskii --Helpcloth (обговорення) 12:06, 23 серпня 2023 (UTC)

Ну так, дрібний вандалізм явище поширене, і дописувачі української Вікіпедії з ним не справляються. Зазвичай тільки автори слідкують за власними статтями, а якщо автор не слідкує, то дрібний вандалізм може залишатися дуже довго, навіть у досить популярних статтях.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 15:47, 23 серпня 2023 (UTC)

А карти як і раніше поламані

Добрий вечір. Минулого місяця я вже звертав увагу на ситуацію, коли значна частина карт перестала відоображатись. На жаль, все залишилось у тому ж "поламаному" стані. Буду дуже вдячний, якщо хтось все-таки зможе їх полагодити. --IGEO map (обговорення) 19:23, 23 серпня 2023 (UTC)

user:PsichoPuzo в обговоренні не відповів. Гадаю, можна відкинути зміни у Модуль:Location map/multi --AS 19:35, 23 серпня 2023 (UTC)
Скасував, ніби стало добре. --Fessor (обговорення) 19:40, 23 серпня 2023 (UTC)
Дякую! --IGEO map (обговорення) 14:51, 24 серпня 2023 (UTC)

Вітаємо всіх українців із Днем Незалежності України!

ГО «Вікімедіа Україна» дякує кожному та кожній, хто долучається до роботи над покращенням вільних знань українською мовою.

Продовжуймо розвивати українські вікіпроєкти та берегти українську природу і культуру для прийдешніх поколінь.

Слава Україні! --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 09:41, 24 серпня 2023 (UTC)

Героям слава! --Keneris 09:52, 24 серпня 2023 (UTC)
Героям слава! --Mark напишіть мені 12:56, 24 серпня 2023 (UTC)
Усіх із Днем Незалежності України! Героям слава! --Andriy.v (обговорення) 15:49, 24 серпня 2023 (UTC)

Московські шаблони

Наперед перепрошую, що в такий день із таким запитанням. Але, коли ще, як не на 32 році Незалежності України було б почистити український сегмент Вікіпедії від московського представництва.

Прикладом, відкриваємо шаблон Вікіпедія:Життєписи – й насолоджуємося прикладом з оформлення тексту на основі вигаданої людини, яка зовсім випадково, народилася не у такому самому вигаданому місті, а саме у Москві.

Йдемо далі. Шаблон:Театральний діяч розбирається на прикладі московського режисера Марка Захарова. Навіть в Шаблон:Злочинець – російський «Гоблін».

Ситуація із Шаблон:Актор та Шаблон:Кінематографіст – дещо краща – там Мерилін Монро та Райнер Вернер Фассбіндер відповідно. Хоча, чому б не українська кіномитці там були – не зовсім зрозуміло.

Окремо посміхнув Шаблон:Український державний діяч, де за приклад взято Гілларі Клінтон. Але це точно менш критично, за московських представників у просторі україномовних шаблонів.

Погодьтесь, зовсім прості кроки у напрямку «Геть від москви!». --Jenes (обговорення) 15:44, 24 серпня 2023 (UTC)

32. --Юрко (обговорення) 15:46, 24 серпня 2023 (UTC)
Звісно! Виправлено в тексті. Тепер би ще правки в шаблонах побачити! Jenes (обговорення) 15:48, 24 серпня 2023 (UTC)
Як зробите, так побачите. Можливо, в якихось окремих випадках такий стан і виправданий, але загалом навряд чи хто заперечуватиме цю заміну. --Olvin (обговорення) 15:54, 24 серпня 2023 (UTC)
Без попереднього консенсусу могли б виникати питання. Якщо цього обговрення – більш ніж достатньо, то розпрощатися з москвою бодай у шаблонах можна буде прямо у День Незалежності! Jenes (обговорення) 16:04, 24 серпня 2023 (UTC)
це би есе узагалі вилучити би. Хоча буде час напишу своє. Все інше ВП:Будьте рішучі це документація карток, тож це є критичним, критичніше, що там для новачків абсолютно не пояснюють параметри --白猫しろ ねこОбг. 15:57, 24 серпня 2023 (UTC)

ВікіБоярка

Чи є в нас хто, дотичний до Боярки? Запрошую до наповнення енциклопедії «ВікіБоярка» https://wiki.boyarka.site --Perohanych (обговорення) 08:33, 26 серпня 2023 (UTC)

Review the Charter for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee

Hello all,

I am pleased to share the next step in the Universal Code of Conduct work. The Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) draft charter is now ready for your review.

The Enforcement Guidelines require a Building Committee form to draft a charter that outlines procedures and details for a global committee to be called the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C). Over the past few months, the U4C Building Committee worked together as a group to discuss and draft the U4C charter. The U4C Building Committee welcomes feedback about the draft charter now through 22 September 2023. After that date, the U4C Building Committee will revise the charter as needed and a community vote will open shortly afterward.

Join the conversation during the conversation hours or on Meta-wiki.

Best,

RamzyM (WMF), on behalf of the U4C Building Committee, 15:35, 28 серпня 2023 (UTC)

Вікіконференція 2023 шукає логотип

З 31 серпня до 5 вересня усі охочі можуть надіслати свої роботи для участі у конкурсі на логотип Вікіконференції 2023.

Ця подія відбудеться на початку жовтня цього року у гібридному форматі — онлайн та у кількох містах України.

Найкращий логотип стане візуальним символом конференції, буде використовуватися у публікаціях та на сувенірах.

Вимоги до логотипа:

  • обмежити кількість використаних кольорів (до трьох);
  • використовувати лише матеріали, не захищені авторським правом;
  • зберегти роботу у векторному форматі SVG;
  • завантажити на Вікісховище на умовах ліцензії CC0;
  • додати файл у категорію «WikiConference 2023 Ukraine logos propositions»;
  • створити одноколірну  версію логотипа (це буде перевагою).

Переможців конкурсу логотипів визначить організаційна команда конференції у першій половині вересня.

Учасники та учасниці конкурсу, які завантажать хоча б одну якісну роботу, отримають цінні сувеніри.

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 12:50, 31 серпня 2023 (UTC)

Перегляд лінків у Бібліоінформації

Де-факто швидше думаю, що треба буде розділювати, щоби ВП:Зовнішні посилання прийняти як правило. Але нині бачу, що після змін Khodakov Pavel додано багато чого, що не прохали додавати. Наприклад, я не розумію навіщо там і половина довідкових видань. Цей шаблон також в нинішньому стані може порушувати ВП:НЕКАТАЛОГ. До Вікіданих можна додати багато чого з ідентифікаторами, але не думаю що варто їх усі використовувати для відображення у статті через шаблон. Нині я не розумію що в шаблоні роблять такі ресурси як Ліга.Досьє, Лівий берег, Культура.РФ, Слово і Діло тощо. --白猫しろ ねこОбг. 14:12, 29 серпня 2023 (UTC)

Чим не підходять перелічені ресурси для відображення через шаблон Бібліоінформація? --Perohanych (обговорення) 19:01, 29 серпня 2023 (UTC)
можливо тим, що вони не довідкові видання і відсутній академічний контроль? Не кажучи про те, що деякі ЗМІ просто копіюють Вікіпедію. --白猫しろ ねこОбг. 03:30, 30 серпня 2023 (UTC)

Моя особиста думка полягає в тому, що шаблон грубо порушує НЕКАТАЛОГ і його треба або вилучити, або лишити в ньому лише ідентифікатори бібліотечних каталогів як це початково і було. Мене навіть не стільки російські сайти турбують, як турбує те, скільки там сміття. Скажімо, теґи на Quora вказано? Ну от для чого? Кому це все потрібно, людина може зайти на Вікідані і почитати, або якщо треба потрібно в доступності, то написати собі скрипт, який то показуватиме. --塩基Base 02:47, 30 серпня 2023 (UTC)

  • Так, треба чистити. Однозначно залишити посилання на енциклопедії та довідники. Були питання, коли Ходаков додавав туди все підряд, але ніхто не заважав на те, крім мене і ще однієї користувачем.--Юрко (обговорення) 04:05, 30 серпня 2023 (UTC)
  • Однозначно треба чистити.--Oleksandr Tahayev (обговорення) 05:08, 30 серпня 2023 (UTC)
  • Треба чистити. ЗМІ та сайти змі-шного штибу, особливо ЗМІ.рф там не місце. --ReAlв.о. 10:29, 2 вересня 2023 (UTC)
  • Я безпосередньо такі проблеми не зустрічав, але очевидно, що ЗМІ в бібліоінформації зайві, а російські сайти тим паче. Хотів би ще в цьому контексті підняти питання щодо сайтів із такого розділу бібліоінформації як «Генеалогія та некрополістика». Іноді я використовую їх як джерело інформації в статті, однак я також часом помічаю їхню неавторитетність. Особливо це стосується «Родоводу». Для розділу «Родина» цієї статті я шукав згадки про дітей особи. І тільки «Родовід» та російське джерело [7], написане, вочевидь, на його основі «Родоводу», згадують про таку собі дочку Катерину — і ніде більше її немає. Хоч «Родовід» і корисне джерело, його авторитетність, на мою думку, під сумнівом. У genealogics.org була одного разу в мене проблема, що не всі родичі перелічені, а от до geni.com претензій не маю. --Mark напишіть мені 12:48, 2 вересня 2023 (UTC)

Українськомовні освітні канали/платформи

Не знайшов у нас статті про українськомовні освітні канали/платформи. Ось трапилася одна https://www.youtube.com/@Factor10 Factor10 — це канал з перекладом українською кращих виступів (a la TED), інтерв’ю, лекцій про психологію, підприємництво, саморозвиток.

Знаю що є ще https://www.youtube.com/@UA_Science Хмаринка Science — це про космос, фізику і т.п.

Розумію, що самостійне створення такого списку і публікація його як статті може бути потрактоване як оригінальне дослідження, тому прошу допомогти знайти джерела — можливо огляд, або хоча б список українськомовних освітніх каналів/платформ. --Perohanych (обговорення) 09:03, 1 вересня 2023 (UTC)

Відповідних оглядів – більш ніж багато: 50 україномовних ютуб-каналів для навчання та саморозвитку, 50 найкращих україномовних YouTube-каналів – про науку, культуру, освіту, мандри, ґаджети та спорт тощо. Jenes (обговорення) 09:16, 1 вересня 2023 (UTC)
Дякую! Знайшов ще Список найпопулярніших україномовних каналів на YouTube. --Perohanych (обговорення) 10:42, 1 вересня 2023 (UTC)

Чи всюди доцільний шаблон Первинне джерело

Трапився такий фрагмент коду

Член депутатських груп із міжпарламентських зв'язків з Німеччиною,<ref>{{Cite web|title=Офіційний портал Верховної Ради України|url=http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/mpz/organizations.dep_group_members?grp=8|website=w1.c1.rada.gov.ua|accessdate=2023-03-15}}</ref>{{первинне джерело}}, Польщею,<ref>{{Cite web|title=Офіційний портал Верховної Ради України|url=http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/mpz/organizations.dep_group_members?grp=928|website=w1.c1.rada.gov.ua|accessdate=2023-03-15}}</ref>{{первинне джерело}}, Ізраїлем<ref>{{Cite web|title=Офіційний портал Верховної Ради України|url=http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/mpz/organizations.dep_group_members?grp=62|website=w1.c1.rada.gov.ua|accessdate=2023-03-15}}</ref>{{первинне джерело}} та ОАЕ<ref>{{Cite web|title=Офіційний портал Верховної Ради України|url=http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/mpz/organizations.dep_group_members?grp=40|website=w1.c1.rada.gov.ua|accessdate=2023-03-15}}</ref>{{первинне джерело}}. Співголова депутатської групи зі зв’язків з Сінгапуром<ref>{{Cite web|title=Офіційний портал Верховної Ради України|url=http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/mpz/organizations.dep_group_members?grp=295|website=w1.c1.rada.gov.ua|accessdate=2023-03-22}}</ref>{{первинне джерело}}.

Наскільки доцільні тут шаблони {{первинне джерело}} ? --Perohanych (обговорення) 10:37, 1 вересня 2023 (UTC)

Забув назву статті. Нагадаєте? --Юрко (обговорення) 10:38, 1 вересня 2023 (UTC)
Качура Олександр Анатолійович --Perohanych (обговорення) 10:44, 1 вересня 2023 (UTC)
А, дійсно, ця замовна стаття. Там було таке крутійство джерелами, що жах. Ну і факт є важливим для вікіпедії, якщо він описаний у вторинних джерелах. --Юрко (обговорення) 10:49, 1 вересня 2023 (UTC)
Щодо замовності не знаю, натрапив на статтю випадково. Можуть старатися помічники, не зазначаючи афіліації. Також згоден, що членство в депутатських групах не є енциклопедично значущою інформацією, якщо є лише про членство в таких групах, і нема джерел про те, що зробив депутат, саме як член депутатської групи. --Perohanych (обговорення) 11:03, 1 вересня 2023 (UTC)
А що там знати? Все є на со статті. --Юрко (обговорення) 11:17, 1 вересня 2023 (UTC)

Adiutor

Користувач Vikipolimer звернувся із запитом на надання тимчасових прав (на один тиждень) адміністратора інтерфейсу та прав адміністратора для інтеграції в українську Вікіпедію гаджета Adiutor. Користувач має такі постійні права у рідній турецькій Вікіпедії, а також на цьому тижні йому надані тимчасові права у французькій, угорській та сербській вікіпедіях. Прохання долучитись до обговорення на сторінці Вікіпедія:Запити_до_бюрократів#Request_for_Temporary_Interface_Administrator_and_Administrator_Rights_for_Adiutor_Integration --yakudza 00:09, 3 вересня 2023 (UTC)

Сирі переклади

За серпень число статей, що є сирим машинним перекладом (помічені шаблоном Машинний переклад): 2584, або на 46 більше, ніж місяць тому.

Українській Вікіпедії часто дорікають за невичитані переклади, особливо з російської.

Долати проблему сирих перекладів можна двома способами:

  1. Попередженням і прогресивним блокуванням горе-перекладачів, щоб не допускати нових сирих перекладів.
  2. Доведенням до пуття наявних сирих перекладів, щоб зменшити їхню кількість.

Чи може хто знайти час і проаналізувати останні півсотні статей цього списку і з'ясувати, хто є їхнім автором? --Perohanych (обговорення) 13:30, 3 вересня 2023 (UTC)

Щодо п. 1 кращий варіант персональне обмеження на створення нових статей, свої творіння мають виправляти в першу чергу самі автори. Щодо п. 2 може створити щось на зразок постійного тематичного тижня якщо збереться хоча б 10 людей готових взятись за регулярне вичитування --Людмилка (обговорення) 13:50, 3 вересня 2023 (UTC)
  • Ще є третій варіянт - негайне видалення статті.--Юрко (обговорення) 14:20, 3 вересня 2023 (UTC)
    Згоден із двома застереженнями:
    1. Слід повідомити на СО автора і шаблоном на самій сторінці, що є два (число умовне і може дискутуватися) тижні на виправлення ситуації;
    2. Число грубих мовних порушень має перевищувати 1 (число умовне і може дискутуватися) в перерахунку на кілобайт тексту. --Perohanych (обговорення) 14:29, 3 вересня 2023 (UTC)
    Варіант "негайне видалення статті" ДЕКОЛИ БУВАЄ дуже ефективним , якщо не найефективнішим. Exroader (обговорення) 14:41, 3 вересня 2023 (UTC)
Я можу. Останнім часом я і сам багато перекладаю (не з російської) та намагаюся, щоби переклади були якісними. Exroader (обговорення) 14:36, 3 вересня 2023 (UTC)

Шаблон може поставити будь-хто. Скажіть, будь ласка, який сирий переклад у статтях MarcoPolo Airways, куди поставив шаблон пан Тагаєв та Квартальник Науковий де шаблон чомусь поставив сам автор, хоча я думаю, що це помилка софта і пан Комісаренко не є автором. --Alex Blokha (обговорення) 11:33, 5 вересня 2023 (UTC)

MarcoPolo Airways — компанія афганська, а в перекладі зазначено що австрійська. --Perohanych (обговорення) 14:16, 5 вересня 2023 (UTC)
Квартальник Науковий — на час перекладу, українська стаття була на одне речення коротшою за польську. Можливо автор хотів шаблоном про сирий переклад показати, що переклад неповний. Помилки софта не вбачаю.
В обох випадках статті неякісні. Перша з грубою фактичною помилкою, друга на теперішній час має значно повнішу польську версію. Однак у другій статті шаблон про сирий переклад варто замінити шаблоном про наявність повнішої версії в іншомовній вікіпедії --Perohanych (обговорення) 14:18, 5 вересня 2023 (UTC)
Ось ще: Карпологія, Масанґ Майосо, Ford Six and Eight, Вівека Бабаджі, Гундсгугель. Шаблон про сирий переклад зайвий. Поки що за моїми підрахунками десь для 20-30% статей шаблон зайвий. --Alex Blokha (обговорення) 11:15, 6 вересня 2023 (UTC)
не зайвий. --白猫しろ ねこОбг. 13:23, 6 вересня 2023 (UTC)

Устрій АРК

Зеленьский підписав ось це. Це значить, що це від дня публікації діє і в частині АРК. Тепер треба пройтись по сторінках з шаблоном {{ПВРУ-807-IX-чинність}} та {{ПВРУ-1352-VIII-чинність}}. --Keneris 05:28, 5 вересня 2023 (UTC)

Там обіцяли ботом все виправити. --Юрко (обговорення) 05:42, 5 вересня 2023 (UTC)

Hello, why the "History" section doesn't contain information about the usage of red and black colors among pre-war Plastuns, "Ukraina Lviv" athletes, WW1 Sich Riflemen and Cossacks? This flag wouldn't exist without them. Kazachstanski nygus (обговорення) 22:33, 6 вересня 2023 (UTC)

Kazachstanski nygus, добрий день. Ваша рація. Може хтось колись додасть. --Юрко (обговорення) 05:04, 7 вересня 2023 (UTC)
Thanks. Honestly I was asking about it because I wanted to be sure that this genesis is true and not some kind of manipulation of historical facts, since your wiki doesn't say anything about it so far. Kazachstanski nygus (обговорення) 13:15, 7 вересня 2023 (UTC)

Вересневий випуск Віківісника

«ВікіВісник» № 9 (113) — підсумки серпня 2023

Активність

Число редагувань в українській Вікіпедії на початок серпня: 40 060 тис.; на кінець місяця: 40 274 тис. За місяць зроблено 214 тис. редагувань, що на 63 тис. або на 22,7 % менше, ніж у серпні рік тому.

3554 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць (+13,8 % до минулого року). 823 користувачів за місяць здійснили 10 і більше редагувань (+8,8 % до минулого року), в тому числі 228 користувачів — 100 і більше редагувань (+7 користувачів), у тому числі 31 користувач — 1000 і більше редагувань (на чотири користувачі менше ніж у серпні минулого року). Понад 3000 редагувань зробили 6 користувачів (минулоріч їх було 9): Леонід Панасюк (3731), Irinniada (3536), Mr.Rosewater (3311), Jphwra (3249), Seva Seva (3088), Olbiopontik (3036).

За місяць зроблено 14957 патрулювань (-23,6 % до минулого року), з них 1230 патрулювань здійснив Юрко Градовський, 1038 — Jphwra, 734 — Леонід Панасюк.

У серпні зроблено 1481 подяка (на 197 менше ніж минулоріч). Всього подякувало 297 користувачів (+6 до минулого року). 457 користувачів отримали подяки (+42 до минулого року). Найбільше подякував — Nickispeaki — 124. Подякував найбільшому числу колег — Nickispeaki — 73. Найбільше подяк отримав — Леонід Панасюк — 36. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Леонід Панасюк — 18. (Детальніше Тут).

Розмір
  • Число статей перевищило 1284 тис. Це 15-й показник у світі.
  • За місяць створено 5206 статей (за іншими даними 5222), що на 4472 статей менше ніж у серпні минулого року (-46 %).
  • Розрив з в'єтнамською Вікіпедією зменшився на 4068 статей і становить 2272 статей.
  • Якщо тендеція приросту усіх вікіпедій збережеться, то в'єтнамців ми наздоженемо у другій половині вересня.

За кількістю створених у серпні статей українська Вікіпедія зайняла 6 місце серед усіх вікіпедії та 5 місце серед вікіпедій обсягом понад 1 млн статей.

Місце Вікіпедія Всього статей Статей за серпень
1 Англійська 6 707 553 16 033
2 Ладинська 180 512 11 110
3 Німецька 2 832 237 9 788
4 Французька 2 549 555 9 004
5 Іспанська 1 888 692 6 723
6 Українська 1 284 950 5 222
7 Російська 1 935 593 5 023
8 Китайська 1 374 948 4 922
9 Польська 1 579 542 3 935
10 Італійська 1 824 682 3 905
11 Японська 1 385 902 3 636
12 Перська 972 527 3 199
13 Арабська 1 216 377 3 153
14 Корейська 644 443 2 918
15 Індонезійська 659 129 2 877

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Якість

Станом на кінець серпня:

  • глибина: 55,45, або +0,48 до попереднього місяця

Серед вікіпедій, що мають понад 500 000 статей, українська за глибиною на 18 місці.

Мова Глибина Статей
1 Англійська 1201,24 6 707 449
2 В'єтнамська 721,98 1 287 204
3 Французька 258,89 2 549 568
4 Арабська 257,57 1 216 363
5 Китайська 206,92 1 374 929
6 Іспанська 199,51 1 888 640
7 Португальська 192,99 1 107 945
8 Італійська 185,11 1 824 681
9 Корейська 167,34 644 410
10 Турецька 164,38 530 757
11 Сербська 160,93 673 443
12 Російська 154,12 1 935 591
13 Перська 151 972 522
14 Індонезійська 132,2 659 100
15 Німецька 93,14 2 832 231
16 Японська 89,42 1 385 905
17 Угорська 60,31 529 590
18 Українська 55,45 1 284 932
19 Чеська 50,34 531 008
20 Норвезька (букмол) 47,34 615 053
21 Каталонська 39,58 733 790
22 Фінська 38,81 558 497
23 Польська 33,13 1 579 537
  • число статей, що є сирим машинним перекладом (помічені шаблоном Машинний переклад): 2584, або на 46 більше, ніж місяць тому.
Відвідуваність

Число переглядів статей за місяць склало 80,2 млн, що на 24 % більше ніж у цей місяць рік тому!

В тому числі: мобільні пристрої 56,5 млн переглядів (+30 % до минулого року), стаціонарні ПК 22,9 млн (+10 %), мобільний застосунок: 0,75 млн (+7 %).

У серпні укранську Вікіпедію переглядали з 15 551 332 пристроїв (+37 % до серпня минулого року).

З території України за місяць здійснено 174 млн переглядів статей вікіпедій усіма мовами (-2 млн до серпня минулого року), в тому числі 59 млн переглядів української Вікіпедії (+7 млн), 87 млн російської (-10 млн), 16 млн англійської (-1 млн). Частка української виросла з 30 % до 34 %, частка російської впала з 55 % до 50 %, частка англійської впала з 10 до 9 %.

В серпні 2020 з території України російську Вікіпедію переглядали в 3,0 рази частіше від української. В серпні 2021 — в 2,8 раза частіше, в серпні 2022 — в 1,87 раза частіше, в серпні 2023 — лише в 1,47 раза частіше.

За рік за відвідуваністю українська Вікіпедія обігнала шведську, але поступилася корейській і залишилася у світовому рейтингу на 17 місці, як і рік тому. «Сусідні» мовні розділи:

Мовний
розділ
Місце

2023

Переглядів

серпень 2023

Місце

2022

Переглядів

серпень 2022

Англійська 1 7 799 815 475 1 7 220 648 638
Японська 2 958 362 123 2 1 049 276 465
Іспанська 3 882 043 808 3 824 951 892
Російська 4 829 761 410 4 803 464 120
Німецька 5 816 971 229 5 778 746 964
Французька 6 738 345 725 6 758 853 681
Італійська 7 493 588 102 7 465 213 497
Китайська 8 387 927 703 8 385 526 030
Португальська 9 241 452 046 9 241 742 847
Перська 10 (+2) 227 752 519 12 186 080 527
Арабська 11 (-1) 222 292 047 10 200 872 576
Польська 12 (-1) 220 329 005 11 196 285 235
Турецька 13 138 562 830 13 119 385 785
Індонезійська 14 (+1) 129 973 474 15 112 917 454
Нідерландська 15 (-1) 126 119 856 14 114 501 132
Корейська 16 (+6) 95 697 930 22 54 251 013
Українська 17 80 171 197 17 64 854 282
Шведська 18 (-2) 75 514 871 16 70 792 252
Гінді 19 (+1) 69 591 249 20 58 516 342
В'єтнамська 20 (-2) 66 203 943 18 60 462 211
Чеська 21 (-2) 65 786 236 19 58 623 359
Іврит 22 (-1) 62 092 585 21 57 221 854
Тайська 23 59 756 975 23 52 679 572
Фінська 24 55 653 848 24 52 678 368
Угорська 25 49 548 726 25 45 270 700

Найпопулярніші у серпні статті та порівняння їхніх переглядів з серпнем минулого року:

серпень 2023 серпень 2022
  1. Пригожин Євген Вікторович 271 385
  2. День Незалежності України 136 363
  3. Україна 97 909
  4. Усик Олександр Олександрович 66 611
  5. Батьківщина-Мати (Київ) 55 638
  6. Російське вторгнення в Україну (з 2022) 51 799
  7. 3-тя окрема штурмова бригада (Україна) 51 361
  8. Олекса Довбуш 49 497
  9. Хільський Олексій Юрійович 47 701
  10. Л-39 «Альбатрос» 47 042
  11. МіГ-31 46 114
  12. General Dynamics F-16 Fighting Falcon 45 183
  13. Х-47М2 «Кинджал» 43 532
  14. Перехід церковних громад до ПЦУ 42 464
  15. Київ 40 264
  16. Роберт Оппенгеймер 40 260
  17. Оппенгеймер (фільм) 40 057
  18. Спас (свято) 39 502
  19. Збройні сили України 39 339
  20. Уткін Дмитро Валерійович 38 435
  21. Українська абетка 37 842
  22. Олександр Усик — Денієл Дюбуа 37 515
  23. Гімн України 35 578
  24. Прапор України 35 447
  25. Десантно-штурмові війська України 35 345
  26. 47-ма окрема механізована бригада (Україна) 33 956
  27. Маковія 33 876
  28. Волинська трагедія 33 527
  29. Військові звання України 33 462
  30. Українська мова 33 150
  31. Берлінська Марія Сергіївна 33 098
  32. Іскандер (ОТРК) 32 889
  33. Іл-76 31 723
  34. Легіонельоз 31 401
  35. Англійська мова 31 347
  36. Довбуш (фільм) 31 214
  37. Кузьма Скрябін 30 609
  38. Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки 30 531
  39. Перелік громад, що змінили церковну юрисдикцію з УПЦ (МП) на ПЦУ (2023) 30 178
  40. Путін Володимир Володимирович 30 007
  41. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 29 924
  42. Список українських жіночих імен 29 807
  43. Наєв Сергій Іванович 29 472
  44. Ту-22М 29 291
  45. День Державного прапора України 28 792
  46. Амброзія (рослина) 28 550
  47. Мавка. Лісова пісня 28 547
  48. Львів 28 239
  49. Х-22 28 108
  50. Зеленський Володимир Олександрович 28 073
  51. Повітряні сили Збройних сил України 27 944
  52. Відзнаки Головнокомандувача Збройних сил України 27 823
  53. Барбі (фільм) 27 215
  54. Оральний секс 26 698
  55. Буданов Кирило Олексійович 26 442
  56. Хвороба Лайма 26 345
  57. Секс 25 774
  58. Shahed 136 25 271
  59. Список українських чоловічих імен 24 864
  60. Росія 24 737
  61. Успіння Богородиці 24 607
  62. Залужний Валерій Федорович 24 458
  63. Старокостянтинів 23 795
  64. Список померлих 2023 року 23 509
  65. Покровськ 23 230
  66. Saab JAS 39 Gripen 22 932
  67. Роботине 22 072
  68. Польща 21 966
  69. Ланцет (баражуючий боєприпас) 21 942
  70. Нігер 21 780
  71. Друга світова війна 21 490
  72. Тото Кутуньйо 21 375
  73. Кілліан Мерфі 21 218
  74. Бандера Степан Андрійович 21 175
  75. Калібр (ракета) 21 170
  76. Сухопутні війська Збройних сил України 21 090
  77. Преображення Господнє 21 054
  78. МіГ-29 20 848
  79. Нідерланди 20 826
  80. Шевченко Тарас Григорович 20 745
  81. Ту-95 20 347
  82. С-400 20 308
  83. Івано-Франківськ 20 246
  84. Російсько-українська війна (з 2014) 20 229
  85. Арестович Олексій Миколайович 19 876
  86. Бригада НГУ «Азов» 19 824
  87. Київська Русь 19 634
  88. Поворознюк Олександр Григорович 19 556
  89. Сполучені Штати Америки 19 515
  90. Області України 19 462
  91. С-200 19 387
  92. Бої за Іловайськ 19 370
  93. Російська мова 19 298
  94. Денієл Дюбуа 19 137
  95. Перша світова війна 19 099
  96. Чемпіонат світу з футболу серед жінок 2023 18 809
  97. Вибори Президента України 2024 18 653
  98. Кропивницький 18 599
  99. Військове звання 18 516
  100. Українська Народна Республіка 18 394
  1. Грім (ОТРК) 194 665
  2. Російське вторгнення в Україну (2022) 133 063
  3. Україна 123 462
  4. Усик Олександр Олександрович 112 411
  5. Тайвань 88 756
  6. Республіка Китай 86 699
  7. День Незалежності України 75 193
  8. Арестович Олексій Миколайович 68 516
  9. Косово 67 560
  10. Київ 65 185
  11. M142 HIMARS 62 667
  12. Залужний Валерій Федорович 60 425
  13. Кинджал (гіперзвуковий ракетний комплекс) 57 541
  14. Перехід церковних громад до ПЦУ 56 349
  15. Кемпе Лаврентій Гнатович 56 041
  16. Бандера Степан Андрійович 55 879
  17. Збройні сили України 55 274
  18. С-300 54 261
  19. Прапор України 53 797
  20. Дугін Олександр Гелійович 53 699
  21. Горбачов Михайло Сергійович 51 572
  22. Запорізька АЕС 50 087
  23. Тайсон Ф'юрі 49 323
  24. DeepStateMapLive 48 537
  25. Українська мова 48 145
  26. Гімн України 45 419
  27. Ненсі Пелосі 44 393
  28. Маковія 41 838
  29. Військові звання України 40 176
  30. Ой у лузі червона калина 39 533
  31. Путін Володимир Володимирович 38 330
  32. Спас (свято) 36 365
  33. Ентоні Джошуа 35 431
  34. Кіт 34 519
  35. Російсько-українська війна (з 2014) 34 232
  36. Зеленський Володимир Олександрович 34 034
  37. Окремий загін спеціального призначення НГУ «Азов» 33 732
  38. Сухопутна військова техніка України 32 719
  39. Список українських жіночих імен 32 675
  40. 2С7 «Піон» 32 619
  41. Росія 31 564
  42. Кіт свійський 31 386
  43. Київська Русь 30 813
  44. Англійська мова 28 998
  45. Повітряні сили Збройних сил України 28 941
  46. Російська мова 28 040
  47. NASAMS 27 934
  48. AGM-88 HARM 27 584
  49. Чорновіл В'ячеслав Максимович 27 053
  50. Українська абетка 26 807
  51. Кличко Віталій Володимирович 26 697
  52. Список найпоширеніших прізвищ в Україні 26 562
  53. Друга світова війна 26 489
  54. Жданов Олег Володимирович 26 414
  55. Війна на сході України 26 353
  56. Буданов Кирило Олексійович 26 238
  57. Львів 26 176
  58. Список українських чоловічих імен 25 869
  59. Перша світова війна 25 807
  60. Сили спеціальних операцій Збройних сил України 25 561
  61. БФРК «Сапсан» 24 568
  62. Шевченко Тарас Григорович 24 532
  63. Амстердам 24 447
  64. Калібр (крилаті ракети) 24 404
  65. Українська Народна Республіка 23 848
  66. Кузьма Скрябін 23 716
  67. Вільха (ракетний комплекс) 23 691
  68. Сухопутні війська Збройних сил України 23 517
  69. M270 MLRS 23 466
  70. МіГ-29 23 141
  71. Єрмак Андрій Борисович 23 045
  72. Ентоні Джошуа — Олександр Усик 23 010
  73. Крим 22 952
  74. Канада 22 905
  75. Кличко Володимир Володимирович 22 847
  76. Список країн Європейського Союзу 22 560
  77. Джозефіна Джексон 22 475
  78. Вадатурський Олексій Опанасович 22 392
  79. Сектор Гази 22 334
  80. С-400 22 121
  81. 9К515 «Торнадо-С» 22 119
  82. 72-га окрема механізована бригада (Україна) 22 065
  83. Джессіка Честейн 21 948
  84. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну 21 921
  85. Міст через Керченську протоку 21 514
  86. Bayraktar TB2 21 344
  87. І будуть люди (телесеріал) 21 259
  88. Польща 21 216
  89. БМ-21 «Град» 21 122
  90. Сполучені Штати Америки 20 903
  91. Іскандер (ОТРК) 20 809
  92. День Державного прапора України 20 730
  93. Націонал-соціалізм 20 664
  94. Список президентів України 20 599
  95. Кривонос Сергій Григорович 20 477
  96. 56-та окрема мотопіхотна бригада (Україна) 20 376
  97. Поворознюк Олександр Григорович 20 274
  98. Союз Радянських Соціалістичних Республік 20 228
  99. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 20 202
  100. Точка (тактичний ракетний комплекс) 19 950

Примітки.

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності, то найбільша добова відвідуваність була 9 серпня у статті Пригожин Євген Вікторович (149 916 відвідувань):

Номер Стаття Пік відвідуваності Дата піку Примітки
1 Пригожин Євген Вікторович 149 916 23 серпня Пік відвідуваності пов'язаний із загибеллю Пригожина
2 День Незалежності України 82 983 24 серпня Актуальна дата свята
3 Л-39 «Альбатрос» 26 042 26 серпня Пов'язано з авіатрощою двох двох літаків на Житомирщині
4 Усик Олександр Олександрович 22 093 26 серпня Відбувся бій з Денієлем Дюбуа
5 Іл-76 21 452 30 серпня Внаслідок атаки безпілотників по аеродрому у Пскові було пошкоджено або знищено декілька Іл-76
6 Маковія 19 108 14 серпня Актуальна дата свята
7 День Державного прапора України 18 958 23 серпня Актуальна дата свята
8 Спас (свято) 18 597 19 серпня Актуальна дата свята
9 Олександр Усик — Денієл Дюбуа 18 145 26 серпня Актуальна подія
10 Успіння Богородиці 16 210 28 серпня Актуальна дата свята
11 Хільський Олексій Юрійович 15 734 20 серпня Пов'язано із загибеллю воїна та актора
12 Уткін Дмитро Валерійович 15 354 23 серпня Командир «Вагнера» загинув разом з Пригожиним
13 Преображення Господнє 13 265 19 серпня Пов'язано з актуальною датою свята
14 Умєров Рустем Енверович 13 192 31 серпня У ЗМІ з'явилася інформація, що Умєров стане Міністром оборони України
15 Міжнародний день пива 11 970 4 серпня Пов'язано з актуальною датою свята
16 General Dynamics F-16 Fighting Falcon 11 823 20 серпня Данія та Нідерланди оголосили про намір передати Україні літаки F-16
17 Прапор України 11 780 23 серпня Пов'язано з актуальною датою свята Прапора України
18 Х-22 11 715 15 серпня За словами Юрія Ігната, який є офіційним представником Повітряних сил ЗСУ, жодну з ракет Х-22 не вдалося знищити
19 С-400 11 485 23 серпня Російську зенітно-ракетну систему С-400 «Тріумф» в окупованому Криму було знищено українською ракетою
20 Старокостянтинів 11 257 5 серпня Росіяни обстріляли елеватор у Староконстянтинові

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.


Див. також


Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

Випуск підготували Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater, --Стефанко1982 (обговорення) 07:23, 7 вересня 2023 (UTC)

​Уже триває реєстрація на Вікіконференцію 2023

Вікіконференція — щорічна зустріч української вікіспільноти — відбудеться уже цього жовтня у гібридному форматі.

Вона складатиметься з кількох подій:

  • 30 вересня — онлайн-день конференції;
  • 7—8 жовтня — зустріч у Києві;
  • 14 жовтня — зустріч у Комарно (Львівська область).

Можлива окрема зустріч у Харкові, деталі будуть оголошені окремо.

Щоб взяти участь, до 21 вересня (включно) заповніть анкету за посиланням.

При заповненні анкети ви можете подати заявку на стипендію, яка покриває проїзд та проживання в межах України.

Також ми будемо раді вашим пропозиціям щодо обговорень, тренінгів, презентацій та інших сесій.

Якщо ви бажаєте виступити на конференції або маєте побажання до програми, подавайте заявку на цій сторінці.

Маєте запитання? Напишіть нам на  wmuacon@wikimedia.org.ua

На фото: учасники та учасниці зустрічі у Києві у межах Вікіконференції 2022 --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 16:17, 7 вересня 2023 (UTC)

Привіт! Нагадую, що триває кампанія із оновлення і покращення застарілих добрих і вибраних статей. Запрошую долучатися — допомогти покращити Вікіпедію (та отримувати сувеніри від організаторів). Також звертаю увагу, що подав заявку на відображення банеру CentralNotice про цей проєкт. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 10:45, 11 вересня 2023 (UTC)

Чому глибина вікіпедії вважається показником якості?

Станом на кінець серпня глибина української Вікіпедії становить 55,45, або +0,48 до попереднього місяця.

Серед вікіпедій, що мають понад 500 000 статей, українська за глибиною на 18 місці.

Мова Глибина Статей
1 Англійська 1201,24 6 707 449
2 В'єтнамська 721,98 1 287 204
3 Французька 258,89 2 549 568
4 Арабська 257,57 1 216 363
5 Китайська 206,92 1 374 929
6 Іспанська 199,51 1 888 640
7 Португальська 192,99 1 107 945
8 Італійська 185,11 1 824 681
9 Корейська 167,34 644 410
10 Турецька 164,38 530 757
11 Сербська 160,93 673 443
12 Російська 154,12 1 935 591
13 Перська 151 972 522
14 Індонезійська 132,2 659 100
15 Німецька 93,14 2 832 231
16 Японська 89,42 1 385 905
17 Угорська 60,31 529 590
18 Українська 55,45 1 284 932
19 Чеська 50,34 531 008
20 Норвезька (букмол) 47,34 615 053
21 Каталонська 39,58 733 790
22 Фінська 38,81 558 497
23 Польська 33,13 1 579 537

В'єтнамська Вікіпедія, котра значною мірою є ботопедією, має дуже високий показник глибини. Чим це можна пояснити? --Perohanych (обговорення) 18:43, 3 вересня 2023 (UTC)

Ймовірно, число редагувань включає редагування ботів. Я не знаю, чи існує окрема статистика суто для ручних редагувань. --AS 20:21, 3 вересня 2023 (UTC)
У цьому конкретно випадку головна причина не в редагуваннях, а в кількості сторінок "не-статей". Формула
дає:
Тобто, при майже рівній кількості статей, в'єтнамці мають істотно менший перший множник, але в рази (5,667 конкретно) більше "не-статей". Дозволю собі не досліджувати що ж вони там мають, просто кожен формальний показник якості є досить умовним. Нп., якщо хтось, у своєму просторі користувача зробить 1000 підсторінок (отже й 1000 редагувань), то глибина виросте на 0,024, в основному через другий множник.--Rar (обговорення) 06:23, 5 вересня 2023 (UTC)
Думаю найпростіший спосіб занурення на глибину ботами - це ботозаливки мимо основного простору, як ось AsBot. --Буник (обговорення) 15:36, 8 вересня 2023 (UTC)

Ця статистика і коментар Rar наштовхнула мене на роздуми про те що якщо хочеться робити градієнтний спуск на глибину, то треба знати градієнт глибини.

. Аби менше писати, замінимо .

Тоді:

Для ,

Тоді градієнт глибини зараз , що означає що кожна створена тисяча статтей понижує глибину на 0.062 (а видалена тисяча - збільшує). При цьому тисяча редагувань збільшує глибину на 0.001, а тисяча сторінок нестаттей - на 0.005. Щось мої обчислення з Rar не сходяться, може я десь якийсь степінь неправильно продиференціював. --Буник (обговорення) 15:26, 8 вересня 2023 (UTC)

@Bunyk: дякую! --Perohanych (обговорення) 16:35, 8 вересня 2023 (UTC)
Чим би математики не бавилися аби не плакали 🙂 --塩基Base 16:01, 8 вересня 2023 (UTC)
а так, щоб і я зрозумів, чому у ботопедії в'єтнамською мовою такий високий показник глибини? --Nickispeaki (обговорення) 20:19, 24 вересня 2023 (UTC)
Ну хоч якась версія, якщо немає точної відповіді... --Nickispeaki (обговорення) 20:19, 24 вересня 2023 (UTC)
Глибина це найбільшою мірою відношення нестаттей до статтей. Якщо боти створюють нестатті замість статтей - то глибина глибока. Не статті - це все що поза основним простором, перенаправлення і дисамбіги. --Буник (обговорення) 20:33, 24 вересня 2023 (UTC)

Наукові дослідження Вікіпедії

Кому відомі матеріали про наукові дослідження, що стосуються Вікіпедії, особливо в Україні, прохання оновити тут: Вікіпедія:Наукові дослідження Вікіпедії --Perohanych (обговорення) 10:42, 8 вересня 2023 (UTC)

Стаття "Енциклопедія Носівщини» – перша онлайн-енциклопедія Чернігівщини" – це результат наукового дослідження? --Anntinomyобг 14:01, 8 вересня 2023 (UTC)
Звичайно. --Perohanych (обговорення) 15:41, 8 вересня 2023 (UTC)
Це стаття в науковому журналі. Як писав класик:
- Я впевнений, що навіть для теми "Деякі тенденції зміни фасону купальних костюмів на пляжах Канарських і Балеарських островів під час золотого сезону за останні роки", вміючи, можна відшукати спонсора, що дасть вам ґрант і фінансує ваше відрядження для зобру експериментальних відомостей. Але це вміючи.[1]--Буник (обговорення) 15:54, 8 вересня 2023 (UTC)
@Bunyk: Геть нічого не зрозумів, що Ви хотіли сказати. І як дослідження фасону костюмів стосується досліджень Вікіпедії і Енциклопедії Носівщини --Perohanych (обговорення) 16:39, 8 вересня 2023 (UTC)
Мова про те що "науковість" дослідження визначає метод а не тема. --Буник (обговорення) 09:09, 16 вересня 2023 (UTC)
Саме так. --Perohanych (обговорення) 22:10, 23 вересня 2023 (UTC)
  1. Еко, Умберто (2007). Як написати дипломну роботу. Мандрівець. ISBN 978-966-643-317-1. {{cite book}}: Перевірте значення |isbn=: контрольна сума (довідка)

Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за серпень — вересень 2023 року

Актуальні можливості

15—17 вересня триває CEE Meeting у Тбілісі, Грузія. Трансляцію частини сесій можна дивитися тут (англійською). Нотатки із деяких сесій доступні українською мовою.

До 21 вересня триває реєстрація на участь у Вікіконференції 2023 — щорічній зустрічі української вікіспільноти. Вона складатиметься з кількох подій:

  • 30 вересня — онлайн-день;
  • 7—8 жовтня — зустріч у Києві;
  • 14 жовтня — зустріч у Комарно (Львівська область).

Щоб взяти участь, до 21 вересня заповніть анкету за посиланням. Пропозиції та побажання до програми можна подавати на цій сторінці.

Триває пілотний набір  «Школи патрульних у Вікіпедії». Вона має на меті забезпечити якісну підготовку українських вікіпедистів, які бажають отримати права патрульних. Щоб долучитися — реєструйтеся за посиланням.

Минулі події

26—28 травня у Белграді пройшла освітня конференція EduWiki 2023. Вона обʼєднала понад 100 представників різних вікіспільнот, які працюють над освітніми проєктами. Детальніше про конференцію — за посиланням.

​​16—19 серпня відбулася щорічна міжнародна конференція Вікіманія 2023. Як минули українські події на Вікіманії — читайте тут

1 вересня на кафедрі туризму ІСТР НУ «Львівська Політехніка» успішно завершилась Літня школа «Вступ до Вікіпедії: як почати писати про рідний край». Детальніше читайте за посиланням.

На початку вересня було затверджено план роботи ГО «Вікімедіа Україна» на 2024 рік.

На початку вересня завершилася робота першого набору онлайн-курсу «Вікіпедія для навчання», реалізованого у партнерстві з Prometheus. Детальніше про проєкт читайте тут. За результатами курсу ми підготували брошуру про Вікіпедію у навчанні для освітян, завантажити pdf-версію можна за посиланням.

Публікації «Вікімедіа Україна»

«Вікі любить пам’ятки» 2023 (1—31 жовтня)

Міжнародні новини та публікації

  • Decolonising Knowledge In Ukraine — запис інтерв’ю із Антоном Процюком малазійської незалежної радіостанції BFM (англійською).

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 12:45, 17 вересня 2023 (UTC)

Вікі любить пам’ятки: шукаємо волонтерів для соцмереж

Привіт! Проєкту «Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) потрібні волонтери для ведення соцмереж, щоб зацікавити якомога більше учасників. Потрібно робити одне з, або загалом, такі завдання:

Очікувана зайнятість: до 2 годин на тиждень у форматі онлайн протягом наступних двох місяців. Закликаємо зголошуватися відповідально, якщо дійсно маєте змогу долучитися до втілення проєкту. Конкурс триватиме з 1 по 31 жовтня включно. Більше про сам конкурс тут: Вікіпедія:Вікі любить пам'ятки

Якщо є зацікавлені спробувати свої сили, то, будь ласка, заповніть цю форму.

Якщо немає змоги долучитися як волонтери соцмереж, але цікавитеся культурною спадщиною України, підписуйтеся на наші сторінки у соцмережах, щоб поширювати інформацію у своїх колах спілкування:

Дякую і бережіть себе! --Ольга М. (обговорення) 11:03, 25 вересня 2023 (UTC)

Привіт! Тільки в мене не працює, чи якась загальна проблема? --— Шиманський હાય! 17:13, 26 вересня 2023 (UTC)

https://phabricator.wikimedia.org/T347311. Поки не полагодять, треба кожного разу при оновленні сторінки виконувати в консолі $('body').show(); initializeInterface(); Тобто сам сервер працює, але інтерфейс зламався. --AS 19:27, 26 вересня 2023 (UTC)
Дякую! Спрацювало. — Шиманський હાય! 06:06, 27 вересня 2023 (UTC)

​​Уже скоро стартує конкурс статей «Вікіпедія для школи»

З 1 жовтня по 30 листопада ми вчетверте запрошуємо освітян та всіх охочих долучитися до нашої спільної місії: зробити Вікіпедію ще кориснішою та інформативнішою.

Конкурс «Вікіпедія для школи» спрямований на поліпшення та розширення статей Вікіпедії з предметів шкільної програми.

Цього року конкурс крім Вікіпедії також відбудеться у Вікіцитатах, де ви теж зможете працювати над статтями на теми шкільної програми

Як взяти участь

  • Перейдіть на сторінку конкурсу, виберіть тему, яка вас цікавить, та створіть або поліпшіть статтю, відповідно до регламенту.
  • Беріть участь у навчальних вебінарах, які організатори проводитимуть під час конкурсу. Реєстрація на вебінари — у цій формі.

Зверніть увагу: поліпшувати та створювати статті, яких немає серед запропонованих організаторами, можна лише після попереднього узгодження з оргкомітетом за адресою shkola@wikimedia.org.ua

Після завершення конкурсу журі визначить переможців у кожній темі і організатори вручать їм призи — сертифікати інтернет-магазинів, сувеніри з символікою Вікіпедії та вікіпроєктів. Крім того, автор найкращої статті з кожного предмету також отримає відзнаку.

Долучайтеся до конкурсу — разом ми зробимо Вікіпедію та Вікіцитати ще більш корисними для освіти! --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 08:57, 28 вересня 2023 (UTC)

Всім привіт! Бачу ніхто не згадує, то вже я тоді привітаю Нас з виходом на 14-ту позицію в рейтингу) + за кількістю активних користувачів - теж 14-ті. --— Шиманський હાય! 12:48, 28 вересня 2023 (UTC)

Якщо подивитися на Вікіпедія:Перегони, то найближчі кілька років там і залишимося. Це, якщо ботозаливок не станеться (або в нас, або деінде). --Fessor (обговорення) 13:42, 28 вересня 2023 (UTC)
Чесно вам скажу: не бачу жодного приводу для радості. Якби українська вікіпедія наповнювалась не невичитаними автоперекладами з російської/англійської та тисячами мікростатей загиблих військовиків (не маю на увазі жодної неповаги до Героїв, лише констатую, що для Вікіпедії це вже стало серйозною проблемою), а хоча б якісними стабами, то можна було б і порадіти. Чомусь вважається, ніби кількість статей якось описує розвиненість Вікі, але для мене ця картина є доволі сумною, бо, мабуть, три чверті статей цінні лише для гугл-пошуку, щоб потім перейти на англомовну статтю. -- Rajaton Rakkaus обг 10:41, 2 жовтня 2023 (UTC)

Авторитетність джерела Voda na Slovensku

Просив би долучитися до обговорення щодо авторитетности джерела Voda na Slovensku. Я бачу, що це сторінка, яку може редагувати кожен. Чи не так? --Юрко (обговорення) 09:23, 1 жовтня 2023 (UTC)

Вся інформація береться з OpenStreetMap, яка, своєю чергою, наповнюється волонтерами. Тому це не АД, так. --Фіксер (обговорення) 19:15, 2 жовтня 2023 (UTC)
per above. --Andriy.v (обговорення) 19:19, 2 жовтня 2023 (UTC)
@Andriy.v, як до адміністратора - що робити з тією величезною кількістю статей лише за цим джерелом? --Юрко (обговорення) 19:27, 2 жовтня 2023 (UTC)
Думаю те саме, що й зі статтями, які ґрунтуються виключно на таких джерелах як OpenStreetMap. --Andriy.v (обговорення) 19:42, 2 жовтня 2023 (UTC)
@Andriy.v, але ж це буде маса звинувачень та образ мене, як і до цього з иньшими подібними статтями. --Юрко (обговорення) 19:50, 2 жовтня 2023 (UTC)
Я не досліджував кількість тих статей (які мають лише вказане вище джерело), але загалом масові вилучення вважаю доречним робити через ВП:К-А, бо як показує практика масово щось номінувати на ВП:ВИЛ не завжди є гарною ідеєю, особливо тепер, на тлі такого навантаження сторінки.--Andriy.v (обговорення) 20:43, 2 жовтня 2023 (UTC)
На вказане джерело посилаються 590 статей. Приблизно половина з них — про річки, інша — про НП. Статті про НП відкидаємо. У більшості статей про річки (приклад — Клчовський потік), є мінімум два джерела: окрім вказаного ще skgeodesy.sk. Тому на мою думку, статей лише за цим джерелом навряд чи буде багато, і я б не марнував час на їхній пошук. --Фіксер (обговорення) 04:45, 3 жовтня 2023 (UTC)
@Фіксер, дякую. З тим другим ще гірше - воно використовується як посилання. То лише якийсь картографічний файл з назвами річок. --Юрко (обговорення) 05:11, 3 жовтня 2023 (UTC)
Ось список статей, в яких є лише вказане джерело, і які дійсно варто покращити:
  1. Бистриця (притока Кисуці)
  2. Біла вода (притока Вагу)
  3. Боца (річка)
  4. Брезовський потік (притока Мияви)
  5. Варінка
  6. Вепорські гори
  7. Воловські гори
  8. Голешка
  9. Дрєтомиця
  10. Дудваг
  11. Ж'яр
  12. Кисуцькі Бескиди
  13. Кисуця
  14. Ладомірка
  15. Мала Фатра
  16. Миява (річка)
  17. Моравсько-Сілезькі Бескиди
  18. Олшава (притока Горнаду)
  19. Оравські Бескиди
  20. Пчолинка
  21. Удава (притока Лаборцю)
  22. Явор'є
--Фіксер (обговорення) 05:44, 3 жовтня 2023 (UTC)
Дякую. Яка Ваша думка щодо авторитетности skgeodesy.sk? --Юрко (обговорення) 06:19, 3 жовтня 2023 (UTC)
Авторитетне та надійне, але містить лише тривіальні довідкові дані, тому для значущості його може бути недостатньо і треба шукати да додавати додаткові АД, наприклад, з інших мовних розділів. --Фіксер (обговорення) 07:16, 3 жовтня 2023 (UTC)

Вітаю. Створив сторінку для збору різноманітних неписаних правил і консенсусів. Запрошую досвідчених користувачів долучитись до створення або скарг/пропозицій. -- Rajaton Rakkaus обг 10:46, 2 жовтня 2023 (UTC)

Які ж вони тепер "неписані":) --Фіксер (обговорення) 18:40, 2 жовтня 2023 (UTC)
шо по фемінитивам? :-D --Anntinomyобг 18:52, 2 жовтня 2023 (UTC)

Вікізустріч у Харкові в межах Вікіконференції

У неділю 15 жовтня в межах Вікіконференції пройде вікізустріч у Харкові для місцевої вікіспільноти.

У програмі — огляд основних тем Вікіконференції 2023 онлайн та у Києві, обговорення поточних активностей та планів роботи харківської вікіспільноти в умовах життя у прифронтовому місті та регіоні.

З міркувань безпеки точні місце та час проведення повідомимо лише зареєстрованим учасникам та учасницям.

Через близькість Харкова до лінії фронту, взяти участь у зустрічі можуть лише вікімедійці та вікімедійниці зі сходу України.

Якщо ви бажаєте долучитися — реєструйтеся за посиланням

Маєте питання? Пишіть за адресою wmuacon@wikimedia.org.ua або координатору зустрічі Сергію Петрову kharkivian@wikimedia.org.ua. --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 09:55, 5 жовтня 2023 (UTC)

Жовтневий випуск Віківісника

Активність

Число редагувань на початок місяця: 40 274 тис., на кінець місяця: 40 536 тис. За місяць здійснено 262 тис. редагувань, що на 9 тис. редагувань більше (+3,5 %), ніж у цьому місяці рік тому.

3442 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць (+5,5 % до минулого року). 796 користувачів за місяць здійснили 10 і більше редагувань (+2,3 % до минулого року), в тому числі 230 користувачів — 100 і більше редагувань (+16 користувачів), у тому числі 41 користувач — 1000 і більше редагувань (+10 користувачів). Понад 3000 редагувань зробили 10 користувачів (минулоріч їх було 8): Litarry (7071), Alice Redhotroof (6637), Seva Seva (5884), LesDrow (3729), Леонід Панасюк (3666), Jphwra (3310), Стефанко1982 (3267), Alessot ( 3078), Franzekafka (3033), Olbiopontik (3004).

За місяць зроблено 11948 патрулювань (-15 % до минулого року), з них 1045 патрулювань здійснив Юрко Градовський, 980 - Jphwra, 825 — Анна Мороз.

У вересні зроблено 1414 подяк (на 264 менше ніж минулоріч). Всього подякувало 289 користувачів (-2 до минулого року). 435 користувачів отримали подяки (+20 до минулого року). Найбільше подякував — Jphwra — 69. Подякував найбільшому числу колег — Леонід Панасюк — 43. Найбільше подяк отримав — Леонід Панасюк — 46. Отримав подяк від найбільшого числа колег — Леонід Панасюк — 32. (Детальніше Тут).

У вересні отримали статус:

У вересні відбулися вікітижні:

Розмір
  • Число статей перевищило 1289 тис. Це 14-й показник у світі.
  • За місяць створено 4680 (або 4949 за іншими даними) статей, що на 2743 статті або 37% менше ніж у вересні минулого року.
  • 20 вересня ми обігнали в'єтнамців і, станом на кінець місяця, позитивний розрив з ними становив 1775 статей.
  • Українська Вікіпедія піднялася на 14 сходинку і наступною нашою метою є перегнати китайців. Розрив з китайцями за місяць зменшився на 230 статей і становив 89 768 статей.
  • Якщо тенденція приросту усіх вікіпедій збережеться, то на те, щоб обігнати китайців, нам потрібно буде 32,5 роки.

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Якість

Станом на кінець вересня:

  • число статей з шаблоном {{Сирий переклад}}: 2628 (+44 до минулого місяця). Це становить 0,204% (+0,003% до минулого місяця) від загального числа статей.
Відвідуваність

Помісячна динаміка переглядів сторінок української Вікіпедії (млн переглядів):

Число переглядів статей за місяць склало 94,1 млн, що на 2,9% менше ніж у цей місяць рік тому. В середньому, статті відкривалися для перегляду 3,1 млн разів на добу, 131 тис. разів на годину, 2,2 тис. разів на хвилину, 36 разів щосекунди.

Перегляди української Вікіпедії з-поза меж території України становили у вересні 19,1 млн, або 20,3% від усіх переглядів української Вікіпедії. Рік тому цей показник становив 16,9 млн, або 17%. У вересні цього року 3 млн переглядів дала Польща, 3 млн — США (+1 млн), 2 млн — Німеччина, 816 тис. — Чехія (-22 тис.), 629 — Велика Британія (-171), 905 — Бразилія, 564 — Італія (-8), 548 — Канада (+133), 527 — Нідерланди (-34), 511 — Франція (+4), 339 — Іспанія (-13), 281 — Словаччина (+22), 230 — Австрія (-4), 196 — Сингапур, 189 — Швейцарія (+17), 179 — Ірландія (+48), 173 — Швеція (+9), 163 — Румунія (-56), 157 — Бельгія (+40), 155 — Болгарія (-22), 146 — Норвегія (+52), 145 — Фінляндія (+14), 142 — Литва (-11), 135 — Ізраїль (+3), 127 — Португалія (так само), 119 — Угорщина (+2), 106 — Данія (+3), 103 — Греція, 88 — Молдова (так само), 83 — Естонія (-11), 80 — Японія (-15), 80 — Хорватія, 74 — Індія, 66 — Грузія, 61 — Латвія, 45 — Сербія, 43 — Мексика, 39 — Аргентина, 38 — Австралія, 36 — Індонезія, 33 — Марокко, 32 — Кіпр.

За рік (вересень 2023 до вересня 2022) сукупна популярність вікіпедій усіма мовами впала в Україні зі 209 до 187 млн переглядів (-10,5%).

  • Частка російської впала до 45% (-2%) — було 98 млн, стало 84 млн переглядів (-14 млн).
  • Частка української виросла до 40% (+3%) — було 80 млн, стало 75 млн переглядів (-5 млн).
  • Розрив між російською й українською скоротився з 18 млн до 9 млн переглядів.
  • У вересні 2021 російську переглядали в 1,74 раза частіше від української, у вересні 2022 в 1,23 раза частіше, а у вересні 2023 лише в 1,12 рази частіше.
  • Частка англійської впала до 8,0% (-0,6%) — було 18 млн, стало 15 млн переглядів.
  • Частка всіх інших виросла до 7,0% (+1,3%) — було і залишилося 13 млн переглядів.

За відвідуваністю українська Вікіпедія у вересні опустилася з 16 на 17 місце, пропустивши вперед корейську. «Сусідні» мовні розділи:

Мовний
розділ
Переглядів

вересень 2023

Мсце

2023

Переглядів

вересень 2022

Мсце

2022

Англійська 7 418 228 879 (+0,2%) 1 7 406 114 051 1
Японська 904 005 821 (-8,2%) 2 985 065 610 2
Іспанська 849 495 825 3 919 897 379 3
Російська 832 545 709 4 872 644 289 4
Німецька 745 403 358 5 (+1) 778 256 506 6
Французька 734 060 043 6 (-1) 813 486 664 5
Італійська 449 025 518 7 468 008 034 7
Китайська 384 397 733 8 373 954 626 8
Португальська 224 474 250 9 264 676 634 9
Арабська 220 864 502 10 224 047 204 10
Перська 215 397 325 11 (+1) 183 263 657 12
Польська 203 160 682 12 (-1) 214 277 237 11
Турецька 129 284 917 13 129 443 583 13
Індонезійська 121 784 218 14 118 320 777 14
Нідерландська 110 789 040 15 118 282 082 15
Корейська 100 774 693 16 (+5) 58 079 856 21
Українська 94 145 367 17 (-1) 96 919 895 16
Шведська 69 014 522 18 (-1) 74 192 441 17
В'єтнамська 68 717 516 19 (+1) 62 335 669 20
Гінді 63 909 892 20 (-1) 63 103 583 19
Чеська 63 649 046 21 (-3) 66 681 796 18
Іврит 57 523 464 22 56 289 784 22
Тайська 56 046 428 23 55 986 022 23
Фінська 53 478 604 24 54 079 014 24
Угорська 48 155 719 25 49 972 043 25

Найпопулярніші у вересні статті та порівняння їхніх переглядів з вереснем минулого року:

вересень 2023 вересень 2022
  1. Умєров Рустем Енверович 127 352
  2. Україна 94 568
  3. Кадиров Рамзан Ахматович 86 347
  4. Нагірний Карабах 79 264
  5. Олекса Довбуш 71 744
  6. Перша світова війна 71 178
  7. Українська абетка 68 208
  8. Десять заповідей 64 720
  9. Довбуш (фільм) 61 534
  10. Змієносець (знак зодіаку) 53 539
  11. Карабаський конфлікт 51 438
  12. День захисників і захисниць України 50 865
  13. Гімн України 50 673
  14. Воздвиження Хреста Господнього 49 018
  15. Нечуй-Левицький Іван Семенович 48 746
  16. Російське вторгнення в Україну (з 2022) 48 374
  17. Військові звання України 47 442
  18. 3-тя окрема штурмова бригада (Україна) 47 050
  19. Буданов Кирило Олексійович 43 913
  20. Українські січові стрільці 43 353
  21. Збройні сили України 40 148
  22. 14-та гренадерська дивізія Ваффен-СС «Галичина» 39 607
  23. Вишки Бойка 37 934
  24. Кайдашева сім'я 37 808
  25. Київ 37 430
  26. Київська Русь 36 300
  27. Просвітництво 35 328
  28. Білокур Катерина Василівна 35 002
  29. Українська мова 34 920
  30. Трипільська культура 34 360
  31. Рівні організації живої матерії 34 188
  32. Соколов Віктор Миколайович (адмірал) 34 150
  33. Французька революція 34 100
  34. Секс 33 096
  35. Друга світова війна 33 054
  36. Перехід церковних громад до ПЦУ 32 677
  37. Біблія 32 422
  38. Клименко Іван Петрович 32 203
  39. Кузьма Скрябін 31 921
  40. Франко Іван Якович 31 575
  41. Залужний Валерій Федорович 31 287
  42. Маляр Ганна Василівна 31 099
  43. Іскандер (ОТРК) 30 882
  44. Хасидизм 30 876
  45. Знаки зодіаку 30 680
  46. Резніков Олексій Юрійович 29 605
  47. Нагірно-Карабаська Республіка 29 180
  48. Шевченко Тарас Григорович 28 701
  49. ATACMS 28 682
  50. Зеленський Володимир Олександрович 28 619
  51. Рош га-Шана 28 475
  52. Леся Українка 28 214
  53. Список українських жіночих імен 27 767
  54. Тканина (біологія) 27 312
  55. Географія 27 097
  56. Львів 26 681
  57. 47-ма окрема механізована бригада (Україна) 26 502
  58. Онікс (протикорабельна ракета) 26 229
  59. Азербайджан 26 187
  60. Маруся Чурай 25 982
  61. Періодична система хімічних елементів 25 741
  62. Європейський Союз 25 533
  63. Військове звання 25 517
  64. Волинська трагедія 25 347
  65. Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки 25 289
  66. Велика Британія 25 044
  67. Юліанський календар 24 871
  68. Польща 24 736
  69. Організація Об'єднаних Націй 24 423
  70. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 24 324
  71. Шуфрич Нестор Іванович 24 300
  72. НАТО 24 285
  73. Умань 23 914
  74. Англійська мова 23 647
  75. Хронологія Першої світової війни 23 611
  76. Нахман із Брацлава 23 537
  77. Міф 23 528
  78. Німеччина 23 490
  79. Панас Мирний 23 479
  80. Наполеон 23 468
  81. Терористичний акт 11 вересня 2001 року 23 323
  82. Ян Табачник 23 305
  83. Сполучені Штати Америки 23 262
  84. Путін Володимир Володимирович 23 177
  85. Вірменія 22 933
  86. Природничі науки 22 849
  87. Список українських чоловічих імен 22 619
  88. Богдан Хмельницький 22 567
  89. Shahed 136 22 508
  90. Росія 22 362
  91. Гунька Ярослав 22 345
  92. Займенник 22 174
  93. Історія України 21 995
  94. Бандера Степан Андрійович 21 976
  95. Десантно-штурмові війська України 21 948
  96. Відзнаки Головнокомандувача Збройних сил України 21 874
  97. Йоганн Вольфганг фон Гете 21 863
  98. Список померлих 2023 року 21 778
  99. Мандри Гуллівера 21 612
  100. Перше навколосвітнє плавання 21 608
  1. Єлизавета II 357 497
  2. Російське вторгнення в Україну (2022) 240 741
  3. Україна 145 612
  4. Перша світова війна 113 571
  5. DeepStateMapLive 104 770
  6. Shahed 136 99 031
  7. Залужний Валерій Федорович 93 915
  8. Збройні сили України 81 156
  9. Десять заповідей 80 566
  10. Українська мова 79 126
  11. Київ 74 960
  12. Чарльз III 71 086
  13. Нечуй-Левицький Іван Семенович 66 175
  14. Рівні організації живої матерії 64 184
  15. Українські січові стрільці 63 317
  16. Гімн України 62 539
  17. Українська абетка 60 621
  18. Діана, принцеса Уельська 58 745
  19. Філіп, герцог Единбурзький 55 902
  20. Просвітництво 55 343
  21. Біблія 54 606
  22. Георг VI 54 164
  23. Білокур Катерина Василівна 53 741
  24. Велика Британія 52 951
  25. Друга світова війна 52 339
  26. Путін Володимир Володимирович 51 378
  27. Чарльз, принц Уельський 50 567
  28. Карл III (король Великої Британії) 50 315
  29. Клітина 49 840
  30. Ізюм 49 680
  31. Київська Русь 49 066
  32. Балаклія 48 494
  33. Легка атлетика 48 042
  34. Тканина (біологія) 48 026
  35. Російсько-українська війна (з 2014) 47 775
  36. Кайдашева сім'я 47 769
  37. Бандера Степан Андрійович 47 548
  38. Балада 47 510
  39. НАТО 47 433
  40. Ой у лузі червона калина 47 359
  41. Французька революція 46 378
  42. Трипільська культура 46 353
  43. Воздвиження Хреста Господнього 45 986
  44. Військові звання України 45 646
  45. Географічна карта 44 670
  46. Англійська мова 43 009
  47. Зеленський Володимир Олександрович 42 452
  48. С-300 42 278
  49. Анна (принцеса Великої Британії) 41 920
  50. ФАБ-500 41 646
  51. Великі географічні відкриття 41 591
  52. Христофор Колумб 40 500
  53. Список країн Європейського Союзу 39 725
  54. Росія 39 206
  55. Біологія 38 953
  56. Веди 38 842
  57. M142 HIMARS 38 770
  58. Сирський Олександр Станіславович 38 368
  59. Атом 37 824
  60. Південноукраїнська АЕС 37 219
  61. Вірус 36 991
  62. Шевченко Тарас Григорович 36 755
  63. Перехід церковних громад до ПЦУ 36 715
  64. Ендрю, герцог Йоркський 36 321
  65. Панас Мирний 36 167
  66. Арестович Олексій Миколайович 35 676
  67. Періодична система хімічних елементів 35 650
  68. Робін Гуд 35 620
  69. Франко Іван Якович 35 553
  70. Прокопенко Денис Геннадійович 35 344
  71. Організація Об'єднаних Націй 35 067
  72. Дім Дракона 34 989
  73. Географія 34 789
  74. Джонатан Свіфт 34 759
  75. Натуральні числа 34 682
  76. Російська мова 34 414
  77. Фольклор 34 307
  78. Маргарет (принцеса Великої Британії) 34 300
  79. Список країн НАТО 34 020
  80. Мандри Гуллівера 34 005
  81. Список країн за формою правління 33 841
  82. Європейський Союз 33 394
  83. Лиман (місто) 33 122
  84. Йоганн Вольфганг фон Гете 32 998
  85. Окремий загін спеціального призначення НГУ «Азов» 32 901
  86. Едвард, граф Уессекський 32 865
  87. Список українських жіночих імен 32 807
  88. Маруся Чурай 32 704
  89. Україна в Першій світовій війні 32 587
  90. Хронологія Першої світової війни 32 438
  91. Прапор України 32 416
  92. Міф 32 393
  93. NASAMS 32 199
  94. Джозефіна Джексон 32 117
  95. Гаррі, герцог Сассекський 32 109
  96. Середньовіччя 31 899
  97. Ліз Трасс 31 753
  98. Історія України 31 623
  99. Єлизавета Боуз-Лайон 31 494
  100. Словосполучення 31 490

Примітки.

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності, то найбільша добова відвідуваність була 3 вересня у статті Умєров Рустем Енверович (43 644 відвідувань):

Місце Стаття Пік відвідуваності Дата піку Примітки
1 Умєров Рустем Енверович 43 644 3 вересня Пов'язано з призначенням на посаду Міністра оборони України
2 Кадиров Рамзан Ахматович 26 131 18 вересня У ЗМІ з'явилася непідтверджена інформація, що кадиров перебуває у важкому стані в лікарні
3 Вишки Бойка 25 054 11 вересня Вишки повернені під контроль України
4 Нагірний Карабах 22 777 20 вересня Азербайджан повернув контроль на територією (після 35 років конфлікту)
5 Карабаський конфлікт 16 710 19 вересня Азербайджан повернув контроль на територією (після 35 років конфлікту)
6 Соколов Віктор Миколайович (адмірал) 16 201 25 вересня З'явилася непідтвержена інформація про ніби-то загибель рашистського воєначальника
7 Воздвиження Хреста Господнього 15 234 14 вересня Актуальна дата свята
8 Іванчук Андрій Володимирович 14 815 25 вересня Пов'язано зі смертю депутата
9 Змієносець (знак зодіаку) 14 545 6 вересня В мережі поширилася інформація, що NASA додало 13 сузір'я - Змієносець
10 С-400 13 982 14 вересня Було уражено рашистський С-400 біля Євпаторії.
11 Шуфрич Нестор Іванович 13 465 15 вересня Заарештовано у підозрі в державній зраді
12 Маляр Ганна Василівна 11 128 18 вересня Звільнена з посади заступника міністра оборони
13 Військові звання України 10 941 7 вересня
14 Онікс (протикорабельна ракета) 10 642 24 вересня Цими ракетами рашисти завдали удару по Одещинні
15 День батька 10 587 17 вересня Актуальна дата свята
16 Іскандер (ОТРК) 9601 10 вересня Вздовж кордону Росія розмістила десятки пускових установок "Іскандер
17 72-га окрема мотострілецька бригада (РФ) 9415 15 вересня Під час звільнення Андріївки українські штурмовики знищили майже всю піхоту 72 бригади, разом з офіцерами й значною кількістю техніки.
18 Михайлове чудо 9211 12 вересня Актуальна дата свята
19 Ян Табачник 9192 12 вересня Пов'язано зі смертю артиста
20 Майкл Гембон 8881 28 вересня Пов'язано зі смертю актора

Див. також: Аналіз популярних переглядів, m:Pageviews Analysis, Спалахи інтересу до статей.

Див. також


Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

Випуск підготували: Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater. --Стефанко1982 (обговорення) 05:12, 8 жовтня 2023 (UTC)

Opportunities open for the Affiliations Committee, Ombuds commission, and the Case Review Committee

Hi everyone! The Affiliations Committee (AffCom), Ombuds commission (OC), and the Case Review Committee (CRC) are looking for new members. These volunteer groups provide important structural and oversight support for the community and movement. People are encouraged to nominate themselves or encourage others they feel would contribute to these groups to apply. There is more information about the roles of the groups, the skills needed, and the opportunity to apply on the Meta-wiki page.

On behalf of the Committee Support team,

Зміна імені користувача

Вітаю. Маю бажання змінити своє ім'я користувача на вікі. Підкажіть, будь ласка, куди звернутися за допомогою з цим? --Arturztrostiantsia (обговорення) 10:43, 10 жовтня 2023 (UTC)

Добрий день! У Спеціальна:GlobalRenameRequest. --Keneris 10:48, 10 жовтня 2023 (UTC)

Відзначення 20-річчя української Вікіпедії — збір ідей

30 січня наступного року україномовному розділу Вікіпедії виповниться 20 років. Щоб можна було підготуватися заздалегідь, запрошую додавати свої ідеї, як відзначити ювілей, на сторінку Вікіпедія:20. --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 14:20, 10 жовтня 2023 (UTC)

​​Долучайтеся до марафону «Це сказала вона» у Вікіцитатах

До 30 листопада в українських Вікіцитатах триває марафон «Це сказала вона» у межах міжнародної кампанії #SheSaid.

Його мета — підкреслити і показати світові досягнення жінок та їхню роль в історії, наповнивши Вікіцитати новими статтями.

Як взяти участь:

  • Створіть або поліпшіть до 30 листопада якомога більше статей на тему проєкту.
  • Додайте хештег #SheSaid в коментарі при створенні чи доповненні статей.
  • Додайте цю статтю до списку у розділі «Учасники та учасниці, доробок» на сторінці проєкту.

Усі активні учасники та учасниці проєкту отримають сувеніри від організаторів, а три найактивніші учасники — особливі подарунки, в тому числі сертифікати онлайн-магазинів.

Детальніше читайте на сторінці марафону «Це сказала вона» --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 13:56, 12 жовтня 2023 (UTC)

Запрошуємо до участі у конкурсі «Вікіпедія для школи» 2023

Приєднуйтесь до конкурсу "Вікіпедія для школи" 2023, який триватиме з 1 жовтня по 30 листопада.

Мета конкурсу – поліпшити та розширити статті з предметів шкільної програми, роблячи їх кориснішими як для учнів та учениць так і для освітян. Ви можете взяти участь, зареєструвавшись, вибравши тему і поліпшивши статтю згідно з регламентом. Конкурс також проходить в Вікіцитатах. Переможці отримають призи, а деталі та інформацію ви знайдете на сторінці конкурсу. Не пропустіть шанс приєднатися і зробити Вікіпедію ще кращою для освіти.

Також була подана заявка на банер на листопад. --OlenaVinsent (WMUA) (обговорення) 07:17, 15 жовтня 2023 (UTC)

Growth team newsletter #28

Trizek_(WMF) Обговорення 23:16, 16 жовтня 2023 (UTC)

Перегляньте і прокоментуйте пакет правил відбору на вибори до Ради повірених Фонду Вікімедіа 2024

Це повідомлення також перекладене іншими мовами на Мета-вікі.

Дорогі друзі!

Будь ласка, перегляньте і прокоментуйте пакет правил відбору на вибори до Ради повірених Фонду Вікімедіа; це можна зробити до 29 жовтня 2023. Пакет правил відбору заснований на старіших версіях, якими користувалася Виборча комісія, і буде використовуватися під час відбору до Ради повірених 2024. Ваші відгуки допоможуть нам зробити процес відбору кращим і плавнішим. Більше про це дивіться на сторінці Мета-вікі.

З найкращими побажаннями,

Кеті Чан
голова Виборчої комісії

01:13, 17 жовтня 2023 (UTC)

Омг, знову. Тільки ж минулого року були вибори. І позаминулого. --塩基Base 01:16, 17 жовтня 2023 (UTC)

Конкурс наукових зображень для Вікіпедії 2023: плани, зголошення до оргкоманди

Із 2015 року ГО «Вікімедіа Україна» регулярно проводить Конкурс наукових зображень. Його мета — наповнити Вікіпедію та вікіпроєкти якісними фотографіями й іншими медіафайлами на наукову тематику.

Попередньо плануємо провести конкурс 2023 року із 20 листопада до 20 грудня.

Зараз триває зголошення до організаційної команди. Якщо вам цікавіше долучитися до конкурсу в ролі організатора/організаторки, а не учасника/учасниці — запрошуємо записуватися на сторінці за посиланням (до 27 жовтня включно).

Детальніше про проєкт можете прочитати у дописі про переможців минулого року. Щоб стежити за новинами проєкту, можете підписатися на ФБ-сторінку конкурсу або Телеграм-канал «Вікімедіа Україна». --Антон Процюк [ВМУА] (обговорення) 09:17, 19 жовтня 2023 (UTC)

First edition of the Language & Internationalization newsletter

Hello everyone, We are thrilled to introduce the first edition of the Language & Internationalization newsletter, available at this link: https://www.mediawiki.org/wiki/Wikimedia_Language_engineering/Newsletter/2023/October/uk.

This newsletter is compiled by the Wikimedia Language team. It provides updates from July–September quarter on new feature development, improvements in various language-related technical projects and support efforts, details about community meetings, and contributions ideas to get involved in projects.

To stay updated, you can subscribe to the newsletter on its wiki page. If you have any feedback or ideas for topics to feature in the newsletter, please share them on the discussion page, accessible here: https://www.mediawiki.org/w/index.php?title=Talk:Wikimedia_Language_engineering/Newsletter. Cheers, Srishti - MediaWiki message delivery (обговорення) 01:12, 20 жовтня 2023 (UTC)

@SSethi, I guess it is as ironic as it gets to send an untranslated language newsletter. Also what's the deal with those external links to MediaWiki.org? Is there a particular reason not to use the proper internal link syntax? --塩基Base 02:00, 20 жовтня 2023 (UTC)
Сам випуск цього бюлетеню вже перекладений українською. Заняло трохи більше години. --Perohanych (обговорення) 13:38, 20 жовтня 2023 (UTC)

Тренінг «Робота з інформаційним середовищем Телеграму»

2 листопада о 17:00 відбудеться тренінг «Робота з інформаційним середовищем Телеграму» для вікіспільноти.

Захід організовують Національний Демократичний Інститут (НДІ) та ГО «Вікімедіа Україна» за підтримки Уряду США та Канади.

У ході тренінгу обговоримо такі теми:

  • Що не так з Телеграмом?
  • Трохи теорії: журналістські стандарти і чому вони важливі.
  • Свідчення російського впливу в українському Телеграмі.
  • Найпопулярніші українські канали. Що ми про них знаємо?
  • Що з цим робити? Кому довіряти?

Тривалість тренінгу: 2 години. Тренінг відбудеться онлайн, на платформі Zoom.

Тренерка — Юлія Дукач, керівниця відділу дослідження дезінформації в Texty.org.ua.

За бажання учасники й учасниці тренінгу отримають офіційний сертифікат, в якому буде зазначена кількість годин. Для отримання сертифіката потрібно взяти активну участь у онлайн-тренінгу в день події.

Для участі у тренінгу, будь ласка, заповніть реєстраційну форму за посиланням. --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 13:33, 23 жовтня 2023 (UTC)

Дайджест новин від «Вікімедіа Україна» за вересень — жовтень 2023 року

Актуальні можливості

До 31 жовтня включно в Україні триває «Вікі любить пам’ятки» — найбільший у світі фотоконкурс об’єктів культурної спадщини для ілюстрування статей у Вікіпедії. Цього року серед нових спецномінацій є «Інтер’єри» та «Німецька спадщина». Деталі та як взяти участь — http://wlm.photo/.

До 31 жовтня у Вікіпедії триває другий етап проєкту «Підтримка Добрих і Вибраних статей». Його мета — поліпшити добрі, вибрані статті та вибрані списки, які не відповідають критеріям енциклопедії. Детальніше дивіться на сторінці проєкту.

До 30 листопада в українських Вікіцитатах триває марафон «Це сказала вона» у межах міжнародної кампанії #SheSaid. Детальніше на сторінці марафону.

До 30 листопада проходить конкурс «Вікіпедія для школи», спрямований на поліпшення та розширення статей Вікіпедії з предметів шкільної програми. Паралельно такий конкурс проходить у Вікіцитатах. Детальніше про проєкт читайте за посиланням.

Майбутні події

2 листопада о 17:00 відбудеться тренінг «Робота з інформаційним середовищем Телеграму» для вікіспільноти. Для участі заповніть реєстраційну форму за посиланням.

Минулі події

10 жовтня відбувся тренінг із завантаження фотографій на конкурс «Вікі любить пам'ятки» 2023. Запис трансляції доступний за посиланням.

Наприкінці вересня і у першій половині жовтня відбулася Вікіконференція 2023. Вона стала однією з наймасштабніших подій за всю історію української вікіспільноти: до неї долучилися понад 100 учасників та учасниць.

Конференція проходила у гібридному форматі та складалася з онлайн-дня і серії місцевих вікізустрічей:

  • 30 вересня відбувся онлайн-день конференції, до нього долучилися близько 60 учасників та учасниць.
  • 7—8 жовтня тривала дводенна вікізустріч у Києві, до якої долучилися 45 учасників та учасниць.
  • 14 жовтня відбулася вікізустріч у місті Комарно Львівської області. У ній та у вікітренінгу 15 жовтня взяли участь 34 учасники та учасниці.
  • 15 жовтня пройшла вікізустріч вікімедійної спільноти з прифронтових територій у місті Харкові, до якої долучилися 11 осіб.

Про підсумки Вікіконференції 2023 читайте за посиланням.

Публікації «Вікімедіа Україна»

  1. Памʼяті вікіпедиста Володимира Гула
  2. Чим займається Фонд Вікімедіа — міжнародна некомерційна організація, яка підтримує Вікіпедію
  3. “Reading Wikipedia in the Classroom” in Ukraine — 300 teachers for now, big plans for the future

«Вікі любить пам’ятки» 2023

Інтервʼю з учасниками та учасницями

  1. Інтерв’ю з Галиною Качуровською: «Вікі любить пам’ятки» — мій перший досвід участі у вікіпроєктах
  2. Інтерв’ю. Сергій Колотуша: «Зараз як ніколи важливо фіксувати на фото стан історичних споруд, пам’яток архітектури»
  3. Інтервʼю із Мандрівницею — активною учасницею «Вікі любить пам’ятки» 2023

Номінації конкурсу

  1. «Відео»: представлення журі 2023
  2. Спеціальна номінація конкурсу «Єврейська спадщина» 2023
  3. «Німецька спадщина» — нова спеціальна номінація конкурсу «Вікі любить пам’ятки» 2023
  4. Війна руйнує пам’ятки: нова спецномінація «Вікі любить пам’ятки» присвячена культурній спадщині України, яка постраждала від російської збройної агресії
  5. Визначні місця Харкова: відзнака конкурсу «Вікі любить пам’ятки» 2023 року
  6. «Елементи екстер’єру» — нова спеціальна номінація конкурсу «Вікі любить пам’ятки» 2023
  7. Номінації, спецномінації та відзнаки «Вікі любить пам’ятки» 2023

Читайте також

  1. В Україні стартував міжнародний фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки» 2023
  2. Вікі любить пам’ятки: шукаємо волонтерів для соцмереж
  3. Екватор української частини міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» 2023

«Вікі любить Землю» 2023

  1. Мальовничі скелі та пагорби: найкращі фото Криму, Севастополя, Закарпаття, Житомирщини, Буковини та Донеччини
  2. Найкраще відео української природи у 2023 році
  3. Зустрічайте журі фотоконкурсу «Вікі любить Землю» 2023

Дивіться також:

--VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 12:41, 24 жовтня 2023 (UTC)

Додавання інформації щодо значних змін до модуля в ЗО

Вітаю, хотів уточнити чи варто додавати інформацію про обговорення значних зміни до модуля до загального оголошення? Бо в документація до шаблону такого не зазначено, якщо він не потрапляє неопосередковано до одного із пунктів. --Repakr (обговорення) 16:45, 29 жовтня 2023 (UTC)

Ні, не варто. Якщо хочете внести якісь важливі зміни до якогось дуже вживаного модуля чи шаблона, то я вважаю, що достатньо лише відкрити тему на ВП:ПРО та почекати принаймні тиждень на відгуки. --Andriy.v (обговорення) 17:16, 29 жовтня 2023 (UTC)
Дякую, зрозумів. --Repakr (обговорення) 09:11, 30 жовтня 2023 (UTC)

Темний режим і прототип покращення читомості

An example of dark mode
Приклад темного режиму
Prototype screenshot
Скриншот прототипу

Знайомство з новим проєктом

Ми Команда Веб у Фонді Вікімедіа і ми починаємо проєкт під назвою «Доступність для читання». Мета полягає в тому, щоб вікі стали більш доступними і зручними для читання. Ми починаємо з розміру шрифту і типографіки для статей. На наступному етапі ми зосередимося на налаштуваннях кольорової палітри, зокрема темному режимі. Усе це буде доступними налаштуваннями як для залогінених, так і для незалогінених користувачів, у стаціонарній і мобільній версіях сайту.

Цей проєкт зародився у відповідь на численні запити від волонтерів. Ми хотіли б подякувати усім, хто просив про зміни. З технічної точки зору, темний режим легший, ніж розмір шрифту, але він потребуватиме більшої залученості спільнот. Ось чому ми просимо вас спостерігати за нашим проєктом. Додайте сторінку проєкту у список спостереження і підпишіться на нашу розсилку.

Протестуйте наш прототип

Зараз ми хотіли б зробити статті легшими для уважного і побіжного читання звичайними читачами. Наші цілі:

  1. Збільшення стандартного розміру шрифту (але не занадто велике) для поліпшення читомості
  2. Ущільнення інформації для покращення побіжного читання статей
  3. Збільшення проміжку між абзацами і розділами для покращення побіжного читання
  4. Можливість налаштування читачами (у тому числі тими, що не входили в систему!) щільності тексту

Це стосуватиметься статей у режимі читання і редагування у візуальному редакторі, але не у редакторі вікітексту. За планом, ці зміни будуть застосовані до всіх вікі. Значення за замовчуванням можуть варіювати залежно від мови чи писемності проєкту.

Ми підготували прототип, який дозволяє по-різному змінювати розмір шрифту і відступи. Щоб скористатися прототипом, перейдіть за посиланням у банері (натисніть тут, щоб він з'явився угорі сторінки). Далі спробуйте різні комбінації налаштувань і поділіться з нами тими, які вам підійшли. Цей прототип не є остаточним дизайном. Натомість, ми б хотіли дізнатися, які розміри шрифтів вікімедійці хотіли б бачити у різних мовах. Ми використаємо ці дані для того, щоб визначити, якими будуть пропонований стандарт і опції. Детальніше про тест можна почитати тут.

Translated by Ата. --SGrabarczuk (WMF) (обговорення) 13:05, 30 жовтня 2023 (UTC)

Порядок перейменування статей через ВП:ПС

Адміністратор перепідбив підсумки взагалі не зауваживши на головний аргумент однієї зі сторін. Пікажіть, будь ласка, де можна почитати про повну процедуру перейменування через ВП:ПС. На самій ВП:ПС не можу знайти посилання на правило. --Igor Yalovecky (обговорення) 09:02, 28 жовтня 2023 (UTC)

Гадаю, це регулюється тільки Вікіпедія:Консенсус --AS 10:19, 31 жовтня 2023 (UTC)
Тут питання в тому, що я не бачу якогось регламенту для ВП:ПС. Тобто коли можна оскаржувати, скільки разів можна оскаржувати, куди звертатися, якщо не згоден з діями підбивача тощо. --Igor Yalovecky (обговорення) 15:14, 31 жовтня 2023 (UTC)
Регламент описано на самій сторінці ВП:ПС зверху. У нас не існує правила щодо оскаржень, бо його не прийняли (див. ВП:ОПО), але де-факто на практиці оскарження існують. Втім, відповідно до одного рішення АК повторне оскарження підсумку одним і тим же користувачем вважається порушенням правил ВП:НДА та/або ВП:Е. --Flavius (обговорення) 17:41, 31 жовтня 2023 (UTC)

Brandbandv

Brandbandv (обговореннявнесокінфостаттіжурналиблокуваннязаблокувати)

Хтось пояснить що він / вона робить? | Відправ POCHITAT на номер 13205 | 02:29, 2 листопада 2023 (UTC)

Частина редагувань користувача, явний вандалізм. Він довільно міняє кількості жителів населених пунктів всупереч наявним джерелам. Пройшов відкинув останні, явно вандальні, редагування користувача. Якщо хтось розбирається в історії подивіться редугування в статтях Кульмерланд, Любавія, бо не збагну чи то вірно чи ні. --Doroshenko (обговорення) 19:41, 2 листопада 2023 (UTC)

Долучіться до офлайн-події з написання статей про видатних жінок

У листопаді в українській Вікіпедії триватиме марафон «Це зробила вона» 2023.

11 листопада з 12:00 до 16:00 у Києві відбудеться офлайн-зустріч у межах цієї кампанії.

Учасники та учасниці події спільно працюватимуть над статтями про видатних жінок, зокрема захисниць України. А менш досвідчені редактор(к)и дізнаються більше про роботу Вікіпедії.

Щоб зареєструватися на зустріч — заповніть анкету.

Марафон проводить ГО «Вікімедіа Україна» за підтримки Національного Демократичного Інституту (НДІ) та Посольства Швеції в Україні. --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 12:47, 2 листопада 2023 (UTC)

Реєструйтеся на тренінг з протидії дезінформації штучним інтелектом

15 листопада о 17:00 відбудеться тренінг «Протидія зловмисному інформаційному впливу генеративного штучного інтелекту».

Його мета — забезпечити вікіспільноту і всіх охочих знаннями та навичками, необхідними для виявлення та протидії зловмисному інформаційному впливу, з акцентом на російські зусилля впливу в українському інформаційному середовищі.

Захід організовують Національний Демократичний Інститут (НДІ) та ГО «Вікімедіа Україна» за підтримки Уряду США та Канади.

Під час тренінгу розглянемо такі питання:

  • Зловмисні інформаційні кампанії впливу.
  • Генеративний штучний інтелект.
  • Виявлення шкідливого інформаційного впливу штучного інтелекту.
  • Використання штучного інтелекту для боротьби зі зловмисним впливом.

Тривалість тренінгу — 2 години. Тренінг відбудеться онлайн, на платформі Zoom.

Тренерка — Ксенія Ілюк, аналітикиня, експертка з дослідження дезінформації та маніпуляцій, інформаційно-психологічного впливу і механізмів захисту від нього.

За бажання учасники й учасниці тренінгу отримають офіційний сертифікат про участь від Національного Демократичного Інституту, в якому буде зазначена кількість годин. Для отримання сертифіката потрібно взяти активну участь в онлайн-тренінгу в день події.

Для участі заповніть реєстраційну форму за посиланням. --VitaliiPetrushko (WMUA) (обговорення) 13:25, 3 листопада 2023 (UTC)

Листопадовий випуск Віківісника

Активність

Число редагувань на початок місяця: 40 536 тис. тис., на кінець місяця: 40 821 тис. За місяць здійснено 285 тис. редагувань (приблизно 8258 редагувань на добу), що на 34 тис. редагувань більше (+13,5 %), ніж у цьому місяці рік тому.

3492 зареєстрованих користувачів здійснили якусь дію за останній місяць (на 3,6% більше ніж минулоріч). 835 користувачів за місяць здійснили 10 і більше редагувань (+9,5% до минулого року), в тому числі 240 користувачів — 100 і більше редагувань (+30 користувачів), у тому числі 40 користувачів — 1000 і більше редагувань (+7 користувачів). Понад 3000 редагувань зробили 10 користувачів (минулоріч їх було 9): Alice Redhotroof (5689), Seva Seva (4910), Vity OKM (4805), Alessot (3778), Jphwra (3709), Леонід Панасюк (3680), Mr.Rosewater (3644), Olbiopontik (3430), Mitte27 (3128), LesDrow (3015).

За місяць зроблено 11664 патрулювань (-31 % до минулого року), з них 1228 патрулювань здійснив Jphwra, 849 — Анна Мороз, 679 — Юрко Градовський.

У жовтні зроблено 1615 подяк (на 171 більше ніж минулоріч). Всього подякувало 285 користувачів (+38 до минулого року). 446 користувачів отримали подяки (+59 до минулого року). Найбільше подякував — Jphwra — 131. Подякував найбільшому числу колег — Nickispeaki — 64. Найбільше подяк отримала — Alice Redhotroof — 49. Отримала подяк від найбільшого числа колег — Alice Redhotroof — 32. (Детальніше Тут).

У жовтні отримали статус:

У жовтні відбулися вікітижні:

Розмір
  • Число статей перевищило 1294 тис. Це 14-й показник у світі.
  • За місяць створено 5065 (за іншими даними 4777) статей, що на 222 статті або 4,5% більше ніж у жовтні минулого року.
  • Розрив з китайською Вікіпедією збільшився на 216 статей і становить 89984.
  • З китайцями укрВікі збільшується майже однаково, тому малоймовірно, що ми колись їх доженемо. Якщо тенденція приросту усіх вікіпедій збережеться, то японців ми переженемо у грудні 2028 року (через 61 місяць), а єгиптян — у травні 2030 року (78 місяців).

За кількістю створених у вересні статей українська Вікіпедія зайняла 7 місце серед усіх вікіпедій.

Місце Вікіпедія Усього статей Статей за жовтень
1 Англійська 6 737 438 14 558
2 Німецька 2 849 034 8 912
3 Іспанська 1 903 581 7 404
4 Французька 2 564 834 7 003
5 Китайська 1 384 710 5 132
6 Російська 1 945 061 4 826
7 Українська 1 294 676 4 777
8 Італійська 1 833 821 4 576
9 Індонезійська 669 410 4 093
10 Польська 1 587 946 3 923
11 Перська 979 777 3 900
12 Японська 1 391 791 3 181
13 Курдська 62 722 2 479
14 Нідерландська 2 136 065 2 459
15 Ідо 40 421 2 147

Див. також: Міжмовний рейтинг, Вікіпедія:Перегони, Вікіпедія:Розмір української Вікіпедії.

Відвідуваність

За рік (жовтень 2023 до жовтня 2022) сукупна популярність вікіпедій усіма мовами впала в Україні зі 222 до 205 млн переглядів (-7,7%).

Частка російської впала до 43,9% (-1,1%) — було 100 млн, стало 90 млн переглядів (-10 млн). Це найнижчий результат за час спостережень з грудня 2015.

Частка української виросла до 42,0% (+1,5%) — було 90 млн, стало 86 млн переглядів (-4 млн). Це найвищий результат за час спостережень.

Розрив між російською й українською за рік скоротився з 10 млн до 4 млн переглядів. Таким чином, українська Вікіпедія максимально наблизилася до російської за час спостережень.

В Україні у жовтні 2022 російську переглядали в 1,11 раза частіше від української, у жовтні 2023 лише в 1,05 раза частіше. Це також є рекордним значенням.

Частка англійської виросла до 8,3% (+0,2%) — було 18 млн, стало 17 млн переглядів.

Частка всіх інших впала до 5,9% (-0,4%) — було 14, стало 12 млн переглядів.

Число переглядів статей української Вікіпедії за місяць склало 106,9 млн, що на 2,8% менше ніж у цей місяць рік тому!

Тобто в середньому, статті відкривалися для перегляду 3,5 млн разів на добу, 144 тис. разів на годину, 2,4 тис. разів на хвилину, 40 раз щосекунди.

Українську Вікіпедію у жовтні переглядали з 17,1 млн унікальних пристроїв, це +1,1 млн до жовтня 2021, або +7,2%.

Перегляди української Вікіпедії з-поза меж території України становили у жовтні 20,9 млн, або 20% від усіх переглядів української Вікіпедії. Рік тому цей показник становив 19,9 млн, або 18%. Два роки тому цей показник становив 10,1 млн, або 12%.

У жовтні ц.р. 4 млн переглядів сторінок української Вікіпедії було з Польщі, по 3 млн зі США і Німеччини, 965 тис. з Чехії, 746 тис. з Великої Британії, 619 тис. з Італії, 616 тис. з Франції, 599 тис. з Канади, 583 тис. з Нідерландів, 399 тис. з Сінгапуру, 361 тис. з Іспанії, 342 тис. зі Словаччини, 285 тис. з Австрії, 228 тис. зі Швейцарії, 205 з Ірландії, 202 тис. з Бельгії.

За відвідуваністю українська Вікіпедія у жовтні на 17 місці серед усіх мовних розділів:

«Сусідні» мовні розділи:

Мовний
розділ
Переглядів

жовтень 2023

Місце

жовтень
2023

Переглядів

жовтень 2022

Місце

жовтень
2022

Переглядів

жовтень 2020

Місце
2020
Переглядів

жовтень 2019

Місце
2019
Переглядів

2018

Місце

2018

Переглядів
2017
Місце

2017

Англійська 7 898 588 194 1 7 490 275 580 1 7778,3 1
Іспанська 933 370 335 2 (+1) 952 476 248 3 1215,1 2 (-1)
Російська 931 361 82 3 (+1) 944 824 683 4 803,4 5 (+1)
Японська 908 078 836 4 (-2) 984 532 448 2 1099,3 3 (+1)
Німецька 820 695 698 5 (+1) 827 953 737 6 908,2 4 (-2)
Французька 728 744 052 6 (-1) 880 169 731 5 721,1 6 (+1)
Італійська 458 360 978 7 471 145 205 7 502,2 7
Китайська 446 484 896 8 407 710 778 8 412,4 8
Арабська 278 453 614 9 (+1) 247 036 976 10 226,8 11 (+1)
Перська 244 868 232 10 (+2) 240 159 124 12 181,4 12
Португальська 241 403 199 11 (-2) 265 508 516 9 349,2 9
Польська 220 927 075 12 (-1) 222 158 056 11 261,0 10 (-1)
Турецька (tr) 158 029 049 13 138 159 179 13 107,1 (+275%) 15 (+2) 28,5
Індонезійська 130 962 549 14 (+1) 117 647 247 15 177,2 13 (-2)
Нідерландська 120 020 350 15 (-1) 122 002 020 14 154,4 14
Корейська (ko) 110 147 260 16 (+4) 63 571 633 20 80,6 (+0,1%) 18 (-2) 80,5 (-2,1%) 16 (-2) 82,2 (+7,2 %) 16 (0) 76,7 16 (0)
Українська (uk) 106 892 435 17 (-1) 109 930 672 16 73,9 (+3,6%) 21 (+5) 71,4 (+18,2%) 19 (-2) 60,4 (+8,6 %) 21 (+2) 55,6 20 (-1)
Іврит (he) 82 886 561 18 (+3) 62 649 478 21 79,4 (+31%) 19 (-2) 60,4 (+4,7) 22 (+3) 57,7 (+11,8 %) 23 (+1) 51,6 22 (-1)
В'єтнамська (vi) 80 040 330 19 68 944 793 19 76,8 (+3,1%) 20 (+1) 74,5 (+15,0%) 17 (-3) 64,8 (+22 %) 18 (+1) 53,2 21 (+3)
Чеська (cs) 74 637 445 20 (-2) 72 908 646 18 83,3 (+13,2%) 17 (-1) 73,6 (+5,7%) 18 (+1) 69,6 (+1,6 %) 17 (-1) 68,5 17 (0)
Шведська (sv) 69 469 557 21 (-4) 76 499 856 17 100,1 (-1,7%) 16 (-1) 101,9 15 (-1)
Гінді (hi) 67 616 494 22 61 437 052 22 55,6 (-19,8%) 25 (+3) 69,4 (+10,9%) 20 (-5) 62,6 (+63 %) 19 (-1) 38,4 24 (+5)
Угорська (hu) 54 527 397 23 (+1) 53 663 843 24 58,5 (+0,5%) 24 58,2 (+17,3%) 23 (-1) 49,6 (+8,1 %) 24 (+1) 45,9 23 (-1)
Тайська (th) 53 518 824 24 (+1) 47 599 055 25 60,2 (+5,8%) 23 (-2) 56,9 (-6,1%) 24 (+1) 60,6 (+5,9 %) 20 (-4) 57,2 19 (-1)
Фінська (fi) 53 277 595 25 (-2) 54 767 087 23 61,8 (+5,8%) 22 (-1) 61,7 9 (+4,4%) 21 (-1) 59,1 (-0,5 %) 22 (+1) 59,4 18 (-4)
Румунська (ro) 40 843 937 26 40 846 955 26 46,1 (+11,3%) 26 41,4 (+18,6%) 25 (-1) 34,9 (+8,7 %) 25 (0) 32,1 27 (+2)

Найпопулярніші у жовтні статті та порівняння їхніх переглядів з жовтнем минулого року:

жовтень 2023 жовтень 2022
  1. Ізраїль 306 029
  2. Сектор Гази 306 010
  3. Палестинська держава 199 735
  4. Хамас 166 960
  5. Матвієнко Ніна Митрофанівна 163 071
  6. Путін Володимир Володимирович 130 993
  7. Ізраїльсько-палестинський конфлікт 102 474
  8. Хелловін 101 400
  9. Сивохо Сергій Анатолійович 100 115
  10. Україна 99 736
  11. Шевченко Тарас Григорович 85 111
  12. Гімн України 81 493
  13. Меттью Перрі (актор) 75 753
  14. Арабо-ізраїльський конфлікт 70 156
  15. Палестина 68 076
  16. Карта Птолемея 63 863
  17. Трипільська культура 62 418
  18. Українська абетка 61 308
  19. ATACMS 60 508
  20. Газа 59 663
  21. Покрова Пресвятої Богородиці 56 314
  22. Перша світова війна 55 428
  23. Єдиний електронний реєстр військовозобов'язаних «Оберіг» 52 170
  24. День захисників і захисниць України 51 744
  25. Російське вторгнення в Україну (з 2022) 49 268
  26. Десять заповідей 48 183
  27. Кирило-Мефодіївське товариство 48 013
  28. Хезболла 47 030
  29. Війна Судного дня 44 104
  30. Єрусалим 43 555
  31. Збройні сили України 42 112
  32. Київ 41 082
  33. Київська Русь 40 739
  34. Військові звання України 40 442
  35. Святослав Ігорович 40 148
  36. Збройні сили Ізраїлю 40 068
  37. Франко Іван Якович 38 786
  38. Хіба ревуть воли, як ясла повні? 38 711
  39. Французька революція 37 903
  40. Захар Беркут (повість) 37 588
  41. Леся Українка 37 391
  42. Німеччина 36 657
  43. 3-тя окрема штурмова бригада (Україна) 36 275
  44. Список українських жіночих імен 36 268
  45. Олекса Довбуш 35 519
  46. Гроза (Куп'янський район) 35 079
  47. Європейський Союз 34 836
  48. Перехід церковних громад до ПЦУ 34 706
  49. Візантійська імперія 34 487
  50. Західний берег річки Йордан 34 409
  51. Атака ХАМАСу на Ізраїль (жовтень 2023) 34 376
  52. Велика Британія 34 147
  53. Матвієнко Антоніна Петрівна 33 901
  54. Ємен 33 188
  55. G20 32 864
  56. Універсали Української Центральної Ради 32 760
  57. Історія Ізраїлю 32 610
  58. Іран 32 460
  59. Атака Хамасу на Ізраїль (жовтень 2023) 32 008
  60. Ой у лузі червона калина 31 954
  61. Список українських чоловічих імен 31 940
  62. Біблія 31 556
  63. Просвітництво 31 436
  64. Ліван 31 362
  65. Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb 30 983
  66. Ольга (княгиня) 30 609
  67. Українські січові стрільці 30 433
  68. Залужний Валерій Федорович 30 273
  69. День української писемності та мови 30 000
  70. Друга світова війна 29 942
  71. Наполеон 29 807
  72. Польща 29 526
  73. Х-59 29 057
  74. Довбуш (фільм) 28 959
  75. Зеленський Володимир Олександрович 28 150
  76. Періодична система хімічних елементів 27 876
  77. Львів 27 778
  78. Вбивці квіткової повні 27 424
  79. Крайні точки України 27 230
  80. Іван Карпенко-Карий 27 051
  81. Берестейська унія 26 989
  82. Створення Держави Ізраїль 26 744
  83. Франція 26 383
  84. Шестиденна війна 25 662
  85. Йорданія 25 611
  86. Українська Центральна Рада 25 588
  87. Нікотин 25 538
  88. Секс 25 521
  89. Слово о полку Ігоревім 25 444
  90. Конфлікт між Газою та Ізраїлем 25 362
  91. Оральний секс 25 291
  92. Юдаїзм 25 238
  93. Відзнаки Головнокомандувача Збройних сил України 25 173
  94. Іскандер (ОТРК) 25 126
  95. Люблінська унія 24 956
  96. Українська повстанська армія 24 862
  97. Вірус 24 854
  98. Кільчасті черви 24 773
  99. Фразеологізм 24 708
  100. Росія 24 243
  1. Shahed 136 226 963
  2. Російське вторгнення в Україну (2022) 191 790
  3. Україна 162 551
  4. Буданов Кирило Олексійович 114 756
  5. Шевченко Тарас Григорович 100 204
  6. Хелловін 92 461
  7. Путін Володимир Володимирович 86 275
  8. Покрова Пресвятої Богородиці 85 381
  9. Поворознюк Олександр Григорович 84 596
  10. Київ 84 222
  11. Залужний Валерій Федорович 76 874
  12. Українська мова 76 240
  13. Перша світова війна 74 614
  14. Міст через Керченську протоку 74 363
  15. Трипільська культура 73 827
  16. Збройні сили України 70 797
  17. Гімн України 70 316
  18. Київська Русь 69 694
  19. Джеффрі Дамер 69 647
  20. Бандера Степан Андрійович 62 327
  21. День захисників і захисниць України 62 194
  22. Список країн НАТО 58 945
  23. Клітина 58 433
  24. Святослав Ігорович 58 422
  25. Кирило-Мефодіївське товариство 55 519
  26. Ріші Сунак 55 160
  27. Ой у лузі червона калина 54 340
  28. Кинджал (гіперзвуковий ракетний комплекс) 53 634
  29. Список хімічних елементів 53 358
  30. Просвітництво 53 256
  31. G20 52 718
  32. Лиман (місто) 52 699
  33. Росія 50 869
  34. Десять заповідей 50 836
  35. НАТО 50 555
  36. Українська абетка 49 701
  37. Військові звання України 49 426
  38. RAM UAV 49 126
  39. Російсько-українська війна (з 2014) 48 561
  40. IRIS-T SLM 48 400
  41. Франко Іван Якович 48 387
  42. Х-101 48 266
  43. Захар Беркут (повість) 47 977
  44. Біблія 46 683
  45. Українська повстанська армія 46 468
  46. DeepStateMapLive 46 353
  47. Балада 45 486
  48. Хіба ревуть воли, як ясла повні? 45 005
  49. Зеленський Володимир Олександрович 44 714
  50. Вірус 44 557
  51. Крайні точки України 44 535
  52. С-300 44 472
  53. Адмірал Макаров (фрегат) 44 345
  54. Стародавній Єгипет 44 196
  55. Візантійська імперія 44 031
  56. Міф 43 918
  57. Універсали Української Центральної Ради 43 480
  58. Велика Британія 43 382
  59. Рослинні клітини 43 346
  60. Англійська мова 42 253
  61. Список країн Європейського Союзу 42 132
  62. Органела 42 099
  63. Європейський Союз 42 045
  64. Французька революція 42 036
  65. Ілон Маск 42 027
  66. Періодична система хімічних елементів 41 563
  67. Калібр (крилаті ракети) 41 452
  68. Німеччина 41 140
  69. Дім Дракона 40 877
  70. Брудна бомба 40 746
  71. Друга світова війна 40 647
  72. Кліматичний пояс 40 630
  73. Іран 40 464
  74. Українська Народна Республіка 39 817
  75. Леся Українка 39 771
  76. Ольга (княгиня) 39 542
  77. Українська Центральна Рада 39 325
  78. Українські січові стрільці 39 280
  79. Легка атлетика 38 823
  80. Богуслаєв Вячеслав Олександрович 37 793
  81. Фразеологізм 37 555
  82. Кільчасті черви 37 262
  83. Список країн за формою правління 37 162
  84. M142 HIMARS 36 983
  85. Російська мова 36 446
  86. Гетьман Іван Мазепа (корвет) 35 832
  87. Арестович Олексій Миколайович 35 830
  88. Стерненко Сергій В'ячеславович 34 734
  89. Львів 33 719
  90. G7 33 340
  91. Сковорода Григорій Савич 33 333
  92. Сполучені Штати Америки 33 317
  93. Діанов Михайло Олександрович 33 292
  94. Клітинна мембрана 33 202
  95. Берестейська унія 32 877
  96. Іван Карпенко-Карий 32 534
  97. Список українських жіночих імен 32 375
  98. Наполеон 32 236
  99. Франкське королівство 32 062
  100. Географічна карта 32 059

Примітки.

Якщо взяти короткочасні спалахи відвідуваності, то найбільша добова відвідуваність була 7 жовтня у статті Сектор Гази (100 648 відвідувань):

Місце Стаття Пік відвідуваності Дата піку Причина спалаху
1 Сектор Гази 100 648 7 жовтня Пов'язано з початком загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту
2 Матвієнко Ніна Митрофанівна 88 301 8 жовтня Пов'язано зі смертю співачки
3 Ізраїль 76 257 7 жовтня Пов'язано з початком загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту
4 Хамас 29 827 7 жовтня Пов'язано з початком загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту
5 Сивохо Сергій Анатолійович 69 279 17 жовтня Пов'язано зі смертю артиста
6 Меттью Перрі (актор) 55 105 29 жовтня Пов'язано зі смертю актора
7 Палестинська держава 45 631 7 жовтня Пов'язано з початком загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту
8 День захисників і захисниць України 30 185 1 жовтня Актуальна дата цього свята
9 ATACMS 27 475 17 жовтня Україна вперше використала ці ракети у військовій операції
10 Ємен 26 426 31 жовтня Ємен оголосив війну Ізраїлю
11 Ізраїльсько-палестинський конфлікт 17 508 7 жовтня Пов'язано з початком загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту
12 Покрова Пресвятої Богородиці 25 084 1 жовтня Актуальна дата свята
13 Хелловін 23 915 31 жовтня Актуальна дата свята
14 Путін Володимир Володимирович 22 803 28 жовтня У мережі з'явилася фейкова інформація про смерть диктатора
15 Гроза (Куп'янський район) 21 253 5 жовтня рашисти завдали ракетного удару по кафе, де загинуло 59 мирних осіб
16 Арабо-ізраїльський конфлікт 20 500 7 жовтня Пов'язано з початком загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту
17 Газа 18 339 7 жовтня Пов'язано з початком загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту
18 Війна Судного дня 14 996 8 жовтня Пов'язано з початком загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту
19 Збройні сили Ізраїлю 13 625 7 жовтня Пов'язано з початком загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту
20 Хезболла 12 592 8 жовтня Пов'язано з початком загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту

Див. також:


Попередні випуски див. Вікіпедія:Віківісник

Випуск підготували: Стефанко1982, Perohanych, Mr.Rosewater. --Стефанко1982 (обговорення) 14:51, 5 листопада 2023 (UTC)

Цікаво, з чим пов'язане таке зростання переглядів корейської Вікіпедії? Невже за рахунок Північної Кореї?--Oleksandr Tahayev (обговорення) 10:30, 7 листопада 2023 (UTC)

Про позбавлення прав патрульного

Щойно з'ясував, що вже не маю прав патрульного.

Якщо відкинути абсурдне звинувачення в створенні мною ляльок (ніколи їх не створював,а підставою для звинувачення стало те, що залогінився з чужого ноутбука під час лекції з Вікіпедії), то лишається редагування статей про себе і дружину. А ще те, що не навів джерела того, що збірка поезій "Материнська молитва — українки героям Майдану", була підписана до друку 12 лютого 2014, тобто була першою книжкою про Євромайдан. Так це є у вихідних даних самої книжки.

Окремо зазначу, що звинувачення, висунуті номінатором, стосуються дій 2016 і 2020 років, а адміністратор, котрий підводив підсумок, звернувся до дій понад річної давності, за якими раніше вже був підведений підсумок.

Не знаю чи варто приводити свої заслуги і внесок до української Вікіпедії зокрема і внесок у рух за вільні знання загалом. Таки мабуть варто — це близько 130 000 редагувань, 4 000 започаткованих статей, 30 000 редагованих, організація кількох вікітижнів, успішні домовленості про переведення сайту Президента України і кількох урядових сайтів на вільні ліцензії, створення з колегами "Вікімедіа Україна", організація першої прес-конференції, першого вікіконкурсу, першої вікіконференції, перші випуски щомісячного Віківісника (наразі їх вже 113), десятки публікацій в медіа для популяризації вікіпедії, залучення нових користувачів, а з початком російського вторгнення створення порталу Спротив, перший серед тих хто з рук Миколи Сергійовича Кравченка отримав відзнаку Вікімеч — за майбутню перемогу в інформаційній війні з ворогами України.

Справа не тільки і не стільки в мені. Щось недобре діється в нас у Вікіпедії. Вікіпедія таки дійсно поле більш широкої інформаційної війни. --Perohanych (обговорення) 23:17, 5 листопада 2023 (UTC)

@Perohanych, про книжку - типове ОД. На це мають бути АД, а не палітурка самої книжки. А може деякі були підписані до друку 11, 10-го? Там, де КОІ, нічого доброго не вийде, головне - страждає якість. --Юрко (обговорення) 05:01, 6 листопада 2023 (UTC)
Книжок про Євромайдан не було підписано до друку раніше 12 лютого 2014. У Вікіпедії понад 5 років існувала інформація про те, що ця книжка перша, і ніхто її не спростував. Щодо КОІ (конфлікту інтересів) — нерозкритий КОІ безумовне зло. Якщо ж автор не приховує, що він має інтерес до певної тематики чи предмету — нерозкритий КОІ відсутній. В такому випадку інші редактори мають уважніше перевірити таку статтю на предмет її нейтральності і наявності авторитетних джерел. --Perohanych (обговорення) 07:10, 6 листопада 2023 (UTC)
@Perohanych, то яка проблема навести джерело, що ця книга перша? Инакше це ОД, а ОД заборонене. --Юрко (обговорення) 07:12, 6 листопада 2023 (UTC)
Нахзац книги Материнська молитва - українки героям Майдану
Джерела:
Ну, слухайте, це лише підтверджує правильність зняття прав. На жаль, наддосвідчений користувач, але, або не розумієте, або вдаєте, що не розумієте суті проблеми. --Юрко (обговорення) 07:30, 6 листопада 2023 (UTC)
Відбулася пресконференція в Укрінформі, на якій були присутні науковці, літературні критики, і темою її було "Перша збірка поезій про Майдан". 9 березня 2014 коли ще стояли барикади, в Українському домі була проведена презентація книжки. Якби ця книжка не була першою, видавці виступили із запереченнями. Жоден не виступив. Що ще треба для підтвердження? Більше джерел зібрав тут: http://ukrainka.org.ua/materynska-molytva-tag --Perohanych (обговорення) 08:09, 6 листопада 2023 (UTC)
Скажіть, Ви серйозно оце? Ну бо нагадує ніби насміхання якесь. Хотів би помилитися. Адже це анонси/релізи/залежні джерела. --Юрко (обговорення) 21:01, 6 листопада 2023 (UTC)
Цілком серйозно — рецензія Градовського у газеті «День», рецензія Ніни Головченко, запрошення на ефір першої програми українського радіо, презентація в Українському домі в рамках «Університету Майдану». --Perohanych (обговорення) 08:06, 7 листопада 2023 (UTC)

Можливо, варто було проаналізувати наукові дослідження. В них збірка «Материнська молитва» присутня також. Більше того, означена як «одна з перших виданих збірок майданних поезій» (тут); як така, що має «значну цінність для української філологічної науки» (тут) і взагалі «Перша антологія майданної поезії» (тут). Якщо існує в цьому проєкті (маю на увазі Вікіпедію) бодай якийсь дієвий механізм апеляції, я б на Вашому місці @Perohanych, грунтовно підготувавшись, подавав скаргу на рішення про позбавлення Вас прав. А також на блокування користувача, що розмістив номінацію, бо він займається зухвалим переслідуванням. Хоча я й не думаю, що він діє одноосібно. --Jbuket (обговорення) 18:56, 7 листопада 2023 (UTC)

@Jbuket: Цим може зайнятися хтось із незаангажованих, попросити перейменувати статтю в особистий простір і доопрацювати з урахуванням наданих Вами джерел, після цього ініціювати обговорення з метою відновлення. --Perohanych (обговорення) 07:00, 8 листопада 2023 (UTC)
КОІ у будь-якій формі — зло. Користувач, який має КОІ до певної теми бажано щоби утримувавсь від редагування, або принаймні мав би вішати кожен раз {{КОІ}} після своїх редагуваннь (якщо такий шаблон не присутній), щоби інші користувачі могли перевірити потім. Натомість я не пригадую жодного разу щоби Ви вішали той шаблон у статтях, де КОІ присутній, а це означає, що Ви свідомо не декларували КОІ. І от у світлі того, що Ви не маєте розуміння як має поводитися досвідчений користувач патрульний у випадках КОІ є підтвердженням правоти позбавлення Вас прав патрульного. --Andriy.v (обговорення) 07:25, 6 листопада 2023 (UTC)
Ніде в правилах не написано, що не допускається редагування при наявності КОІ. Бажано — так, рекомендується — так, але заборони немає. Тож виходити треба керуючись здоровим глуздом, а не доводити ситуацію до абсурду. І хіба не досить для розкриття КОІ того, що я редагую статті, в яких згадується моє прізвище, під своїм іменем? --Perohanych (обговорення) 07:58, 6 листопада 2023 (UTC)
  • Підтримую @Perohanych. Так в наведених редагуваннях очевидний конфлікт інтересів, але ж головне достовірність і можливість перевірки внесеної інформації. Для чого доводити ситуацію до абсурду? Правила створені, щоб підтримувати якість вікіпедії. В даному випадку достатньо додати наведені тут посилання у статтю і конфлікт вичерпано. Якщо хтось з редакторів не згоден він може знайти інші джерела, які можливо спростують надану інформацію, і тоді можна буде оновити статтю. В чому проблема?--Doroshenko (обговорення) 18:58, 6 листопада 2023 (UTC)
    @DoroshenkoE, ні, достовірності недостатньо. Скажімо, як екстремальний приклад для ілюстрації, можна написати статтю про Путіна не згадавши жодним словом, що він є військовим злочинцем, що є ордер на його арешт, про будь-які інші скандали навколо нього тощо. При цьому вся таки згадана інформація може бути абсолютно достовірною, підкріпленою надійними авторитетними джерелами. --塩基Base 08:37, 7 листопада 2023 (UTC)
    Вікіпедія взагалі не оперує поняттями "правдивість" чи "достовірність". Натомість є поняття "верифіковуваність", тобто можливість перевірки за джерелами. Дату випуску книжки перевіряють насамперед за вихідними даними, приведеними в книжці, а також за датами проведення презентацій, появи рецензій. --Perohanych (обговорення) 13:01, 7 листопада 2023 (UTC)
    Так стаття не належить одному користувачеві. Будь-хто інший може додати інформацію про кримінальні справи, скандали тощо. Гірше, коли користувач, який має конфлікт інтересів прибирає підтверджену авторитетними джерелами незручну інформацію. Але якщо написане у статті відповідає правилам, зокрема НТЗ, то дорікати користувачу за редагування - це справді доведення до абсурду. --Людмилка (обговорення) 10:03, 8 листопада 2023 (UTC)

Ну от, сьогодні вніс 40 правок до 6 статей. Ще з десяток сьогодні трапилося таких, які можна було затверджувати. І кому від того користь що в мене забрали права патрульного? Вікіпедії і її читачам, а також іншим редакторам — точно користі жодної. Та й мені від того легше — менше відповідальності. Лише шкода, що міг би більше користі приносити проєкту. --Perohanych (обговорення) 20:44, 6 листопада 2023 (UTC) Я не розумію, чого стільки шуму. Патрульний це ж не такий важливий прапорець, щоб так сумувати за ним… Власне, вам же навіть краще, буде більше часу на написання статей, не треба буде патрулювати. Так, на інших патрульних лягає більше роботи, але це не ваші проблеми вже.--Анатолій (обг.) 21:15, 6 листопада 2023 (UTC)

Я не сумую, проте так, бачити власноруч створені статті в статусі "неперевірена" неприємно. --Perohanych (обговорення) 08:00, 7 листопада 2023 (UTC)
"4 000 започаткованих статей", при чому Ви чомусь замовчуєте, що майже 10% з цих статей або було вилучено або нині розглядається питання їх вилучення. Думаю це дуже гарно демострує чому рішення про позбавлення прав було прийняте, навіть не беручи до уваги всього іншого --reNVoy (обговорення) 21:20, 6 листопада 2023 (UTC)
Зважаючи на те, що почав писати в 2006 тоді й вимоги були іншими. Із "майже 10%" вилучених значна частина вмісту була перенесена до інших статей. Чинник навмисного полювання на започатковані мною статті також не варто виключати. Яскравий приклад — статті про книжку «Материнська молитва — українки героям Майдану», онлайн-енциклопедію «Енциклопедія Носівщини». --Perohanych (обговорення) 08:00, 7 листопада 2023 (UTC)